Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Author Topic: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku  (Read 298260 times)

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
još 1 članak o pitanju da li smo sami
« Reply #1395 on: October 28, 2023, 04:06:14 PM »
(5)  допуна:
у данашњој „Политици“, у културном додатку па на његовој стр. 9, чланак „Има ли кога горе“, потписује Момчило Б. Ђорђевић, трезвено разматра, у складу са науком, питање да ли смо у васиони сами.Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
program LK za novembar, i o Tolkinu u DKSG
« Reply #1396 on: October 31, 2023, 02:55:23 PM »
Цењени   ,

(1)  ево програма Лазе К за Нови Ембар ...   just joking... за нов ембар:

6. novembar 2023: Postapokaliptično Banovo brdo (više nego sad) – Predstavljanje romana “Štangla” Boška Martinovića

Posle priča u časopisu Znak Sagite i Emitoru, Boško Martinović nam se predstavlja i romanom Štangla, 76. knjigom edicije Znak Sagite. Nakon neobjašnjene nesreće koja je pogodila svet, oskrnavljeni Beograd ne pruža svima jednake šanse. Dvanaestogodišnji dečak Štangla izgubio je sve, ali nakon pet godina samotnjačkog preživljavanja u devastiranom gradu kojim vladaju brutalna pravila, i dalje ne odustaje od potrage za jednim delićem pređašnjeg sveta – za svojim domom.
O post apokalipsi kao načinu da se priča o sadašnjosti, o Beogradu pre i posle uništenja, o strepnjama od gorih vremena i nadanjima da će biti boljih govore Boško Martinović (autor), Dragoljub Igrošanac (koji živi u Art-Anima.com) i Miodrag Milovanović (znalac, sakupljač, influenser)

13. novembar 2023: Izveštaj sa 81. Worldcona – Laza u Kini: Kakva je SF scena u najmnogoljudnijoj zemlji sveta

Neočekivanim spletom okolnosti i ponajviše na sopstveno iznenađenje, mala ekipa iz Srbije posetila je 81. Svetsku konvenciju naučne fantastike WORLDCON koja se u oktobru 2023. održala u Kini. Grad Čengdu je glavni grad pokrajine Sičuan i ima stanovnika kao tri Srbije. U slobodno vreme je prestonica pandi i napredne tehnologije a sad je na nedelju dana bio prestonica napredne tehnologije, futurologije, naučne i epske fantastike, a pružio je dobrodošlicu fanovima i autorima sa raznih krajeva sveta, ali prvenstveno Kine.
Anglofoni i evropski svet nam je otvoren i poznat, ali kinesku fantastiku upoznajemo na mrvice. Kakva je fantastika iz specifične kineske vizure? Da li je u Kini i to ogromna samodovoljna industrija, kao i sve ostalo? Ko su autori? Ko su fanovi? Šta za njih sve znači Worldcon? Nismo imali pojma, ali otišli smo da saznamo.
Sličice iz Kine vrte: Bojan Tarabić (profesionalni prevodilac sa kineskog) i Žarko Milićević, predsednik Društva Ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”.

20. novembar 2023: Veseli četvrtak u Lazi – Redovni godišnji presek izdanja, najava novosti i druženje sa fanovima

Veseli četvrtak je najveća strip izdavačka kuća na Balkanu i prijatelj je sa Lazom. Svakog novembra, predstavnici VČ prave presek godine, objavljuju planove, odgovaraju na sva pitanja i druže sa fanovima. Šta god ste hteli da pitate – dobro došli ste. Domaćin u ulozi gosta je glavni urednik Veselog četvrtka Dušan Mladenović, a domaćin u ulozi domaćina je Ivan “Nightflier” Jovanović.

