Fantastika

General Category => Domaća fantastika => Topic started by: zakk on June 27, 2019, 07:38:37 PM

Title: Romani u 2019
Post by: zakk on June 27, 2019, 07:38:37 PM
Ajde ajde, znate da ih ima  :P
Title: Zoran Ćirić - Lanac slobode (Dereta, 2019)
Post by: zakk on June 27, 2019, 07:40:23 PM
 [ You are not allowed to view attachments ]

Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2019
Br. str.: 381
Povez: broš
Format: 21 cm
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-6457-253-8

Opis:
Nakon izvršene kopnene invazije i kapitulacije bombarderske 1999, Beograd se na referendumu otcepio od okupirane Srbije. Podeljen na administrativne zone i premrežen zapadnim agenturama i gerilskim podzemljem, Nišvil postaje nova prestonica Administracije za Donji Balkan, Glavnog Federalnog Ureda, kao i novouspostavljene Unionističke vlade Srbije. U zastrašujućoj postapokaliptičnoj atmosferi, grad je ispresecan električnim žičanim ogradama, njegovim ulicama šetaju vojnici i plaćenici iz celog sveta, mnogi od njih su na drogama, i sami zahvaćeni sveopštim haosom u kojem vladaju užasavajuća otupelost i sivilo. Teška se senka straha nadvila nad gradom: ubijen je Sotir, potajni gospodar nove prestonice. Ko će vladati Nišvilom nakon njegove smrti? Sve grupe u gradu spremne su za rat: Federalci i Mondisti; Urgovci i Amosi; Administracija i Federalni Ured... a i „Vitezovi” su nestrpljivi da saznaju ko im je novi vođa. Jedan događaj uteruje strah u kosti svim glavešinama: vratio se Jordan, Sotirov najbliži prijatelj. Obojica su bili pripadnici Tajne policije nekadašnje države. Ratovali su zajedno, „čuvali red” i pre i posle rata. Ali niko ne zna za njihov zavet da će osvetiti jedan drugog ako neko od njih dvojice nastrada od tuđe ruke.

https://dereta.rs/7bff1740-4408-47c1-a409-83d5eb1832ab/Lanac-slobode.aspx#.XRT-547VLAW
Title: Branislav Janković - Gvozdeni oblaci (Laguna, 2019)
Post by: angel011 on July 03, 2019, 10:37:55 PM
(https://www.laguna.rs/_img/korice/4225/gvozdeni_oblaci-branislav_jankovic_v.jpg)

Izdavač: Laguna
Format: 13x20 cm
Broj strana: 320
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
23. mart 2019.
ISBN: 978-86-521-3222-5

Nove hronike Jevrema Utvića, raspopa i istražitelja.

Neko ubija žene u haremu Zekerija-paše, jednog od zapovednika Niša. Pošto ne može da sam pronađe ubicu, paša traži pomoć od Uzun-age, svog najvećeg neprijatelja, da pronađe i dovede raspopa Jevrema Utvića, razvratnika i bivšeg ubicu, pripadnika Obrenovićeve tajne policije.

Iako mu je glava ucenjena zbog učešća u Milojevoj buni, Jevrem se odaziva pozivu, ali ni njegovo prisustvo na pašinom dvoru ne sprečava nova ubistva. Postaje svestan da zločini nisu puka i nasumična smaknuća i da tragovi vode do grčkih fanariota, Srbije, Stambola i... jedne žene – Bulut-hanume, glavne žene Zekerija-paše.

U lagumima ispod pašinih dvorova raspop pronalazi tajne koje će baciti senku sumnje na svakog u istrazi.

Ali ko je ubica?

Besomučna potraga vodi čitaoca od ciganskih šatri do turskih zindana, od spaljenih srpskih sela do niških džamija, od izdaja do večnih prijateljstava, od senki do sunca.

I do jedne ljubavi zbog koje se paša i aga nikada neće pomiriti.

https://www.laguna.rs/n4225_knjiga_gvozdeni_oblaci_laguna.html

(Na sajtu izdavača su kao kategorije navedeni istorijski romani, trileri, istorijski trileri, fantastiku izbegavaju da pomenu, a to što glavni lik priča s mrtvima (ne priviđa mu se, nije lud, nije sanjao, nije pod uticajem supstanci...), to ništa, valjda spada u našu istoriju.  :P )
Title: Darko Tuševljaković - Jegermajster (Arhipelag, 2019)
Post by: angel011 on July 03, 2019, 10:42:52 PM
(http://www.arhipelag.rs/wp-content/uploads/2019/05/Darko-Tusevljakovic-Jegermajster-184x280.jpg)

Izdavač: Arhipelag
BIBLIOTEKA: Zlatno runo
ŽANR: Roman
FORMAT: 14x21
BROJ STRANA: 176
ISBN:978-86-523-0281-9
POVEZ:Tvrdi

Novi roman Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost.
Dva paralelna toka radnje u romanu Jegermajster ukrštaju se i razrešavaju na uzbudljiv način na izolovanom ostrvu koje se od moguće turističke atrakcije pretvara u poprište unutrašnjih borbi junaka romana i najrazličitijih spoljnih izazova kojima oni postaju izloženi.
Iz jedne napete epizode čitalac ide u sledeću prateći tragove koje junaci ostavljaju za sobom dok pokušavaju da odgonetnu priču vlastitog života.
Dok odmor na ostrvu postaje košmar, pojava misterioznog jegermajstera u drugom toku romana podstiče glavnog junaka da traga za odgovorima koji mu neprestano izmiču. To su odgovori koji bi mu pomogli da razume okolnosti i činjenice vlastitog života, okruženje u kome se našao, prirodu sveta u kome živi, dileme koje ga razdiru i progone.
Majstorsko pripovedanje u kome se glavni junak romana i njegova devojka Darija sreću s konačnim razrešenjem dugo potiskivanih svojih pojedinačnih drama i drama svog zajedničkog života.
Između stvarnosti od koje se ne može pobeći i fantazmagorije u kojoj oživljavaju strahovi i sumnje realnog života.
Između unutrašnjih strahova i sveta koji se ne može razumeti i prevazići.

http://www.arhipelag.rs/knjige/jegermajster/
Title: HROMI VUK (Gospodari Nava) – Nenad Mitrović (Nova Poetika, 2019)
Post by: angel011 on July 17, 2019, 08:59:30 AM
(http://www.novapoetika.com/wp-content/uploads/2019/07/HROMI-VUK_nenad-mitrovic_3D_sajt.jpg)

Хроми вук је роман алтернативне измаштане прошлости, чија је радња смештена у године с почетка 19. века. Та чињеница испред писца пре и прве написане речи поставља један велики изазов, и он мора одлучити како то историјско доба  најбоље представити, како описати људе тог времена, њихове обичаје, традицију и свакодневицу и најважније, који језик користити као најисправнији, односно најуверљивији…

