Odasvud pomalo...

Author Topic: Odasvud pomalo...  (Read 29241 times)

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #75 on: September 05, 2017, 04:18:46 PM »
Али, гле, Атвуд се потрудила, баш, да то не помене, да му не дозволи СФ идентитет.

joooj, šta nam rade!
ŠTA NAM RAAADEEE!
IDENTITET nam je u krizi!

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #76 on: October 24, 2017, 10:07:55 AM »
For the first time ever, influential British scientist Stephen Hawking's doctoral thesis is available to the public -- if you can get the web page to load.

In honor of Open Access Week, the University of Cambridge on Monday put the 1966 PhD thesis, "Properties of Expanding Universes," on its open access repository. Shortly after it went live, requests to view the research crashed the website.
As of Monday afternoon, the main research page was reachable after several minutes, but nothing on the page was.
"We have had a huge response to Professor Hawking's decision to make his PhD thesis publicly available to download, with almost 60,000 downloads in less than 24 hours," spokesman Stuart Roberts said. "As a result, visitors to our open access site may find that it is performing slower than usual and may at times be temporarily unavailable."

 :) no, ako se sajt oporavi, ovo je adresa:

https://www.repository.cam.ac.uk/handle/1810/251038

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #77 on: November 09, 2017, 09:21:36 AM »

Richard Browning sets world record in jet engine 'Iron Man' suit


A real-life flying man reaches a speed of 32mph to set a world record with his body-controlled jet engine power suit.Browning set a Guinness World Record for the fastest speed in a body-controlled jet engine power suit this week.

The founder and chief test pilot of British tech company Gravity Industries reached a speed of 32.02mph on his third attempt at Lagoona Park in Reading.

Then he mis-timed a turn and dropped into the lake.

It mattered little by then, however, as he had already made history.

Adjudicator Pravin Patel from Guinness World Records was on hand to make sure that Browning's speed was measured accurately over at least 100 metres.

The "Iron Man" suit is made up of six kerosene-fuelled micro gas turbines, which each have 22kg of thrust.

It is controlled solely by body movement so Browning had to practice core strength exercises before his record attempt so he was able to balance in the air.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #78 on: April 03, 2018, 09:46:50 AM »
Elem, naišla sam na ovaj vrlo zanimljiv tekst koji je ujedno blog/esej/lament/apel, i, verovatno, još par nekih stvari pride…


KATARINA KOSTIĆ: Bolje da vas umesto loše knjige nadživi drvo
( http://bosonoga.com/2018/03/21/katarina-kostic-bolje-da-vas-umesto-lose-knjige-nadzivi-drvo/)Ono što je Agata Kristi (Agatha Christie) rekla, da treba pisati i ako ne umemo i ako nam se ne dopada to što pišemo i ako nam se baš i ne piše, istrgnuto je iz konteksta tako da legne svima koji bi knjige trebalo samo da čitaju. Zato ne valja citirati pred bubačima.

(Iz istog razloga ne valja poklanjati “Misli velikana” i “Bisere mudrosti” o rođendanima, šta će nam još ta odgovornost u životu.)

Nego, to bivanje piscem —

Vidite, dogodiće vam se priča. Male su šanse da vam se ne dogodi.

Znate onu Pračetovu (Terry Pratchett) ideju o idejama koje zuje univerzumima i “padaju na pamet”, bilo pužu ili kamenu, polupismenom kočijašu ili lekarki, svejedno? Iako danas ovi trendi spisatelji poriču postojanje inspiracije i tvrde da je veština sve, iako bi se trebalo složiti s njima, pratiti duh vremena, ne moramo ni to. Pretpostavimo da inspiracija, u manje-više tradicionalnom smislu, postoji. U tom slučaju, inspirisan može biti svako. Samo, ne može svako biti umetnik.

