Odasvud pomalo...

Odasvud pomalo...

• 90 Replies
  • 26106 Views
*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
Re: Odasvud pomalo...
« Reply #46 on: June 28, 2017, 08:07:44 AM »
Ovo je već iz ’živimo SF’ domena: dokumentovano rađanje novog ostrva. Doduše, blizu je obale pa se teritorijalna pripadnost ne dovodi u pitnje, ali svejedno, kao da sledi novum iz romana The O.D. (Chris James) gde je nova kopnena masa izronila taman van granica zvanično priznatih teritorijalnih voda Engleske i Francuske, pa se otud ostrvo i izborilo za državnu samostalnost... i svoju državnu anarhiju, naravno.  :)

New island appears off coast of North Carolina

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #47 on: June 28, 2017, 01:52:11 PM »
samo da nije r'lyeh iz zova ktulua...

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #48 on: June 28, 2017, 03:24:07 PM »
A posle kazu globalno otopljavanja i porast nivoa svetskog mora...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #49 on: June 29, 2017, 07:26:31 AM »
Pa dobro, bitno je da svi mi možemo da biramo, il' živimo esef il' horor, a od glave višak ne boli ionako...  :-* ;D

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #50 on: July 03, 2017, 08:38:29 AM »

Hampton Creek is now growing its own meat in labs—and it says it will get to stores first

Hampton Creek—a company that built its name on plant-based condiments and vegan-friendly cookie doughs—today revealed that, for the last year, it has been secretly developing the technology necessary for producing lab-made meat and seafood, or as the industry likes to call it, “clean meat.” Perhaps even more surprising is that Hampton Creek expects to beat its closest competitor to market by more than two years.

“By the end of next year, we’ll have something out there on the marketplace,” Josh Tetrick, CEO of the company, tells Quartz. Until now, only one of the handful of global startups developing “clean meat,” Memphis Meats, has openly talked about getting a product to market and that was by 2021.

Since it was founded in 2015, Memphis Meats has raised at least $3 million from five investors for the development of its meat products, according to Crunchbase. By contrast, Hampton Creek—just a 20-mile drive from its Silicon Valley rival—has raised more than $120 million since 2011. It’s one of Silicon Valley’s unicorns—a company that has a valuation that exceeds $1 billion.

“The fact that Hampton Creek has so many resources at its fingertips is very promising for speeding up the commercialization of clean meat,” says Paul Shapiro, the author of a forthcoming book on meat alternatives and vice president of policy at the Humane Society of the United States.
Now that Hampton Creek has unveiled itself as the latest entrant in that space, competition to reach consumers first will heat up. And once these products do get to supermarkets, it will open the door for a three-way battle for meat-eater dollars, as consumers will have a choice between three different products:

Traditional meat, from animals that were raised, slaughtered, and processed.
Plant-based meats, made from plant proteins (including heme) to mimic the look, texture, and taste of traditional meat.
And lab-grown meat, which is being developed in industrial vats to look, feel, and taste like traditional meat and have the same molecular make-up.

In the eyes of the people pushing the development of plant-based and clean meat products, this new crop of foods will revolutionize how meat is made and offer a clear path to feeding people across the globe in a way that emits less greenhouse gas and ends animal suffering.

“Once we have clean meat that is cost-competitive with animal-based meat, that will be the beginning of the end of all the harms of industrial agriculture,” says Bruce Friedrich, who leads the Good Food Institute, which supports and lobbies on behalf of meat alternative companies.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #52 on: July 13, 2017, 09:55:52 AM »
Naravno, znam da nije do SFa da predviđa budućnost, ali svejedno, lepo je znati da nije odvojen od stvarnosti.  :)

Posle The O.D., sad evo i KSRov New York 2140 dobija veniru istinitosti:

Trillion-ton iceberg snaps off Antarctica

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

• Hero Member
  • 973
« Reply #53 on: July 13, 2017, 02:03:04 PM »
Наравно да јесте на СФ да предвиђа будућност. И то са ослонцем на научни поглед на свет, научни начин размишљања. Ко други, у књижевности, то може? Будућност је природна главна територија научне фантастике. И треба да буде.
Било би нормално да једна трећина књижевности буде о прошлости, једна трећина о садашњости, и једна трећина о будућности.

Него, цењена Либеат, шта мислите о овоме? Је ли паметно упуштати се у ово објављивање своје научне фантастике за Џ    (то значи за џабе), у Киндл формату, преко Амазон Букса?? Ово је њихова реклама:

https://kdp.amazon.com/en_US/science-fiction-fantasy

Publish science fiction books for free using Kindle Direct Publishing.
Create and sell beautiful Kindle books to millions of readers worldwide.