Увођење историјских личности даје посебан печат овом делу. Хаџи Мустафа-паша, познат као „српска мајка“ сиротиње раје, приказан је као човек који у свом окружењу тражи ред и владавину мира. Уз њега се само накратко, али упечатљиво, појављује Доситеј Обрадовић, који сву симболику романа објашњава из старих књига о легендама Сораба разрешавајући значење тог мистичног хромог вука, који тера страх у кости сељацима у срцу Шумадије када се његов аветни дах помеша са нечастивим силама у хладним и мрачним зимским ноћима…

http://www.novapoetika.com/knjizara/hromi-vuk-gospodari-nava-nenad-mitrovic/
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on August 12, 2019, 08:59:03 AM
Uroš Timić - Reptil (samizdat)

(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/08/reptil_v.jpg)

Triler koji pomera granice paranormalnog u maglovitoj svakodnevnici… Izgubljen u jednoličnom tunelu svojih mračnih misli, Stevan se suočava sa nizom bizarnosti nakon što misteriozni momak, naizgled sasvim sličan njemu po spoljašnosti, a suprotan po unutrašnjosti, ušeta u njegov život.

Novac, blud, skaredne žurke i prelepi, ali zlokobni blizanci koji mu otvaraju ulaz u opskurna dešavanja noćnog grada, upoznavanje sa devojkom koja će izazvati emocije za koje je mislio da ih je davno zakopao, probudiće davno uspavane duhove prošlosti. Onda kada izgubite sebe, šta sve možete da stavite na kocku, ne bi li ste zadržali jedinu stvar do koje vam je stalo?
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on August 12, 2019, 09:02:35 AM
Žarko Ilić - Put ka sebi (2019)

(http://reikey.rs/wp-content/uploads/2019/06/Zarko-Ilic-Put-ka-sebi.png)

Druga knjiga iz edicije Epska fantastika.

Roman Put ka sebi druga je knjiga iz edicije Epska fantastika, Žarka Ilića, autora koji se bavi analizom psihološkog i duhovnog razvoja čoveka. Roman je nastao kao logičan nastavak prve knjige iz ove edicije: U potrazi za sobom, iako je nastao nezavisno kao plod autorovog višegodišnjeg izučavanja ljudskoh uma i duha, i metoda njihove progresije.

Radnja knjige Put ka sebi smeštena je u sadašnje vreme ali glavni junak, spletom čudnih okolnosti, biva premešten u drugu realnost, jednog od svojih prethodnih života. Kroz savladavanje prepreka na koje nailazi, uz pomoć svog duhovnog učitela, on kroz svoje učenje, pokušava da promeni tok kasnije istorije čovečanstva.

Kroz svoje spiritualne pustolovine, glavni junak pokušava da shvati razlog misterioznih događaja, što se može posmatrati i kao traženje najdubljih uzroka sputanosti na duhovnom putu. Čitalac tako do kraja ne nazire razrešenje duševnih i fizičkih stanja glavnog junaka.

Na putu prosvetljenja glavnog junaka, u njegovim susretima sa drevnim znanjima otkrivaju se realna stanja čoveka rešenog da pronađe sebe. Unutrašnje duševno putovanje i spirituano sazrevanje glavnog junaka čitalac prati u uverljivim ambijentima Kumranskih planina u vremenu pre nastajanja čuvenih kumranskih spisa.

Roman Put ka sebi daje odgovor na večita pitanja: Ko sam ja? Zašto živim baš ovakav život? Koja je poenta mog života? kroz borbu poroka i vrlina glavnog junaka.

Knjiga, pored uzbudljive priče koja će vam držati pažnju do poslednje stranice, postaviće vam mnoga pitanja koja će pokrenuti još jedan put vaše sopstvene duhovne progresije.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on August 14, 2019, 01:35:31 PM
Miloš Dimitrijević Joker - PRITISNI START DA IGRAŠ PONOVO 2: VREMENSKI PARADOKS (2019) KOS

(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/08/vremenski_paradoks_v.jpg)

Roman Vremenski paradoks je književno delo u kome možemo videti jednog sasvim novog Miloša Dimitrijevića, autora ove izvrsne psihološke drame sa elementima naučno-fantastičnog. Već na početku, čitalac biva u bukvalnom smislu uvučen u tok priče koja ni u jednom svom delu ne gubi na ritmu i uzbudljivosti. Od ove knjige se nećete tako lako odvojiti, jer ćete biti pozvani u jedan potpuno novi svet, opisan prijemčivim načinom pripovedanja, kroz koji će vas i bogatstvom dijaloga autor podjednako uzbudljivo voditi do samog kraja.

Moto knjige bi mogla biti rečenica koju u jednom trenutku izgovara glavni junak: „Kažu da je osmeh dok gledaš smrti u oči, znak da si za nju spreman i da je se ne bojiš.“

U središte ovog uzbudljivog romana likovi, koji postoje u paralelnim fabularnim tokovima, a u kojima se život i smrt, ljubav i čežnja, greh i spasenje prepliću i tvore utisak napetog iščekivanja, Miloš Dimitrijević nastoji da uspostavi direktne veze sa ponavljanjem tragične sudbine čoveka kroz vreme, smestivši deo radnje u budućnost, u državu Istočna Obala, i grad Njujork, dok nas pričom paralelno vodi u grad Njujork iz 2020. godine.

Reč je o junacima čije se sudbine prepliću u tesnacima vremena, koje Miloš Džoker vešto uspeva da do tančina prenese na čitaoca na način gde će vas do poslednje stranice držati u potpunoj neizvesnosti, ali i u brizi o junacima za koje ćete bez ikakve dileme ostati vezani i nakon čitanja ove knjige. Ona pripada serijalu: Pritisni start da igraš ponovo i nastavak je prve knjige Igra je završena, ali ne nužno. Upravo ono što ovaj serijal čini drugačijim je to što ovu knjigu možete čitati potpuno nezavisno od prve, možda je i poželjno ne bi li ste na taj način sebi napravili još bolji ugođaj.

Miloš Dimitrijević Joker se u romanu Vremenski paradoks bavi i nekim filozofskim temama, kao i borbom između dobra i zla uopšteno i pojedinačno. Pre svega, bavi se smislom života, neizostavno ljubavlju, verom, anđelima, duhovima i odnosom prema smrti i umiranju.

