А, па знам ја, цењени др Гул, да је Скробоња писао и СФ. Али мени се чини да је он претежно хорориста.
И, кажете, сад није 200-годишњица СФ? Него кад је?
Цењена Славо, хвала на примедбама. Заправо се у тој области (постхуманизам, и шта ће бити кад вештачка интелигенција постане јача од нас…) доста радило, последњих петнаестак година, дакле, у 21. веку, само то код нас није много познато.
А о Цукербергу, да, видео сам ту фотомонтажу где он заиста личи на поручника Дејту из Звезданих стаза. Само, сад некако нема да се нађе на нету.
(2) Данас у “Блицу” на стр. 22 у рубрици “Фантастикологија” Слободан В. Ивков даје приказ књиге (са само стотинак страница, можда је то новела, а не роман?) Бобана Кнежевића са насловом Вампиријада. Прва помисао била би да је то фантазијски хорор о натприродно моћним вампирима, али, познајући Бобана Кнежевића, нећемо се изненадити ако испадне да није хорор, и да у тој новели нема ни једног јединог вампира, итд. – таква изненађења била би типична за Бобана.
Ивков додаје и кратки приказ Бобанове Слободаниде, о којој је АБН рекао, 28. децембра 2014:
ПОЧЕТАК ЦИТАТА:
Међутим, барем по уверењу А. Б. Недељковића (који јесте прочитао овај роман, недавно), Слободанида је, у жанровском погледу, без икакве дилеме, баш прави СФ; по форми, дефинитивно јесте роман; а по квалитету је једно од најбољих-икад дела Бобана Кнежевића. То је прави, добар, јак, квалитетан, српски научнофантастични роман.
На неким другим местима видели смо да коментари о овом роману истичу чињеницу да се ту сусрећу Тито и Дража Михајловић, Исидора Секулић и Иво Андрић, Исидора Бјелица и Слободан Пенезић Крцун, Милена Павловић Барили и Титов партизан Сава Ковачевић, Доситеј Обрадовић али и политичар Слободан-Слоба Милошевић, па, Милева Марић-Ајнштајн али без сукње, док је Божа Копривица главни за обезбеђење једног мистериозног објекта на Великом ратном острву у једном алтернативном Београду године 2006.
КРАЈ ЦИТАТА.