Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Author Topic: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku  (Read 298265 times)

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
Dosije Iks, i PZAB, i 2 vesti za hororiste
« Reply #285 on: March 13, 2018, 01:52:44 PM »
Хвала на прилогу, Славо.

(1)  Две вести за хорористе. Прва: јуче, у понедељак 12. март 2018, у “Блицу”, на стр. 23, Ивков је дао приказ антологије јапанских хорор прича са насловом 13. Дакле цео наслов се састоји од тог једног броја, тринаест.

(2)  Друга: данас у “Блицу”, па у уметнутом прилогу “Поп & култура”, обиман чланак (цела прва и цела друга страница!), такође Слободан В. Ивков, под насловом “Дракула из Сомбора”, о хорор глумцу који се звао Бела Лугоши, и који је био славан углавном пре Другог светског рата као Дракула; али Ивков шири тему и на културну судбину многих у Војводини, Аустроугарској итд. Помиње врло сажето и славног глумца који се звао, у Америци, Џони Вајсмилер (Weismuller).

Знамо, тај је био олимпијски шампион у пливању, и у филмовима играо Тарзана, а био је из наше Војводине, из једне породице банатских Шваба, фолксдојчера, у селу Међа, источно од Зрењанина, на граници са Румунијом. И био је крштен као Јохан (Johann), али по угарским законима принудно прекрштен у Јанош (Janos), да би изгледало као да је Мађар, то је дакле била присилна национална хомогенизација, итд… а онда, једног дана, брод, па острвце Елис а на њему статуа Слободе, и гле он постаде Џони (Johnny)…   то кажемо ми, то није у чланку.

Узгред, у чланку Википедије о Лугошију:


https://en.wikipedia.org/wiki/Bela_Lugosi

нешто се помиње да су у 1930-тим годинама у Британији били забрањени хорор филмови ?? – “British ban on horror films”??

(3)  “Политикин забавник” бр. 3448, петак 09.03.2018, нема СФ причу, али, на стр. 12-14, има чланак, о астрономији:  како су помрачења Сунца, и појаве комета на небу, утицали, психолошки, на исход разних битака и других драматичних догађаја током историје.

На стр. 46-48, чланак, како је снимљен лажни документарни филм о мртвом ванземаљцу који, као, лежи опружен на једном столу, у Розвелу, у Америци.
Човек који је тог “ванземаљца” направио (за снимање, буквално га је лепио од разних материјала…) признао је да је то урадио. Али, наводно се правдао отприлике овако: пошто негде у свемиру они ваљда постоје, онда, као, није много блам скрпити барем једног лажног. (!)

(4)  Осма епизода X Files била је очај, тотално лоша, о врачању и призивању духова у шуми, јер ту, плитко испод тла, је древно протестантско гробље, из времена, отприлике, вештица из Салема… па, застрашујући кловнови са ТВ екрана појављују се и у стварности и одводе децу баш у ту шуму и убијају их…  ништа. Очај. Оцена нула. Тотално пропала епизода.

(За разлику од седме, о роботима, која је била духовита, паметна, одлична.)

Преостале су још две, а претпоследња се зове:  Nothing Lasts Forever.


Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
umro je stiven hoking
« Reply #286 on: March 14, 2018, 05:46:28 AM »
umro je stiven hoking, čovek koga ne treba predstavljati, velikan našeg doba...

http://www.bbc.com/news/uk-43396008


Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #287 on: March 14, 2018, 09:46:07 AM »
Bila promocija u ponedeljak, fino, opušteno, nije bilo suvoparno, puno razgovora s publikom,
prodalo se i nešto knjiga, autor zadovoljan, nadam se i gosti.
Bio i Nevidljivi : https://sfpisb.wordpress.com/2018/03/12/tribina-drutva-ljubitelja-fantastike-lk-predstavljanje-knjige-vila-atorica-borisa-miica/

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
svemirski mutanti!
« Reply #288 on: March 15, 2018, 07:32:56 AM »
SVEMIR NAM MENJA GENE!  :o

Astronaut’s DNA No Longer Matches His Identical Twin’s After Year Spent in Space, NASA Finds

http://ktla.com/2018/03/14/astronauts-dna-no-longer-matches-his-identical-twins-after-year-spent-in-space-nasa-finds/

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
dva teksta u Politici
« Reply #289 on: March 17, 2018, 12:43:54 PM »
Хвала на прилозима, др Гул, и Аномандер Рејк.

Да, бити дуго изложен космичком зрачењу, и бестежинском стању, није добро… није добро за здравље.

Хм, ја сам очекивао полемику поводом руске најаве да ће убрзати своје напоре у припремању експедиције на Марс.

Е сад:

(1)  У “Политици” данас, у прилогу “Култура, уметност, наука”, па на стр. 3, веома обиман чланак о Едерлези, и интервју са режисером; он каже, мало испод средине трећег ступца, да је главна глумица “заправо натуршчик”. Наслов чланка је “Љубав и социјализам у космосу”, чланак потписује Иван Аранђеловић. Социјализам? Баш на самом крају интервјуа, режисер каже: “У том нашем универзуму Југославија постоји”.

(2)  … и такође у том истом прилогу “Политике”, али на стр. 4, обиман интервју, пренет из једног француског листа, са др Зораном А. Живковићем. Потписују Маријана Јелисавчић и Велимир Младеновић. Наслов чланка: “Дискретни шарм фантастике”. У интервјуу се не каже ништа негативно о научној фантастици, али се она као жанр и не помиње, него само: фантастика. Живковић даје (на крају првог ступца) један пример, о чему су његове приче. “… средишња фигура обичан је човек који се суочава с неким малим поремећајем у стварности. Рецимо, не подудара се број степеника када их броји док се пење и док силази. ( … ) напросто прихвата ово чудо као нешто нормално. И наставља спокојно да живи.”


Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: dva teksta u Politici
« Reply #290 on: March 17, 2018, 02:28:51 PM »
он каже, да је главна глумица “заправо натуршчик”.

ako odete na IMDb stranicu ove 'naturščice', videćete da njen glumački 'opus' broji 66 naslova.

https://www.imdb.com/name/nm2851882/?ref_=rvi_nm

ŠEZDESET I ŠEST.
poprilično filmova za jednog 'naturščika'.

mnogi profesionalni glumci odu u penziju a da nemaju toliki opus.


Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: dva teksta u Politici
« Reply #291 on: March 17, 2018, 02:31:59 PM »
о чему су његове приче. “… средишња фигура обичан је човек који се суочава с неким малим поремећајем у стварности. Рецимо, не подудара се број степеника када их броји док се пење и док силази. ( … ) напросто прихвата ово чудо као нешто нормално. И наставља спокојно да живи.”

ovaj zaplet je prepisan iz priče sajmona strancasa (simon strantzas) pod naslovom 'the nineteenth step', koja služi kao prolog antologiji priča shadows edge koju je priredio 2013. godine.

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
malo pažljivije pročitan taj članak, i, 11 raznih drugih vesti
« Reply #292 on: March 19, 2018, 06:47:36 PM »
Хвала на прилозима, др Гул,

е сад,

(1)  за др З. А. Живковића, ја сам погрешио, нисам довољно пажљиво читао. У том интервјуу, он не каже изричито да је то његова прича, него само да тако изгледа модерна фантастика. Написано је тако, да сам ја помислио да је то његова прича, али, строго узев, ту се само каже да постоји таква прича. Mea culpa! Ево како је то написано:
Узгред, нашао сам о тој причи (о неједнаком броју степеница) ово:

https://douglasgpurdy.com/tag/simon-strantzas/

Simon Strantzas ‘The Nineteenth Step’ evokes an episode of ‘This Old House’ rewritten by Ramsey Campbell

А нашао сам и ово:

http://www.arkhamdigest.com/2013/03/review-shadows-edge-edited-by-simon.html

The anthology opens with Prologue: The Nineteenth Step written by Strantzas himself. This short piece of fiction keeps the horror vague, and serves to set the stage nicely. A couple move into an old house with the intent to flip it for a nice return, but it isn’t long before they notice something odd about the staircase. What is initially a curious observation quickly becomes a source of real terror. The ability to take something as mundane as a staircase and turn it into something so ominous is something only a master can pull off, and it's a shame Strantzas’s wonderful opener has to be so short.

(2)  У “Политици” је 14. марта 2018. на стр. 18 (отприлике; нема пагинације) била кратка вест да је у “Комбанк арт холу” отворена изложба “Калиграфија у епској фантастици”, уметник се зове Лазар Димитријевић, он је “челичним пером, четком и тушем забележио цитате и мисли јунака дела Џорџа Р. Р. Мартина Игра престола”.

(3)  У “Политици” је 15. марта на стр. 1 и на стр. 8 био велики in memoriam чланак о Стивену Хокингу, са насловом “Одлазак свемирског трагача“, потписује Бранислав Радивојша. Ту је и огромна слика, где је Хокинг на на широкој и високој, замраченој позорници, али у доњем десном углу, док је иза њега (и главнину позорнице запрема) једна слика из астрономије, једна огромна галактичка панорама, отприлике галаксија која блиста плавичасто у бескрајној црној ноћи свемира.

(4)  У “Данасу” у четвртак 15. марта 2018. па на дну последње странице, читатељка Ива Ћирић, редитељка анимираних филмова, каже: “Препоручујем књигу Приче твог живота аутора Тед Ченга, збирку од осам кратких научнофантастичних прича. Одличне идеје са научном поздином које су ме натерале да доста размишљам о написаном.”

(5)  У “Блицу” па у уметнутом њиховом ТВ магазину, у петак 16. марта 2018. био је на стр. 17 чланак, са сликом, да се наставља ТВ серија Мађионичари, и да ће бити недељом од 21 ч. (Ех требало је раније да јавимо.) То им је трећа сезона. На слику је додата назнака SCI FI, али је јасно да је то фантази, са елементима СФ. Пред крај чланка, глумица Оливија Тејлор Дадли каже да је 2012. године снимала неки филм у Србији, и да јој је Београд остао у лепом сећању.

Е сад ми можемо да нагађамо, зашто су додали ознаку да је то научна фантастика, иако није. Можда да би привукли и тај део публике?

(6)  А гле истог тог дана је у “Политици” у уметнутој ТВ ревији па на стр. 34 био чланак о истој тој серији, са насловом: “Враћа се магија”. Дакле “Политика” се коректније одредила о жанру.

(7)  “Политикин забавник” бр. 3449, петак 16.03.2018, нема СФ причу, али, на стр. 3, Хогар Страшни, о далекој будућности: његов асистент Еди каже: “За хиљаду година све ће се решити… неће бити рата, болести, сиромаштва… савршен свет.” Одговара Хогар: “Да, али ми ћемо вероватно бити превише стари да у томе уживамо.”

На стр. 7-9, експерименти са вештачки мењаном ДНК.

На стр. 10-11, наводно нове, модерније варијанте свемирског скафандра. Али тесне, узане. Прилично неуверљиво.

Насловна страна овог броја ПЗАБ има слику где психијатар Сигмунд Фројд разговара са ванземаљцем или већ некаквим монструмом у облику огромног октопода, ту се ваљда хоће казати да је Фројд био дрогиран па му се привиђало, али, ту је и наслов “Свемирска модна писта”, мисли се на тај чланак о скафандру.

На стр. 20, да ли бисмо успели да се одбранимо од великог астероида, трезвен мали чланак.

У средини, стр. 29-39, стрип “Роко Варгас, мрачна шума”, са много ванземаљских свемирских чудовишта.

(8)  У “Данасу” у суботу 17. марта 2018. на стр. 23, кратак, непотписан, али веома информативан чланак у оквиру рубрике “Приче из науке”, наш научник проф. др Михаило Пупин био је, у Америци, члан организације која је претходила данас толико познатој агенцији за аеронаутику и свемир, НАСА, а звала се НАЦА (енгл. NASA, NACA). Дакле могло би се казати да је Пупин био у суштини један од оснивача НАСА-е.
То је узето са портала


www.naukakrozprice.rs

он постоји.

Најзад, нешто данашње:

(9)   Данас, 19. марта 2018, у “Блицу” на стр. 10 налазимо малу вест, да једна група грађана у Чачку предлаже да нека улица у Чачку добије име великог физичара Стивена Хокинга. Била би то дакле (ако би се то усвојило) Хокингова улица. Станујете ли у Хокинговој?

(10)  И, данас у “Политици” на стр. 11, рубрика “Наука”, чланак, потписује Слободан Бубњевић, наслов “Први дошљак у Сунчевом систему”, о том астероиду који је добио име Оумуамуа (то вам је оу-муа-муа) што на хавајском језику значи отприлике “онај ко је дошао први”. Поента је да је тај свемирски објекат долутао из простора изван Сунчевог система, дакле, није на орбити око Сунца, него је само пролазник. Предмет из међузвезданог простора. И, да, ту је онај  ЦРТЕЖ  тог објекта, добро је што Бубњевић помиње (мада, требало је јаче да истакне) да то није фотографија, него је уметнички цртеж, а на правим астрономским фотографијама Оумуамуа је само тачкица.

(11)  Такође у данашњој “Политици”, али на стр. 13, рубрика “Култура”, чланак, потписује Дубравка Лакић, о филму Облик воде; наднаслов “Филмска критика”, наслов “Прецењена амфибијска бајка”. Чланак је  поприлично добро, трезвено и стручно написан, помиње поименице многе раније филмове са сличним темама,

(12)  Досије икс, била је претпоследња епизода, са насловом “Ништа не траје вечно” (Nothing Lasts Forever) али и једним као додатним насловом “Желим да будем лепа” (I want to be beautiful), била је грозна, и, као СФ, лоша, јер је научно сасвим неубедљива: о некој секти канибала који мисле да су на трагу рецепта за вечни живот. Преостала је још само једна епизода, која би требало да буде сад у четвртак на ТВ Фокс.
Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
i u Blicu, Ivkov, za hororiste
« Reply #293 on: March 20, 2018, 04:38:42 PM »
ПС:
(13)  За хорористе:  данас у “Блицу” па уметнутом прилогу “Поп и култура” па на стр. 7 тога, Слободан Ивков, четврти и последњи наставак његовог баш обимног фељтона о кобајаги вампирима у српском театру, и о глумцу по имену Бела Лугоши, ту су и теорије о разним местима у Војводини, Ивков је (имамо утисак) заблистао својим познавањем географије и историје Војводине.

(14)  Ових дана је опет, по ко зна који пут, приказан СФ филм Трка до Вештичје планине у коме глуми чувени Двејн Џонсон познат као “Стена” (Race to Witch Mountain, 2009, Dwayne “The Rock” Johnson), један од оних филмова у којима на неку СФ конвенцију или слично окупљање фанова долазе прави ванземаљци, што наравно испадне мало акција а мало наива и комедија. Вероватно ненадмашан такав филм је Галактичка потрага (Galaxy Quest, 1999).


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
vrlo slab završetak Dosijea iks; itd
« Reply #294 on: March 24, 2018, 08:44:15 PM »
Цењени    ,

(1)   У четвртак је завршена једанаеста, вероватно последња сезона ТВ серије Досије икс, десетом епизодом, али, била је то сасвим слаба епизода, галиматијас “важних” реченица изговорених само до пола (да би било драматично…), са набаченим сугестијама о завери неких људи и неких ванземаљаца да изазову огромну епидемију на нашој планети, а то као може да спречи једино Дејнин син, са својим над-нормалним моћима, итд; хаотично, јадно. Они су “драмили” неповезано, бесмислено. Надајмо се да никаквих даљих наставака неће бити…

Памтимо како се пре тридесетак година јадно и мизерно завршила ТВ серија Династија (она прва), у тоталном расулу и бесмислу. Надајмо се да X Files неће да се вуче кроз неке даље наставке који би били, вероватно, трагично лоши.

Остаје нам утеха: имали су одличну једну епизоду, само једну: ону о роботизованом свету, где у ресторану Молдер није хтео да остави роботима бакшиш… али му је то била озбиљна грешка…

(2)  “Политикин забавник” бр. 3450, петак 23.03.2018, нема СФ причу. У средини је СФ стрип “Роко Варгас”, са ванземаљцем итд, баш прилично застарео и наиван. Овај број ПЗАБ не садржи ништа друго за нас.

(3)  У данашњем “Данасу”, дакле у броју за суботу и недељу, 24. и 25. март, па на стр. IV уметнутог додатка “Недеља”, постоји чланак који је као дневник са размишљањима о разним темама, аутор Зоран С. Николић, па, око средине првог ступца, он размишља о главној глумици у “српском СФ филму" Едерлези, и каже, отприлике, да она изгледа интелектуалније него неке друге жене на српској естради и телевизији. Али Николић ту мисао набацује некако овлаш, помало каприциозно, није то баш-за-озбиљно аргументисао, него је формулисано више као пошалица.

(4)  У данашњој “Политици” од суботе 24. марта, па у културном прилогу, па на стр. 9 тога, имате опширан чланак о др Стивену Хокингу, о његовом духовном наслеђу, и о његовом инсистирању да једина шанса да преживимо следеће милионе година јесте да се раширимо по свемиру.

(5)  А на стр. 4 и 5 (истог прилога) је неколико чланака, које је, ако смо добро схватили, све написао Станко Црнобрња; последњи од њих је о веровању да ће у будућности постојати секс роботи. Наслов тог чланка је “Љубав са роботима”, али ту нема неке особито јаке аргументације.

(6)  Имате добар текст др Милана М. Ћирковића о СФ и Нобеловој награди, на Арт Аними:


http://www.art-anima.com/c16-eseji/milan-m-cirkovic-sff-i-nobelova-nagrada-za-knjizevnostAleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
i, nešto na 200-godišnjicu postojanja SF
« Reply #295 on: March 25, 2018, 02:26:40 PM »
ПС:
(7)  и још ово: “Политика”, недеља 2018 03 25, на стр. 7, цео десни стубац (целом висином), чланак, наднаслов “Портрет без рама: Марк Закерберг” (знате, оснивач Фејсбука), потписује Јелена Каваја, а наслов, ех наслов, гласи: “Технолошки Франкенштајн”.
Ето… у години кад славимо 200 година постојања научне фантастике… Франкенштајн остаје појам за… нешто.


