na engleskom

na engleskom

• 25 Replies
  • 6447 Views
*

angel011

• Sr. Member
  • 299
Re: na engleskom
« Reply #15 on: July 28, 2016, 10:16:21 PM »
Nije samo za biblioteke, u Beopolisu su mi rekli da moraju preko distributera.

*

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
« Reply #16 on: July 28, 2016, 10:42:50 PM »
Mmm ali to je apsolutno zadiranje u slobodu tržišta, ne vidim kako. oO
Proveriću... hvala..

*

Ghoul

• Hero Member
  • 530
    • the cult of ghoul
« Reply #17 on: July 29, 2016, 12:40:20 AM »
Mislim na onaj zakon po kome knjižare moraju da kupuju knjige preko distributera. Ništa od privatnih lica, ništa direktno od izdavača.

zbog toga je okončana moja samizdat avantura.
mislim, zavodnika sam lepo prodao i bez knjižara, 500 komada je otišlo - ALI u knjižare nije mogla da uđe, uprkos interesovanju knjižara, pa čak i distributera (makart me je sam zvao i tražio mi zavodnika - ali na kraju nisu mogli da ga uzmu od mene kao privatnog lica, i oni moraju da imaju jebeni 'ULAZ', fakturu od pravnog lica...)

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #18 on: July 29, 2016, 08:52:01 AM »
Zar vam  status 'samozaposlenog' (recimo frilansera, kao što su Angel i Najtflajer, na primer) ne bi mogao da pomogne kod tih birokratskih zavrzlama?

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #19 on: July 29, 2016, 10:47:11 AM »
Frilenser nije pravno lice.

Moraš da se registruješ kao preduzetnik (u tom slučaju ličnom imovinom garantuješ za sva potraživanja, jako loša ideja), ili društvo sa ograničenom odgovornošću, ili tako nešto. I onda da plaćaš državi harač uspevala nešto da zaradiš ili ne, i da uplaćuješ sebi doprinose od para koje nemaš.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #20 on: July 29, 2016, 11:00:48 AM »
Wow. Okrutno.
Kod mene privatni preduzetnik izbegne svaki harač sve dok mu je bruto promet ispod 64K evra godišnje, a i onda plati porez samo na zaradu, i to samo na iznos nakon limita od 5k evra, što je neoporezivi minimum. A to je u biti vrst godišnjeg poreza koju plaćaju i zaposleni, ionako.
Država daje prilične olakšice u vidu zajmova i privilegije pravnog lica takvim sitnim preduzetnicima, jer joj nominalno skidaju nezaposlenost.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

• Hero Member
  • 984
gde ima da se vidi zakon o otvaranju firme
« Reply #21 on: July 29, 2016, 11:31:02 AM »
То је грозно. Јел беше 200 евра месечно се мора уплатити општини, као порез на фирму, и ако нема прихода никаквих?

Јел зна неко линк на закон о томе? на сајту неког министарства?

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #22 on: July 29, 2016, 11:44:40 AM »
Sad sam nešto gledala, izgleda da se preduzetnik ne računa kao pravno lice. Što bi značilo da mora društvo sa ograničenom odgovornošću, ili nešto slično.

Što se uplate opštini tiče, to je valjda komunalna taksa, i visina joj zavisi od delatnosti i od toga koja je opština u pitanju.

I sve je bolesno komplikovano, nisam videla nigde da jasno piše (samo na sajtu Ministarstva finansija ima milion linkova za raznorazne obrasce i propise i šta sve ne).

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #23 on: August 19, 2016, 10:38:18 AM »
Stalno zaboravljam da postavim ovo...

Dakle, Ivan Zorić, Fade to Black: http://nbas2015.blogspot.rs/2016/07/spider-microfiction-romance-week-3.html

(Nije samo njegova priča, tu su sve priče koje su pristigle te nedelje)

Yours truly, It's Okay: http://nbas2015.blogspot.rs/2016/08/spider-romance-microfiction-week-four.html

(Nije samo moja priča, nego sve koje su pristigle te nedelje)

Tema je spider romance, propozicije konkursa su ovde: http://nbas2015.blogspot.rs/2016/07/spider-romance-microfiction-contest.html

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #24 on: August 19, 2016, 12:23:35 PM »
Pazi ti Zorića, i ništa ne prijavljuje…  :o  :)

Inače, Endži, ovo je sve sasvim solidno, pa čak i više od toga... A koji je end game, ide li to ikud dalje ili ostaje tu na sajtu?

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #25 on: August 19, 2016, 12:50:07 PM »
Ostaje tu. Koliko znam, nema nikakvih planova da se nešto dalje radi s tim, prosto je jednoj od autorki iz te grupe novih bizarro autora palo na pamet da i tako promoviše njihove radove (i, naravno, da se svi lepo zabave, i da se uživa u pričama).