27. novembar 2023: Black Miror, opet (i opet) – Jer stalno je vreme za Black Mirror

Tribina je trebalo da se drži u oktobru, ali je kuga imala druge planove. Sada ćemo probati ponovo. Originalna najava:
“Black Mirror” Čarlija Brukera je u rekordnom roku zaradio kultni status - smešten 10 minuta u budućnost, serijal je proročki palamudio o odnosu čoveka i tehnologije, često neprijatno tačno predviđajući šta nas čeka s novim razvojem sokoćala i aplikacija, i njihovim uticajima na pojedince i društvo. Nakon četvorogodišnje pauze - u godinama kuge, Bruker je rekao da ništa što on može da ponudi ne može da bude crnje od stvarosti - “Black Mirror” se vratio sa šestom sezonom, koja donosi neke neočekivane tematske i stilske zaokrete. Dođite da divanimo kakvi su nam utisci, i da li je crno ogledalo nepovratno skrenulo u crveno.

(2)  а кроз отприлике месец дана биће ово, на Новом Београду, за љубитеље фантази жанра:

Четвртак 30. новембар 2023. у 19.00
Клуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“
Џ. Р. Р. ТОЛКИН (1892-1973) – 50 година од смрти
Разговор о стваралаштву
Учествују: др Марија Пуслојић, Марко Васић и Вук Жикић


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
u Danasu o 1 Bobanovom izdanju
« Reply #1397 on: November 04, 2023, 04:03:08 PM »
...допуна,

(2)  у данашњем (и сутрашњем) викенд-издању “Данаса”, па на стр. XIII културног додатка, имате у четвртом ступцу приказ, наднаслов је „фантастика“, наслов је „Прича о опстанку и погледу у непознато“, потписује К.Е.Д, то је приказ романа Штангла, аутор је Бошко Мартиновић (средње слово не знамо, али дат је пасус о ауторовој биографији); прецизира се да је издавач „Еверест медија“ Бобана Кнежевића.


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
plaketa zahvaln od UKS
« Reply #1398 on: November 06, 2023, 03:59:51 PM »
Цењени     ,
ево, ову плакету добили смо од Удружења књижевника Србије пре око 15 година. Имате је репродуковану на задњој корици „Емитора“ бр. 476.


http://www.srpsko-dnf.com/uploads/Komarcic-Lazar-2008-plaketa-zahvalnosti-od-UKS.JPG
« Last Edit: January 23, 2024, 10:59:17 AM by zakk »

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
Komanči?
« Reply #1399 on: November 07, 2023, 10:10:05 PM »
...допуна,
(2)  у „Вечерњим новостима“ на дан 1987 02 28, па на стр. 20, изашла је, ево видите, кратка вест о награди „Лазар Кома
нчић“. Потписао је ваш скромни АБН. Али, то није ишло у компјутер, јер није било компјутера тамо, него је морао словослагач да прекуца, отприлике као да је дактилограф, па су се од растопљеног олова изливала слова, помоћу калупа (који су били стари и истрошени), па је то често испадало прилично кривуљаво. А пошто он није много пазио, појавило се не само то „Команчић“, него и презимена „Сигверберг“ и „Аадамс“.


[/color]


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
program LK za decembar 2023
« Reply #1400 on: November 20, 2023, 02:16:30 PM »

Цењени     ,

Програм „Лазе Комарчића” за
децембар 2023:

4. decembar 2023 - Kralj je Artur zaslužio, Albion je njegov cio - “Kralj bivši i budući” Terensa H. Vajta

Legende o kralju Arturu su jedan od neiscrpnih izvora inspiracije sa koga su se napajala mnoga dela fantastike. Prvi put na srpskom jeziku dostupno je klasično delo britanske književnosti XX veka “Kralj bivši i budući” Terensa H. Vajta - petoknjižje koje je reinterpretiralo i dalo stabilan i ustaljen oblik brojnim i često značajno različitim mitovima i legendama o kralju Arturu, čarobnjaku Merlinu, vitezovima Okruglog stola, čudesnom maču Ekskaliburu, potrazi za Svetim Gralom i uspostavljanju engleske kraljevine. Zajedno sa piscem Goranom Skrobonjom, koji je i preveo ovo delo za Čarobnu knjigu, proći ćemo kroz široki raspon arturijanskih legendi, od Malorijevog “Le Morte d'Arthur” do Burmanovog “Ekskalibura”, od Diznijevog “Mača u kamenu” do “Svetog grala Montija Pajtona”, od Fosterovog “Princa Valijanta” do Patelovog “Zelenog viteza”.

