Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1196 Replies
 • 131163 Views
*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
SF roman Artemida dobio Goodreads nagradu u kategoriji SF
« Reply #75 on: December 10, 2017, 03:56:56 PM »
Ех заборависмо још две-три ствари.

Прво, ево како изгледа у “Данасу”, преко целе ширине странице, онај наслов да се у Немачкој синдикати плаше за судбину неколико милиона радних места, због роботизације (на слици сасвим десно, коју смо изоставили, је, ха ха, Карл Маркс, теоретичар радничког комунизма):

(2)  У том истом “Данасу”, који је ево и сад (још неколико сати) на киосцима (ако нису затворени, јер је недеља поподне…) имате у културном додатку “Недеља”, па на стр. XI , приказ једног СФ романа, који је изашао код нас код издавача IK Evro Book. Аутор је Енди Вир, онај исти који је написао Марсовца (па је по томе снимљен филм Марсовац), наслов је Артемида, а у роману, тако се зове један град на Месецу, па, у Артемиди се догађаји дешавају. Приказ потписује, само иницијалима, К.Е.Д. Овај роман добио је награду Goodreads у категорији СФ.

Ех… ето видите… СФ роман добио награду у категорији СФ!

А гле, фантазијски роман Fantastic Beasts од Џ. К. Роулинг добио ту исту награду, у категорији фантази.

Па, додајмо томе, роман Стивена Кинга Sleeping Beauties добио у категорији хорор. (Као ко-аутор потписан је и његов син Оувен Кинг, Owen King.)

Ето. Нису неке муљаве мешовите категорије добиле награду “онако за уопште, за добру прозу”, не, не,

него, свако дело у својој категорији.

Дакле:  жанрови постоје.


Жанрови постоје.

Жанрови постоје.

Један од њих је научна фантастика.

(2)  На претходној страници “Данаса”, дакле на стр. X,  је и приказ српских фантази романа у серији Косингас. Наднаслов гласи “Страхор”, наслов “Без обзира на давну клетву”, а потписује К.Д.


*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 269
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #76 on: December 10, 2017, 04:38:15 PM »
Fantastic Beasts nije roman nego scenario.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
nešto o Rusima, i, o Bitlsima, i History Channel, magazin, itd
« Reply #77 on: December 11, 2017, 10:04:16 PM »
Хвала на исправци, ангел 011.

(1)  Данас у “Блицу” на стр. 20, Ивков у рубрици “Фантастикологија” приказује дело из Русије, Владимир Сорокин, Мећава, изгледа да је фантази са елементима СФ,
уједно Ивков коментарише о укупној сцени фантастике у Русији, где су се изгледа појавиле серије романа, наиме, знате, Сергеј Лукјањенко, Ноћна стража, Ивков каже да је потом настала и “дневна, јутарња, сумрачна, зорокликна, последња, Повратак Страже…” ха ха, дакле то би значило да и Руси умеју да навале са сиквелима, кад се исплати.

(2)  Гледали смо и овог пута у недељу, јуче, дакле 10. децембар 2017, у 22 часа на ТВ каналу “Историја” (History Channel), емисију са насловом Superheroes decoded  - -  дакле суперхероји декодирани, дешифровани. Нових два сата досаде, али, овог пута је било још горе, коначно су се “провалили” у смислу да се показало шта су стварно хтели и шта је разлог да им емисија толико огромно траје: искористили су СФ као алат за политичку индоктринацију деце и омладине, тј. за политичку пропаганду. Све је било у корист оне једне, а против оне друге америчке политичке странке, па, слике појединих политичких лидера појавиле су се и по пет пута, па (укупно у та четири сата програма) и по десетак пута! Било је намештено у смислу да сва деца и сви млади, а и сви остали, треба да буду, а и јесу, сви, присталице једне партије, а не оне друге. Сценаристички галиматијас, политичка злоупотреба. У смислу, хајмо децо, хајмо млади, и сви који воле супер-хероје, сви да гласамо за…. ту-и-ту политику. Само је фалило још да запевају “Друже Тито, љубичице бела, тебе воли омладина цела”, па би били комплетни.

(3)  Заборависмо, било је пре неки дан:  “Политика”, четвртак 7. децембар, на стр. негде око 20, чланак о неким грађанима Ваљева, наслов је:

“Битлси” у ваљевској подвали

а описује се како ти грађани, који су у чланку приказани као шерети и шаљивџије, тврде да су у њиховом граду својевремено гостовали Битлси (музичка група), па је сада као тим поводом организована манифестација “Четврта БитлВАнија”, итд. Ово помињемо само због Горана Скробоње и његовог пројекта алтернативне музичке историје “Гумена душа” о Битлсима.

