KRISTIAN NOVAK

Author Topic: KRISTIAN NOVAK  (Read 7738 times)

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #15 on: January 14, 2020, 08:19:53 AM »
Imam malo problema sa uploadom, fajlovi su valjda preveliki a ja ne znam kako da ih smanjim… konsultovaću zakka kad bude imao vremena…

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #16 on: January 14, 2020, 12:00:13 PM »
Ja sam pokušao Ciganina i Mati zemlju. Ne ide...odustao od obe posle nekih manje od sto strana.
Niti mi se svideo stil, a moram priznati da mi ni tema nije bila inspirativna. Sve skupa.
I imao sam baš problem sa dijalektima-ne da nisam razumeo pojedine reči, već gotovo čitave rečenice na momente. Razumem razloge za njegovu upotrebu, ali mene to kao čitaoca izuzetno zamara i čini mi knjigu gotovo hermetički zatvorenom. A zaista nemam ni volje ni vremena da zbog jedne ili dve knjige istražujem lokalne dijalekte,
Ovo je naravno samo moj subjektivni utisak, ne zamerite i na jednom drugačijem viđenju, onima kojima se dopada sigurno neće opasti entuzijazam. Probao sam, nije moja šolja čaja, pa se neću siliti.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #17 on: January 15, 2020, 08:19:55 AM »
Heh, slažem se za to po pitanju entuzijazma, ne verujem da to funkcioniše tako, s te strane nema zime. A drago mi je što si naveo bar neke smernice za svoje utiske, tako da mi je zanimljivo proveravati gde se ja tu kotiram u odnosu na njih…  ;D

Najpre to što kažeš za siljenje, tu sam se svakako našla onako ‘na prvu loptu’, što se kaže, ali kad sam malo bolje razmislila, ispalo je da to to tako zato što sam se u životu uglavnom silila na čitanje knjiga za koje sam intimno od prvog pasusa nekako slutila da nisu vredne siljenja. Znaš već kako to ide, ovi ili oni razlozi, dužnost, obaveza i koješta (s)lično… no dobro, ispada da sam uvek nekako imala ludu sreću po tom pitanju, tako da nisam baš bog zna kako merodavna da kažem vredi li ili ne siliti se na čita nje knjige za koju znam da jeste toga vredna. Ako se ikad nađem u takvoj situaciji, razmisliću kako da reagujem.

Dalje, za dijalekt i jezik; ja ti bukvalno ne znam ni reč međimurskog dijalekta, a romskog još manje, tu dileme nikakve nema. I jeste da sam u prvih par strana obaju romana stalno posezala za rečnikom ili guglanjem knjige, no gledano unazad, to je trajalo veoma kratko i uglavnom iz silno uslovljene potrebe za kontrolom probavljanja teksta, ali trajalo je samo do one tačke u kojoj sam shvatila da to uopšte nije nužno, ali ni najmanje, bar ne u smislu analognog reč-po-reč prevođenja. Veruj mi kad ti kažem da čitajući Ciganina, recimo, posle 30te ili tu negde strane nisam uopšte trebala ikakvo dodatno tumačenje ni ciganskog, a kamoli međimurskog. I to je upravo jedan od aspekata koji mi daje na znanje kako je kontekst naracije filigranski uspostavljen, da ja naprosto nemam potrebu da odem van knjige po ikakav prevod, iako mu ona nudi tekst na jezicima koje slabo ili nimalo ne razumem. Što se mene tiče, ti komadi dijaloga su mogli komotno biti i na klingonskom, ja tu isto tako ne bih bila uskraćena za potpuno razumevanje celokupnog teksta, jer je knjiga tako napisana. Prosto rečeno, ona je napisana da mi poznavanje međimurskog, ciganskog ili arapskog uopšte nije nužno, jer tu je kontekst da mi svaku tu rečenicu ‘prevede’, da tako kažem. I ja naprosto ne mogu a da ne osećam strahopoštovanje prema čoveku koji me dovede do kraja kompozita raznih jezika koje uopšte, ali uopšte ne poznajem. I da se ne lažemo, to ne znači da sam ja išta od tih jezika ‘savladala’, da tako kažem, pri čitanju knjige; veruj mi na reč da ni sada ne znam ni reč ciganskog, ali svejedno, unutar knjige sam eventualno razumela svaku pojedinu rečenicu. I šta sad da ti kažem za Novaka?  Ja naprosto ne mogu da ti opišem kako sam se osećala kad sam knjigu pročitala, ne mogu da ti uopšte dočaram taj moj wtf momenat u kom sam shvatila šta sam zapravo postigla - pročitala i razumela jezike kojima ni jedne jedine reči ne znam… mislim stvarno, sećam se da sam tako bila osupnuta prvi put kad mi je bilo valjda 5 godina i kad sam videla da plivam sama, da keva drži obe ruke u vazduhu, a ne meni ispod stomaka, kao što je uvek do tada. Strah i oduševljenje, odjednom; i da, strahopoštovanje za Novaka, u pitanju je čovek meni superioran za ligu-dve najmanje.

