NIN-ova nagrada

Author Topic: NIN-ova nagrada  (Read 26641 times)

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #45 on: February 06, 2018, 09:22:02 AM »
Elem, dakle, dovršila sam Luzitaniju, i nakon pažljivog vaganja svih pro & krontra zapažanja koja ste ovde izneli, priznajem kako i dalje smatram da je ovo veoma dobar roman. Jer eto, ovde skoro pa ništa nije moja šolja čaja, što bi se reklo: nit marim odveć za taj stil i izraz, nit marim za formu, a još i ponajmanje za samu tematiku (tu se zapravo potpuno, ali potpuno slažem sa Ghoulovom opaskom koju sam već ranije citirala). Pa opet, ja sam ovo dočitala sa zadovoljstvom, i iskrena da budem, kad bi domaća književnost imala više ovakvih knjiga, ja bih je rado čitala, a kad bi Atanacković kojim slučajem pisao unutar domena koji me zanima, šanse su da bi lako postao moj najomiljeniji domaći autor.

Valjda u to ime, cimnula sam jednog pronicljivog čitača da overi i prikaže Luzitaniju, i nadam se a će nešto od toga ispasti, tek da imamo puniju i potpuniju sliku o utiscima koje ovaj roman budi kod svog čitaoca. Jer opet se pomalja ono valjda duboko ušančeno razgraničenje, gde vi složno delite vrlo slične utiske, dok ja opet nešto odmičem na suprotnu stranu, a da sve manje razumem zašto je to tako. Naravno, vi ste u prednosti zato što više čitate domaći korpus, pa valjda imate i bolje smernice za procenu, dok ja malo šta domaćeg mogu  da dočitam, prvenstveno zato što me odbije autorska inferiornost baratanja sopstvenim tekstom. U ovom slučaju, ja je ne naslućujem, ovo me se doima kao veoma, veoma kompetentno vođeno, iako me samo odredište ne impresionira odveć, no dobro, samo putovanje je jednako važno, a ovo putovanje je bilo vrlo zadovoljavajuće.

No van tog generalnog neslaganja po pitanju samog doživljaja romana, ima par stavki na kojima je to neslaganje još upečatljivije, recimo - pitanje fantastike. Po meni, ovde nema fantastike ni mrve, kojom god da se definicijom služili, dakle nit tvrde, nit meke, nit oniričke, a ako i ima malko deliričke, onda ne mogu a da ne primetim kako je sam Atanacković taman dovoljno racionalizuje da ja ne moram oko toga da se bakćem. Na primer, taj aspekt životinjskog u protagonistima, to je po meni temeljito racionalizovano na više mesta, pogotovo tamo pri kraju romana, gde se sasvim pedantno bavi i maskama i projekcijom životinje kao manifestacijom ludila. Dakle, taj životinjski apsurd vrlo je racionalno vezan za nepouzdane svedoke i njihove delirične percepcije.

Dalje, ono što me izrazito raduje je Atanackovićeva sposobnost da zadrži odmak od tih deliričkih saopštenja, što je opet potvrda njegove kompetencije kao autora, jer prečesto sam nailazila na slučajeve u kojima se taj aspekt stapao sa somnabuličnim pečatom samog autora, za kog se lako moglo utvrditi da zapravo on sam pati od silnih perceptivnih problema, a ne njegovi protagonisti...

Dakle, roman apsurda ali ne i fantastike, roman o ludilu napisan veoma kritički i lucidno, roman sa jako mnogo pronicljivih zapažanja o jednom mentalitetu i stanju njegovog duševnog zdravlja... vrlo impresivno, u svakom slučaju.

Definitivno najbolji komad domaće proze koju sam (do)čitala u ovom milenijumu.
« Last Edit: February 06, 2018, 09:31:36 AM by Lidija »

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #46 on: February 06, 2018, 09:29:01 AM »
Eh, da, zaboravih da pomenem kako imam drugo izdanje romana, i štamparski deo posla je očajno izveden, ali zaista očajno. Osim dupliciranih (tripliciranih!) strana, otisak je na nekim mestima veoma loš... štampariju bi trebalo stvarno penalizovati.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #47 on: February 06, 2018, 10:41:25 AM »
Po pitanju fantastike se slažemo.  :)

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #48 on: February 06, 2018, 01:43:48 PM »
Hah, stvarno? dobra prilika da zaokružimo crveno ovaj dan u kalendaru!  ;)

šalim se, naravno, znam da ste i ti i Ghoul uzdržaniji od Miće po ovom pitanju. Eto, ja ni uz najbolju volju nisam uspela da u Luzitaniji nađem fantastiku...

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #49 on: April 03, 2018, 09:25:03 PM »
Слободан Антонић: Колонијална књижевност

https://stanjestvari.com/2018/04/03/antonic-kolonijalna-knjizevnost/


odličan TEXT, sve je tačno reko.

a lepo je i što me je u par navrata citirao.  8)

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #50 on: April 03, 2018, 10:33:02 PM »
Pa, manje-više, čovek iznosi isto što sam i ja rekao... Pljujte po Srbima i eto NIN-a...
Nije da mi je neka referenca... ali bar je uteha da nisam paranoičan...