(4)  На истој страници “Политике” помиње се и пројекат “Тера” али то није онај Тикин и Филипов фанзин “Тера” него је нешто из области грнчарства… теракоте.

(5)  Пар пута смо се замрсили око две публикације које су или ревија или магазин. Шта је ревија а шта магазин? И ево тек сада, ваљда смо размрсили то, најзад. Било би логично да је то уређено на исти начин у “Блицу” и у “Политици”, али, није.

“Политика” има петком “ТВ ревију” а недељом “Магазин”. ОК.

Али, “Блиц” има петком “ТВ магазин” а недељом напросто “Магазин”. Е то није много логично, јер, има дакле два различита магазина, од којих се један зове “(нешто) магазин” а други се зове само “магазин”.

То би значило да ТВ магазин није магазин! Замислите да вам неко каже, знате ово није магазин него је ТВ магазин!

Или, рецимо, ово није човек него је запослен човек!

Или кад би неко продавао две врсте јабука, од којих се једне зову, рецимо, зелене јабуке, а друге се зову јабуке.
Али, шта је – ту је, у “Блицу” су тако одлучили, и тако зову те своје публикације.

Зашто уопште помињемо то? Прво, јер је било забуна око тога,
а друго, подсећа на очајни и несретни, у суштини баш такав промашај кад неко говори о “фантастици и научној фантастици” и није свестан да греши. Било је тога и код појединих истакнутих личности у области фантастике у Србији.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Trampova Direktiva o svemirskoj politici br 1
« Reply #78 on: December 12, 2017, 10:31:04 PM »
Цењени   ,

(1)  прво нешто за хорористе: у данашњем “Блицу” па у уметнутом прилогу “Поп & култура” па на стр. 3 тог прилога, Иван Карл у рубрици “Блокбастери” даје своје виђење хорор филма То (It) по роману Стивена Кинга.

Ми додајемо: у хиљадама америчких врло малих градова (у суштини, то су села, али их они зову “town” чак и кад то има мање од хиљаду становника; а то је зато што никада нису имали прави Средњи век па ни права средњовековна села у европском смислу…) једини долазак мистерије и чудесног у село био је, кад дође путујући циркус, а у њему и ти људи којима је дозвољено маскирање врло великим количинама шминке – кловнови. Отуд је лик кловна близак америчкој националној свести па и машти.

(2)  Потенцијално историјска вест, мада ће до реализације протећи још доста година: амерички председник Доналд Трамп потписао је, свечано, документ који је у јавности добио назив  Space Policy Directive 1,
а који је уствари измена и допуна једне председничке директиве од пре око седам година.

На свечаном потписивању у Белој кући присутни су били два астронаута (један од њих је Баз Олдрин, други човек који је шетао по Месецу), две астронауткиње, потпредседник Мајк Пенс, и низ других личности. Био је изложен један камичак са Месеца, тежак само 14 грама, али био је лично присутан и човек који га је са Месеца донео; очигледно подсећање на дане старе славе.

(Иначе, само да знате, Бела кућа је отприлике велика колико и Универзитетска библиотека у Београду – то вам је десно од Правног факултета и од хотела “Метропол” – отприлике толико је висока, широка, и отприлике исто изгледа; али, многи, па баш и у Србији, верују и замишљају, због јаког утиска у филмовима, да је много већа! али, није!)

На нету је доста тешко пронаћи како, заправо, гласи ова Трампова директива, али има на:


https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/12/11/presidential-memorandum-reinvigorating-americas-human-space-exploration

и гласи овако:

Section 1. Amendment to Presidential Policy Directive-4.

Presidential Policy Directive-4 of June 28, 2010 (National Space Policy), is amended as follows:
The paragraph beginning “Set far-reaching exploration milestones” is deleted and replaced with the following:

“Lead an innovative and sustainable program of exploration with commercial and international partners to enable human expansion across the solar system and to bring back to Earth new knowledge and opportunities. Beginning with missions beyond low-Earth orbit, the United States will lead the return of humans to the Moon for long-term exploration and utilization, followed by human missions to Mars and other destinations;”.

а после иде неколико реченица административних формалности типа “дисклејмера” (disclaimers) које нису ни у каквој у вези са самом суштином. И онда потпис – DONALD J. TRUMP.

Реално – само две реченице, не много дугачке, уопштене, без прецизног конкретног набрајања које године би се полетело у коју мисију итд, о чему тек треба да буду смишљене идеје, па донете одлуке, па одобрен буџет, па расписани тендери да се види да ли приватници могу то јефтиније, итд.