A za temu; eh, to je tako široka oblast da zapravo i ne znam na koji njen deo misliš. Po meni, glavna tema u obe knjige je fenomen kreiranja pojedinca, kreiranja individualnog karaktera i svetonazora, i to u stravično ranom životnom periodu. Što, naravno, uvek i jeste slučaj - mi se najviše formiramo u ranom detinjstvu, i sva potonja nadogradnja ima velikih teškoća da značajnije izmeni taj rani model koji smo stekli u doba jednocifrenih godina. Recimo da je to onaj bazni imprint koji kasnije izraste u skeleton našeg karaktera i identiteta, a sve ostalo je meso koje može ali i ne mora da istinski alteriše oblik, nego je više sklon da kozmetički popunjava praznine. Naravno, opet je sve to do samog pojedinca da prepozna, jer teško je sagledati sostveno duhovno obličje, pošto se upravo ono i koristi da sagleda taj predmet svog proučavanja, pa tako tu ima jako puno mikrofonije, a taj fidbek ne dozvoljava sagledavanje taman kako ni oko nije u stanju da vidi sopstvenu zenicu. Ali naravno, proza u te svrhe nudi ogledalo, pa eto, našla sam u Novakovoj prozi  jako puno prepoznatljivih i duboko potresnih stvari, i da, to jeste tema koja me veoma zanima. Mada, paradoksalno, kad god naiđem na ovako superiornu obradu iste, prvi instinkt mi je da posegnem za eskapizmom  :) otud mi je trebalo jako dugo da se oporavim od prve i usudim da uzmem drugu njegovu knjigu, tad sam već slutila šta me čeka… ali da, to je već taj osećaj koji mi je teško opisati. Prepostavljam da je to u domenu privatnog ukusa i inklinacije, a verovatno i svetonazora. No svakako se toj širokoj temi (a i onom sijasetu užih kroz koje se ona secira, pogotovo onih po pitanju mentaliteta) ne može osporiti da je aktuelna i relevantna. Ja još nisam srela čoveka koji se u ranom detinjstvu nije sreo sa pritiscima koje moral našeg mentaliteta nalaže, to od našeg bazičnog pozicioniranja prema bilo kakvim manjinama sa kojima odrastamo pa sve do osnovnih ‘ranih jada’ procesa socijalizacije koji zahteva prihvatanje pre razumevanja. Taj fenomen ‘oblikovanja’ deteta je svakako najaktuelniji upravo danas, kad je sve više jasno da su upravo deca možda poslednji sužnji ovog modernog doba; duhovna i fizička maltretiranja dece su isto tako van domašaja pomoći koliko i bilo koje druge vrste maltretiranja manjinskih segmenata društva, a posledice toga su dvostruko poraznije, jer u odgajanju deteta je sadržano odgajanje i sveta. A to je nezahvalna tema kojom se malo ko danas želi ozbiljno da bavi, valjda zato što su tu spoznaje najporaznije, pošto najlakše razotkrivaju da smo mi ono što smo sami od sebe stvorili. I još uvek stvaramo, naravno.

I tako, eto, zanimljivo mi je da se premerimo po istim smernicama, nekako se opšti utisak time pomalo nadopunjuje.   ;)


Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #18 on: January 15, 2020, 02:42:35 PM »
Quote
Taj fenomen ‘oblikovanja’ deteta je svakako najaktuelniji upravo danas, kad je sve više jasno da su upravo deca možda poslednji sužnji ovog modernog doba; duhovna i fizička maltretiranja dece su isto tako van domašaja pomoći koliko i bilo koje druge vrste maltretiranja manjinskih segmenata društva, a posledice toga su dvostruko poraznije, jer u odgajanju deteta je sadržano odgajanje i sveta.

Da li sam dobro razumeo da hoćeš da kažeš da su "Slobodna deca Samerhila" i liberalizacija vaspitanja doveli do ovoga danas?