Free File Conversion: Upload your manuscript and convert it into a Kindle eBook for free.
Track Worldwide Sales: Track sales as they happen and use our real-time insights to grow your audience.
Marketing Tools: Benefit from Amazon’s powerful marketing tools and global distribution. Enroll in KDP Select to get more promotional benefits.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #54 on: July 13, 2017, 02:45:02 PM »
Pa, slažem se, futuristični deo SFa voli da se bavi ekstrapolacijama zatečenog stanja današnjice, i moram da priznam kako je taj domen meni lično veoma drag, pogotovo u svom near-future formatu. Ali danas više ne insistiram da ta predviđanja budu tačna, pošto sam svesna da je tu uvek u igri užasno mnogo faktora od kojih mnogi budu bukvalno neprepoznatljivi u svojim ranim fazama. No ipak, uvek me iznova oduševi pronicljivost nekih SF autora kad naša stvarnost potvrdi da su gledali u ‘pravom smeru’, što bi se reklo.  :)

A što se  Kindle Direct Publishing fenomena tiče, mislim da može biti vrlo koristan u promotivne svrhe. Naravno, entropija pobeđuje svuda i uvek, pa nekontrolisani rast korpusa svakako utiče na sve manji povrat po pitanju korisnosti, i na kraju tu bude tako mnogo dela da čoveka naprosto mrzi da se probija kroz sve njih, to sve u potrazi za nečim eventualno dobrim. Mislim da je većina ljudi spremnija da rađe obrati pažnju na dela koja imaju dobre preporuke i rivjue, negoli da se sami lomataju kroz tolike gomile makar i besplatnog teksta.

Tako da… u teoriji ovaj fenomen svakako ima mnogo dobrih strana, ali u praksi povrat korisnosti redovito bude negde u rangu uloženog, ako već ne i nešto manji (jer autori tu ipak ulažu svoje vreme i trud), pa verujem da taj oblik izdavaštva koriste uglavnom ljudi koji ne očekuju komercijalni povrat. Što je šteta, naravno, jer manjak autorske ambicije u tom smislu diktira i manjak angažmana po pitanju same kvalitete objavljenog teksta.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

• Hero Member
  • 973
« Reply #55 on: July 13, 2017, 03:49:44 PM »
Па је ли то читаоцима бесплатно? Ја сам мислио да писац објави бесплатно, а онда читаоци морају да плате нешто типа 1 долар?? нисам проучио то, надао сам се да Ви знате. И – да ли има и на српском, хрватском итд? Или је    English only?

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #56 on: July 13, 2017, 04:13:49 PM »
Pa, takvi samizdati nisu nužno besplatni za čitaoca, osim ukoliko sam autor ne odluči da dopusti besplatna skidanja. Ali Amazon ima koncept pretplate (unlimited paket, recimo) sa kojim za samo 10 dolara mesečno možete da čitate ogroman deo korpusa, i ovi samizdati su redovito u njemu. Naravno, za te pare vi ne kupujete samu knjigu, nego samo pravo na njeno čitanje, da tako kažem: kad je skinete na čitač, ona tu bude neko vreme dostupna, i za to vreme možete da je čitate. A pošto kindle aplikacija "pamti" koliko ste strana prelistali (makar ih i ne pročitali), autorska nadoknada se na taj način obračuna.
Lično ne koristim tu pretplatu, nego naprosto direktno kupim knjige koje mi se dopadnu i čije autore želim finansijski da podržim. :)

Ne znam da li to funkcioniše i za knjige na našem jeziku, ali ne vidim razloga zašto ne bi...

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #57 on: July 13, 2017, 04:56:18 PM »
Moguće je zaraditi od Kindle Direct Publishinga, samo treba uzeti u obzir da tu pisac više nije samo pisac, već i izdavač, i da je na njemu da se bavi svime čime bi se, teoretski, izdavač bavio: unajmljivanjem urednika i lektora, nalaženjem ilustratora koji će da uradi naslovnu i plaćanjem iste, pravilnim formatiranjem, marketingom, marketingom, marketingom...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #58 on: July 13, 2017, 08:13:44 PM »
Upravo tako.
E sad, imamo dosta primera kad ta samizdat varijanta pisanja itekako uspe, kao kod Weira, recimo, ili Howeya, ili čak i mog japanskog favorita Taiyo... ali na svaku takvu uspešnu priču gomila se bukvalno desetine hiljada u najmanju ruku osrednjih pokušaja, i prilično mi je teško proceniti srazmeru. Možda sam malko staromodna po tom pitanju, ali i dalje verujem kako klasični model izdavaštva ipak ima određenu prednost.

Nego, ne znam da li je tebi zapalo za oko, ali u zadnje vreme nailazim na drugu krajnost: tu i tamo naletim na naslov koji je bukvalno enormno skup, recimo blizu 50$, a pri tom ima samo digitalnu verziju. Naravno, nema ni pirata ni polovnjaka  u opticaju, pa ne mogu da provalim o čemu se zapravo radi.

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #59 on: July 13, 2017, 09:26:54 PM »
Ima svega, ima i štanceraja da se uzmu pare... Znam ženu, Britanku, kopirajterka, pametna, duhovita, zasukala rukave i u roku od godinu dana napisala i objavila 200 knjiga (erotika, svaka je dužine novele ili nešto duže priče). S obzirom na brzinu pisanja i izbacivanja, nije tu bilo ni neke lekture (nije nepismena, daleko od toga, al' zamisli šta se sve potkrade u takvoj brzini), ni profi naslovne, nije se ni marketingom nešto mnogo bavila... Ali, na tu količinu, ispadne joj nekih 200-400 dolara mesečno, a da sad više ništa tu ne radi.

To za pedesetak dolara nisam videla, imaš neki primer?