Romani u 2016

Romani u 2016

 • 60 Replies
 • 19929 Views
*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 984
eh šta je od toga stvarno SF... kad bismo mogli znati...
« Reply #30 on: December 04, 2016, 12:41:07 PM »
Ех кад би неко имао снаге и времена да прочита ово и да нам јави, али јасно и конкретно, поуздано и истинито, која од тих књига јесте, а која није, СФ. Били бисмо веома захвални.

Могло би то да буде са опширним образложењима, али у суштини довољно је само овако:

презиме, запета, и име писца, наслов дела, година издања, јесте СФ.

или:  није СФ.

Али, будимо искрени, поштујмо своје и туђе време, ако је оцена типа “надилази жанрове… уздиже се изнад строге жанровске поделе…” или било шта у том фазону, онда морамо написати:  није СФ.

*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • 397
 • Nemojte
Re: Romani u 2016
« Reply #31 on: December 04, 2016, 08:46:09 PM »
Evo vi ste penzioner...  ;D

*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • 397
 • Nemojte
Re: Romani u 2016
« Reply #32 on: December 05, 2016, 12:18:06 AM »
Slaviša Pavlović - Apisov apostol (2016) Laguna
 [ You are not allowed to view attachments ]

Format: 13x20 cm
Broj strana: 330
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 25. oktobar 2016.

Autor   Pavlović, Slaviša, 1982-
Naslov   Apisov apostol / Slaviša Pavlović
Vrsta/sadržaj   type of material roman
Jezik   srpski
Godina   2016
Izdavanje i proizvodnja   Beograd : Laguna, 2016 (Beograd : Margo-art)
Fizički opis   331 str. ; 20 cm
Napomene   Tiraž 2.000
O autoru: str. [333].
ISBN   ISBN 978-86-521-2375-9 (broš.)
UDK   821.163.41-31
COBISS.SR-ID   225959692

Pukovnik Apis je preživeo. Crna ruka i danas postoji.

Novi roman autora bestselera Zavet heroja.

Legenda kaže da „Ujedinjenje ili smrt“ – tajna srpska organizacija poznatija kao „Crna ruka“ – nikada nije ni prestala da postoji, a da je streljanje harizmatičnog vođe pukovnika Apisa, koji je predvodio Majski prevrat i svrgavanje dinastije Obrenovića, bilo inscenirano. Sklonjeni u Ameriku, članovi organizacije nastavljaju da vode borbu za ciljeve koji su zacrtani još 1911. godine. S vremenom organizacija se širila i nastavila delovanje sve do danas.

Roman Apisov apostol prati uzbudljiv život novinara Pavla Govedarice, koji od običnog piskarala napreduje do mesta urednika. Pošto ga je „Crna ruka“ zavrbovala, napisaće seriju vatrenih političkih tekstova u kojima otkriva afere o skandaloznom kriminalu u vrhu sistema. Ali kad Pavla osude što je ubio čoveka u saobraćajnoj nesreći, odvažni novinar biće primoran da pobegne u Ameriku sa lažnim pasošem.

Deceniju kasnije, dok Pavle mirno živi u inostranstvu sa drugim identitetom, doći će do sudbinskog susreta koji će promeniti njegov život. „Crna ruka“ je spremila konačni obračun.

„Delo predstavlja zanimljivu povest o alternativnom toku srpske istorije, priču o neprekidnom delovanju organizacije ’Ujedinjenje ili smrt’ sve do današnjeg dana.“ Dr Čedomir Antić

„Pavlović odmereno pruža adekvatan istorijski putokaz ka neoskrnavljenom pojmu srpskog patriotizma u dinamičnom štivu koje će podjednako voleti ljubitelji istorije kao i poštovaoci savremene književnosti.“ Aleksandar Diklić, autor knjige Beograd večiti gradhttp://www.laguna.rs/n3268_knjiga_apisov_apostol_laguna.html
« Last Edit: February 17, 2017, 11:59:46 PM by Miodrag Milovanovic »

*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • 397
 • Nemojte

*

mikac88

 • Newbie
 • *
 • 3
Re: Romani u 2016
« Reply #34 on: December 18, 2016, 06:50:44 AM »
Milica Stojanović - Petruški zmaj (2016) - Otvorena knjiga

 [ You are not allowed to view attachments ]

Priča je smeštena u srednjovekovnu Srbiju sa fokusom na Petrušku oblast, kojom je u to vreme vladao župan Vukoslav. Dečak Crep, sin slavnog župana Vukoslava, saznaje da ima još dva brata razdvojenih po rođenju. On za rođendan dobija vilinski mač, ali i moć preobražaja u obličje zmaja. Uči tajne magijskih veština od Vujina, starca kome niko ne zna broj godina, a koji je ceo život proveo uz Crepa, čekajući dan kada će krenuti u potragu za braćom i ka ostvarenju drevnog proročanstva, izrečenog od samih bogova. Slovenska boginja smrti i zime Morana, na sve načine pokušava da osujeti Crepa u planovima, sklapajući saveze sa mračnim silama, a sve s razlogom da se Trojstvo braće ne okupi, i ona zauvek ne bude uništena.

U svojoj nameri da pronađe braću upoznaje veliki broj ljudi, koji su svojim sudbinama vezani za staru pagansku veru, ali i on sam preispituje svoja učenja, a sve se to događa na pragu hrišćanstva, i neposredno pre kosovskog boja. U potrazi mu pomažu starac Vujin, druid stare vere, otac Vukoslav, tadašnji župan, Lazar Hrebeljanović, i mnoga magijska bića Žar ptica, vile, patuljci, mađionik, krilati pegazi i divni jednorozi, koje će čitaoci imati prilike da upoznaju, na Crepovom putu da nađe braću.

MILENA STOJANOVIĆ
Rođena 21.03.1988. godine u Paraćinu. Živi sa ocem, babom i dedom. Završila osnovnu školu Momčilo Popović - Ozren, srednju ekonomsko-trgovinsku školu u Paraćinu, i fakultet za menadžment.

Piše priče sa elementima slovenske mitologije u koju je veliki zaljubljenik. Inspiraciju nalazi u muzici, slikama, prirodi. U slobodno vreme pored pisanja obožava da čita i svira bas gitaru.
Poslednjih godina se veoma interesuje za slovensku mitologiju i religiju, i često o tome piše u  svojim pričama, pa neretko kažu da su kao bajke.

Cilj joj je da kroz svoje pisanje, pokaže narodu da nije najbitnije imati para, dobre automobile, bogatstvo, već da ima onih starih vrednosti na koje su svi zaboravili, na veru, poštenje, zdravlje, pretke. Jedina je devojka mlađa od 30 godina, u Srbiji, koja piše epsku fantastiku, i jedina koja piše o slovenskoj mitologiji i srednjevekovnoj Srbiji, njenim legendama, istoriji, i događajima, kao i zaboravljenim mestima i običajima, koji su vezani za taj period. Mnogi čitaoci kažu da Milena zna da napravi zaplet ravan Dž. K. Rouling, koja joj je jedna od uzora.

Preko 100 priča joj je objavljeno na raznim sajtovima, u raznim zbornicima i magazinima, u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada za kratke priče.

Član je Društva za negovanje tradicije, kulture, umetnosti, turizma i ekologije "PETRUS" Zabrega, i književnih klubova "Mirko Banjević" i "Dušan Matić". Priprema i uređuje online

Prikaz romana Petruški zmaj na goodreads.com https://www.goodreads.com/review/show/1805685078?book_show_action=false&from_review_page=1

*

mikac88

 • Newbie
 • *
 • 3
Re: Romani u 2016
« Reply #35 on: December 18, 2016, 06:53:37 AM »
Dimitrije Stevanović - Ime vatre. Kad su Zemljom hodali bogovi (2016) - Nova poetika - Argus Books & Magazines

 [ You are not allowed to view attachments ]

Roman će vas prosto uvući u sebe, vodiće vas kroz mnoga fantastična i mračna mesta, upoznaće vas sa sudbinama najrazličitijih likova, od običnih prevaranata do samog kralja. Iako je put prožet tamom, znajte jedno - sa vatrom u srcu nikako nećete biti sami."Preporuka Autora"Novo poglavlje na polju domaće literature se otvorilo sa ovim romanom. Dark Fantasy u pravoj veličini i snazi. Piščev um je toliko živahan i pokvaren, da se igra kontrastima sve vreme trajanja radnje - od metampsihoze do metamorfoze. Atmosfera je mračna, pesimistična i anksiozna - prosto se ne očekuje sled događaja kakav bi bio očigledan, već Dimitrije sve preokrene začas. Što se stila tiče - prepoznaje se značajan uticaj Klajva Barkera. Potpuno osveženje na domaćoj literarnoj sceni i oduševljen sam što "Ime vatre" nije deo neke trilogije, kojima savremeni pisci fantastike teže, ko zna iz kog razloga, već je priča zaokružena i celovita."
Marko Vasić, goodreads
Prikaz romana Ime vatre, na sajtu http://fantasticnivodic.com
http://fantasticnivodic.com/2016/11/19/epska-fantastika/ime-vatre-dimitrije-stevanovic/