Pišući u trećem licu, Miloš nas na jedan veoma jedinstven način vodi kroz svet budućnosti, ali i svet sadašnjosti, u kome ljudska priroda opstaje i želi da traje uprkos svemu.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 10:02:59 AM
Dušan Paučković - Ravan (Portalibris, 2019)

(https://portalibris.rs/wp-content/uploads/2019/09/ravan-510x730.jpg)

ISBN: 978-86-7818-389-8
Broj strana: 324
Pismo: Latinica
Povez: Broš
Format: A5
Godina izdavanja: 2019

Davno, pre deset hiljada godina, jedan starac pronašao je put u drugu dimenziju planete Zemlje, put na Astralnu Ravan. Od tada, ona je dom najnaprednije ljudske civilizacije, civilizacije Samrata, čija je osnovna svrha otkrivanje najvećih misterija ljudskog roda i odbrana naše planete. Sve do trenutka kada Bog umre. Oslabljeni unutrašnjim razdorom i urušenim odnosima, Samrati će morati da tragaju za istinom dok je građanski rat na pomolu.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 10:11:02 AM
Knjiga - Vladislav Radak (Portalibris, 2019)

(https://portalibris.rs/wp-content/uploads/2019/10/knjiga-510x730.jpg)

ISBN:  978-86-7818-397-3
Broj strana: 432
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Format: A5

Pisanje sažetka bilo kog dela je zahtevan i nezahvalan posao jer se teško sa preciznošću u par rečenica može opisati roman koji ima nekoliko stotina strana, a za najnoviji roman Vladislava Radaka, Knjiga, to je prosto nemoguće. Mogli bismo da kažemo da je u pitanju drama sa elementima akcije, sajns fikšn sa primesama horora, ljubavna priča ili priča o odrastanju, ali ništa od ponuđenog ne bi zaista bilo tačno. Možemo da kažemo da je pred vama priča o postapokaliptičnom Seulu, nerazdvojnosti čoveka i mašina, priča o odrastanju na predivnim pejzažima francuske Provanse, možemo da vam kažemo da je ovo roman o najbolje čuvanoj tajni civilizacije ili pak o bratskoj ljubavi, porodičnim vrednostima, možemo vam reći da je ovo Knjiga o heroju ili herojima, strahovima, genetskom inženjeringu, prokletstvu porodičnog nasleđa, o ronjenju na dah, priča o tinejdžerskoj ljubavi, saga o mističnoj mašini Alkubijer drajv, tajnovitim ljiljanima ili o pravljenju najboljeg crvenog vina na svetu. Možemo vam reći da je ovo priča o Staroj kući, budućnosti i prošlosti, priča o poslednjem vrelom letu i beskonačnoj kiši, o lutanjima Varvara i velikim Zidinama. Ipak, šta god vam budemo rekli u ovim kratkim redovima, na zadnjim koricama, biće laž. Ovo nije roman o tome.
Ono što jedino sa sigurnošću možemo da vam tvrdimo jeste da, ukoliko otvorite ovu Knjigu, vaš život više nikada neće biti isti.
Isto tako, povratka neće biti ako je vratite na policu i odšetate.
Od ovog trenutka, vašu sudbinu držite u vašim rukama.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 12:29:11 PM
Mačka u koferu - Branislav Janković (Dereta, 2019)

(nije žanrovska fantastika, al' 'ajde)

(https://www.makart.rs/__public/upload/2019/10/29/macka-u-koferu-branislav-jankovic-makart--f1-38003.jpg)

Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2019
Br. str.: 160
Povez: broš
Format: 21 cm
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-6457-274-3

Nagrada „Miroslav Dereta” za 2019.

 

U ovoj čudnovatoj priči o potrazi za jednim koferom, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga koji stvara svet ni iz čega. U tom smislu roman se razvija dvojako: kao duhovita priča, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću. Teza da se pikarska storija može ostvariti samo u iskustvu putovanja i savlađivanja prostranstva, u ovom romanu dobija sasvim drugačiju konotaciju, jer mesto dešavanja nije geometrijski definisan prostor već se on sublimiše u iskustvu čitanja kroz mnoštvo umreženih citata iz baštine domaće i svetske književnosti od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa, do Dušana Kovačevića....

 

Roman Mačka u koferu zavodljivi je bedeker kroz koji autor gradi ličnu priču po koordinatama književnog nasleđa, ali i po vlastitom putu stvaranja zbirke poezije koju piše kao čin iskupljenja u susretima sa neobičnim i živopisnim putnicima. Voz je istovremeno paradigma i simbol putovanja i piščevog puta ka ličnom i kolektivnom apsolutu.

 

Harmsova poetika nadrealističkog oslikavanja života kroz groteske i alogičnosti prepoznatljiva je u stilu ovog autora koji svojim majstorstvom preplitanja života i literature gradi izuzetno književno delo.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 12:35:20 PM
Ivan Nešić - Pod imelom (Everest media, 2019)

(http://www.znaksagite.com/knjizara/img/p/4/9/8/498-large_default.jpg)

Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-102-4
Edicija ZNAK SAGITE, knjiga 72
14x20cm, obim 200 strana

Šta povezuje fantomskog bajkera, preminulog kosmonauta iz misije Apolo i dečaka rođenog početkom XX veka?

Debitantski roman autora koji za sobom ima dve zbirke kraće fantastične proze (Rigor Mortis i Jedan na jedan), donosi priču o sredovečnom profesoru književnosti koji je naizgled ostvaren na svim poljima – urednik je u izdavačkoj kući, ima suprugu koja ga voli, i dve odrasle kćerke
iz prvog braka koje su se dale u potragu za sopstvenom srećom. Međutim, jedan usputni incident u kupatilu pokreće lavinu zbivanja koja
iz temelja ljuljaju njegovo poimanje sveta, realnosti i očekivanih posledica.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 12:37:06 PM
Vladimir Lazović - Hrim ratnik (Everest media, 2019)

(http://www.znaksagite.com/knjizara/img/p/4/9/9/499-large_default.jpg)

Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-103-1
Edicija ZNAK SAGITE, knjiga 73
14x20cm, obim 182 strane

Lazović ima reputaciju majstora kraćih formi, ali znamo i da je reč o čoveku koji i strukturom romana vlada suvereno – kako iz radova u rukopisu, tako i po pulpoidnom romanu Hrim, ratnik. Objavljen je 1988. pod pseudonimom Valdemar Lejzi u ediciji „Romani X–100“, novosadske kuće „Dnevnik“. Roman se u roto–obliku prodavao na kioscima i pročitalo ga je desetine hiljada ljudi. (Zoran Stefanović)
To je, za ovakvu zabavnu masovnu ediciju, začuđujuće dobro pisan roman. Počinje na Balkanu, u dalekoj budućnosti kada se čovečanstvo, zbog totalnog atomskog rata, vratilo na nivo varvarskih ranoantičkih plemena; ali, vrlo brzo se pokazuje da ultramoderne kosmičke civilizacije, maltene božanski moćne, nastavljaju međusobnu borbu za planetu Zemlju. Ovo jeste spejs opera, ali je, u svojoj kategoriji, odličnog kvaliteta. (A.B. Nedeljković)
Tipičan roman fantazije, rekli bismo. Dosledno u konceptu „priča mača i magije“. Čak bi se vreme u kojem se odvija radnja romana moglo nazvati „vreme sekira, vreme mača, vreme magije“. Okvir koji ga čini SF leluja iznad same radnje; samo su zamenjene neke granične koordinate. Opasnost koja preti zemlji u postapokaliptičkim vremenima prepunim mutanata i čarobnjaka, prikazana je kao vanzemaljska, ali je u suštini samo oličenje „uobičajenog“ Mračnog Zla koje ljudskoj — i ne samo ljudskoj — rasi oduvek preti. (Đorđe Pisarev)
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 12:39:16 PM
Miki Aranđelović - U.S.A. (Everest media, 2019)