11. decembar 2023 - O svim tim kornjačama i druge priče iz Golkonde

Već je postala tradicija da izdavačka kuća Golkonda rekapitulira proteklu godinu u Društvu ljubitelja fantastike Lazar Komarčić. Tokom prethodnih 12 meseci, Golkonda objavila svoju prvu mangu (“Oldboj”), započela serijal “Klasici svetske književnosti u stripu”, popularnom Lunovom Magnus Stripu dodala i vanredno izdanje – “Trapera Kerija”, vratila Marvelovog Spajdermena na kioske širom zemlje i objavila još mnogo zanimljivih stripskih naslova. Šta se od toga čitaocima najviše svidelo, šta je aktuelno, a šta “Golkonda” planira za naredni period, čućete od Bojana Riznića i Bojana Markovića. Dođite da u opuštenom razgovoru i (naravno!) uz čašicu dobre “Golkondovače” pretresemo sve najvažnije stripske teme koje vas interesuju. Moderator: Miloš Cvetković

18. decembar 2023 - Kako preživeti susret sa Homelanderom: Saveti i trikovi Boysa iz Generacije V

Ko se boji Voughta još? Možete sakupiti 100.000 folovera i bez pomoći korporacije ili pomoći supiški, uključite se u našu tribinu da saznate kako. Fenomen serije Boys traje već pune četiri i po godine i nema nameru da stane. Ova serija između ostalog pokazuje i da ne postoji “zamor superherojima”, nego da je većina superherojskog sadržaja sada prosto slaba. Kako Boys radi to što radi, kako se Gen V nadovezuje na to, kada će četvrta sezona, šta smo videli do sada i sve ostalo što vam pada na pamet - vidimo se na tribini.

25. decembar 2023 - Fantastična čitaonica #111: The Ballad of Perilous Graves, Alex Jennings

U potpuno neočekivanom obrtu, na redu je knjiga kakvih je do sada malo bilo na Čitaonici: LGBT urban fantasy sa demografskim manjinama u SAD i Mudrim i Moćnim Ženama. Ovog puta, na redu je debitantski roman Aleksa Dženingsa u kome je muzika magija i u kojoj je devet pesama moći pobeglo iz čarobnog klavira koji održava ritam grada Nju Orleansa. Ipak, to nije jedini problem za Perija i njegovu sestru Brendi… Roman je, opet šokantno, znamo, nominovan za brojne nagrade, među kojima su i Lokus i WFA, između ostalih.Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
o recepciji anglofone SF
« Reply #1401 on: November 25, 2023, 03:11:43 PM »
Цењени   ,
у данашњем „Данасу“ (викенд-број, можете га купити и сутра) па на стр. XI, имате обиман чланак (два цела ступца), наднаслов гласи „зборник“, наслов је „За љубитеље и истраживаче НФ“, потписује К.А.Д, то је приказ недавно изашле (код издавача „Алма“) књиге Англофона научна фантастика код Срба, коју је уредила др Зорица Ђерговић Јоксимовић. Овај „Данасов“ данашњи чланак има баш одличну СФ илустрацију.

Тема је рецепција, код Срба, у протеклим вековима, научне фантастике настале на енглеском језику. Ту су и научни радови, али, у другом делу књиге, и интервјуи, и један (АБН-ов) есеј мемоарског типа са сопственим успоменама на начин како је у Београду прихватана научна фантастика око 1957. године. (Ту АБН говори као очевидац и учесник тог давног времена. Говори шта је било и како је било.) Укупно има 17 радова, од чега су 14 на српском и три на енглеском. Седам радова су дале жене, то је мало више од 40 посто.