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 624
Re: Romani u 2016
« Reply #36 on: December 23, 2016, 08:51:50 PM »
Stevan Šarčević i Darko Savić - Kolevkine hronike (2016)  Argus Books & Magazines

 [ You are not allowed to view attachments ]

Veoma je tanka granica između izazovnih avantura duše i vihora života, jer se u krug prepliću, mrse i (ponekad) konačno razrešavaju. Koren i početak svih nedaća je ljudska taština. Roman Stevana Šarčevića i Darka Savića majstorski prekraja tkivo mašte, prikazujući jedan zamišljeni svet; zapodenuti rat među svetovima i vrstama, viteštvo, legende i (prividna) magija, intrige, ljubav, monstruozne scene i još gore tipologije ljudi, tim slikama otkrivajući nešto što je dublje u nama, ono sa čim se uvek oholo borimo – ranjivost tela i nepostojanost duše, uz bitno prisustvo mračnih sila prirode i još mračnije ljudskosti.
Ovaj romansirani vidikovac se kreće u izbrušenom okviru nelinearnog pripovedanja, pritom ni trena ne gubeći na dinamičnosti, uz pregršt likova koji, pored fiktivnog vremenskog okvira radnje, govore razumljivim jezikom, noseći jasnu poruku o cikličnoj prolaznosti svega, gde se uvek vraćamo u kolevku, na početak.
Desya Lovorov
« Last Edit: February 17, 2017, 11:59:26 PM by Miodrag Milovanovic »

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 624
Re: Romani u 2016
« Reply #37 on: December 23, 2016, 08:55:07 PM »
Tihomir Jovanović - Palisade i čadori (2016) - Everest media

 [ You are not allowed to view attachments ]

Tihomir Jovanović znan je ljubiteljima žanrovske fantastike kao agilni i neumorni organizator svakovrsnih dešavanja, uglavnom u okrilju beogradskog Udruženja fanova naučne fantastike „SCI&FI“ odnosno kao prevodilac i urednik izdanja „SF almanah Terra“ i „SF portal“. Uz to, Jovanović već decenijama piše i u raznim publikacijama objavljuje priče i novele u rasponu od naučne i epske fantastike do onoga što se naziva „fanovska fantastika“ (koja dopisuje nove avanture poznatim i popularnim junacima). Zbirka „Palisade i čadori“ knjiški prvenac Tihomira Jovanovića, svakako je prijatno iznenađenje za zainteresovane i to kako zbog činjenice da su sve proze do sada neobjavljene tako i zbog tematskog okvira knjige. Nominalno, knjigu čine priče o žiteljima šumadijskog sela koje se, sasvim logično, zove Selo, smeštenog između rečica Poskočice i Zavojnice, i o njihovom stalnom otporu Osmanlijama, koje su osvojile čitav Balkan ali ne i Selo. Glavni junaci pripovesti su dva junaka, omanji i mršavi Arsenije i krupni, jaki Obrenije, starešina sela Atanasije, vračara Baba Manda, pop Nićifor i guslar Radan. Uz njih se, kao povremeni/sporedni akteri pominju još poneki seljanin kao i domaći prasići, kokoške i kučići odnosno, s druge strane palisada, pod čadorima hedonistički nastrojeni Veliki Aga i njegov savetnik Ibrica. Osmanlije su naizgled vojno nadmoćne ali starosedeoci imaju tajno oružje – napitak od prepeke gnjilih šljiva (ili, u krajnjoj nuždi, ako šljiva nema, drugog voća) koji im izuzetnu daje snagu i hrabrost. I – avanture dešavaju se…

Naravno, lako je prepoznati uzor ovakvoj postavci; uostalom, primer koji je poslužio za ugled – selo u Galiji koje se suprotstavljalo osvajanju starog Rima – pominje se i u pričama Baba Mande (mada u njih niko od njenih suseda ne veruje).