(http://www.znaksagite.com/knjizara/img/p/5/0/1/501-large_default.jpg)

Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-104-8
Edicija ZNAK SAGITE, knjiga 74
14x20cm, obim 216 strana

Ujedinjena Sahara Afrike je raj na zemlji. Nekada pustinja, a sada plodno tlo, U. S. A. je uspela da, nakon katastrofe koja je uništila poznati svet, postane ključni igrač na međunarodnoj sceni. Zelene tehnologije, ljudska, hibridna i zelena prava su njeni glavni izvozni resursi koje milom ili silom nameće ostatku čovečanstva. Na domaćem planu U. S. A. je nominalni šampion u toleranciji, ali u praksi…

Eze je sin crnićanskog predsednika Republike. Abiona je ćerka hibridislamističkog trgovca amuletima. Oni moraju da skrivaju svoju ljubav od svih, a naročito od mržnje njenog brata Saadata. Kada njih troje kidnapuju, liše sećanja i zatvore u rudniku vode kojim rukovodi nemilosrdni Hrapavi Drilos, oni shvataju da je jedini način da se spasu međusobna saradnja, ljubav i empatija. A ovaj put nisu samo njihovi životi u pitanju već i budućnost krošnji i ustrojstvo samih korena iz kojih niče U. S. A. Hoće li razmaženi potomci biti dostojni svojih Očeva došljaka?

U ovoj distopijskoj avanturi prepunoj čudnovatih likova kao što su transrodni nilski konji, lake meduze iz javnih rijalitija, gej mačori posvećeni veri, geek pavijani naklonjeni hardveru, Japanci koji umiru od dosade, do repa zaljubljeni gušteri, pošteni političari, ljigavi blavori koji zbog slabog vida nikada nisu bili u vojsci, haremske mačke koje pate od nedostatka slave, mačo sveštenice Svetog HIV-a, slepe mišice žedne krvi i prava glasa… Milan Aranđelović se bavi pitanjem imperijalističkog izvoza i nametanja određenih vrednosti drugim društvima, rasizmom, verskom i rasnom (ne)tolerancijom, diskriminacijom, ekologijom, budućnošću društvenih mreža i ličnih odnosa u virtuelnim okolnostima, kao i pitanjem nevladinog sektora i političke korektnosti kada ona dođe do vrhunca i pretvori se u svoje naličje.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 12:43:05 PM
Jovan Stanković - TRINAESTI (Everest media, 2019)

(http://www.znaksagite.com/knjizara/img/p/5/0/0/500-large_default.jpg)

Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-109-3
Edicija FLAMARION
14x20cm, obim 128 strana

Filip Hejl, naoko običan tinejdžer, posle preseljenja u novi grad biva prinuđen da gradi odnose sa ljudima od početka i tu se suočava sa drugačijim svetom i različitim pravilima opstanka. Vernost, ljubav, lojalnost i prijateljstvo dobijaju sasvim nova značenja u sledu događaja koji se zahuktava ka odlučujućoj borbi.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 01:02:17 PM
Čuvari proročanstva - Milena Stojanović (Otvorena knjiga, 2019)

(http://www.otvorenaknjiga.rs/411-large_default/cuvari-prorocanstva.jpg)

broj strana: 181
format: 21cm
povez: broš povez
Beograd 2019.

Treći deo epske trilogije Proročanstvo bogova.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: angel011 on November 05, 2019, 01:06:50 PM
Kletva Kainova II - Aleksandar Tešić (Strahor, 2019)

(https://dqzrr9k4bjpzk.cloudfront.net/images/10070211/1164075360.jpg)

DRUGI DEO TRILOGIJE "KLETVA KAINOVA"

"Izjašnjenje Reči Gospodnje" Papija Jerapoljskog iz 1. veka n.e. o smrti Jude Iskariotskog i o padu anđela.

Francuski list "Figaro" objavljuje 1874. vest o srpskom vampiru plemiću Nikoli Borovcu, koju brojni američki listovi prenose. Pariska javnost je uznemirena. Ko je taj "ugledni, naočiti intelektualac"?

Početkom 18. veka, španski izvori govore o "neobičnom kovčegu" prispelom brodom u Kartageni na ime "jednog srpskog plemića". Svedoci govore o čoveku koji je pokupio sanduk i odvezao ga mrtvačkim kolima. Ubrzo, Španijom kolaju priče o napadima vampira gde god su mrtvačka kola bila viđena. Da li je to bio Nikola Borovac i zbog čega je otišao u Francusku? I da li je slučajnost što je 1720. izbila kuga u Marseju, epidemija koja uvek prati hodočasnika...
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on December 24, 2019, 02:49:09 PM
Crna knjiga - Luka Tripković (Booka, 2019)

(https://www.knjizara.com/slika/Crna-knjiga-77041.jpg)

Crna knjiga daje intrigantnu viziju srpskog društva u bliskoj budućnosti. U ovoj državi na granici odumiranja, punopravnoj članici reformisane Evropske unije, kroz sudbine junaka, i osvrt na njihovu porodičnu istoriju sada već nestalog građanskog sloja, plete se ciničan omaž Jugoslaviji i otkrivaju uzroci propasti kojoj danas svedočimo.

Iza osnovnih elemenata priče – visoke korupcije i skrivenih tokova novca političkih elita, zataškavanja istrage ubistva uz pomoć tabloida i bekstva u svet virtuelne realnosti u pokušaju da se sačuva razum pred stvarnošću koja ljude okružuje – zapravo se krije sentimentalna povest porodice junakinje romana, Sene, i njena ljudska dilema: da li biti uspešna u ovakvom svetu, ili se, poput svojih predaka, upustiti u uzaludnu borbu s njim?