Ту су Мића Б. Миловановић, др Маријана Терзић из Никшића, др Тијана Тропин, Агнеш Балинж, др Сергеј Мацура, др Младен Јаковљевић, др Зорица Ђерговић Јоксимовић, др Милица Љ. Живковић, др Милан Д. Живковић, др Зоран А. Живковић, др Бојана Вујин, др Кенет Хеншу са универзитета у Регензбургу, др Мирна Радин Сабадош, др А. Б. Недељковић, Горан Скробоња, Бобан Кнежевић, и др Дарко Сувин.
Кад погледате, ту има толико професора и доктора, да би малтене могли да отворе одмах још један универзитет! (Шалимо се.)

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
i u Politici o recepciji angl SF
« Reply #1402 on: November 26, 2023, 02:34:29 PM »
Цењени   ,
јуче у „Данасу“ (који је на киосцима и сад) а данас ево и у „Политици“, на стр. отприлике 15-тој (али, та страница нема пагинацију) објављен је чланак о том зборнику; о рецепцији англофоне СФ код Срба. Ево како изгледа наслов:

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
a evo i linka
« Reply #1403 on: November 26, 2023, 03:17:54 PM »
А ево и линка на тај комплетан чланак у „Политици“:

https://www.politika.rs/scc/clanak/586465/Naucna-fantastika-je-vise-od-pukog-zanra


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
ispravka programa za 25 decembar
« Reply #1404 on: November 29, 2023, 01:21:23 PM »
Цењени   ,
пошто долази неко (наш) из Ирске, променили су програм ЛК за последњи састанак у децембру, па сад гласи овако:

25. decembar 2023: Promocija zbirke “Nijanse gladi”
Promocija zbirke kratkih priča “Nijanse gladi”, u kojoj su sakupljena dela velikog broja domaćih i regionalnih autora. Ovo je treća knjiga u serijalu, posle “Nijansi zla” i “Nijansi vremena”. Priče su fantastične u nekom obliku, a ima i hrane. Govori Nešo Popović, pokretač cele akcije, urednik i pisac, kao i pisci koji se budu zatekli tu. Moderator je Miloš Petrik.

- - а оно што је било првобитно предвиђено за тај термин, биће одложено за јануар.


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
još 2 Lemove knjige objavljene
« Reply #1405 on: December 02, 2023, 05:31:53 PM »
Цењени   ,
у данашњем и сутрашњем „Данасу“, на стр. XI културног додатка, имате чланак, наднаслов је “СФ“, наслов је „Лемове две књиге први пут на српском“, потписује Д.С, те две књиге су Конгрес футуролога и Мир на Земљи, и, ако смо добро схватили, у обе је протагониста Ијон Тихи. Преводилац је Андреј Лаврек. Издавач је Бобанов „Еверест медија“, у едицији „Знак сагите“.

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
umro Dušan Belča
« Reply #1406 on: December 16, 2023, 02:51:06 PM »
Цењени   ,
од Илије Бакића сазнали смо тужну вест, да је прекјуче преминуо Душан Белча (20. март 1938 – 14. децембар 2023), значајан српски писац СФ.

Једино у Живковићевој енциклопедији пронашли смо Белчину слику, то је портрет из младости. Такође смо једино код Живковића нашли податак да је Белча дипломирао на Филолошком факултету у Београду а онда се запослио као библиотекар у Вршцу, и да је не само СФ писац, него и „плодан нежанровски песник, приповедач и романсијер“.

Живковић каже за Белчу да је „чак десет од његових дванаест романа“ у едицији „Икс-100“ (били су то такозвани „рото-романи“, на киосцима) било потписано псеудонимом (латиницом, запажамо ми) “Bell Ch. A” јер су, каже Живковић, „уредници сматрали да ће се дела из ове серије боље продавати ако се потписују америчким псеудонимима“, тако да већина читалаца није ни слутила да је то домаћи писац.

