KRISTIAN NOVAK

KRISTIAN NOVAK

• 27 Replies
  • 7104 Views
*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
KRISTIAN NOVAK
« on: January 06, 2020, 08:26:12 AM »

Dakle, u pitanju je momak (sad vidim Miću kako opet koluta očima na ovo “momak”, ali da, Novaku je tek 40ta a izbacio je već najmanje dva straobalna romana na kojima je očigledno radio dugo vremena) na koga smo čekali još tamo od Kiša. Najozbiljnije.

(I dobro sad, pod “mi” trenutno ubrajam samo sebe i eventualno Miću, ali štajaznam, po ovom pitanju ne verujem da smo usamljeni, iako jesmo sami… očigledno… *-* )

Da, Novak rođen 1979te, u Nemačkoj, a trenutno je profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ima tri romana, od kojih sam pročitala tek dva; prvi je teško nabaviti, izgleda. Ali kakva su to dva romana…

Črna mati zemla je objavljen 2013 a Ciganin, ali najljepši 2016.

Ciganina sam pročitala tamo negde početkom prošle godine, a Črnu mati zemlu početkom ove. Opet, to zahvaljujući  Mići, koji izgleda zna sva prava mesta Zagrebu…  :)

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
Re: KRISTIAN NOVAK
« Reply #1 on: January 06, 2020, 09:13:20 AM »

Elem, Novak nudi sve ono što u zadnjih 30tak godina u domaćoj prozi možete da upoznate samo posredno, kroz negaciju, da ne kažem kroz odsustvo, kroz oblik praznina koje njihov nedostatak stvara u delu…  dakle, sve ono čega nema, a trebalo bi da bude. Tako je već decenijama, da se ne lažemo.

I onda naiđe ovaj momak, i on sve to nudi, u oba ova romana, i to u obilju & izobilju.

Da se čovek patosira i raspline od čiste sreće.

I ne kažem sad ja da tih kvaliteta ima mnogo – recimo da ih ja zahtevam svega desetak - ali svejedno, ja u domaćim delima nisam uspela da napabirčim više od 5-6 još tamo od Danila Kiša, koji me je poslednji osupnuo sa cenerom.

I sad ovaj momak. Eto.

(Life is good.  :) )

A o kojim to kvalitetama govorim? Pa, o jasnoći misli, recimo; o suverenom vladanju izabranom materijom; o preciznosti izraza; o osobenosti pristupa; o doslednosti svetonazora; o zrelosti artikulacije; o snazi konteksta; o introspekciji; relevantnosti; supstanci.

Pogotovo ovo poslednje. Pogotovo to.

I sve to pobrojano ispred bilo kog zahteva po pitanju samog zanata, samog umeća pripovedanja, same veštine obraćanja čitaocu; po meni, sve ovo gore pobrojano je maltene preduslov, ono mi je neizmerno važnije od same zanatske strane, kojoj štošta mogu i da oprostim i na njene falinke da zažmirim, samo kad vidim da mi delo nudi ovih desetak primarnih zahteva.

A kad mi neko ponudi i to i zanat i još svačeg ostalog, onda… onda stvarno ne znam šta da kažem. Ne znam ni kako da počnem. Ili otkud.

Mislim da sam bila totalno nepripremljena za nekoga kao što je Novak. Mislim da sam, deep down, već odavno odustala od čekanja tako nečega u domaćoj prozi. (domaća proza mi je ovde sve ono što mogu da čitam / razumem bez prevoda, dakle Srbija, Crna Gora i Hrvatska.)

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #2 on: January 06, 2020, 09:25:43 AM »
Otud i moja prva dilema; da li u ova dva romana ima fantastike?

Odnosno, da li aspekt natprirodnog kojeg ova dva romana nude može biti percipiran kao fantastika?

(Sećam se da je svojedobno Melkor stavio u potpis nečiju tvrdnju kako realizam više naprosto nije podesan da se njime reprezentuje stvarnost; strašno me zanima koga je to citirao…)

U tom smislu, oba Novakova romana spadaju u realističku (stvarnosnu, kako to tamo knjižare sortiraju) prozu, no ipak, oba romana se narativno nedvosmisleno oslanjaju na izvesne fantastičke tekovine. 

Point to ponder, prvi od mnogih.