Elementi uzbudljivog trilera, istorijske fikcije, distopije i potresne ljubavne priče prepliću se u ovaj žanrovski amalgam pekićevske poetike, praveći od Crne knjige roman koji upozorava da od drveća više ne vidimo šumu, i da smo nadomak kraha tekovina sveta za koje su naši preci bili spremni da poginu.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on December 24, 2019, 02:51:52 PM
Posljednji muškarac - Muharem Bazdulj (Booka, 2019)

(https://www.vulkani.rs/cached/www.vulkani.rs/Images/POSLJEDNJI-MUSKARAC-242x0-000074244253104.jpg)

Време радње: пролеће 2027. године. Место радње: Беч, Република Аустрија.
Докторка Адамовић, главна јунакиња романа Посљедњи мушкарац Мухарема Баздуља, доживела је највећи шок у својих педесет година живота. У наставку романа Баздуљ нам мајсторски приповеда животну причу докторке Адамовић, фуриозно духовито описује какав бива свет кад се деси незамисливо и склапа дистопију каква досад није виђена у српској књижевности.
У много чему друкчији од претходних Баздуљевих романа, Посљедњи мушкарац води читаоца од Сарајева до Барселоне и од Беча до Филаделфије, у заплету који подсећа на вртешку, уз прегршт лепих есејистичких пасажа налик погледу с висине на чаробан крајолик.

„Волите да читате? Жао ми је. Замислите да сте скијаш, а не читалац. Посљедњи мушкарац личи на слалом.
Бела стаза је пред вама, скијаши.
И има више пролазних времена, не једно.
Прво пролазно време: иритира и умирује у исти мах овај превод. Мухарем је ову књигу превео. Написао, али на свом језику. Што значи: превео.
Друго пролазно време: згадио вам се свет? Ево лека: оно што се дешавало у Међашима, где је основана Прва мушка комуна, вратиће вам веру у искричаво гротло светског стадиона.
Треће пролазно време: аутор повезује вештине писања: М. Б. књижевник, М. Б. новинар и М. Б. сензационалиста интегришу се у једног М. Б-а. Благословени скијаши запазиће занатску вишеструкост, стваралачку мултиперсоналност градитеља стазе.
Четврто пролазно време: докторка Адамовић. Безгрешно зачети није немогуће, али постоји ли безгрешан порођај?
Да ли ће се у свету у којем се већ неко време рађају само девојчице родити, ипак, један дечак?“
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 08, 2020, 10:31:53 PM
Uspon - Mario Milosavljević (KOS, 2019)

(http://www.kosrbije.rs/images/uspon-2019.jpg)

Kомпозитни роман постапокалиптичне фантастике ,,Успон - Прва Kњига Безимене Хронике’’!

‘’Успон’’ - узбудљив хибрид фантастике и крими романа, са сложеним заплетом, моћном ноар атмосфером, и довољно експлозивне акције да задовољи и најокорелијег љубитеља и фантастике и трилера.
Наиме, један од популарних поджанрова научне фантастике јесте – апокалипса и постапокалиптични живот, борба за преживљавањем и проналажење уточишта, санцтуарy.
Драматуршка поставка из књижевног дела ,,Успон’’, за који је, осим талента, потребна и лепршава имагинација, велика концентрација, као и изузетно познавање класика фантастике у књижевности, прави је шаблон за многа будућа дела, нарочито филмове на ту тему, јер је одувек била фасцинантна та људска потреба за прочишћењем кроз тотално уништење, као једини и искључиви начин за проналажење рајског живота на овој нашој измученој планети.
( Успон)
Негде усред недођије, безимени човек устаје из мрака. Лишен већине памћења (осим моћи говора и обимног знања о убијању), схвата да се налази у полуделом свету. Још горе, скоро све живо жели његову главу. Без представе шта му је чинити, он лута опустошеним пределима пропалог континента. На том путу ће његово тело и ум бити притегнути до граница пуцања, док он очајнички покушава да сазна шта се дешава, ко је он и зашто постоји. Један за другим, противници падају пред њим, а свако ново убиство само поставља још питања: Да ли је он уопште људско биће? Шта се десило свету?
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 08, 2020, 11:37:08 PM
Oruđe bogova II deo, Čuvari kapija - Srđan Beljin (Esotheria, 2019)

(https://www.knjigaknjiga.com/slike/orudje-bogova-ii-deo.jpg)

Tabla je postavljena. Figure su podeljene. Partija kreće… Sad!

Družina odbacuje lovorike i nastavlja potragu. Svaki trag, svaka sumnja, svaki potencijalni saveznik i svaki teško dobijen odgovor otvaraju samo nova pitanja i nastavljaju da odmotavaju božansko klupko.

Kada družina nije uspela da na Kliviji pronađe odgovore na svoja pitanja oni odlučno krenuše dalje. Potraga ih odvodi čakdo drugih ravni postojanja gde ih čekaju novi saveznici i novi neprijatelji.

Drevna krv Prve rase polako počinje da se budi. Gospodar Predvorja Haosa posmatra i čeka. Njegov pogled seče kroz dimenzije i vreme. Njegove oči prodiru u kožu, meso i kost. On zna da je trenutak osvete konačno došao. Amulet bogova je raščinjen i ništa više ne stoji na njegovom putu da pokori svet i donese novi poredak.

Herojska dela običnih smrtnika sve više privlače pažnjubogova Klivije. Uzvišeni osećaju da njihov tron više nema tu čvrstinu i stabilnost kao nekad. Svesni su da je nova sila na pomolu. Nova struja koja poput lavine preti da će uništiti sve ono što su eonima stvarali. Konci na njihovim živim lutkama polako popuštaju.

• Šta će družina saznati u gradu koji se nalazi u samom centru Multiverzuma?
• Da li će Liroj izdejstvovati prijem kod arhimaga i shvatiti suštinu njihovog odnosa?
• Da li će Mapo konačno reći nešto više o prirodi svog poslanja?
• Da li će Srbin poneti mač koji mu po pravu pripada?
• I da li će Amai doživeti susret sa lordom Zamaijem?

Sudar bogova doveo je do pat pozicije, vreme je da smrtnici preuzmu figure i sednu za sto.

Počinje nova igra…

Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 08, 2020, 11:40:13 PM
Oruđe bogova III deo, Povratak Hadramiela - Srđan Beljin (Esotheria, 2019)

(https://www.knjigaknjiga.com/slike/orudje-bogova-iii.jpg)

Hroničar i lord nastavljaju putovanje gonjeni istim motivom, ali različitim ciljem. Usput slušaju legendu o čoveku koji je na misteriozan način vezan za družinu. I dok njihova priča polako teče, pero azklebenskog gavrana zapisuje sve o sudbini družine i nastavku njihove epohalne kampanje.