Dogodiće vam se priča, poverovaćete da ste joj dorasli, pisaćete. Ali, ako niste pre pisanja čitali, s pažnjom čitali prethodnike, a ne samo savremenike sličnog čitalačkog iskustva, ne morate pisati, još. (I ako jeste načitani, po kom god sistemu izmerili načitanost, ne mora od vas nužno biti dobar pisac.) I kad vam drugari pročitavši rukopis zato što su drugari kažu da nemaju zamerke, ne morate im verovati.

Ipak, dogodiće vam se priča, poverovaćete da ste joj dorasli, pisaćete, i to će neko objaviti.

Ima ih koji se zovu izdavači po drugoj tvorbeno-semantičkoj liniji. (Izdaće vas, još kako!)

Ima i ko će, uvek ima, reći da je samo izdavač kriv, da vi niste dužni da znate pravopis ni da umete stila ni da ste se sreli sa teorijom književnosti, i to neće biti laž, jer oni u to veruju, ali biće daleko od istine koliko i vi od književnosti sa malo kapitalnijim K, jer moraš znati zanat ako ćeš se njime baviti, a nije da se moraš baviti baš ovim.

Na primer, kad vam je prvi roman kao finansijski izveštaj iz saobraćajnog preduzeća u stečaju, a hteli ste da bude akcioni, ne morate napisati drugi, ali verovatno hoćete, ohrabreni komšijinim Goodreads nalogom, okuraženi samim serdarima i vojvodama iz iste edicije, obodreni nedostatkom negativnih komentara. Ne dajte se obodriti nedostatkom negativnih komentara, ne mešajte ga sa nedostatkom nepovoljnih utisaka.

Živimo u kulturi nezameranja zato što svi očekujemo dan kad ćemo biti nečiji komšija pisac i nečiji sused na sajamskom izdavačevom štandu. Nezameranje je tiha pošast kojoj prija umerenopristojna klima — od “nema veze” do “možda mi zatreba”.

Zato, knjige radi, između pisaca i kritičarâ ne sme biti ljubavi, ne sme biti drugarenja, ne sme biti umerenopristojne klime.

I zato — ovo je neko morao da vam kaže — ako niste spremni da učite, da tražite urednika kao Diogen (Diogenēs) čoveka, kad vam se dogodi priča, kada poverujete da ste joj dorasli, setite se da ne morate i vi biti pisac.

Bolje da vas umesto loše knjige nadživi drvo.

Jer, ako se nastavi ovako, kultura nezameranja, u koju se umotavamo kao da smo paket s AliExpress-a, jedina je kultura koja će nam ostati.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #79 on: April 04, 2018, 09:32:39 AM »
Elem, dakle, vrlo zanimljiv tekstić, koji otvara mnoga pitanja; prvo bi svakako bilo – a kome je zapravo namenjen?

Formalno se obraća piscima, ali svakako autorka teksta zna da to nije plodno tlo samokritičnosti… recimo da autorima po pravlu nedostaje mehanizam koji bi bio neophodan da se sagleda (i primeni) ovde savetovani pristup.

Ako je namenjen kritičarima – pa, mislim da su oni aktivni u odocneloj fazi u kojoj rečeno delo već postoji, a time je i malo vajde od njih, čak i kad su besprekorni, a retko su to... 

A ako je namenjen konzumentima, pa, to je onda još i najjalovije, jer pleb se apsolutno ne da edukovati ovim putem, a komšije i rođaci ionako tu i ne spadaju…

Kome je, dakle, ovaj tekst ponajviše namenjen? (pitanje nije retoričko, stvarno razmišljam o tome još od juče… )

E sad: možda najbitniji aspekat kog je tekst mogao da kontemplira je afirmativna snaga treće umetnosti. To je još uvek teren na kom je afirmacija ekstremno lako pristupačna čak i najneukijem i najnetalentovanijem pretendentu. Ali trebalo bi imati na umu kako to ne važi samo za najniži nivo produkcije same populističke književnosti, to važi i za akademiju.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #80 on: April 04, 2018, 10:06:08 AM »
Meni najviše deluje kao rant, formalno namenjen piscima, ali uglavnom samo rant.  :)