Трамп и Пенс су том приликом говорили, било је и мало разговора, е сад ви можете комплетан текст, званични службени транскрипт онога што се рекло, читати на:


https://spacepolicyonline.com/news/text-of-remarks-at-signing-of-trump-space-policy-directive-1-and-list-of-attendees/

па, битан део је ово:

REMARKS BY PRESIDENT TRUMP
AND VICE PRESIDENT PENCE
AT SIGNING CEREMONY FOR SPACE POLICY DIRECTIVE – 1

Roosevelt Room

2:58 P.M. EST

THE PRESIDENT: Thank you very much, Vice President Pence, for helping – where’s our Vice President – great job, great job – to restore American leadership in space. So important.

Cabinet members, General Selva, Deputy Secretary Shanahan, Acting Administrator Lightfoot, members of Congress, and the National Space Council, thank you all for being here.

And especially, Mike, as I said, I want to thank you. I know how active you’ve been and how important this is to you. So we appreciate it. Thank you very much.

We also welcome astronauts Christina Koch and Peggy Whitson. Christina, thank you. Peggy, thank you very much. Peggy recently returned from the International Space Station and has now spent an incredible 665 days in space. You’ll have to explain that. That sounds tough. (Laughter.) More than any other American; more than any woman ever.

Finally, we’re honored to be joined by Apollo astronaut Jack Schmitt. Exactly 45 years ago, almost to the minute, Jack became one of the last Americans to land on the moon. Today, we pledge that he will not be the last. And I suspect we’ll be finding other places to land in addition to the moon.

What do you think, Jack? Where’s Jack? What do you think, Jack? We’ll find some other places out there? There are a couple of other places, right?

MR. SCHMITT: Yes, we should. Learn from the moon.

THE PRESIDENT: We’ll learn. The directive I’m signing today will refocus America’s space program on human exploration and discovery. It marks an important step in returning American astronauts to the moon for the first time since 1972 for long-term exploration and use. This time, we will not only plant our flag and leave our footprint, we will establish a foundation for an eventual mission to Mars. And perhaps, someday, to many worlds beyond.

This directive will ensure America’s space program once again leads and inspires all of humanity. The pioneer spirit has always defined America, and we’re picking that up in many other fields. I think you see that. I think it’s obvious. All you have to do is look at what’s happening with the markets and all of the great things that are happening. We’re leading in many different fields again, and it’ll get more and more obvious as you go along.

After braving the vast unknown and discovering the new world, our forefathers did not only merely sail home – and, in some cases, never to return. They stayed, they explored, they built, they guided, and through that pioneering spirit, they imagined all of the possibilities that few dared to dream.

Today, the same spirit beckons us to begin new journeys of exploration and discovery, to lift our eyes all the way up to the heavens, and once again imagine the possibilities waiting in those big, beautiful stars if we dare to dream big. And that’s what our country is doing again: We’re dreaming big.

This is a giant step toward that inspiring future and toward reclaiming America’s proud destiny in space. And space has so much to do with so many other applications, including a military application. So we are the leader and we’re going to stay the leader, and we’re going to increase it many-fold.
 
I’d like to invite Vice President Pence, if he would, to say a few words. He’s been leading this for me and I appreciate it.
Mr. Vice President.

THE VICE PRESIDENT: Mr. President, thank you. Thank you for your leadership and thank you for the honor to be here today in my capacity as chairman of the National Space Council for what I believe is a momentous occasion in the history of American space exploration.

To all the extraordinary leaders who are gathered with us today, to members of Congress, and the pioneers of space exploration who are gathered here, we thank you.  We thank you for all you’ve done to serve our nation and expand the horizons of human knowledge and advance American leadership in outer space.

Mr. President, in signing this space policy directive, you are ensuring that America will lead in space once again. To guide this new era of American space leadership, President Trump has relaunched the National Space Council. And at the Council’s inaugural meeting in October, we unanimously approved a recommendation to instruct NASA to return American astronauts to the moon, and from there to lay a foundation for a mission to Mars.

Today’s action by President Trump makes that recommendation official national policy for the United States of America. As everyone here knows, establishing a renewed American presence on the moon is vital to achieve our strategic objectives and the objectives outlined by our National Space Council.

In pursuing these objectives, Mr. President, we will, as you said, enhance our national security and our capacity to provide for the common defense of the people of the United States of America. We will also spur innovation, as the space program has always done, Mr. President. You’ve reflected on it often, and we’ll see jobs created that we couldn’t even imagine could be created today.

We’ll also ensure, lastly, that the rules and values of space exploration are written with American leadership and American values.