Da li će družina uspeti da otvori svoje Kapije i time vrati drevnu magiju nazad na svet ili će pak bogovi Klivelije svoj tron – tajne je čiji se odgovori kriju u poslednjem delu trilogije Oruđa bogova.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 09, 2020, 12:10:24 AM
Izbledele duše - Mladen Jakovljević (Akademska knjiga, 2019)

(http://www.refesticon.com/images/region-2019/18-10-mladen-jakovljevic-izbledele-duse.jpg)


Roman Izbledele duše Mladena Jakovljevića upravo je objavljen u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Riječ je o djelu, koje kroz dva narativna toka, opisuje dvije odvojene potrage koje se odvijaju na razmeđi stvarnosti i onostranog s početka XIX vijeka.U neimenovanom selu podno planine Gučevo u zapadnoj Srbiji jedan mladić, obrevši se neočekivano na groblju, uviđa da više nije živ, ali ni potpuno nalik mrtvima, među kojima se nalazi, i tako postaje spona između poznatog i zagrobnog svijeta. Istovremeno, u svijetu živih, jedan sveštenik pokušava da razreši misteriju čiji korijeni sežu daleko izvan poznate prošlosti i stvarnosti. Svojim delima na ovom i u zagrobnom svijetu mladić i sveštenik nastoje da nesmirenim dušama pruže spas od užasa praznine i nepostojanja.
Predgovor pod naslovom „Svratiti u smrt“ napisala je prof. dr Vladislava Gordić Petković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dok je pogovor pod naslovom „Izbledele duše – sačuvane u jeziku“ napisala prof. dr Dragana Radovanović iz Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umjetnosti.Kako navodi prof. dr Vladislava Gordić Petković: „Mladen Jakovljević hvata se u koštac sa temom koja od Šekspirovog Hamleta do Sabirnog centra Dušana Kovačevića predstavlja piščev izazov i košmar: to je ars moriendi, vještina umiranja, preseljenje duše na onaj svijet i suočenje sa obredima prelaza, sa ritualima opraštanja. S obje strane granice života i smrti vladaju rivalstvo, borba za moć i pohlepa, ali to nije ništa što čista duša ne bi umjela da savlada. Izbledele duše su vjerovatni prvi srpski svevremeni i savremeni moralitet“.
Mladen Jakovljević rođen je 1975. godine u Novom Sadu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost, stekao akademsko zvanje magistra književnih nauka i odbranio doktorsku disertaciju. Radi na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, gdje predaje englesku i američku književnost. Uz epskofantastični roman Vrata sumraka objavio je više studija i naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem međuodnosa različitih stvarnosti, pojedinaca i zajednica u naučnofantastičnoj, fantazijskoj i fantastičnoj književnosti uopšte. Ko-urednik je časopisa Književna fantastika.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 09, 2020, 12:34:35 AM
Nije roman ali da ne zaboravimo:

Zoran Petrović - Čuvari fantazmi


(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/11/cuvari_fantazmi_v.jpg)

„Čuvari fantazmi“ je zbirka dugih i kratkih priča pisanih u protekle tri godine. Objavljivane su u elektronskoj i štampanoj formi putem raznih konkursa u regionu i grupnih izdanja, a sada prvi put objedinjene u autorsku zbirku.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 09, 2020, 12:52:56 AM
Demoni noćenja: Poslednji dani svetlosti - Željko Delić (Čigoja štampa, 2019)

(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/11/demoni_nocenja_poslednji_dani_svetlosti_v-2.jpg)

Bitka se nastavlja!

Dok unutrašnje tenzije prete da razruše kraljevstvo, neprijatelj neumoljivo napreduje ka svom cilju. U šumama na severu zaboravljena bića napuštaju svoja skrovišta da povrate ono što je nekada bilo njihovo. Za to vreme, kovačnice u Belatu rade punom parom. Usred tog haosa, Markus Stoun pokušava da nađe svoje mesto pod nebom, ali ono će uskoro postati veoma tmurno. Ali Lovcu je svejedno.

U pećini ima dovoljno mesta za sve... Nastavak trilogije koja prati živote brojnih likova suočenih sa mitskom pretnjom u obliku demonskog boga, ali i sa prizemnijim nedaćama koje su sami prouzrokovali. Priča se nastavlja i produbljuje dok godina polako dolazi kraju, noseći sa sobom peto godišnje doba, noćenje. Bili oni spremni ili ne, problemi će im se tada udvostručiti, a možda i ranije nego što misle...
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 09, 2020, 01:10:10 AM
Ilija Bakić - Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe (Agora, 2019)

(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/03/cetiri_reke_izviru_u_raju_i_ine_plovidbe_v.jpg)

Pred čitaocima je uzbudljiva knjiga duhovnih avantura čiju razgranatu strukturu oblikuju tri novele („Prahovi ma čiji“, „Vetar ne nosi ničije glasove“ i „Četiri reke izviru u raju“) a čiji se junaci pojavljuju u različitim (pseudo)istorijskim vremenima noseći teret sopstvenih životnih priča; za svaku od njih vezuje se snažan simbol sudbinskog lutanja – PLOVIDBA.

Uzbudljivi narativ ove knjige izmešta pustolove – voljne ili nevoljne – iz uobičajenog-naviknutog vremenskog sleda a „strela vremena“ počinje se poigravati sa njihovim čulima, opažanjima sveta, osećanjima, kao i temeljnim principima. Tako se iskorak iz životnih obrazaca otkriva ne samo kao puka avantura, već i kao svojevrsni test za očuvanje sopstvene egzistencije.

Susreti sa drugim ljudima ali i sa nepojamnim prikazama ili drugačijim oblicima života iskušavaju putnike i njihove dotadašnje obrasce življenja, otkrivaju im pogreške i zablude ali, zauzvrat, otvaraju i sasvim nove horizonte postojanja.

Fluidnost i višeslojnost ove tri „pseudoistorijski-fantastične“ novele dodatno oblikuju bogat pripovedački stil i prodor fantastike kakvu Ilija Bakić i u ranijim delima poetički oblikuje u sasvim autentičnom ključu, koji će iz stranice u stranicu sasvim sigurno zahtevati punu pažnju svog čitaoca, a ta pažnja biće nagrađena uživanjem, kako u zavodljivim slikama visokog poetskog naboja, tako i u slojevima jezika koji prevazilazi domene žanrovske književnosti i postaje uzbudljiv putopis neizrecivog.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: zakk on January 11, 2020, 12:01:04 PM
Nikola Petrović - "Papir Brzo Gori" (Treći trg, 2019)
zbirka priča,
 [ You are not allowed to view attachments ]

https://trecitrg.rs/knjizara/papir-brzo-gori/
Iako se Petroviceve kratke price tematski najčešce kreću u sferi bračnog i porodičnog života, govoreći o izazovima ljubavi i seksualnosti, nežnosti i nasilju i njihovoj neraskidivoj vezi, ovakav opis lako može da vas zavara i navede na pogrešan trag. Eksperimentišući u različitim podžanrovima fantastike i kriminalističke priče, ne zaboravljajući istovremeno na lekovitost humora i intrigantnost apsurda, autor u svakodnevicu uvodi duhove, vanzemaljce, uklete kuće i oživele slike, a svog citaoča sprovodi kroz groteskni svet pomerenih odnosa stvarnosti i mašte, iza kojeg iščitavamo aktuelne probleme savremenog čoveka. Bilo da ste ljubitelj Kereta, Kafke ili Kišona, uživaćete u išcašenom
svetu Petrovicevih junaka.