Slučajevi nadmudrivanje i otvorenih sukoba dva tabora teme su pojedinih priča-epizoda koje su celine za sebe, sa obaveznim uvodom koji ocrtava osnovne postavke serijala. Zapleti su raznovrsni, od tajnih planova za pobedu jednih ili drugih do pojave neobičnih stranaca (kakvi su zmajevi i vanzemaljaci) ili čudnih putovanja (u prošlost, budućnost i svemir). Sredstva za postavljanje intrige i njeno razrešenje podrazumevaju prepoznatljivu ikonografiju raznih oblasti i žanrova: istorije i pseudoistorije odnosno klasične literature i popularne kulture. Otuda je otkrivanje modela/obrazaca jedan od prvih zadataka (i zadovoljstava) u čitanju priča. Svaki od modela će se uklopiti u početnu postavku priče i dati svoj aktivan doprinos u novoj avanturi (čak i ličnosti koje se jedino pominju u razgovorima junaka priča doprinose atmosferi zahvaljujući svojoj „staroj“ slavi iz drugih medija). Na ovako jarko postavljenoj otvorenoj pozornici sa manje-više poznatim likovima i zadatim krajem (zna se ko će pobediti) autog „gradi“ dešavanja „pomažući se“ predznanjima o svima pomenutima (i onima koji se podrazumevaju) uspevajući da bude lepršavo neobavezan a, opet, poseban i originalan i, svakako, duhovit pošto se humorni ton priča podrazumeva. Konačno, autor ne propušta priliku da u fusnotama „ispali“ mnoge, ni malo naivne žaoke koje će uspostaviti kontakt priča sa našim savremenim (neveselim) trenutkom čime se lakoj razbibrizi dodaje i jedna gorka nijansa (a lekovi su, kako znamo, upravo takvi – gorki).

Od početka knjige do sklapanja korica njen pogodbeni multiverzum se dograđuje i produbljuje/dopunjuje dobijajući i dimenziju „stilskih vežbi“ iz specifičnog žanra parodiranja kako „ozbiljnih“ tema tako i – parodiranja parodija. Iz ove bi se vizure, moglo reći da su „Palisade i čadori“ bliži formi romana (romana u pričama) nego zbirke priče. Autorov stvaralački postupak je na tragu postmodernističkih principa po kojima su svaka forma i žanr izazov za novo promišljanje i učitavanje drugačijih značenja. Jovanović „barata“ elementima već stvorenih svetova iz kojih će sazdati svoju „literarnu stvarnost“ koja malo ili ni malo ne vodi računa o bilo kakvoj drugoj (istorijskoj, žanrovskoj) uverljivosti osim one potrebne da ove priče „održe“ sopstvenu logiku (a ona se, svakako, temelji i na opštim znanjima koja prate svakog od junaka „pozajmljenog“ iz drugih dela). Pomenute fusnote potvrda su stvarnosnog korena obrazaca/sutuacija u pričama. Tako su bezbrižni kalamburi i igrarije ipak situirani/pozicionirani i u našem prostoru i vremenu kao njegova groteskna, izvitoperena opšta slika i duhovita kontrateža.

Ilija Bakić
(„Dnevnik“, 2016.)

« Last Edit: February 17, 2017, 11:59:09 PM by Miodrag Milovanovic »

*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 299
Re: Romani u 2016
« Reply #38 on: December 23, 2016, 10:10:23 PM »
Zar "Palisade i čadori" nisu zbirka priča?

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 984
Re: Romani u 2016
« Reply #39 on: December 24, 2016, 02:44:51 PM »
Па, зар само тако, “Дневник 2016”, ког месеца и дана је то било… на којој страни… па, како ико да вас цитира…

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 624
Re: Romani u 2016
« Reply #40 on: December 24, 2016, 03:58:11 PM »
Čitao nisam, ali i Bakić kaže da mu liči na roman, a ovo je kategorizacija u NB.