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #3 on: January 06, 2020, 03:30:56 PM »
Mislim da sam čuo za njega, neko ga je nekad spominjao kod nas, ne mogu se setiti.
Gledaću da nabavim nešto od njega.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #4 on: January 08, 2020, 03:54:53 PM »
Ma da, ovo je više stvarnosna proza od svekolike domaće stvarnosne proze, a opet sadrži brojne elemente fantastične proze bez koje romani ne bi bili romani kakvi jesu. Čudesno.
Kao što Lidija kaže, čitati i uživati... kad dođeš sebi...

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #5 on: January 08, 2020, 09:48:48 PM »
Inače, preporučio mi ga je Oto... Veliko hvala...

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #6 on: January 09, 2020, 01:21:47 PM »
BTW
Časopis Književna fantastika (2018)
Vladislava Gordić Petković piše o simbolici duhova i krvi koje povezuje „zločin i strah, krivica i tuga, zavet i doslednost“, kako u Šekspirovim dramama, tako i u romanu „Črna mati zemla“ Kristijana Novaka i dramama Ljubomira Simovića.

Kupio ali stoji na nekoj gomili... Moraću da kopam...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #7 on: January 10, 2020, 07:56:18 AM »
Kopaj, iskopaj, skeniraj i šalji svojoj Libe…   :-* :D

Zanima me, ali baš. Hešto i Pujto su daleko više izdiferencirani negoli pauk u Ciganinu, imaju daleko jači profil i istoriju, sa njima ima direktne komunikacije i jakog uzročno-posledičnog odnosa, i očigledno se više naslanjaju na folklornu mistiku, samo ne znam kako i koliko. Malko prosvetljenja bi mi tu itekako dobrodošlo.

Još jedna lepa vest: u utorak mi stiže i prevedeno izdanje u elektronskom obliku

Jedva čekam, brojim dane...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #8 on: January 10, 2020, 08:00:09 AM »
A što se papirnate knjige tiče, raspametila me. Sad najzad kapiram kako se vi papir-fetišisti osećate…  ;D

[ You are not allowed to view attachments ]

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #9 on: January 10, 2020, 08:01:08 AM »
Elem, knjiga je savršena, prelepo urađena, sve, sve, heavy duty povez koji stvarno svašta može da izdrži, dust jacket, font, papir… a kako samo lepo leži u ruci, nemam reči. Pravi work of art. Ne sećam se kad sam zadnji put kupila papirnu knjigu, ali da su ovakve, garant bih ih kupovala.  :)

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #10 on: January 10, 2020, 08:48:57 AM »

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #11 on: January 10, 2020, 09:03:21 AM »
Uh. Ne bih se lagodno osećao u koži prevodioca.
Odnosno, nipošto ne bih smeo da se toga prihvatim, sve da mi je engleski maternji.
Šta koristiti -  neki anglovelški za međimurski dijalekt (rudarski krajevi, siromašni)?
O prevodu Ciganina, ne smem ni da razmišljam. Svi varijeteti romskog.

Ne znam da ti odgovorim na pitanje.

Evo ti nekoliko kritika, pa vidi šta kažu - neke su zanimljive...

http://crnamatizemla.com/crna-mati-zemla-2/kritike-recepcija/

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #12 on: January 10, 2020, 10:00:15 AM »
Naravno, spremna sam ti ja na sve najgore, to baš uvek… ali, Ellen Elias-Bursac ima zavidnu bibliografiju, prevodila je Ugrešićku, Albaharija, Marinkovića, Šoljana i gomilu još imena, tako da relativno hrabro iščekujem naslov. Prijaviću utiske čim gvirnem u knjigu.

I da, vidiš, Novak je zarazio čistim oduševljenjem svakog ko mu se latio knjiga… to je to8)

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #13 on: January 10, 2020, 05:50:33 PM »
(I dobro sad, pod “mi” trenutno ubrajam samo sebe i eventualno Miću, ali štajaznam, po ovom pitanju ne verujem da smo usamljeni, iako jesmo sami… očigledno… *-* )

Nikako da se nakanim da ih potražim, ali računaj i mene, po onome što sam čula, definitivno me zanima.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #14 on: January 14, 2020, 08:11:09 AM »
Stigla knjiga, baš kako su obećali…  :)

Na prvi pogled, izbačen je dijalekt, ali ok, profil različitih govora je prilično sačuvan. Isto tako, sačuvan je Novakov ton, bar u ovo malo delova koje sam prelistala, a to mi je strašno drago.