Mr. President, you’ve said that the pioneer spirit has always defined America. And by your action today, with this clear vision – returning Americans to the moon, preparing to lead to Mars and beyond – you’re ensuring, Mr. President, that America will lead in space in the future and for generations to come. And I thank you for the honor of being a part of this.

THE PRESIDENT: This is very exciting and very important for our country. And it also happens to mean jobs. Jobs. And we love jobs too, right? Congratulations.

(The directive is signed.) (Applause.)

THE PRESIDENT: Thank you, everybody. Thank you very much.

END             3:06 P.M. ESTИнтересантан чланак НАСА о овом потписивању имате на:


https://www.nasa.gov/press-release/new-space-policy-directive-calls-for-human-expansion-across-solar-system

а можете и слушати, на:Све у свему, ипак је то једна капитална одлука, потенцијална прекретница у истраживању свемира, и то баш са људским присуством (а не само машинама…), а да ли ће се ишта од тога остварити, и кад, и како – показаће следеће године… године…

Колико знамо, засад нимало не учествује Србија у раду  ЕСА – European Space Agency, и још не постоји српски астронаут  (астронауткиња). Колико би то значило за мотивисање младих… па и за научну фантастику…


*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 518
  • the cult of ghoul
Re: Trampova Direktiva o svemirskoj politici br 1
« Reply #79 on: December 13, 2017, 04:02:18 AM »
Колико знамо, засад нимало не учествује Србија у раду  ЕСА – European Space Agency, и још не постоји српски астронаут  (астронауткиња). Колико би то значило за мотивисање младих… па и за научну фантастику…

značilo bi koliko i postojanje nekog srpskog egzorciste ili crnog maga za motivisanje mladih da se bave hororom.

*

Slava

 • Jr. Member
 • **
 • 94
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #80 on: December 13, 2017, 05:12:13 PM »
Hvala ABN-u što je preneo značajnu vest iz SAD-a. Tu vest sam i ja zapazila u nekim medijima. Da bi se ostvarili tako ambiciozni svemirski projekti potreban je novac, a novca će biti nakon ove, po mom mišljenju, dobre odluke američkog predsednika. Što se tiče eventualnog učešća Srbije u tim projektima mislim da to ovde malo koga interesuje. Trebalo bi prvo iz vojske regrutovati potencijalne kandidate za put na Mesec ili  Mars.
« Last Edit: December 13, 2017, 06:11:40 PM by Miodrag Milovanovic »

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #81 on: December 13, 2017, 06:23:13 PM »
Цењени др Гул, успеси у истраживању космоса мотивишу младе да се баве и науком, али и научном фантастиком. То јесте баш тако: такви успеси јесу велики и позитиван мотивациони фактор.
Па, кад би, рецимо, нека млада поручница Војске Србије, и то из Ниша, боравила три месеца у орбити, на Интернационалној свемирској станици, то би свакако била једна чињеница у историји нашег народа, и једна инспирација многима – зар не?


*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 518
  • the cult of ghoul
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #82 on: December 13, 2017, 06:36:40 PM »
cenjeni ABN, ja ne delim vaš optimizam po pitanju uzročno-posledične veze između takvih stvari, a naročito danas, ali ko zna - možda i grešim.
voleo bih da budemo u prilici da proverimo - tj. da neko odavde postigne tako nešto, pa onda odjednom mladi krenu da pišu tvrdi sf, sve sa novumom i bez strašnih čudovišta i bez čikice sa čarobnim štapićem nego samo čisto i tvrdo...
živi bili pa videli.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Viva Vox peva uživo na premijeri Star Wars u Bgd
« Reply #83 on: December 13, 2017, 07:15:40 PM »
Да, па, морам признати, ја то гледам из перспективе моје генерације. Сигурно знам, и сведок сам, да је нас истраживање свемира у знатној мери инспирисало да се интересујемо и за науку, и за СФ. Можда су сад неке другачије генерације.

(2)  Али, баците поглед мало даље у будућност. У насељима на Луни и на Марсу, кроз неколико векова, након што се тамо оствари индустријализација, биће вероватно мали број људи, а хиљаде километара тунела, хиљаде “махуна под притиском” (pressurized pods) тј. модула; па, радиће јаке нуклеарне електране, јер треба све то, па и пољопривредне и стамбене модуле, грејати, осветљавати, покретати машине… и роботе. Постојаће и напуштени тунели, напукли, и стално ће на нас вребати изненадне декомпресије, саботаже, и велике количине… мрака. Јер није ни рационално баш све осветљавати све време. Па још ако процури радијација… па ако ту настану мутације… веома хорорично!