МБМ (дакле, Миодраг Б. Миловановић, у својој књизи Српска научна фантастика) најпре каже да је Белча објавио „највећи број романа у едицији Икс-100 СФ, али и неколико романа у различитим едицијама за децу и омладину“. (стр. 67)

Затим МБМ у својој књизи набраја наслове Белчиних дела; одатле и узимамо те податке. Прва три чине серију за децу, са заједничким насловом Деца свемира, а та три јесу Пријатељ са далеке звезде (1982), Принц седамнаесте планете (1987), и Игра са звездама (1989). Други Белчин серијал је о протагонисти који се зове Марк Силард, и свемирски је херој, стичемо утисак да је то серија баш у духу „пулп СФ“ и „спејс-опере“ тј. свемирске опере; то би била следећа Белчина дела, десет њих: Галактичка стаза (1985), Лов на планети Габон (1985), Планета опчињених (1985), Повратак киборга (1985), Рат за Андромеду 17 (1985 – пет у истој години! – Духови Кајуса Медијуса (1986), Обрачун код црне јаме (1986 – за тај астрономски појам данас се каже „црна рупа“, енгл. black hole, мада је, на српском, израз „црна јама“ много лепши), Повратак Атлантиде (1987), Игра међу астероидима (1988), и Летовање на Силену (1988).

„То су авантуристички романи“, каже МБМ, „писани језиком и стилом прилагођеним млађој публици, али који поштују и жанровске каноне.“ (стр. 67)

МБМ још даје информацију да је Белча године 1999. објавио дело (он каже, роман) Тајна књига вршачких патуљака, фантазијско дело о митолошким бићима тог дела Балкана. А од Илије Бакића сазнали смо да је Белча и прошле године, 2022, још увек писао фантастику, али, не СФ.

Биографију Белче имате на Арт Аними:

https://www.art-anima.com/preminuo-vrsacki-pisac-dusan-belca/

и код Невидљивог:

https://sfpisb.wordpress.com/2023/12/14/in-memoriam-duan-belca/


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
prog LK za jan 2024
« Reply #1407 on: December 27, 2023, 03:22:48 PM »
Цењени   ,

15. januar 2024: Kako preživeti susret sa Homelanderom: Saveti i trikovi Boysa iz Generacije V

Ko se boji Voughta još? Možete sakupiti 100.000 folovera i bez pomoći korporacije ili pomoći supiški, uključite se u našu tribinu da saznate kako. Fenomen serije Boys traje već pune četiri i po godine i nema nameru da stane. Ova serija između ostalog pokazuje i da ne postoji "zamor superherojima", nego da je većina superherojskog sadržaja sada prosto slaba. Kako Boys radi to što radi, kako se Gen V nadovezuje na to, kada će četvrta sezona, šta smo videli do sada i sve ostalo što vam pada na pamet - vidimo se na tribini.

22. januar 2024: Planetarni hit "Četvrto krilo" i razgovor izdavačem, Only Smiley

"Četvrto krilo" Rebeke Jaros je planetarni književni fenomen koji hara buktokom i ne prestaje da bude tema brojnih razgovora. "Krilo" je u rekordnom roku doletelo i na srpsko tržište, u izdanju kuće "Only Smiley", izdavača fantastike u Srbiji, i to iz Niša, koji je nedavno proslavio 10 godina postojanja. Dođite da da pričamo sa Only Smiley, planovima, ambicijama i svemu što vas zanima. Razgovor sa predstavnicima ove izdavačke kuće vodiće Ivan "Nightflier" Jovanović.   

29. januar 2024 - Fantastična čitaonica #112: Legends & Lattes, Travis Baldree

Posle života provedenog u bitkama i jurnjavi, Viv je odlučila da okači mač o klin i promeni posao. Ona je ork umoran od ratovanja i rešila je da otvori prvu kafeteriju u gradu Tun, ali se tu sreće sa novim rivalima. A i niko ne zna šta je kafa. Ovo je malo drugačija vrsta fantastike, debitantski roman koji je postao hit i... Znate već kako ide sa kandidaturama i nagradama i svim ostalim.


