Charles Lipka (Šarl Lipka) ( =Koro Otei) (1901-1976)

Author Topic: Charles Lipka (Šarl Lipka) ( =Koro Otei) (1901-1976)  (Read 2109 times)

Miodrag Milovanovic

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 625
Charles Lipka (Šarl Lipka) ( =Koro Otei) (1901-1976)
« on: March 21, 2020, 05:47:31 PM »
Elem, u jednom predratnom hrvatskom časopisu (Cinema) kasnih tridesetih godina, pored nekoliko domaćih pokušaja SF priča, objavljena je i priča Tuan Ma (nepotpisano, sa napomenom "pripovijest iz stare Kine". Ono što mi je privuklo pažnju su bile ilustracije, koje nisu bile klasične ilustracije, već je priča više ličila na ono što bismo danas zvali grafičkim romanom. A ilustracije su bile prilično hororične...

Neke su bile potpisane sa Otei, tako da sam guglanjem došao nečega što je ljubiteljima horora i nemačke književnosti poznato, a to je prvi časopis u Nemačkoj, a verovatno i šire, koji je objavljivao pretežno horor prozu.

Da se ne pravim pametan, evo kratkog sažetka sa interneta:

Der Orchideengarten is a legendary German supernatural horror magazine, published from January 1919 until November 1921.
Founded four years before the iconic American magazine Weird Tales launched in March 1923, Der Orchideengarten is considered to be the first fantasy magazine. Published after the First World War when German art was at its height of decadence and debauchery, the magazine included a wide selection of new and reprinted stories by both German-language and foreign writers ranging from suspense and terror to crime and the eerily-erotic.


Par ilustracija u tom časopisu uradio je i pomenuti Koro Otei, tada još veoma mlad. Evo jedne od njih...Tijana je, pretražujući nemačke izvore, došla do pravog imena ovog ilustratora.

U pitanju je Austrijanac Šarl Lipka, a neki njegovi radovi se nalaze i u Muzeju fanatastike u Beču. Na jednom sajtu sam našao da je bio arhitekta po zanimanju... Must see, ako ovo prođe...

Evo još par ilustracija sa neta: