NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada

• 90 Replies
  • 23752 Views
*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #60 on: April 04, 2018, 02:51:40 PM »
poziva od Nemanje Radulovića da mu iskopiram taj tekst, jer istražuje savremenu recepciju Dragoševih knjiga. 

molim te da mu proslediš i ove linkove:

http://cultofghoul.blogspot.rs/2012/12/smak-sveta-dragos-kalajic.html

u ovom drugom govorim o kalajiću i SF-u i hororu, pa je vrlo relevantna i za ovaj forum:
http://cultofghoul.blogspot.rs/2013/06/horor-sf-smak-sveta-dragos-kalajic-show.html

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #61 on: April 04, 2018, 03:03:08 PM »
Urađeno. Mada mislim da je već to video. Čini mi se da smo pominjali u razgovoru...

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #62 on: April 04, 2018, 03:10:23 PM »
Uzgred, ako ovo već nisi video, poslao mi je link ka jednom tekstu koji bi i tebe mogao zanimati:

http://www.academia.edu/30928970/Rerihov_pokret_u_Kraljevini_Jugoslaviji

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #63 on: April 04, 2018, 03:19:52 PM »
znam za taj rad, skinuo sam ga još onomad, a čitaću ga uskoro, kad uradim novi prevod U PLANINAMA LUDILA za orfelin, možda ga i navedem u nekoj fusnoti tamo gde se rerih pominje.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #64 on: April 04, 2018, 03:37:03 PM »
Ja sam tek nešto malo enciklopedijski znao o Rerihu i većina toga mi je bilo potpuno novo.
Koliko mi malo znamo o našoj kulturi... Sistematski zatupljivani i s leve i s desne strane...

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

• Hero Member
  • 973
« Reply #65 on: April 04, 2018, 03:55:09 PM »
Ma, Kosmotvorca ne samo da sam čit'o, već sam ga onako mladalački neodmereno ljucki ispljuvao u nekom starom Alefu. Kad ne lezi vraže, pre godinu dana eto meni poziva od Nemanje Radulovića da mu iskopiram taj tekst, jer istražuje savremenu recepciju Dragoševih knjiga.  Živ me blam iz'eo - ne bih danas tako nešto napisao, pogotovu ne za Dragoša, ali šta je tu je. Odneo sam mu, pa sad čekam šta će da bidne...
За оне који не памте те старе дане: то је у магазину “Алеф” број 19, мај 1990, стр. 114, а роман који сте ту критиковали је: Драгош Калајић, Космотворац, КУИЗ “Белетра”, 1989. И, ја имам тај текст и као Ворд документ, могао бих га окачити овде за минут, али наравно то је Ваш текст, Ваше ауторско право.
Ја нисам читао тај роман, али, на основу онога што знам о Калајићу (кога сам видео пар пута у Француској 7…) и о његовом начину писања, немам утисак да је Ваш приказ, Мићо, преоштар, не.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #66 on: April 04, 2018, 04:47:20 PM »
mićo, odobri da dr abn okači taj text - iako imam taj alef, kao i sve ostale, ali što da to ne bude i onlajn?

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #67 on: April 04, 2018, 07:04:50 PM »
Ma, odobravam, naravno. Kad čovek nešto napiše mora da stoji iza toga, ma kako sada nikada ne bih tako nešto objavio na taj način. Uz jedan emoticon za stiđenje, Aco dajte tekst...

Mlados', ludos'...

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
NIN in NIŠ + Ghoul!
« Reply #68 on: June 30, 2018, 05:33:36 PM »

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

• Hero Member
  • 973
o romanu Kosmotvorac, Dragoša Kalajića
« Reply #69 on: July 01, 2018, 04:01:38 PM »
Ma, odobravam, naravno. Kad čovek nešto napiše mora da stoji iza toga, ma kako sada nikada ne bih tako nešto objavio na taj način. Uz jedan emoticon za stiđenje, Aco dajte tekst...
Mlados', ludos'...

Ево текста, закаснио сам с тиме “само” једно три месеца, пардон, пардон… ево Мићиног текста.

(prikaz knjige, objavljen u SF magazinu “Alef” broj 19, maj 1990. godine, str. 114)

Miodrag B. Milovanović

Dragoš Kalajić, Kosmotvorac
KUIZ “Beletra”, 1989.