(3)  Узгред, пре пола сата почела је премијера Последњих џедаја у Cineplexx биоскопима. Тако је барем најављено у данашњем “Данасу” на стр. 15. И још кажу, у Cineplexx Delta City у Београду, пре почетка филма, у 18.30 требало је да буде наступ хора Viva Vox који ће отпевати карактеристичне музичке теме из Ратова звезда, али, без инструмената и без озвучења, него, само и једино својим гласом уживо.


*

Slava

 • Jr. Member
 • **
 • 94
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #84 on: December 13, 2017, 07:16:33 PM »
Bilo bi lepo kada bi neki vojnik sa ovih prostora postao astronaut, ali to je ipak naivni optimizam. Da li je ijedan srpski ministar odbrane ikada makar izrazio želju da bi voleo da se vojska uključi u neke međunarodne svemirske projekte? Možda neki general? Kod nas se vojska shvata na tradicionalan način.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #85 on: December 13, 2017, 07:37:14 PM »
Или цивил, наравно. Свакако би добродошао и цивил. Штета што ово не чита неко из Друштва астронома Србије, или, неко други из природних наука, ко би могао да нам каже да ли је икад ико покренуо неку такву иницијативу овде.

*

Slava

 • Jr. Member
 • **
 • 94
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #86 on: December 13, 2017, 07:39:42 PM »
Kod nas civil nije bitan. Civil ne bi mogao da prođe.
I još nešto u vezi editovanja mojih komentara.
Jasno mi je da me moderatori na ovom forumu ne poznaju i da su male šanse da će me ikada upoznati.Zbog toga ću napisati samo nekoliko reči o meni.
Moje interesovanje za naučnu fantastiku potiče iz srednjoškolskih dana. Umesto zadate lektire uglavnom sam čitala sf i to uglavnom romane i priče Artura Klarka. Posle nisam imala mnogo vremena za čitanje sf-a. Danas povremeno čitam sf literaturu. Dakle, ja nisam stručnjak ni za sf  literaturu, ni za literaturu uopšte, već sam samo ljubitelj sf literature i molim da me se uvaži kao takvog člana ovog foruma.
Ukoliko moderatori ne žele da budem član ovog foruma oni su slobodni da čine što im je volja, a ja ću prisustvo na ovom forumu ograničiti na odgovarajuću meru.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #87 on: December 13, 2017, 08:16:06 PM »
Не видим зашто не би од нас, из фантастике, кренула иницијатива да наша држава, или нека приватна компанија као спонзор, пошаље човека у свемир, то се може код Руса (као превозника) остварити за можда само 40 милиона евра.

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.222
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #88 on: December 13, 2017, 08:26:04 PM »
I još nešto u vezi editovanja mojih komentara.
Jasno mi je da me moderatori na ovom forumu ne poznaju i da su male šanse da će me ikada upoznati.Zbog toga ću napisati samo nekoliko reči o meni.
Moje interesovanje za naučnu fantastiku potiče iz srednjoškolskih dana. Umesto zadate lektire uglavnom sam čitala sf i to uglavnom romane i priče Artura Klarka. Posle nisam imala mnogo vremena za čitanje sf-a. Danas povremeno čitam sf literaturu. Dakle, ja nisam stručnjak ni za sf  literaturu, ni za literaturu uopšte, već sam samo ljubitelj sf literature i molim da me se uvaži kao takvog člana ovog foruma.
Ukoliko moderatori ne žele da budem član ovog foruma oni su slobodni da čine što im je volja, a ja ću prisustvo na ovom forumu ograničiti na odgovarajuću meru.

Koja slučajnost! evo sam u Dubaiju i eto, naletim na ovo... :)

Slavo, da smanjimo nesporazume, post koji ti je moderisan nije imao veze sa SFom, čak ni sa njegovom srpskom varijantom, nego eto, imao je veze sa izvesnim pretpostavkama ko je i zašto “srušio” Art-Animin forum. Pošto i sama znam kako to izgleda sa forumima, nalazim da su ti pretpostavke malko odveć fantastične... ako vas stvarno zanima, pa, pitajte Dražu, a do tada, okanimo se konspiracijskih teorija koje nemaju veze ni sa čime, a kamoli sa SFom.

Tako da... ajde da se makar potrudimo da sve sagledamo u kontekstu, pa neće ni biti ikakve potrebe za moderisanjem..

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
evo i linka za Viva Vox spot gde pevaju Star Wars
« Reply #89 on: December 13, 2017, 09:22:15 PM »
Цењени, захваљујући Невидљивом сазнали смо за овај линк, хора Viva Vox пева карактеристичне музичке теме из Ратова звезда, првих два минута су стварно нешто одлично: