Romani u 2019

Author Topic: Romani u 2019  (Read 8572 times)

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Romani u 2019
« on: June 27, 2019, 07:38:37 PM »
Ajde ajde, znate da ih ima  :P

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Zoran Ćirić - Lanac slobode (Dereta, 2019)
« Reply #1 on: June 27, 2019, 07:40:23 PM »
 [ You are not allowed to view attachments ]

Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2019
Br. str.: 381
Povez: broš
Format: 21 cm
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-6457-253-8

Opis:
Nakon izvršene kopnene invazije i kapitulacije bombarderske 1999, Beograd se na referendumu otcepio od okupirane Srbije. Podeljen na administrativne zone i premrežen zapadnim agenturama i gerilskim podzemljem, Nišvil postaje nova prestonica Administracije za Donji Balkan, Glavnog Federalnog Ureda, kao i novouspostavljene Unionističke vlade Srbije. U zastrašujućoj postapokaliptičnoj atmosferi, grad je ispresecan električnim žičanim ogradama, njegovim ulicama šetaju vojnici i plaćenici iz celog sveta, mnogi od njih su na drogama, i sami zahvaćeni sveopštim haosom u kojem vladaju užasavajuća otupelost i sivilo. Teška se senka straha nadvila nad gradom: ubijen je Sotir, potajni gospodar nove prestonice. Ko će vladati Nišvilom nakon njegove smrti? Sve grupe u gradu spremne su za rat: Federalci i Mondisti; Urgovci i Amosi; Administracija i Federalni Ured... a i „Vitezovi” su nestrpljivi da saznaju ko im je novi vođa. Jedan događaj uteruje strah u kosti svim glavešinama: vratio se Jordan, Sotirov najbliži prijatelj. Obojica su bili pripadnici Tajne policije nekadašnje države. Ratovali su zajedno, „čuvali red” i pre i posle rata. Ali niko ne zna za njihov zavet da će osvetiti jedan drugog ako neko od njih dvojice nastrada od tuđe ruke.

https://dereta.rs/7bff1740-4408-47c1-a409-83d5eb1832ab/Lanac-slobode.aspx#.XRT-547VLAW

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Branislav Janković - Gvozdeni oblaci (Laguna, 2019)
« Reply #2 on: July 03, 2019, 10:37:55 PM »


Izdavač: Laguna
Format: 13x20 cm
Broj strana: 320
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
23. mart 2019.
ISBN: 978-86-521-3222-5

Nove hronike Jevrema Utvića, raspopa i istražitelja.

Neko ubija žene u haremu Zekerija-paše, jednog od zapovednika Niša. Pošto ne može da sam pronađe ubicu, paša traži pomoć od Uzun-age, svog najvećeg neprijatelja, da pronađe i dovede raspopa Jevrema Utvića, razvratnika i bivšeg ubicu, pripadnika Obrenovićeve tajne policije.

Iako mu je glava ucenjena zbog učešća u Milojevoj buni, Jevrem se odaziva pozivu, ali ni njegovo prisustvo na pašinom dvoru ne sprečava nova ubistva. Postaje svestan da zločini nisu puka i nasumična smaknuća i da tragovi vode do grčkih fanariota, Srbije, Stambola i... jedne žene – Bulut-hanume, glavne žene Zekerija-paše.

U lagumima ispod pašinih dvorova raspop pronalazi tajne koje će baciti senku sumnje na svakog u istrazi.

Ali ko je ubica?

Besomučna potraga vodi čitaoca od ciganskih šatri do turskih zindana, od spaljenih srpskih sela do niških džamija, od izdaja do večnih prijateljstava, od senki do sunca.

I do jedne ljubavi zbog koje se paša i aga nikada neće pomiriti.

https://www.laguna.rs/n4225_knjiga_gvozdeni_oblaci_laguna.html

(Na sajtu izdavača su kao kategorije navedeni istorijski romani, trileri, istorijski trileri, fantastiku izbegavaju da pomenu, a to što glavni lik priča s mrtvima (ne priviđa mu se, nije lud, nije sanjao, nije pod uticajem supstanci...), to ništa, valjda spada u našu istoriju.  :P )

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Darko Tuševljaković - Jegermajster (Arhipelag, 2019)
« Reply #3 on: July 03, 2019, 10:42:52 PM »


Izdavač: Arhipelag
BIBLIOTEKA: Zlatno runo
ŽANR: Roman
FORMAT: 14x21
BROJ STRANA: 176
ISBN:978-86-523-0281-9
POVEZ:Tvrdi

Novi roman Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost.
Dva paralelna toka radnje u romanu Jegermajster ukrštaju se i razrešavaju na uzbudljiv način na izolovanom ostrvu koje se od moguće turističke atrakcije pretvara u poprište unutrašnjih borbi junaka romana i najrazličitijih spoljnih izazova kojima oni postaju izloženi.
Iz jedne napete epizode čitalac ide u sledeću prateći tragove koje junaci ostavljaju za sobom dok pokušavaju da odgonetnu priču vlastitog života.
Dok odmor na ostrvu postaje košmar, pojava misterioznog jegermajstera u drugom toku romana podstiče glavnog junaka da traga za odgovorima koji mu neprestano izmiču. To su odgovori koji bi mu pomogli da razume okolnosti i činjenice vlastitog života, okruženje u kome se našao, prirodu sveta u kome živi, dileme koje ga razdiru i progone.
Majstorsko pripovedanje u kome se glavni junak romana i njegova devojka Darija sreću s konačnim razrešenjem dugo potiskivanih svojih pojedinačnih drama i drama svog zajedničkog života.
Između stvarnosti od koje se ne može pobeći i fantazmagorije u kojoj oživljavaju strahovi i sumnje realnog života.
Između unutrašnjih strahova i sveta koji se ne može razumeti i prevazići.

http://www.arhipelag.rs/knjige/jegermajster/

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
HROMI VUK (Gospodari Nava) – Nenad Mitrović (Nova Poetika, 2019)
« Reply #4 on: July 17, 2019, 08:59:30 AM »


Хроми вук је роман алтернативне измаштане прошлости, чија је радња смештена у године с почетка 19. века. Та чињеница испред писца пре и прве написане речи поставља један велики изазов, и он мора одлучити како то историјско доба  најбоље представити, како описати људе тог времена, њихове обичаје, традицију и свакодневицу и најважније, који језик користити као најисправнији, односно најуверљивији…

Увођење историјских личности даје посебан печат овом делу. Хаџи Мустафа-паша, познат као „српска мајка“ сиротиње раје, приказан је као човек који у свом окружењу тражи ред и владавину мира. Уз њега се само накратко, али упечатљиво, појављује Доситеј Обрадовић, који сву симболику романа објашњава из старих књига о легендама Сораба разрешавајући значење тог мистичног хромог вука, који тера страх у кости сељацима у срцу Шумадије када се његов аветни дах помеша са нечастивим силама у хладним и мрачним зимским ноћима…

http://www.novapoetika.com/knjizara/hromi-vuk-gospodari-nava-nenad-mitrovic/

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani u 2019
« Reply #5 on: August 12, 2019, 08:59:03 AM »
Uroš Timić - Reptil (samizdat)Triler koji pomera granice paranormalnog u maglovitoj svakodnevnici… Izgubljen u jednoličnom tunelu svojih mračnih misli, Stevan se suočava sa nizom bizarnosti nakon što misteriozni momak, naizgled sasvim sličan njemu po spoljašnosti, a suprotan po unutrašnjosti, ušeta u njegov život.

Novac, blud, skaredne žurke i prelepi, ali zlokobni blizanci koji mu otvaraju ulaz u opskurna dešavanja noćnog grada, upoznavanje sa devojkom koja će izazvati emocije za koje je mislio da ih je davno zakopao, probudiće davno uspavane duhove prošlosti. Onda kada izgubite sebe, šta sve možete da stavite na kocku, ne bi li ste zadržali jedinu stvar do koje vam je stalo?

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani u 2019
« Reply #6 on: August 12, 2019, 09:02:35 AM »
Žarko Ilić - Put ka sebi (2019)Druga knjiga iz edicije Epska fantastika.

Roman Put ka sebi druga je knjiga iz edicije Epska fantastika, Žarka Ilića, autora koji se bavi analizom psihološkog i duhovnog razvoja čoveka. Roman je nastao kao logičan nastavak prve knjige iz ove edicije: U potrazi za sobom, iako je nastao nezavisno kao plod autorovog višegodišnjeg izučavanja ljudskoh uma i duha, i metoda njihove progresije.

Radnja knjige Put ka sebi smeštena je u sadašnje vreme ali glavni junak, spletom čudnih okolnosti, biva premešten u drugu realnost, jednog od svojih prethodnih života. Kroz savladavanje prepreka na koje nailazi, uz pomoć svog duhovnog učitela, on kroz svoje učenje, pokušava da promeni tok kasnije istorije čovečanstva.

Kroz svoje spiritualne pustolovine, glavni junak pokušava da shvati razlog misterioznih događaja, što se može posmatrati i kao traženje najdubljih uzroka sputanosti na duhovnom putu. Čitalac tako do kraja ne nazire razrešenje duševnih i fizičkih stanja glavnog junaka.

Na putu prosvetljenja glavnog junaka, u njegovim susretima sa drevnim znanjima otkrivaju se realna stanja čoveka rešenog da pronađe sebe. Unutrašnje duševno putovanje i spirituano sazrevanje glavnog junaka čitalac prati u uverljivim ambijentima Kumranskih planina u vremenu pre nastajanja čuvenih kumranskih spisa.

Roman Put ka sebi daje odgovor na večita pitanja: Ko sam ja? Zašto živim baš ovakav život? Koja je poenta mog života? kroz borbu poroka i vrlina glavnog junaka.

Knjiga, pored uzbudljive priče koja će vam držati pažnju do poslednje stranice, postaviće vam mnoga pitanja koja će pokrenuti još jedan put vaše sopstvene duhovne progresije.

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani u 2019
« Reply #7 on: August 14, 2019, 01:35:31 PM »
Miloš Dimitrijević Joker - PRITISNI START DA IGRAŠ PONOVO 2: VREMENSKI PARADOKS (2019) KOSRoman Vremenski paradoks je književno delo u kome možemo videti jednog sasvim novog Miloša Dimitrijevića, autora ove izvrsne psihološke drame sa elementima naučno-fantastičnog. Već na početku, čitalac biva u bukvalnom smislu uvučen u tok priče koja ni u jednom svom delu ne gubi na ritmu i uzbudljivosti. Od ove knjige se nećete tako lako odvojiti, jer ćete biti pozvani u jedan potpuno novi svet, opisan prijemčivim načinom pripovedanja, kroz koji će vas i bogatstvom dijaloga autor podjednako uzbudljivo voditi do samog kraja.

Moto knjige bi mogla biti rečenica koju u jednom trenutku izgovara glavni junak: „Kažu da je osmeh dok gledaš smrti u oči, znak da si za nju spreman i da je se ne bojiš.“

U središte ovog uzbudljivog romana likovi, koji postoje u paralelnim fabularnim tokovima, a u kojima se život i smrt, ljubav i čežnja, greh i spasenje prepliću i tvore utisak napetog iščekivanja, Miloš Dimitrijević nastoji da uspostavi direktne veze sa ponavljanjem tragične sudbine čoveka kroz vreme, smestivši deo radnje u budućnost, u državu Istočna Obala, i grad Njujork, dok nas pričom paralelno vodi u grad Njujork iz 2020. godine.

Reč je o junacima čije se sudbine prepliću u tesnacima vremena, koje Miloš Džoker vešto uspeva da do tančina prenese na čitaoca na način gde će vas do poslednje stranice držati u potpunoj neizvesnosti, ali i u brizi o junacima za koje ćete bez ikakve dileme ostati vezani i nakon čitanja ove knjige. Ona pripada serijalu: Pritisni start da igraš ponovo i nastavak je prve knjige Igra je završena, ali ne nužno. Upravo ono što ovaj serijal čini drugačijim je to što ovu knjigu možete čitati potpuno nezavisno od prve, možda je i poželjno ne bi li ste na taj način sebi napravili još bolji ugođaj.

Miloš Dimitrijević Joker se u romanu Vremenski paradoks bavi i nekim filozofskim temama, kao i borbom između dobra i zla uopšteno i pojedinačno. Pre svega, bavi se smislom života, neizostavno ljubavlju, verom, anđelima, duhovima i odnosom prema smrti i umiranju.

Pišući u trećem licu, Miloš nas na jedan veoma jedinstven način vodi kroz svet budućnosti, ali i svet sadašnjosti, u kome ljudska priroda opstaje i želi da traje uprkos svemu.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani u 2019
« Reply #8 on: November 05, 2019, 10:02:59 AM »
Dušan Paučković - Ravan (Portalibris, 2019)ISBN: 978-86-7818-389-8
Broj strana: 324
Pismo: Latinica
Povez: Broš
Format: A5
Godina izdavanja: 2019

Davno, pre deset hiljada godina, jedan starac pronašao je put u drugu dimenziju planete Zemlje, put na Astralnu Ravan. Od tada, ona je dom najnaprednije ljudske civilizacije, civilizacije Samrata, čija je osnovna svrha otkrivanje najvećih misterija ljudskog roda i odbrana naše planete. Sve do trenutka kada Bog umre. Oslabljeni unutrašnjim razdorom i urušenim odnosima, Samrati će morati da tragaju za istinom dok je građanski rat na pomolu.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani u 2019
« Reply #9 on: November 05, 2019, 10:11:02 AM »
Knjiga - Vladislav Radak (Portalibris, 2019)ISBN:  978-86-7818-397-3
Broj strana: 432
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Format: A5

Pisanje sažetka bilo kog dela je zahtevan i nezahvalan posao jer se teško sa preciznošću u par rečenica može opisati roman koji ima nekoliko stotina strana, a za najnoviji roman Vladislava Radaka, Knjiga, to je prosto nemoguće. Mogli bismo da kažemo da je u pitanju drama sa elementima akcije, sajns fikšn sa primesama horora, ljubavna priča ili priča o odrastanju, ali ništa od ponuđenog ne bi zaista bilo tačno. Možemo da kažemo da je pred vama priča o postapokaliptičnom Seulu, nerazdvojnosti čoveka i mašina, priča o odrastanju na predivnim pejzažima francuske Provanse, možemo da vam kažemo da je ovo roman o najbolje čuvanoj tajni civilizacije ili pak o bratskoj ljubavi, porodičnim vrednostima, možemo vam reći da je ovo Knjiga o heroju ili herojima, strahovima, genetskom inženjeringu, prokletstvu porodičnog nasleđa, o ronjenju na dah, priča o tinejdžerskoj ljubavi, saga o mističnoj mašini Alkubijer drajv, tajnovitim ljiljanima ili o pravljenju najboljeg crvenog vina na svetu. Možemo vam reći da je ovo priča o Staroj kući, budućnosti i prošlosti, priča o poslednjem vrelom letu i beskonačnoj kiši, o lutanjima Varvara i velikim Zidinama. Ipak, šta god vam budemo rekli u ovim kratkim redovima, na zadnjim koricama, biće laž. Ovo nije roman o tome.
Ono što jedino sa sigurnošću možemo da vam tvrdimo jeste da, ukoliko otvorite ovu Knjigu, vaš život više nikada neće biti isti.
Isto tako, povratka neće biti ako je vratite na policu i odšetate.
Od ovog trenutka, vašu sudbinu držite u vašim rukama.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani u 2019
« Reply #10 on: November 05, 2019, 12:29:11 PM »
Mačka u koferu - Branislav Janković (Dereta, 2019)

(nije žanrovska fantastika, al' 'ajde)Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2019
Br. str.: 160
Povez: broš
Format: 21 cm
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-6457-274-3

Nagrada „Miroslav Dereta” za 2019.

 

U ovoj čudnovatoj priči o potrazi za jednim koferom, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga koji stvara svet ni iz čega. U tom smislu roman se razvija dvojako: kao duhovita priča, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću. Teza da se pikarska storija može ostvariti samo u iskustvu putovanja i savlađivanja prostranstva, u ovom romanu dobija sasvim drugačiju konotaciju, jer mesto dešavanja nije geometrijski definisan prostor već se on sublimiše u iskustvu čitanja kroz mnoštvo umreženih citata iz baštine domaće i svetske književnosti od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa, do Dušana Kovačevića....

 

Roman Mačka u koferu zavodljivi je bedeker kroz koji autor gradi ličnu priču po koordinatama književnog nasleđa, ali i po vlastitom putu stvaranja zbirke poezije koju piše kao čin iskupljenja u susretima sa neobičnim i živopisnim putnicima. Voz je istovremeno paradigma i simbol putovanja i piščevog puta ka ličnom i kolektivnom apsolutu.

 

Harmsova poetika nadrealističkog oslikavanja života kroz groteske i alogičnosti prepoznatljiva je u stilu ovog autora koji svojim majstorstvom preplitanja života i literature gradi izuzetno književno delo.
« Last Edit: January 08, 2020, 10:33:57 PM by Miodrag Milovanovic »

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani u 2019
« Reply #11 on: November 05, 2019, 12:35:20 PM »
Ivan Nešić - Pod imelom (Everest media, 2019)Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-102-4
Edicija ZNAK SAGITE, knjiga 72
14x20cm, obim 200 strana

Šta povezuje fantomskog bajkera, preminulog kosmonauta iz misije Apolo i dečaka rođenog početkom XX veka?

Debitantski roman autora koji za sobom ima dve zbirke kraće fantastične proze (Rigor Mortis i Jedan na jedan), donosi priču o sredovečnom profesoru književnosti koji je naizgled ostvaren na svim poljima – urednik je u izdavačkoj kući, ima suprugu koja ga voli, i dve odrasle kćerke
iz prvog braka koje su se dale u potragu za sopstvenom srećom. Međutim, jedan usputni incident u kupatilu pokreće lavinu zbivanja koja
iz temelja ljuljaju njegovo poimanje sveta, realnosti i očekivanih posledica.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani u 2019
« Reply #12 on: November 05, 2019, 12:37:06 PM »
Vladimir Lazović - Hrim ratnik (Everest media, 2019)Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-103-1
Edicija ZNAK SAGITE, knjiga 73
14x20cm, obim 182 strane

Lazović ima reputaciju majstora kraćih formi, ali znamo i da je reč o čoveku koji i strukturom romana vlada suvereno – kako iz radova u rukopisu, tako i po pulpoidnom romanu Hrim, ratnik. Objavljen je 1988. pod pseudonimom Valdemar Lejzi u ediciji „Romani X–100“, novosadske kuće „Dnevnik“. Roman se u roto–obliku prodavao na kioscima i pročitalo ga je desetine hiljada ljudi. (Zoran Stefanović)
To je, za ovakvu zabavnu masovnu ediciju, začuđujuće dobro pisan roman. Počinje na Balkanu, u dalekoj budućnosti kada se čovečanstvo, zbog totalnog atomskog rata, vratilo na nivo varvarskih ranoantičkih plemena; ali, vrlo brzo se pokazuje da ultramoderne kosmičke civilizacije, maltene božanski moćne, nastavljaju međusobnu borbu za planetu Zemlju. Ovo jeste spejs opera, ali je, u svojoj kategoriji, odličnog kvaliteta. (A.B. Nedeljković)
Tipičan roman fantazije, rekli bismo. Dosledno u konceptu „priča mača i magije“. Čak bi se vreme u kojem se odvija radnja romana moglo nazvati „vreme sekira, vreme mača, vreme magije“. Okvir koji ga čini SF leluja iznad same radnje; samo su zamenjene neke granične koordinate. Opasnost koja preti zemlji u postapokaliptičkim vremenima prepunim mutanata i čarobnjaka, prikazana je kao vanzemaljska, ali je u suštini samo oličenje „uobičajenog“ Mračnog Zla koje ljudskoj — i ne samo ljudskoj — rasi oduvek preti. (Đorđe Pisarev)

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani u 2019
« Reply #13 on: November 05, 2019, 12:39:16 PM »
Miki Aranđelović - U.S.A. (Everest media, 2019)Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-104-8
Edicija ZNAK SAGITE, knjiga 74
14x20cm, obim 216 strana

Ujedinjena Sahara Afrike je raj na zemlji. Nekada pustinja, a sada plodno tlo, U. S. A. je uspela da, nakon katastrofe koja je uništila poznati svet, postane ključni igrač na međunarodnoj sceni. Zelene tehnologije, ljudska, hibridna i zelena prava su njeni glavni izvozni resursi koje milom ili silom nameće ostatku čovečanstva. Na domaćem planu U. S. A. je nominalni šampion u toleranciji, ali u praksi…

Eze je sin crnićanskog predsednika Republike. Abiona je ćerka hibridislamističkog trgovca amuletima. Oni moraju da skrivaju svoju ljubav od svih, a naročito od mržnje njenog brata Saadata. Kada njih troje kidnapuju, liše sećanja i zatvore u rudniku vode kojim rukovodi nemilosrdni Hrapavi Drilos, oni shvataju da je jedini način da se spasu međusobna saradnja, ljubav i empatija. A ovaj put nisu samo njihovi životi u pitanju već i budućnost krošnji i ustrojstvo samih korena iz kojih niče U. S. A. Hoće li razmaženi potomci biti dostojni svojih Očeva došljaka?

U ovoj distopijskoj avanturi prepunoj čudnovatih likova kao što su transrodni nilski konji, lake meduze iz javnih rijalitija, gej mačori posvećeni veri, geek pavijani naklonjeni hardveru, Japanci koji umiru od dosade, do repa zaljubljeni gušteri, pošteni političari, ljigavi blavori koji zbog slabog vida nikada nisu bili u vojsci, haremske mačke koje pate od nedostatka slave, mačo sveštenice Svetog HIV-a, slepe mišice žedne krvi i prava glasa… Milan Aranđelović se bavi pitanjem imperijalističkog izvoza i nametanja određenih vrednosti drugim društvima, rasizmom, verskom i rasnom (ne)tolerancijom, diskriminacijom, ekologijom, budućnošću društvenih mreža i ličnih odnosa u virtuelnim okolnostima, kao i pitanjem nevladinog sektora i političke korektnosti kada ona dođe do vrhunca i pretvori se u svoje naličje.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani u 2019
« Reply #14 on: November 05, 2019, 12:43:05 PM »
Jovan Stanković - TRINAESTI (Everest media, 2019)Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-109-3
Edicija FLAMARION
14x20cm, obim 128 strana

Filip Hejl, naoko običan tinejdžer, posle preseljenja u novi grad biva prinuđen da gradi odnose sa ljudima od početka i tu se suočava sa drugačijim svetom i različitim pravilima opstanka. Vernost, ljubav, lojalnost i prijateljstvo dobijaju sasvim nova značenja u sledu događaja koji se zahuktava ka odlučujućoj borbi.