Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Author Topic: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku  (Read 289889 times)

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #60 on: December 02, 2017, 05:26:39 PM »
Izdavač je McMillan, tako se zovu, i nije engleska izdavačka kuća: http://www.mcmillan.rs/

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.003
ispravke, i Hogar kao Srbin, i o superherojima večeras u 10
« Reply #61 on: December 03, 2017, 11:40:32 AM »
(1)  Ангел 011, хвала за ово о МакМилану! Нисам знао, па, они имају врло интересантне књиге популаризације науке! Право мало откриће.

Е али ако се појаве и српске издавачке куће Penguin  и  Puffin, ала ћу се изненадити.

(2)  Славо, тачно је, падом Арт Анима сајта, што се догодило на прилично сумњив начин, пропала је гомила материјала.

А тај роман Е баш вам хвала (то је без запете после Е) ја сам итекако запазио, као врло интересантну (и са одличним насловом, и одличном корицом у том садашњем, првом издању) алтернативну историју, али не знам још да ли је у СФ жанру, или фантази. Надам се да је СФ, а у том случају ћу га једног дана прочитати, вероватно.

(3)  Погрешили смо јуче, оно у петак није био “Политикин ТВ магазин”, не зове се тако, била је то “Политикина ТВ ревија”, са текстовима о Гатаки и Епском филму, а недељом је, ево данас на пример, “Политикин магазин”. То су две разне ствари. Али су сличне па се лако помеша. Пардон.

(4)  Заборависмо јуче, у том тексту Слободана Бубњевића, прецизира се да је у формирању те идеје о Геи тј. Земљи као колективном живом бићу, знатан допринос дао СФ писац Вилијам Голдинг, добитник Нобелове награде.

(5)  Заборависмо такође, у јучерашњем (а и данас је на киосцима) “Данасу”, у прилогу “Недеља” па на стр. IX, имате прилог, о још три књиге СФ стрипа Флаш Гордон објављене сада код нас, код “Чаробне књиге” (наводно су биле на Сајму књига), али заправо је тај чланак (половина ступца, али веома широког ступца; добро набијено текстом) својеврсна, изненађујуће добра мини-студија о Флаш Гордону, са пуно интересантних детаља о аутору, историјату настанка, итд. Каже се да је то био најпопуларнији и најутицајнији авантуристички стрип у периоду пре Другог светског рата (ово би могло бити тачно!). Потписује, само иницијалима, Д.С.

(6)  Данас у “Блицу” преко скоро целе стр. 12 имате чланак, потписује Слободан В. Ивков, под насловом “Хогаре, Србине!”, где се на мало чудновато-тематски-повезан начин анализира Хогар Страшни (из тог стрипа) као пример… српског патријархалног “свезналице”…  Наднаслов је “Кад у прочеље славске трпезе седне неки паметњаковић…”

(7)  Данас у “Политици” на стр. 36, у рубрици “ТВ излог”, најављују да ће вечерас у 22 часа на ТВ каналу “Историја” (History) бити емисија о супер-херојима у контексту америчке цивилизације, али и побуне против ње, итд, дакле неки културолошки историјски приступ, а под насловом “Разоткривање суперхероја”.


Slava

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 98
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #62 on: December 03, 2017, 02:39:20 PM »
Pre mnogo godina gomila materijala je propala i na hrvatskom sajtu 'Poezijaonline' kada su ga napali hrvatski nacionalisti. Taj sajt se više nikada nije oporavio nakon tog napada.I danas taj sajt postoji, ali je prilicno slabo osmisljen i uredjen.
Veliki problem na ovim prostorima predstavljaju ti besciljni politicki i interesni ratovi. Ja uvek imam utisak da se nalazim između dve vatre. Na kraju taj propali materijal je samo kolateralna šteta. Neće to moći još dugo da tako funkcioniše.

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.003
o superherojima 2 h marksisticki, i drugo
« Reply #63 on: December 05, 2017, 02:36:52 PM »
Хвала на информацији, Славо.

Е сад,

(1)  та емисија коју смо вам најавили била је у недељу, у 22 часа на ТВ каналу “Историја” (History), наслов је Superheroes decoded  - -  дакле суперхероји декодирани, дешифровани; било је пуно примера тј. илустрација, па ипак, лоша емисија, упорно су наметали тумачење да појава суперхероја у стриповима јесте одраз социјалних проблема у Америци (теорија одраза), на пример великог пада берзе 1929. године, итд, и наставили су тако, са позиција отприлике социјалистичких и марксистичких,  ДВА САТА, упорно, досадно, а СФ аспекти их нису много занимали.