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #19 on: January 15, 2020, 03:55:49 PM »
Tema je svakako aktuelna i relevantna, ali ovde kod nas se toliko o tome govori i piše ( mislim na temu i migracija i savremene migrantske rute i svega vezanog za  to ), toliko dobijamo i informacija i dezinformacija, o tome da smo malo već umorni  i sluđeni od toga...ma ovde smo od mnogo čega umorni  8)...sve je to jako komplikovano i složeno, niti smo mi ovde svi dobri, niti neksenofobični, niti su svi koji dolaze isključivo zli i oće da nam nešto otmu, a nisu svi ni dobri, a da ne pominjem opet i one treće ( Zapad ) koji su sve te ratove i izazvali, i pokrenuli te ljude Balkanu na grbaču, a onda iz Vašingtona i Londona dele packe Grčkoj, Srbiji, Hrvatskoj itd, kako se treba postupati...jedna vrlo zapetljana i nezahvalna tema. Ali svakako, vrlo hrabro što se toga neko poduhvata.

Kad sam mislio na siljenje, prosto hteo sam da dam šansu knjizi  8) naravno, ukusi se razlikuju, nije prvi put da mi se ne svidi knjiga koju pozitivno ocene ljudi čije mišljenje cenim, ali to naravno ne znači da knjiga nije odlična, jednostavno ne odgovara nekom
mom senzibilitetu... 8)
No, možda joj se jednom nekad vratim, nije isključeno.  :)

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #20 on: January 15, 2020, 04:49:18 PM »
Quote
Taj fenomen ‘oblikovanja’ deteta je svakako najaktuelniji upravo danas, kad je sve više jasno da su upravo deca možda poslednji sužnji ovog modernog doba; duhovna i fizička maltretiranja dece su isto tako van domašaja pomoći koliko i bilo koje druge vrste maltretiranja manjinskih segmenata društva, a posledice toga su dvostruko poraznije, jer u odgajanju deteta je sadržano odgajanje i sveta.

Da li sam dobro razumeo da hoćeš da kažeš da su "Slobodna deca Samerhila" i liberalizacija vaspitanja doveli do ovoga danas?


Daleko bilo, to je veća širina od one koju podrazumevam kroz vizuru knjige, u ovom konkretno slučaju...

Ovde sam nekako više htela da potenciram činjenicu kako danas za ogroman broj aspekata društvenog bitisanja pojedinac mora da prođe kroz (relativno) rigorozne procene sposobnosti, dok za imanje dece to naprosto ne važi. I ne mislim time da kažem kako je bilo koja od modernih tekovina iz asortimana civilnih sloboda dubiozna po samoj svojoj prirodi, ali ne mogu a da ne budem svesna kako je u ovom konkretno slučaju to ipak nekakva ‘zero sum game’ postavka i da dobitak na jednoj strani biva gubitkom na drugoj. Prava deteta su često sekundarna pravima roditelja (ne, ne mislim time na ‘pro life kontorverzu, upravo suprotno) i neretko se dešava da se grozomorne stvari dešavaju deci unutar tog domena slobode odraslih. A mentalitet i identitet zasnovan na verskom i nacionalnom profilisanju je bogomdan teren za društvene desenzitizacije generalno, kad su deca u pitanju. Ti možda i nemaš direktan uvid u neku srednju generaciju - deca ti prestara a unuče premlado za taj uvid - kao ja, ali generacija današnjih 20togodišnjaka u mojoj familiji jeste fenomen koji jako teško shvatam. Ali ono što vidim generalno me užasava, mislim da je jaz između njih i moje racionalistički odgojene generacije suštinski nepremostiv. (Ne da je i moja generacija ostala dosledna tom našem odgoju, daleko bilo... uostalom, to i jeste srž problema, po meni.)

Ima onaj deo u Ciganinu gde Sandi sam prepoznaje kako mu ono dvoje učitelja žele da pomognu, ali naprosto ne znaju kako, i mislim da upravo taj deo ilustruje srž problema; čak i tamo gde nije pitanje dobre volje, postavlja se pitanje društvene mreže i strukture koja to treba da omogući u praksi. U tom smislu, problem je globalan i apsolutno relevantan, jer prevazilizazi nacionalne i režimske profile, praktično izvirući iz nove globalne podele koja više nije ni politička ili ideološka,, nego prevashodno ekonomska. Danas detetu rođenom u siromaštvu više praktično nije ni bitno u kojoj je zemlji ili u kom političkom ili ideološkom sistemu zatečen, sudbina mu je ista.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #21 on: January 15, 2020, 05:03:35 PM »
Tema je svakako aktuelna i relevantna, ali ovde kod nas se toliko o tome govori i piše ( mislim na temu i migracija i savremene migrantske rute i svega vezanog za  to ), toliko dobijamo i informacija i dezinformacija, o tome da smo malo već umorni  i sluđeni od toga...ma ovde smo od mnogo čega umorni  8)...sve je to jako komplikovano i složeno, niti smo mi ovde svi dobri, niti neksenofobični, niti su svi koji dolaze isključivo zli i oće da nam nešto otmu, a nisu svi ni dobri, a da ne pominjem opet i one treće ( Zapad ) koji su sve te ratove i izazvali, i pokrenuli te ljude Balkanu na grbaču, a onda iz Vašingtona i Londona dele packe Grčkoj, Srbiji, Hrvatskoj itd, kako se treba postupati...jedna vrlo zapetljana i nezahvalna tema. Ali svakako, vrlo hrabro što se toga neko poduhvata.