Autor   Jovanović, Tihomir, 1955-
Naslov   Palisade i čadori / Tihomir Jovanović
Vrsta/sadržaj   type of material roman
Jezik   srpski
Godina   2016
Izdavanje i proizvodnja   Beograd : Everest Media, 2016 (Beograd : Everest Media)
Ostali autori   Bakić, Ilija
Fizički opis   255 str. ; 21 cm
Napomene   Tiraž 250
Str. 253-254: Jedino nepokoreno selo na Balkanu / Ilija Bakić
Biografija: str. 255.
ISBN   ISBN 978-86-7756-069-0
UDK   821.163.41-31
COBISS.SR-ID   226566412


*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • 397
 • Nemojte
Re: Romani u 2016
« Reply #42 on: December 26, 2016, 12:15:27 PM »
Darko Tuševljaković - Jaz (2016) Arhipelag

 [ You are not allowed to view attachments ]

BIBLIOTEKA:Zlatno runo
ŽANR:Roman
FORMAT:14x21
BROJ STRANA:140
ISBN:978-86-523-0195-9
POVEZ:Tvrdi

Snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, kao i o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji i o onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi.
Slikajući život mladih ljudi u jednom uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, pisac u Jazu oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama.
Snažna priča o tome kako preživeti istoriju i sačuvati pravo na vlastitu različitost.
Od Beograda i Kragujevca devedesetih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju se lične i porodične drame, duga povest nasilja i borbe sa sobom i drugima.

http://www.arhipelag.rs/knjige/jaz/

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 624
Re: Romani u 2016
« Reply #43 on: December 28, 2016, 01:18:25 PM »
Ratko Adamović - Jevanđelje po ribaru (2016) - Prosveta

 [ You are not allowed to view attachments ]

Као што је Марсел Пруст рекао за романе Ф. М. Достојевског да се сви могу звати „Злочин и казна”, тако се и најуспелији и најкарактеристичнији романи Ратка Адамовића, сматра Петар В. Арбутина, могу звати „романима преласка”. Односно, романима који истрајно истражују вечиту цивилизацијску дилему: да ли је свет мртвих друга страна света живих или је можда обратно? Да ли је идеја вечности дубинска пројекција страха од смрти или је смрт само прелазак у просторе где се врлине више цене, а грехови боље виде? Превише древних питања и исто толико оригиналних и необичних одговора у овој езотеричној параболи сусрета светова и судбина на обали митске реке. У сусрету сплавара, персонификације преласка, личности у којој се стичу знања познатог света и страхови од онога што је изван познања – друге обале и мајстора светла ствара се вечна метафора живота као позорнице и идеје о искушењима живота и тајнама смрти. Адамовић трага за коренима смисла, за оним што је свему претходило, у жељи да превазиђе ограничења видљивог света и стереотипе о забораву и вечности.

У свом новом роману провокативног наслова, каже Миломир Краговић, Ратко Адамовић кроз дијалог великог глумца Стојана и Мајстора Светла, зналачким преплетом стварности и сна, поставља суштаствене егзистенцијалне цивилизацијске дилеме. Глумац, чији је живот постојао само у позоришту, на чудесан начин стиже до Капије нове духовности и ту, на том нестварном месту, упознаје старог рибара (античког старца) који открива нове кутијице времена и исходишта. „Јеванђеље по рибару” необичан је роман који исказује сву драматику времена у којем јесмо; то је узбудљива прича о добру и злу, али и потрага за бољим, блиставијим животом. У вештом миксу рационалног и ирационалног, Ратко Адамовић задире у најтананије пориве људске душе и човекових искушења. Покушава да одгонетне да ли је доњи и горњи свет исти.

Адамовићеви сви романи су нека врста фантастике, па ваљда је и овај...

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 624
Re: Romani u 2016
« Reply #44 on: December 29, 2016, 01:13:34 PM »
Ivan Vukadinović - Papa, to je mason : Sapienti Sat (2016) – Pešić i sinovi

 [ You are not allowed to view attachments ]

- Pa, ne mogu reći da nije bilo situacija kad se ne bihsložio s njim. Recimo kad se Premudri sastao sa Belzebubom. Još izađe slika gde nasmešeni gledaju negde gore, reko šta traže, možda Anunakije.
- Misliš na Mekejna?
Zanimljivo kako K. razume neki moj interni vokabular bez prevoda. Mada mislim da sam Mekejna već zvao Belzebub „na društvenoj mreži“. Za „Premudrog“ me naravno ne pita na koga mislim.
- Da, naravno Mekejn – rekoh ne pokazujući iznenađenje. – Ili, recimo, ona izjava Rokfelera da se oseća odlično kad dobije novo srce i namerava da živi 200 godina.