Sudeći po ovoj knjizi, Dragoš Kalajić, slikar i medijska ličnost, nema mnogo književnog talenta. To znači da bi u svakom slučaju napisao loš roman, ali to što je napisao baš SF roman daje za pravo nama koji SF literaturu volimo (i poznajemo!) da ga merimo istim kriterijumima kojima bismo merili roman Predraga Raosa, Slobodana Ćurčića, Dragana R. Filipovića ili bilo kog drugog našeg SF stvaraoca.
Prosečnom SF čitaocu mnogi koncepti iz ove knjige su odavno poznati, obrađeni (i to bolje) u starim remek-delima SF žanra. Ali to nije jedina mana ove knjige. Uz zaplet o Vladimiru, jednom od poslednjih redovnika zabranjenog Ordo explorarum, koji lutajući antiutopijskim svetom budućnosti (D. Kalajić je verovatno pročitao Hakslija i Orvela) otkriva da se središtem galaksije širi praznina – Ginungagap i, pokušavajući da je zaustavi, biva prebačen u prošlost, u Evropu kojom haraju ekipe uništavača umetničkih dela (ima li nekog ko ne zna za Bredberijev Farenhajt 451?) autor pokušava da ubaci toliko metafizičkih razmišljanja da to ovu knjigu čini skoro nečitljivom. Kada se tome doda da su neki delovi romana bez ikakvog vidljivog razloga napisani u drugom licu (literarni eksperiment eksperimenta radi, u ionako teško svarljivoj knjizi) i da su se autoru potkrale takve SF infantilnosti kao što je srednjoškolska ekskurzija na druge planete (i to pored spominjanja galaktičke ekonomije i planetarnih budžeta), jasno je zašto ova knjiga ne zaslužuje da se na nju utroši vreme.
Da ne ispadne da je ovo samo po kriterijumima SF žanra loš roman, treba napomenuti i da je karakterizacija nikakva (o glavnom liku saznajemo tako malo da bi i programirani robot mogao zauzeti njegovo mesto), dijalozi su ili totalno suvoparni ili nasilno, neprirodno žargonski a radnja se odvija neujednačenim tokom, nasuprot svim dramaturškim pravilima.
Ako neko želi da svoje ideje pred čitaoce iznese uobličene u beletrističku celinu, neka to ne radi putem SF žanra ili neka se barem prethodno malo obavesti o stanju u tom žanru. SF stvaralaštvo je danas i kod nas dovoljno jako i kvalitetno da nema mesta diletantima koji misle da se u njega može utrpati sve i svašta.
P.S. Autor na početku romana kaže: “Potpisujem ovo delo da bih preuzeo na sebe teret njegovih mana, jer ono što je u njemu možda vredno ne pripada meni već samo evropskoj tradiciji.” Donekle je u pravu – deo koji se odvija u Evropi je najčitljiviji deo knjige, koji bi sam za sebe mogao da stoji kao prosečna, ali ipak čitljiva pripovetka. Sve ostalo, kao što sam kaže, ide njemu na dušu.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #70 on: July 01, 2018, 04:56:06 PM »
odličan prikaz - poklapa se s mojim utiskom koji sam stekao na osnovu pročitanog početka, i onoga što znam o kalajiću iz njegovih non-fiction (?) knjiga.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
Re: NIN in NIŠ + Ghoul!
« Reply #71 on: July 03, 2018, 10:25:08 AM »

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #72 on: July 03, 2018, 01:43:48 PM »
dobro je, nisu se obrukale nišlije - bilo je 40-50 posetilaca, i dobar deo toga je i kupio knjigu posle večeri.
ipak, skoro niko u publici nije čitao roman. veče nije bilo loše a bilo bi bolje da su osobe u publici -bar neke- roman već pročitale, umesto što su nagađale, pretpostavljale, i zapitkivale ono što su odavno mogle da saznaju, da su se samo malo potrudile.

pošto su svi bili mutavi, na kraju sam JA pitao imenjaka za one nacionalno-pipave delove, i on je dao neki svoj odgovor, uz zabavnu anegdotu o antoviću.

sve je snimljeno mojim diktafonom, pa ako on odobri, okačiću to na blog ovih dana. ;)

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #73 on: July 03, 2018, 03:01:54 PM »

pošto su svi bili mutavi, na kraju sam JA pitao imenjaka za one nacionalno-pipave delove, i on je dao neki svoj odgovor, uz zabavnu anegdotu o antoviću.

Kom to Antoviću?

Nadam se samo da je tvoj imenjak bio dovoljno priseban da se pozove bar na Dimitrija Tucovića, tek da ilustruje kako malo (godina i svega ostalog) je jednom narodu potrebno da vrlo conveniently “zaboravi” sve ono što mu ne prija da pamti… iz reakcija na roman da se primetiti da je to sad već sve pomela pod ćilim kolektivna amnezija.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #74 on: July 03, 2018, 04:05:19 PM »
Kom to Antoviću?

pardon - antoniću.

OVOM, koji nešto malo i mene citiro. mislim da smo ga već pominjali gore i mića i ja.

https://stanjestvari.com/2018/04/03/antonic-kolonijalna-knjizevnost/