Hm. Prvo pa muško. Može neko lakše pitanje...

Da počnem od termina. Mada imam te famozne zbirke VanderMeerovih, meni ni danas nije baš najjasnije šta se pod tim podrazumeva. Ono što je u njima je prilično raznorodno i mislim da su više nasilno pokušavali da naprave nekakav "pokret" nego što je on zaista postojao.
Njihova definicija: "a type of urban, secondary-world fiction that subverts the romanticized ideas about place found in traditional fantasy, largely by choosing realistic, complex real-world models as the jumping-off point for creation of settings that may combine elements of both science fiction and fantasy" je meni krajnje zbunjujuća.
Čitao sam, međutim, Mjevila i još neke pisce koje navode kao glavne nosioce tog pravca, pa ako se već insistira da pokušam da nađem neke naše pisce koji bi mogli da liče na to (što baš i ne razumem šta je), možda bi neki elementi mogli da se nađu kod Adrijana Sarajlije, Ratka Radunovića i, možda, Otoa Oltvanjija. Ali ovo uzmite samo kao polazište za neko vaše dalje istraživanje, a ne kao nekakav sud.