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
3 u izboru za NIN nagradu
« Reply #1408 on: January 04, 2024, 02:59:59 PM »
...допуна,
(2)  у „Политици“ је данас на стр. 12, у рубрици „култура“, изашао чланак „Шири избор романа за Нинову награду“, потписује М.В, где се каже да је од укупно 188 романа примљених на тај конкурс, у шири избор ушло 38, а међу ауторима видимо три имена која су нам позната из жанрова фантастике, и то, Зоран А. Живковић (дело је о Достојевском: Четири смрти и једно васкрсење Фјодора Михајловича), Ото Олтвањи (Поље медуза) и Лаура Барна (Скупљачи случајева).


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
prog LK za feb 2024
« Reply #1409 on: January 19, 2024, 04:10:30 PM »
...допуна,
ево програма „Лазе Комарчића“ за фебруар 2024.

5. februar 2024 – 50 godina strip-magazina TV Zabavnik

Pre 50 godina, iz okrilja izdavačke kuće Borba i magazina TV Novosti, pojavio se na kioscima strip-magazin TV Zabavnik. Bio je koncepcijski sličan TV Novostima koje su se bavile malim ekranima, sa tom razlikom što je u Zabavniku akcenat bio na stripovima, dok je u Novostima bio na tekstovima. I jedan i drugi magazin donosili su stripove koji su rađeni po serijama i filmovima (što igranim što animiranim), pa smo tako u Novostima čitali stripove kao što je Čovek iz Atlantide, dok su u Zabavniku izlazili Daktari, Zvezdane staze, U dimu baruta, Pera Detlić, Pink Panter i drugi. Nakon dve godine i 93 nedeljna broja TV Zabavnik se ugasio, ali nam je ostavio zavidnu količinu kvalitetnih stripova, uključujući i jedan domaći crtan rukom Paje Stankovića, a po franšizi 87. policijska stanica. Vodič kroz prisećanja na ovaj magazin i ulogu izdavačke kuće Borba u istoriji domaćeg strip izdavaštva jeste Borivoje Grbić, predsednik Društva ljubitelja stripa “Maksim”

12. februar 2024. – Čija Zadužbina? TV ekranizacija jednog od najpoznatijih knjiških SF serijala

Posle dve sezone, serija Zadužbina (The Foundation), snimljena uz blagoslov Asimovljeve… pa… zadužbine, dobiće i treću. Šta je ostalo od originalne priče, da li je ovo dobra serija, da li je ovo ona Zadužbina, treba li ovo gledati, može li se gledati mimo knjiga, treba li se gledati mimo knjiga, i druga (ne)bitna pitanja raspredaju Andrej Ćirić i Ivana Damnjanović.

19. februar 2024. – Predstavljanje knjige Književni um i područja fantastike Vladislave Gordić Petković i Mladena Jakovljevića

U ovoj monografiji sakupljeni su različiti radovi ovo dvoje autora posvećeni fantastici, kako anglofonoj (u rasponu od Mervina Pika preko Tomasa Pinčona pa do Vilijama Gibsona) tako i našoj, s fokusom na savremenim autorima poput Milete Prodanovića i Mirjane Novaković. O knjizi će s autorima razgovarati Tijana Tropin.

26. februar 2024. – Fantastična čitaonica #113: The Tusks of Extincion, Ray Nayler

Povratak Nejlera u Fantastičnu čitaonicu. Posle inteligentnih oktopoda, sada su na redu mamuti. Naučnici su ih vratili na zemlju, ali neko mora da ih nauči kako da budu mamuti da ne bi opet bili istrebljeni. Ko je bolji za taj zadatak od najvećeg stručnjaka za ponašanje slonova, žene koja je ubijena godinu dana ranije, ali čija je svest digitalizovana? Kako se odbraniti od lovokradica i snaći se u prirodi? Ima li vremena? Zašto su mamuti uopšte istrebljeni?