Показали су нескривено партијско, страначко опредељење, на једном месту, кад су за једног суперхероја (вероватно за Супермена; нисмо добро запамтили то) рекли да се борио за добро народа, и бранио народ, као социјалиста, “као Берни Сендерс на стероидима” (“Bernie Sanders on steroids”, што би значило да је тај старији политичар америчке Демократске странке, зато што је по идеолошком опредељењу близак социјализму, налик на Супермена; физички не тако јак, али морално племенити бранилац народа – дакле и Супермен је социјалиста. То је дибидус политика!

Најавили су наставак, где би вероватно било више одломака из новијих филмова, али, ко ће претрпети још два сата једног-те-истог тумачења?

Ко би очекивао, такав талас марксизма али и страначке обојености, у једној америчкој емисији.

(2)  Јуче, дакле у понедељак 4. децембра 2017, у “Блицу”, на стр. 23, Ивков је дао приказ заснован на тој трибини (коју смо вам најавили) која је била у четвртак 30. новембра у Француском институту, и то, дао је приказ једне књиге стрипа, аутор је Фред, наслов је Путовање неверника, Ивков сам каже да је то “фантазија над фантазијама” тако да је јасно који је жанр, али има СФ елементе, нпр. планету са два сунца.

(3)  Јуче је у “Политици” на стр. 12 у рубрици “Наука” (чини нам се; вероватно) погрешио Слободан Бубњевић, рекао је, у научно-популарном чланку “Шта је снег”, да је вероватноћа да икада на нашој планети настану, током свих милијарди година њеног постојања, две апсолутно идентичне, до последњег молекула једнаке, пахуљице снега, “равна нули”.

Није равна нули. Нек је и један кроз гуголплекс – али ипак је некаква, није једнака нули. Јер, пре свега, поставља се питање дефиниције, шта је пахуљица; могло би се дефинисати да и најмањи кристалић леда који пада кроз ваздух, па макар се састојао од само два молекула воде, јесте пахуљица. Друго, питање је шта тачно значи да су молекули H2O “распоређени” идентично, или не идентично; до ког нивоа величине се гледа, да ли се рачуна само цео молекул, што би ваљда било оправдано, или сваки протон и електрон засебно, или сваки кварк! да ли се посматра до Планкове константе, итд.

Треће, молекули воде често не иду као слободне луталице, индивидуално, него се држе један за други, у групама, па можда и у неке пахуљице снега могу да се уклапају тако.

Према томе, вероватно ипак постоји (зависно од одговора на горња питања) нека, можда јако мала, али ипак некаква, вероватноћа да настану две исте пахуљице.

(4)  Кад се догоди промоција неке књиге па је сви хвале, а нико ни да зуцне о жанру – ког је жанра, та књига! – то вероватно значи да је фантази али да се надају да “прође” уједно и као СФ.


Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #64 on: December 05, 2017, 03:02:35 PM »
Aco,

Goli glasovi Adrijana Sarajlije su, u suštini, zbirka fantastičnih priča. Pojedine su čist SF - po bilo kom kriterijumu, (uključujući i veoma stroge Lidijine  :)), dok se druge mogu čitati u različitim modovima fantastike.

Ako se ne prihvatite čitanja, ostaćete uskraćeni za neke od najboljih domaćih SF priča svih vremena...

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.003
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #65 on: December 05, 2017, 06:39:08 PM »
Ха ха.
Погодак.
Е сад, видео сам извештаје Невидљивог, на:


https://sfpisb.wordpress.com/2017/12/04/drutvo-ljubitelja-fantastike-lazar-komarcic-istrajavanje-kratke-price-goli-glasovi-adrijana-sarajlije/

и такође на:

https://sfpisb.wordpress.com/2017/12/04/tribina-drutva-ljubitelja-fantastike-lk-istrajavanje-kratke-price-goli-glasovi-adrijana-sarajlije/

и стварно бих ценио кад би неко написао које приче, од тих 15, јесу, баш, СФ. А не спекулативно изазовне. Или, као, измичу жанровским одредбама, итд.

Наслови! које су СФ! и зашто то није речено? Зашто то није на корици? “збирка СФ прича”!

Много би ми времена и труда уштедело.

Подсећа ме то на причу “Себастијан” из збирке Накнадне истине Тушевљаковића.  Та прича јесте (али, једва; може да се провуче) СФ. Јер тај Себастијан је као дух, и можда се само причињава тој болничарки, која је можда мало хистерична па умишља, а то је онда тачно она стратегија (за постизање књижевне респектабилности у чаршији) коју сам описао у Знаку сагите бр. 22, провокативно можда-постојање натприродних појава. Али као хајде за нијансу преовлађује утисак да је то ипак СФ. Али пошто Себастијаново појављивање нема никакве везе ни са ратом, ни са чим, онда је то слаб СФ новум, и слаба СФ. Дакле ипак је неко мене навео да упропастим моје време, утрошим га сасвим узалуд, на “Себастијана”.