… Tek što je napunila dvanaest godina, moja ćerka već ima sopstvenog duha kojeg nikako ne uspevam da vidim. Slušam kroz zatvorena vrata kako se domunđavaju u njenoj sobi ‒ nekad šapuću, a nekad se samo kikoću; ali kada otvorim vrata, svaki razgovor prestaje i ja osim ćerke u sobi ne vidim nikog. „Pa jel’ ti vidiš šta se dešava?”, pitam svoju ženu, koja se smeška zločesto. „Vidim, vidim, nego šta.”
„Ja ne vidim”, kažem i samo sležem ramenima.
Iako moja žena smatra da se to kad-tad moralo dogoditi i očigledno je da joj takva situacija pričinjava nekakvo morbidno zadovoljstvo – kad god pokrenem tu temu, nepre-stano se smeška – meni ni na kraj pameti nije bilo da bi tako nešto moglo da nas zadesi.

Moja ćerka ima četrnaest godina i njen duh je sve češće posećuje. Sada već dovoljno samouveren da slobodno prolazi pored mene i govori „dobar dan”, nekim neskladnim, zavijajućim, užasnim glasom, nalik raštimovanoj žici violončela, od kojeg se ledi krv u žilama. U prostoriji tada naprasno zahladni i ja se nesvesno povlačim unazad, ne znajući odakle treba da se branim, pritiskam leđa o naslon fotelje ili zid, a jednom prilikom čak o sedmogodišnji fikus koji moja žena odgaja „od klice, zaboga“…

 [ You are not allowed to view attachments ]
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 14, 2020, 12:41:44 PM
Miki Šepard[Đorđe Pisarev] - Stanica za lov na kitove (Službeni glasnik, 2019)

(http://www.art-anima.com/wp-content/uploads/2019/11/stanica-za-lov-nakitove-miki-separd.jpg)

Šta je ovo, sam bog [i Ilija Bakić] zna, ali evo da se nađe...
(Aco, bežite od ovoga kao đavo od krsta...)

Stanicu za lov na kitove u čijem podnaslovu stoji „Izabrana dela“ preveo je i priredio (opet naravno) Pisarev dok je sjajne ilustracije nacrtala Nastasja Pisarev. Kako i priliči ambiciozno i seriozno sačinjenom delu, Stanica… sadrži kritičke osvrte na Šeparda odnosno „Hrestomatija“ koja čine citati dela pisaca različitih epoha koji su Šepardu bili uzor i inspiracija; iza naslova „Iz stručne literature“ nalaze se citati iz naučnih dela koja analiziraju fenomene koji se pominju u Šepardovim pričama (spiritizam, duhovi, fantomi, parapsihologija). Između ove „sekundarne literature“ smeštene su izabrane proze iz knjiga Istinite priče o duhovima odnosno Strašne priče u kojima su, nominalno, opisane obznane „onostranog“ i „natprirodnog“ koje prkose razumu buržuja i malograđanima viktorijanskog „profila“ (mada ima i izuzetaka kakav je jedan Viking); pomenuti „subjekti“ u svojim se rasuđivanjima i ponašanju rukovode principima kauzalnosti i istih se nikako ili vrlo nevoljno odriču. Ali, „onostrano“ nije na „razumskoj“ strani stvarnosti pa tvrdoglavo-uporno podriva tekovine kapitalizmom formatiranog modernog (čitaj racionalnog) čoveka i inicijalno izaziva duboku (egzistencijalnu, mentalnu) jezu i zebnju junaka (a i čitalaca).

Druga polovina knjige donosi novele „Kao uspavane princeze opkoljene trnjem od leda“ i „Stanica za lov na kitove“. Kako (prevodilac) Pisarev kaže u „Napomeni prevodioca“, „Kao uspavane princeze…“ izaziva „naprasno pomeranje stvarnosti, grčenje dijafragme i ‘tera na primalni krik’“ dok je od kritike tretirana kao ‘treš’ jer suviše naginje naučnoj fantastici. „Stanica…“ je smatrana nedovršenim i previše literarnim amalgamom Avantura Artura Gordona Pima i Srca tame. Oba dela vezuje početno citiranje dela Konrada Ajkena Gospodin Arkularis koje nije prigodno već esencijalno jer obe celine korespondiraju sa njim tako što preuzimaju određene motive, razrađuju ih i produbljuju. Začudno je kod „… princeza…“ vezano za atmosferu zebnje, jeze i telesne ugroženosti dok je „Stanica…“ paradoksalno vedrijeg tona, sred postapokaliptičkog miljea i, na drugoj strani, raskošne prirode koja živi po svojim (večno prilagodljivim) zakonima. U obe proze važan „junak“ je brod koji plovi morima i rekama i, u „… princezama…“, krije titanske, mračne tajne dok je u „Stanici…“ (ne)pouzdani dom šarolikom društvu nevoljnika.

Šepard (odnosno njegov „alter ego“ Pisarev) ne zazire od žanrovskog iskustva već se predstavlja kao pisac koji suvereno vlada žanrovskim matricama-obrascima (preuzetim iz gotskih, horor i naučnofantastičnih dela ali i ruske „harmsovske“ škole), spretno se poigrava njima, meša ih i nadograđuje stvarajući prozu koja pleni uverljivom sugestivnošću i lepršavošću ali, isto tako, i metatekstualnim konotacijama. Ovakav stav prema žanru nedvosmislena je subverzivna provokacija akademističkim običajima i manirima (lepog literarnog ponašanja, čitaj nemešanja sa tzv. paraliteraturom). No, kao što Šepard/Pisarev insistira na mistifikaciji autorstva i umetničkog dela (u ovom slučaju famoznih knjiga Uz obalu i Devet malih delova) tako insistira i na „agresivnom“ eklekticizmu. Stilske vežbe iz gotskog manirizma razgaljujuće su i, istovremeno, otvaraju pitanja (ne)postojanja-(ne)funkcionisanja efekata jeze i strave u (karikiranim) obrascima i šemama. Jer, mogu li se doživljavati takve senzacije ukoliko čitalac, poučen prethodnim iskustvima, već zna (ili barem sluti) rasplet odnosno finalni (fatalni) ton priče? Par stranica kasnije (u „In vitam aeternam“ gde proza prelazi u poeziju), Šepard/Pisarev razgrađuje-razbija tkivo priče i iskušava efekte fragmentalnosti te (ne)ostvarenje-(ne)funkcionisanje začudnog u takvom, „krnjem“ izvođenju.

Završne proze („Kao uspavane princeze…“ i „Stanica za lov…“) svojevrsne su varijacije na nekolike teme (od avanturističko-kolonijalne do teskobno postapokaliptičke) i, uz rafinirano pripovedanje, plene odmakom od, za horor i naučnu fantastiku, prepoznatljivih šema uzrok-posledica (bez prokazanog „besciljnog“ meandriranja i stilističkih „izleta“). Poznavanje Ajkenovog Gospodina Arkularis obogatiće, pak, čitanje-percepciju ovih priča dubljim slojem asocijacija; no, i „neupućeni“ čitalac (ipak) neće biti uskraćen za intrigu i njeno (ne)očekivano razrešenje.