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #51 on: April 04, 2018, 12:57:59 AM »
eto, mićo, odosmo udesno a da nismo (?) ni primetili!
čudo da ovo nije objavljeno na NSPM! ::)

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #52 on: April 04, 2018, 07:52:42 AM »
Ja sebe ne mogu da prepoznam...   :)

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #53 on: April 04, 2018, 09:11:57 AM »
Znate, po meni, najintrigantniji aspekt ovog romana da se pronaći upravo u reakcijama na njega. E sad, ne želim da sve te napise percipiram kao ‘rivjue’, ili ‘analize’, jer oni to uopšte nisu, ali fakt stoji da sve te reakcije objedinjuje izvesna intertekstualnost kakvu odavno nisam zatekla u skorijoj domaćoj produkciji, bilo to oko NINa ili van njega. Recimo, reakcije unisono deklarišu ‘pljuvanje po Srbima’, i u to ime maltene kopipejstuju rečene citate jedan od drugoga, pošto ih ionako ima samo dva ili tri. Unisono se  potenciraju uglavnom 4 (redovito ad hominem) insistiranja: da je Atanacković nepismen; da je ‘preko grane’; da je ideološki angažovan (to na krivoj strani, naravno, inače ne bi smetalo); da je roman (pa time i Atanacković) favoritizovan od strane ‘sistema’.

Što se tiče tog ‘preko grane’ momenta, mislim da to ne zasluže komentara uopšte, pa ga neće ni dobiti, bar ne od mene; što se nepismenosti tiče, samo ću reći da su me neki gramatički ‘argumenti’ do suza zasmejali, a što se tiče vangramatičke pismenosti, i tu sam bogami par puta onako baš srdačno trepnula. Na primer, Mićino pominjanje ‘podzemnih izvora’ možda ima merita unutar same struke, ali ako govorimo o svakodnevnom služenju jezikom, onda da, ‘podzemni izvor’ je maltene opšte komunikacijsko mesto, koje dezignira ‘običan’ izvor gde voda zbog nekih karakteristika terena ipak ostaje malo ispod površine tla, recimo peščanog, gde je dovoljno samo malo zagrebati površinu pa da se dođe do obilne količine vode. (Slonovi to rade, na primer.) I da, ustaljeni termin za taj fenomen je upravo underground spring, a da ne govorim o izvorima koji se direktno probijaju u već postojeću vodenu masu, recimo jezero. Dakle, termin postoji, dezignira fenomen široko poznat masama bolje nego što bi ijedan drugi termin to mogao, ljudi se njime aktivno služe u vrlo konkretne i praktične svrhe, i samo bog dobri zna šta je u svemu tome Mići ubolo oko, ja sigurno ne znam. Isto to bih mogla da navedem za mnoge druge primedbe koje su navedene u ime  argumentacije Atanackovićeve vangramatičke nepismenosti, ali stvarno mislim da nije potrebno, dovoljno je da kažem kako sam ja čoveka perfektno razumela, svaku njegovu mentalnu konstrukciju bez greške primila, i niti jednog jedinog problema značenjske prirode pri čitanju nisam imala. A to je, dragi moji, meni i dandanas povod za veliko oduševljenje.

A sad taj famozni ideološki angažman i sve oko njega: kad bi se roman pažljivo analizirao duž nekih statističkih pristupa, i kad bi se udeo svakog konkretnog aspekta (nacionalna pripadnost protagonista, na primer; ili kontemplacija psiho-motivacijskih obrazaca u samim zbivanjima; ili sama lista lokacija, itd) saopštio striktno procentualno, videlo bi se da roman nudi vrlo malo argumenata za ovako ostrašćene reakcije. Naravno, sasvim je moguće da se tu zapravo reaguje na podtekst, to bilo stvarni ili učitani, ali u tom slučaju, sama argumentacija je prilično omašena, jer se bavi isključivo rečenim, isključivo onim što se da citirati. A to što je rečeno možda ipak može i drugačije da se tumači, a ne samo onako kako ga vas trojica ovde tumačite. Jer, vidite, po meni, govor majora Gavrilovića se naprosto ne može ‘preokrenuti’ jer je poduprt konkretnim delom; čovek je spasio svoje momke od sigurne i besmislene smrti, a ako sam taj čin nekome izgleda nepatriotski, to je druga stvar, ali to onda prevazilazi roman per se. Znači, ispada da problem ovog romana nije taj što je on ideološki profilisan, nego taj što je njegova ideologija ‘kriva’, što nikako nije u skladu sa onom ‘pravom’, onom koja se propagira još od 90tih, danas više no ikad (TV Nemanjići, anyone?  ;D ). No u tom slučaju, kako se za ovaj roman može reći da je favorizovan od sistema? Taj deo i dandanas jednostavno ne razumem, jer i pored svih obilnih reakcija na Luzitaniju niti jedna ne uspeva da mi taj deo adekvatno objasni (a bogami ni ne pokušava, kao da e tu radi o nečemu sasvim samopodrazumevajućem).