Pazi, ti sad govoriš o stvarima na koje naprosto nisi mogao da naiđeš u tako malom uzorku pročitanog teksta obaju romana, tako da moram to da prepoznam kao nekakvo predznanje koje je daleko više u domenu predrasude negoli istinskog znanja o načinu ili pristupu kojeg Novak nudi...
Moram ti to reći, ne zameri. :)

A što se generalnog umora po pitanju teme tiče, to svakako mogu da razumem, no moram ti priznati kako smatram da nije kvantitet govora o toj temi taj koji meni proizvodi umor, nego upravo kvalitet. Tako da, jeste, i ja sam smorena od takvih govora, ali to zato što su svi uglavnom isključivi, ostrašćeni, ideološki motivisani, nacionalno usmereni i krajnje samoopravdavajući, po svakoj mojoj moralnoj proceni. A u ovom slučaju to naprosto nije tako.

No dobro,  kao što rekoh, to već zadire u domen individualne sposobnosti sagledavanja rečenog fenomena, tako da ovo što govorim zaista nije odbrana knjige, tek da se razumemo...  :)

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #22 on: January 15, 2020, 07:46:15 PM »
Čitao sam malo i na preskok, i više od u komadu pročitanih strana  8)
Zagrebao je on dosta toga, možda meni jednostavno nije bio momentum za takvu knjigu,
ali u svakom slučaju imaću i dalje ovog autora na radaru  8).

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #23 on: January 16, 2020, 07:11:15 AM »

Ma razumem, nije frka uopšte…  :)

Nego, izgleda da je Zakk svratio kod svojih za praznike i ne javlja se na e-mail, tako da će ovaj problem sa uploadom fajlova morati da sačeka dok se on ne vrati.

Prevod me za sada – prva trećina knjige - nije razočarao. Vidi se da je sve dobro osmišljeno, ton je dobro pogođen, tenzije i saspens isto tako… sve u svemu još uvek nemam niti jednu jedinu primedbu. (čudo božje…  ::) ;D)

Inače, Hešto i Pujto su u prevodu Bacawk i Chickichee.  :)

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #24 on: January 16, 2020, 06:48:54 PM »
Tema je svakako aktuelna i relevantna, ali ovde kod nas se toliko o tome govori i piše ( mislim na temu i migracija i savremene migrantske rute i svega vezanog za  to ), toliko dobijamo i informacija i dezinformacija, o tome da smo malo već umorni  i sluđeni od toga...

Ako ti je dosta migrantske priče, bolje nemoj da gledaš Carnival Row, to ti je migrantska kriza u fantazijskom okruženju i sa fantazijskim bićima.  ;D

Trenutno sam na nešto više od trećine Ciganina al' najljepšeg, u početku je bilo malo nezgodno zbog prelaza (pre toga sam gledala The Good Place (komedija sa zapravo prilično ozbiljnom pričom o etici) i What We Do in the Shadows), ali kad sam se uhodala nakon nekoliko strana, ovo sve baš vuče.

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #25 on: January 27, 2020, 02:46:13 PM »
Pročitala Ciganina i uživala. Stvarno od Kiša nije bilo nečeg ovakvog (i žestoko je falilo, pa opako krenu da se spuštaju kriterijumi).

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #26 on: January 27, 2020, 03:09:56 PM »
Baš mi je drago da ti se svidelo.
Meni je Črna mati zemla još draži roman.
Ciganin je razrada, zahvatanje širih razmera...
Ovaj prethodni udara u primalne ljudske strahove, vraća te u nešto sa čime si mislio da si raskrstio kada dobaciš do nekih godina. Razlaže te, a tebi je u isto vreme i strašno i drago...
Moćan pisac...

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #27 on: January 27, 2020, 04:34:47 PM »
I Črna mati zemla mi je na spisku za čitanje.  :)