Није фер. Није нимало фер.

Али, знам зашто није на корици написано “збирка СФ прича”: зато што онда књижевна чаршија не би хтела то ни да погледа. Али мој је став, да треба да нас буде баш брига, ако књижевна чаршија игнорише наш жанр, то не треба да нам буде апсолутно никакав оријентир нити критеријум.


angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #66 on: December 05, 2017, 07:30:49 PM »
Da li smatrate da je "Sebastijan" loša priča, pa ste straćili vreme čitajući je?  :)

Zbirka Goli glasovi ima 143 strane. Neće vam biti potrebne godine da je celu pročitate; osim toga, priče su povezane, pa biste preskakanjem nekih bili na gubitku.

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.003
da, loša je priča
« Reply #67 on: December 05, 2017, 09:24:26 PM »
То је, заиста, прецизно питање.

Наравно да је лоша прича. Сигуран сам у то. “Себастијан” је лоша СФ прича. Можда је одлична проза, можда и врхунска проза, али то ме не интересује. Квалитет прозе је у научној фантастици споредан (али, пожељан, итекако), а новум је битан. Квалитет новума одлучује да ли је дело добра научна фантастика. Апсолутно сам страћио време читајући причу “Себастијан”. Ког љубитеља СФ интересује такав новум: можда-дух који се можда-причињава некоме или је гост из друге реалности али не постиже ништа?

Има једна прича о гајењу корњача да би се продавале док су мале, као кућни љубимци. Врхунска проза, предивна. Феноменално добро писано. Према животињама треба да се поступа хумано. Ура, напред корњачице! Али мене та проза не интересује нимало, и нећу то читати, јер ме не интересује тема. Нити ме интересују милиони других тема, одлично обрађених, широм света. Поштујем и ценим друге теме, и жанрове, и писце који се њима баве. Свака част и поштовање њима. Али мене интересује СФ жанр. Читао сам ја поприлично и изван СФ жанра, стотине књига и прича, али, сада више не, или само изузетно. Само понекад.

(Неко је недавно рекао да сваки источноевропски народ има две хиљаде књижевника.)

Знам ја да је Тушевљаковић веома способан писац, имао је једну причу са незаборавно одличним, заиста брилијантним насловом, “Успон планином погрешних поступака”, мислим да је то нека хорор-фантази прича о пропасти неког брака. Па, кад год сазнам да је написао неку СФ причу, ја ћу настојати (ако стигнем…) да је прочитам, и забележим моје коментаре, наравно. Али, његове (нити ма чије) фантази или хорор приче, не.

(2)  Биле би ми итекако потребне године, па и деценије, да прочитам све приче и романе чији жанровски идентитет је нејасан, а вероватно су 99% неки други жанр а не СФ. То са нејасним жанровским идентитетом: има тога на хиљаде. Немам уопште намеру да се тиме бавим.

Ако је Сарајлијина књига роман, са 15 поглавља, као што Бобан сугерише, и ако су поједина поглавља тог романа фантази, или ако је макар једно поглавље фантази, онда је цео тај роман фантази, ма колико много било СФ у неким поглављима. Јер, на пример, ако се у само једном поглављу појави дедица чаробњак, са магичним штапићем и високом купастом капом тамноплаве боје са насликаним звездама – готово је, тај роман више није СФ.


angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #68 on: December 05, 2017, 10:08:56 PM »
Uh... Ne bih ja to nazvala romanom, sem ako poprilično ne rastegnemo pojam romana, i upustimo se daleko u eksperimentalne vode. A onda nek' neko proba da dopliva nazad.

Mislim, već bi i posmatranje ove zbirke kao romana bio misaoni eksperiment. Zanimljiv, to sigurno, ako vas takvi eksperimenti zanimaju.

Priče su povezane, uglavnom, ali ne previše striktno; ima tu dosta poigravanja i varijacija (recimo). Obe priče u kojima ne vidim elemente SF-a (Leptir i Sveti Ajden i dobri ljudi) bi mogle da se posmatraju, recimo, kao kad neko u SF romanu ispriča priču koja služi kao metafora za nešto što ima veze sa njihovim svetom, iako u toj metafori nema tehnologije. U ostalim pričama ima elemenata SF-a, negde manje, negde više.

Molim da me ostali koji su pročitali zbirku isprave ako lupetam.  :)

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #69 on: December 06, 2017, 10:11:29 AM »
Nije roman, ali je vrlo kohezivna zbirka.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #70 on: December 08, 2017, 08:13:07 AM »
Pojedine su čist SF - po bilo kom kriterijumu, (uključujući i veoma stroge Lidijine  :))...