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
u Blicu Tikin i Filipov SF portal 32, The Thing
« Reply #296 on: March 26, 2018, 07:38:34 PM »
PS 2:
и још нешто да додамо, данашње:
(8)  данас у “Блицу” на стр. 24, рубрика “Фантастикологија”, Ивков даје приказ фанзина “СФ портал”, број 32 (респектабилан број… није то мало) у коме дају, најзад ето доступну на српском, једну важну СФ новелу из 1938. године:  Џон Кембел јуниор, “Ко то иде?” (“Who Goes There?”), која је три пута филмована (нпр. The Thing, 1982), о ванземаљцу монструму који је пронађен у леду Антарктика, али се одледи, буди се, и... )


Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: u Blicu Tikin i Filipov SF portal 32, The Thing
« Reply #297 on: March 27, 2018, 02:24:01 PM »
важну СФ новелу о ванземаљцу монструму у леду Антарктика, али се одледи, буди се, и... )[/size][/color]

i nastaje STRAVA I UŽAS! :)

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.010
PZAB o Mesecu
« Reply #298 on: March 30, 2018, 03:40:41 PM »
Да, цењени др Гул, у праву сте, у том  СФ филму има јако много елемената хорора.

(1)  јуче је на телевизији, на РТС1, у 21 ч, као гост у емисији “Пресинг”, говорио др Зоран А. Живковић, о свом књижевном раду, и то, поводом изласка стоте књиге његових дела преведених на разне стране језике; дакле, збирно, на овом или оном страном језику, сада тих издања има 100. Али, назначено је да то није у СФ жанру.

(2)  “Политикин забавник” бр. 3451, петак 30.03.2018, нема СФ причу.

стр. 2, рубрика “Јесте ли већ чули да…”, наводно је прва асфалтирана улица у Краљевини Србији била београдска улица Кнеза Милоша, 1906. године.

а изнад тога, у рубрици “Рипли, веровали или не”, каже се да је астронаут Мајкл Колинс 1969. године направио фотографију где се види лунарни модул за слетање на Месец (у коме су двојица) а у позадини планета Земља, што значи да је снимио баш цело човечанство осим – себе!
Е то је начин размишљања у складу са СФ!

стр. 8-11, какви су изгледи за нова путовања на Месец и на Марс. Грешка на стр. 9, стубац први, “до Марса би се путовало данима” (путовало би се око годину и по дана, али, ако се одлично изабере моменат поласка, можда и мање, рецимо пола године). Има и других грешака. Главна је: нису се досетили да би се тамо морало живети у тунелима. На крају чланка је огромна слика, која запрема две трећине стр. 10 и целу стр. 11, а приказује замишљену Месечеву колонију која је сачињена од многих модула на површини… на површини… дакле, то је главни промашај. Такве слике смо гледали у београдском магазину “Галаксија” још пре, отприлике 45 година… па зар се ништа није напредовало?
Али, на слици на стр. 8 је лансирање ракете – али не лансира НАСА, не, него, приватна компанија, “Спејс икс” (SpaceX), то је добро, то показује да су сада у ПЗАБ ипак настојали да ухвате корак са нашим временом.

Ова тема је насловна, јер, насловну страну (стр. 1) запрема карикатура са астронаутом и са насловом “Живот на Месецу”.

стр. 12-14, веровање, током векова, у реинкарнацију и у постојање душе, многа лажна сведочанства о томе.

стр. 28, како је Иљушин направио авион Ил-2 “штормовик” који је произведен у преко 32.000 примерака и битно допринео победи у Другом светском рату.

На стр. 44-46, како је (напорно, са много проблема) сниман хорор филм Истеривач ђавола (Егзорцист) 1973. године, кад нису били на располагању компјутерски специјални ефекти као сад; глумица је била Линда Блер, са само 13 година.

(3)  Кад би неко окачио програм Лазе К за април, били бисмо захвални.

« Last Edit: March 30, 2018, 03:50:37 PM by Aleksandar_B_Nedeljkovic »

Slava

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 98
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #299 on: March 30, 2018, 09:34:52 PM »
Mala ispravka, pisac Zoran Zivkovic je juce gostovao u emisiji „Pres i ja“  na RTV1 koja se emitovala u devet časova uveče.