Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1383 Replies
 • 275532 Views
*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 984
u Danasu Đura o kriogenom
« Reply #1380 on: August 30, 2023, 06:10:55 PM »
... допуна,

(2)  у данашњем „Данасу“, на стр. 19, Владимир Ђурић Ђура има чланак под насловом „Криогеника, заблуда или шанса“, о идејама да се путем расхлађивања живот продужи итд, у стварности и у СФ. Чланак има доста грешака и промашаја, али има и интересантних мисли и формулација. Помиње неке филмове итд. Пред крај каже: „Кључно питање је како ће нова супериорна медицина направити душу, електромагнетно поље које нас спаја са енергијама универзума. (...) Такав андроид готово је сигурно никад неће сањати електричне овце“.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 984
u Blicu Lem, u Danasu Art Anima
« Reply #1381 on: September 04, 2023, 03:22:32 PM »
... допуна,
(3)  у данашњем „Блицу“ на стр. 22, Ивков у својој колумни даје приказ књиге Станислава Лема Конгрес футуролога коју је недавно објавио издавач „Еверест медија“ тј. Бобан.

(4)  у данашњем „Данасу“, на стр. 20, имате опширну најаву да ће у Кући краља Петра Првог (улица Васе Пелагића 40, Сењак) бити представљен (у четвртак 7. септембар у 19 ч) девети број алманаха Књижевна фантастика, у издању „Арт Аниме“; водитељ Лаура Барна.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 984
promakao nam Svetolik Ranković?
« Reply #1382 on: September 08, 2023, 05:01:47 PM »
Цењени   ,
у данашњем „Политикином забавнику“ па на стр. 57-59 (три пуне странице, са две илустрације) објављена је српска прича из, изгледа, године 1895, а може да се провуче (једва) као СФ; дакле, ипак јесте СФ прича. Аутор је српски писац Светолик П. Ранковић (1863-1899, то значи да је живео само 36 година; имате његову биографију у Википедији). Прича се зове „У XXI веку“ (дакле, у двадесет првом), и дешава се у ноћи између 8. и 9. јануара године 1895; млади гимназијски професор Никола Николић заспи, мало припит, и сања какав ће свет бити у 21. веку, тамо су зграде велике и дивне, а небом лете машине које машу крилима и носе људе, своје путнике (стр. 57, први стубац). Никола одлази у своју гимназију и тамо у разговору са директором сазнаје каква су та нова времена: сад је мир и добар живот, више нема ратова, жене су на власти, мушкарци раде традиционално женске послове (у кући, домаћинству, око деце) итд.

У књизи која је садашње канонско дело (са највишим ауторитетом) историје српске књижевности, а зове се Историја српске књижевности, професор Јован Р. Деретић помиње (у другом тому) Светолика Ранковића чак на петнаест места, и посвећује му на једном месту чак девет узастопних страница (!) (наиме, у другом тому, стр. 220-228), али, тамо где је било најважније за нас, на стр. 222, догодила се словна грешка, мала, тешко приметна, само у римском броју, али (за нас) катастрофална. Ситна грешка али са поразним последицама: наслов Ранковићеве приче дат је овако: „У XIX веку“, дакле, у деветнаестом! Тиме је уништена цела научнофантастичност тог наслова.
А ту, баш на тој страници, професор Јован Р. Деретић у једном јако обимном пасусу (више од пола странице 222) помиње и научну фантастику (на самом дну тог пасуса).

Професор Деретић између осталог каже и ово (цитирамо): „Ранковић је дао футуристичку пројекцију савремених теорија о научном напретку човечанства, коју можемо упоредити с касније насталим орвеловским антиутопијама, али и с ранијом и, уз то, домаћом визијом будућности људског рода у драми Драгутина Илића После милијон година. Њему, додуше, није требало да иде толико далеко у будућност да би видео упечатљиве слике будућег света: потпуну аутоматизацију друштвених односа, свеопшту контролу државе над појединцима (...) превласт жена над мушкарцима, култ врховног вође. Као у Домановићевим просторним визијама, и у Ранковићевом футуризму основу антиутопије чини тоталитаризам који, између осталог, почива и на неприкосновеном ауторитету врховног вође, једној од доминантних фигура у футуристичким антиутопијама XX века. Иако уметнички није нарочито успела, та приповетка, као и наведена Илићева драма, показује да је наша књижевност тог доба била знатно шира него што се мисли на основу сведеног, по правилу, школског избора писаца и дела. У њој, поред осталог, откривамо елементе разних врста фантастике, од фолклорних сујеверја до научне фантастике, жанра који ће тек у XX веку доживети буран развитак.”

Дакле, можете погледати ту причу у најновијем, данашњем ПЗАБ.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 984
u Danasu Djura o Borgovima
« Reply #1383 on: September 13, 2023, 04:29:42 PM »
... допуна,
(2)  у данашњем „Данасу“ на стр. 25, у својој колумни „Врли нови техносвет“, Владимир Ђурић Ђура даје прилично опширан текст „Како зауставити Боргове?“ у коме стварно дискутује о том питању у „Звезданим стазама“, са приличним познавањем.