допуна,
(5) на телевизији РТС 2, у среду 23. октобра 2024, у једној емисији која се зове „Културни центар”, и која траје близу 50 минута, дат је приказ о књизи Историја српске научно-фантастичне књижевности XIX и XX века. Ту емисију можете да гледате на овом линку:
Тај прилог почиње после отприлике 38 минута и 50 секунди, и траје мало мање од три минута.
Ви можете премотати на тај део, не морате гледати и слушати целу емисију.
Водитељица целе ове емисије „Културни центар” је Николина Дабетић, а о књизи говори Ана Марија Станојевић, уз врло добро одабране визуелне прилоге који су углавном из СФ и из астрономије, као што за такву књигу, наравно, и треба да буду. Види се повремено и књига, стављена на бетонско степениште у неком парку, а пред сам крај се књига појављује ипак у амбијенту неке лепо уређене собе, и ту се види баш добро.
Једна капитална, огромна, битна победа ове књиге, у тој емисији, састоји се у томе што су и Дабетић и Станојевић говориле о
НАУЧНОЈ фантастици,
а и визуелни прилози су били из астрономије
и из НАУЧНЕ фантастике, није се догодило мешање жанрова, нису се појавиле тетураве хорде зомбија, нити мачеви и врачеви, караконџуле, акрепи, але и бауци… . За СФ, у нашем амбијенту, та опасност (мешање жанрова) је стално присутна. Ја сам половину напора у писању те књиге уложио да диференцирам СФ од тих других жанрова. У овој телевизијској емисији победила је стручност, победило је тачно схватање о ком жанру се говори.
Пријатно гледање!