Konačno, Stanica za lov na kitove otvara i pitanje same prirode romana jer se, uprkos raznorodnosti i razuđenosti, može iščitavati kao funkcionalna celina (samoodređena kao „izabrana dela“) koja ima unutrašnju (romanesknu) koheziju povezanu konstantnim naporom da se tajne (stvaranja i pripovedanja) postavljaju, prepoznaju i razrešavaju u nizu zadatih situacija-varijacija a sve to na radost čitalaca voljnih da aktivno promišljaju tekstove i otkrivaju ultimativno, neponovljivo zadovoljstvo u umetnički uverljivom tekstu.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Aleksandar_B_Nedeljkovic on January 14, 2020, 07:20:56 PM
Па, пошто није најављено као СФ... штавише неки делови су похваљени да „плене одмаком“ од СФ...  онда је то вероватно нека врста фантазије (али са можда неким елементима СФ), која, ех, „плени“ (дакле, придобија симпатије неких читалаца) баш тиме што није СФ.
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 27, 2020, 02:37:47 PM
Sava Bunčić - Postojati (Makart, 2019)

(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/09/postojati_v.jpg)

Piše: Violeta Ivković

Pisac Sava Bunčić, osim što je naučnik, i vrstan je poznavalac psihologije. U svom, trećem po redu romanu, razlaže nam sloj po sloj ljudsku narav, pa kao da smo se sudarili sa sedimentnom stenom sačinjenom od nas samih, od svih naših vrlina i mana.

Kako bi što vernije čitalačkom oku dočarao procese kroz koje prolazimo kao čovečanstvo ili kao pojedinci, na koncu to vodi ka jednome, pisac je svoju stenu-roman morao prvo da erodira. I to da je očisti duboko, sve do kraja početka. Od kataklizmičnog kraja jedne civilizacije do rađanje nove, u novim, nesnošljivim prirodnim uslovima kada su pećine jedino moguće sklonište od užarenog sunca, a noći jedini dani.

S početka romana civilizacija je već platila ceh – posle katastrofe, u uvodu priče, vidimo samo dve porodice, njih šestoro. Zahvalni su slučaju na preživljavanju, ali i svesni toga da su jedini koji mogu da nastave vrstu. Od ove nekolicine koju je pisac smestio na udaljeno ostrvo okruženo zatrovanim okeanom nastaje pleme, a sa rastom zajednice i novo vreme. No, iskonsku borbu za opstanak u kojoj je sve podređeno radu, redu i uzajamnom uvažavanju, ne dalje od dve generacije nadvladava borba za prevlast i moć.

I koliko god nas pisac postupno vodio kroz transformaciju starih likova i uvođenje novih, kao i kroz logički lavirint koji je možda jedino pojmljiv ugroženima, ne možemo a da se ne upitamo da li se čak i u aparaturi za prečišćavanje vode u pijaću (premda već imamo bunar), začinje klica svih budućih zavisnosti od komoditeta. Sa buđenjem prohteva stiže i postepeno odrođavanje, pre svega što neumitno sledi od elementarnog – vode, zemlje i vazduha. A to počinje onda kada pomislimo da smo od svega toga pametniji. Da smo samodovoljni. Pitamo se i gde su granice, koje jednom pređene obezvređuju pasoš na ime čoveka i pretvaraju ga u neizbrojne platne kartice samoljublja i hedonizma.

Ispostavlja se da je borba za suvi opstanak još jedino što nas združuje, čini ranjivima kako prema sebi, tako i prema drugima. Opstanak vrste nužno postaje i briga o okruženju kojem smo izloženi na milost i nemilost. U takvom svetu svest o značaju same prirode preklapa se sa svešću o sebi, te osim što smo ujedinjeni i sjedinjeni smo i sa prirodom i sa drugima.

Sava Bunčić na jedan etički tas stavlja smisao napretka i tehnologije i svih onih pomagala koja nam olakšavaju život i čine ga udobnijim, a na drugi život koji uz njih ide, kao i promene koje stvara u nama. Osetljiv je pehar na tim terazijama, nikad se ne zna gde će da pretegne, a čovek i njegova sudbina jedina su mera. Zato pažljivo, kao da nam poručuje pisac. Pažljivo, dok još imamo vremena...
Title: Re: Romani u 2019
Post by: Miodrag Milovanovic on January 28, 2020, 12:07:26 AM
Dragan Milojković - Poslednji lov: Hronike Helma (Nova scena, 2019)

(https://static.kupindoslike.com/POSLEDNJI-LOV-HRONIKE-HELMA-Dragan-Milojkovic_slika_L_110480447.jpg)

Autor: Domaći
Žanr: Ostalo
Autor:: Dragan Milojković
;Žanrovi:: Domaći pisci, Epska fantastika
;Izdavač:: Nova scena
;Godina izdanja:: 2019.
;Broj strana: 386
;Pismo: Latinica
;Povez: Mek
;Format: 21 cm
;
;U tamnim noćima slušajući šapat mrtvih predaka, doznah za odavno izgubljenu priču o velikim delima. O slavnim Nemanjićima, Pribcu Hrebeljanoviću, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću i drugim junacima, znanim i neznanim. Iz mrtvih usana čuh priču o starim gradovima kojih više nema, i o bojevima odavno zaboravljenim. I, doznah o Starim Bogovima. O Svetovidu, Dažbogu, Morani, Jarilu i drugima. Naposletku, doznah i o iskonskom zlu… o vukodlacima, zlodusima, vešticama i vampirima.
;
;… i tako nastadoše Hronike Helma… tako nastade Poslednji lov… Od Rodimlja, prestonice Kraljevstva srpskog, preko starog Konstantinopolja, u kome stolovahu romejski carevi, pa sve do Skadra, vilin grada na obali istoimenog jezera, rasplamsaće se okršaj sa silama tame.
;
;Dok vojske marširaju, a planine odjekuju od urlika vukodlaka, Dušan Nemanjić i mala družina njegovih prijatelja pokušaće da otrgnu Dušanovog oca iz mreže čarolija i zavera, koje je veštica drevne starosti i još drevnije zlobe isplela oko starog kralja.
;
;Ja, hroničar Helma, boljih reči ne nađoh da vam ukratko ispripovedam o zbivanjima u romanu „Poslednji lov“, toj knjizi, neko će reći, epske fantastike. Ja se neću nasmejati tim rečima. Ćutaću, jer znam šta je isitna.
;
;A, da li se baš sve tako zbilo… taj sud ćeš, moj čitaoče, da doneseš sam. Ja sam tu, kao što rekoh na početku, samo da ti prenesem priču.