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #81 on: April 04, 2018, 10:10:22 AM »
Pa da, liči na to… recimo, s druge strane, ja sadržaj razumem i lako  vidim da je autorki ‘srce na pravom mestu’, što bi se reklo, dakle – verujem da ima svrhe sve to što ona potencira, tako da me u principu zbunjuje samo forma tog saopštenja…

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #82 on: September 14, 2018, 12:13:47 PM »

A pioneering artificial intelligence has been used to spot dozens of mysterious signals coming from deep in space.

The new AI spotted 72 previously undiscovered "fast radio bursts" emanating out of distant galaxies, according to Breakthrough Listen, a program searching for proof of life elsewhere in the universe.

FRBs have long been thought to be one of the mysterious phenomena in the universe. They are intense blasts of radio emissions that can be detected on Earth and then switch off.

Scientists do not know what is causing them, or how they might have come about. And actually spotting them can be incredibly difficult: only a relatively limited number of them have ever been detected.

But scientists have now spotted 72 of the blasts coming from the same place. And they did it using an artificial intelligence that scanned through existing data and found numerous detections that had not yet been found.

The FRBs are coming from the only known source that has sent out repeating messages, with the rest of the blasts only ever being detected once. That makes it an especially interesting source for scientists, who can watch the spot in the hope of learning more about the signals.

The bursts emanating from 121102 are thought to be coming out of a galaxy three billion light years from Earth. But it is still unclear what is actually causing them: suggestions have included everything from highly magnetised neutron stars to messages being created by alien technology.

The AI that found the burst looked through 400 terabytes of previously collected data to discover them. It was trained to look for the characteristics of the blasts and then try and spot them in the dataset, looking through it far more quickly than a human ever could.

“Not all discoveries come from new observations,” remarked Pete Worden, Executive director of the Breakthrough Initiatives which include Listen, “In this case, it was smart, original thinking applied to an existing dataset. It has advanced our knowledge of one of the most tantalizing mysteries in astronomy.”

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
GRADOVI I DVORCI U SREDNJOVEKOVNOJ SRBIJI
« Reply #84 on: November 10, 2018, 12:29:39 PM »
dr Ghoul preporučuje spektakularnu knjigu za ljubitelje domaćih starih zidina i ruševina:
GRADOVI I DVORCI U SREDNJOVEKOVNOJ SRBIJI

http://cultofghoul.blogspot.com/2018/11/gradovi-i-dvorci-u-srednjovekovnoj.html


Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #85 on: August 17, 2019, 05:50:42 AM »
Izgleda da ćemo uskoro gledati Ekranizaciju Oktavije Batler; otkupljena su prava za njen roman Wild Seed. Ko drgi nego - Amazon Prime. Nnedi Okorafor je u sve to upletena kao scenarista, što je još jedna dobra vest, tako da ceo projekt vredi pažnje.


Otkupljena su prava i za Wanderrers, Chuck Wendig; The Warehouse, Rob Hart, i Ken Liu, njegova kratka priča The message.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #86 on: August 17, 2019, 06:19:31 AM »
Sad kad smo zauvek izgubili Vulfa, i nećemo saznati više o intrigantnom svetu u kog je smestio svoj poslednji roman A Borrowed Man (iako je svojevremeno najavio nastavak, pod nazivom Interlibrary Loan), počele su antologijske sumarizacije njegovih dela, pogotovo reprinti Knjige Novog Sunca. Što je svakako fina vest za ljubitelje luksuznih papirnih izdanja.

https://www.foliosociety.com/uk/the-book-of-the-new-sun.html

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #87 on: August 27, 2019, 11:11:56 AM »

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #88 on: March 18, 2020, 10:18:28 PM »

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #89 on: April 01, 2020, 01:53:42 PM »
Čini mi se da smo ga i na Sagiti pominjali