Elem, vratiću se ovome jednom kad overim zbirku (nadam se uskoro ;) ), jer ne mogu a da ne primetim izbor rečiju kad o mojim kriterijumima govoriš – dakle, uvek su strogi, nikad samo… pa, precizni, recimo. Što ja mislim da jesu, i to primarno, e sad, koliko tebi ta preciznost podrazumeva strogoću, to je već druga stvar, ali pomenuti samo strogoću, pa, eto, to meni zaista ne podrazumeva i preciznost.

No dobro sad, otom potom, nego ne mogu a da sada ne primetim kako ti i cenjeni ABN imate prilično sličan stav kad je reč o ‘mešanju’ SFa sa ostalim žanrovima, i taj stav je prilično negativniji (stroži? …muahaha) od moga, po tom konkretnom pitanju. Pa me otud uvek iznova iskreno čudi kako uspevate da pomirite tu svoju netrpeljivost ka ‘mešanju’, dok istovremeno uvelike negujete sklonost ka SFu punom apsurda kakav je (po meni) sasvim nespojiv sa realističkom percepcijom. Jer da budem iskrena, smatrati Supermena SFom je daleko veći podvig nego smatrati SFom neke od žanrovski ‘mešanih’ ili krosover produkata u kojima se fentezi ili horor aspekti ipak adekvatno racionalizuju.   

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #71 on: December 08, 2017, 10:47:38 AM »


Priče su povezane, uglavnom, ali ne previše striktno; ima tu dosta poigravanja i varijacija (recimo). Obe priče u kojima ne vidim elemente SF-a (Leptir i Sveti Ajden i dobri ljudi) bi mogle da se posmatraju, recimo, kao kad neko u SF romanu ispriča priču koja služi kao metafora za nešto što ima veze sa njihovim svetom, iako u toj metafori nema tehnologije. U ostalim pričama ima elemenata SF-a, negde manje, negde više.


Da li time misliš na onu vrst svrhovito ‘umetnutih’ priča kao u Levoj ruci tame, recimo?

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #72 on: December 08, 2017, 11:35:02 AM »
I da i ne.

Goli glasovi nisu roman, tako da ni ovo nisu stvarno svrhovito umetnute priče u roman.

Leptir i Sveti Ajden i dobri ljudi su, uh, mitološko/cinično-poučnog karaktera (ova druga cinično-poučnog, znatno više ciničnog nego poučnog), ili tu nešto, tako da je razlika između njih i ostalih priča (sa svom njihovom tehnologijom, asocijacijama na sajberpank i slično) znatno veća od razlike između svrhovito umetnutih priča u Levoj ruci tame i ostatka romana.

A opet, to je taj pogled na svet, ima tu još nekih sličnosti, i lako možeš da zamisliš nekog od junaka iz ostalih priča da jednu od ove dve priča nekome, i da to ima smisla.

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.003
najave Star Wars 8, X Files, i 1 knjiga stripa Supermen
« Reply #73 on: December 09, 2017, 09:35:27 PM »
Хвала на информацијама и коментарима.

(1)  у петак 8. децембар 2017. у “Блиц” је била уметнута Блицова ТВ ревија, грозно лоше обрезана са горње и доње стране (неких 2 сантиметра укриво!!! ромбоид некакав), и штампана неком бојом која можда прилично остаје на прстима (то никако није добро… морају се добро опрати руке, од тога, пре јела… далеко било да неко у то замотава хлеб), а унутра, на стр. 24-25 промо чланак, најава да у српским биоскопима у среду 13. децембра треба да крене филм Ратови звезда 8, Последњи џедај. (Или ће то испасти “последња џедајевка”?) Наслов чланка је “Шта је било са Луком последњих 30 година”, потписује Миона Ковачевић.

(2)  А на стр. 30 краћи чланак, у коме се између осталог најављује да ће у среду 3. јануара 2018, на ТВ каналу Фокс, кренути наставак ТВ СФ серије Досије икс – X Files. Да, са Фокс Молдером и Дејном Скали, а изгледа да ће се вратити, стар али жив, Cancer Man (мислили смо да су га докрајчили они хеликоптери који су на њега испалили ракете?), вероватно и сад неодвојив од својих цигарета.

(3)  Ех ово је требало раније да вам јавимо: у данашњој (субота, 9. децембар) “Политици”, па у културном прилогу, па на стр. 7, имате обиман чланак, наслов је “Супермен – натчовек и један од нас”, потписује Игор Станојевић, вероватно је поводом изласка, код издавача Дарквуд, књиге стрипа Супермен међу звездама, где, ако смо добро схватили, Супермен погине. Чланак је претежно културолошки оријентисан.


angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: najave Star Wars 8, X Files, i 1 knjiga stripa Supermen
« Reply #74 on: December 09, 2017, 10:04:13 PM »
Ратови звезда 8, Последњи џедај. (Или ће то испасти “последња џедајевка”?)

Poslednji džedaji.