Poslednja stavka koja mi je lako uočljiva kod celog korpusa reakcija dala bi se sumirati kao izvesna uniformnost svetonazora, dakle - tu već govorimo o mentalitetu. Ima nešto čime Atanacković ‘diže strasti’ da tako kažem, i to rezultuje ovako uniformnim reakcijama. Ali najsmešnije od svega – da nema tih reakcija, ja to ‘nešto’ uopšte ne bih prepoznala. Ni ovako ga ne prepoznajem, naravno, ali sad bar znam da ga ima.  - . -

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #54 on: April 04, 2018, 10:45:15 AM »
Lidija, ajde, molim te, ne objašnjavaj mi hidrogeološke termine...

Uzgred, ne bih dalje da raspravljam o ideologiji Luzitanije, mislim da sam i previše rekao. Ne možeš da razumeš odvratnost svega toga, jer nisi ovde. U jednom trenutku smo svi, pa čak i Ghoul i ja, poput Obeliksa, upali u veliko bure sa čarobnim govnima i sada više ništa ne pomaže. Strme obale. Nema nazad. Zato ne možeš da do kraja razumeš ni odvratnost "Nemanjića", mada je to možda lakše razumeti sa daljine. Batali te pokušaje - ostavi nas da plivamo po našim govnima i gledamo kako da ostanemo na površini, a da se ne uhvatimo za bilo koje od dva govnjiva vesla koju nam pružaju iz spasilačkih čamaca.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #55 on: April 04, 2018, 10:51:18 AM »
Lidija, ajde, molim te, ne objašnjavaj mi hidrogeološke termine...

Ma ne objašnjavam ti uopšte, samo ti tvrdim da ja perfektno razumem taj termin i nalazim da boljeg nema niti ga mora biti, bar ne da ga koristim u književnosti.

Uzgred, ne bih dalje da raspravljam o ideologiji Luzitanije, mislim da sam i previše rekao. Ne možeš da razumeš odvratnost svega toga, jer nisi ovde. U jednom trenutku smo svi, pa čak i Ghoul i ja, poput Obeliksa, upali u veliko bure sa čarobnim govnima i sada više ništa ne pomaže. Strme obale. Nema nazad. Zato ne možeš da do kraja razumeš ni odvratnost "Nemanjića", mada je to možda lakše razumeti sa daljine. Batali te pokušaje - ostavi nas da plivamo po našim govnima i gledamo kako da ostanemo na površini, a da se ne uhvatimo za bilo koje od dva govnjiva vesla koju nam pružaju iz spasilačkih čamaca.

Kao što rekoh, sve reakcije oko romana prevazilaze sam roman, čak i u kontekstu eventualnog podteksta. To uključuje i ovu tvoju.


Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #56 on: April 04, 2018, 11:20:18 AM »
Слободан Антонић: Колонијална књижевност

https://stanjestvari.com/2018/04/03/antonic-kolonijalna-knjizevnost/


odličan TEXT, sve je tačno reko.

a lepo je i što me je u par navrata citirao.  8)
a ovo galantna ponuda Imperije, je li to neka ironija autora ili šta već?
kada je reč o tim antiratnim porukama, pa naravno da svako ( normalan ) želi da
živi, radi, provodi se, uči škole, obrazuje se itd, a ne da čuči u rovu, ili iza bukve.
mislim da to niko ( normalan ) ne dovodi u pitanje?
ali postoje situacije kada si napadnut, kada se moraš braniti, kada ti okupator
napadne zemlju, ubija, siluje, pali, pljačka
svi volimo mir, ali okupator neće otići zbog hipi cveća
ili antiratnih protesta
primera radi, smatram da bi neko ko bi pozivao na antiratne proteste u Rusiji,
tokom opsade Lenjingrada ili Staljingrada npr. radio ne za mir, nego za
interes-Vermahta.
Slično kao i u Srbiji u ww1.

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #57 on: April 04, 2018, 01:47:03 PM »
Ma kakva ironija. Doveli su nas do toga da mi Antonićev tekst zvuči normalno.
Dragoš mi je već k'o brat od tetke, a uskoro ću i Pajkića da smatram glasom razuma.

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #58 on: April 04, 2018, 02:40:40 PM »
Dragoš mi je već k'o brat od tetke, a uskoro ću i Pajkića da smatram glasom razuma.

dragoš je bre napiso SF roman! (istina, užasan; bacio sam ga posle 5-6 strana)
a pajkić je veliki žanrovac, takoreći PAPA žanrovske misli u srba, dakle obojica su NAŠI! :)

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #59 on: April 04, 2018, 02:49:28 PM »
Ma, Kosmotvorca ne samo da sam čit'o, već sam ga onako mladalački neodmereno ljucki ispljuvao u nekom starom Alefu. Kad ne lezi vraže, pre godinu dana eto meni poziva od Nemanje Radulovića da mu iskopiram taj tekst, jer istražuje savremenu recepciju Dragoševih knjiga.  Živ me blam iz'eo - ne bih danas tako nešto napisao, pogotovu ne za Dragoša, ali šta je tu je. Odneo sam mu, pa sad čekam šta će da bidne...

A Papa je Papa...