Filmske novosti iz FantastiKe

Author Topic: Filmske novosti iz FantastiKe  (Read 27983 times)

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #45 on: June 15, 2017, 03:15:55 PM »
jel film za veliko platno ili može i na TV-u?

kao što rekoh na početku svog rivjua:
LIFE je vrlo dobar SF-horor, i oni koji su bili mudri (kao ja, npr.) na vreme su ga overili u bioskopu, gde je igrao kao TRAG ŽIVOTA. Zašto? Zato što je ovo pravi bioskopski film. Oni što kaskaju za dešavanjima i večito kasne sad ga mogu gledati na svojim malim i srednjim ekranima, ali biće uskraćeni za njegove bitne kvalitete. 

a osvrt na sam film:
http://cultofghoul.blogspot.rs/2017/06/life-2017.html


Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #46 on: June 16, 2017, 11:03:37 AM »
U principu se daleko više slažem negoli neslažem ( :-*) sa kolegom Gulom kad je LIFE u pitanju, a ponajviše, naravno, se slažem oko dileme da li film gledati u bioskopu.

Houever, ima tu i par tačkica mimoilaženja, a glavna bi bila po pitnaju žanrovske pripadnosti: po meni, ovo uopšte nije horor.

Štaviše, mislim da upravo LIFE veoma lepo ilustruje neke malko... erm, problematičnije aspekte koje je SFu doneo filmski medijum: pojednostavljeno rečeno, vizualizacija SF predložaka kao da podrazumeva kako jedino žanr horora ima tapiju na strah, da tako kažem. To je apsurd sa kojim smo se svi nekako srodili, pa ga više i ne preispitujemo. (što je samo po sebi velika tragedija, ali bože moj! ima i gorih, znam...  :P)

LIFE iskreno pokušava da se maksimalno odmakne od te percepcije, ali postoje granice preko kojih nema uzmicanja, a sam ET koncept Prvog kontakta ionako podrazumeva određenu dozu smrtnog straha, to naravno između sveg ostalog. Unutar proznog korpusa SFa to se relativno lako kontroliše, ali unutar filmskog se redovito silno trivijalizuje, to uglavnom kroz striktno vizuelne karakteristike. LIFE pokušava da to izbegne, pa otud Kalvin nije niti zubat niti slinav niti bizarno preteći (sem ako hobotnice ne nalazite upravo takvima), ali ipak, izgleda da je slaba vajda od sveg tog napora, jer Kavin ipak pojede par ljudi, ergo strah, ergo horor. I malo ko kontemplira fakt da Kalvin jede raznorazne organske sastojke tipa glukoze ili rashladne tečnosti u tehnološkim uređajima, a pacovima i ljudima se okreće samo u krajnjoj nuždi, to kad glad ( i pretnja po sam mu opstanak)  uzme svoj danak…   

Problem je što vizualizacija lako izdominira našom percepcijom, otud se sve suptilnije kognitivne SF karakteristike (tipa kontemplacije, introspekcije, racionalnog poimanja pretnje, itd.) lako udave od strane striktno vizuelnog naglaska na bizarnu i grotesknu prezentaciju alteriteta.

Može se reći da je ceo ET smer SFa time hajdžakovan u korist filmskog žanra horora. I ne samo njegov ET smer, nego ceo SF alarmizam uopšte, pogotovo onaj specifične genetske provicijencije: jer kad si čekić, sve oko tebe će ti glanc da liči na eksere, pa nam tako danas i sav strah od nepoznatog automatski “spada” u žanr (filmskog) horora.

Ali, opet insistiram - ta anomalija je vidljiva u filmskom mediju, ne u onom proznom: primera radi, u prozi je “Muzika krvi” daleko od horora taman onoliko koliko samo SF to može biti, ali realno gledano, bilo kakva ekranizacija tog predloška bi neminovno bila svojatana od strane horora, to nam je čist fakt. Glupo oko dominira percepcijom, i to nam je to.  :P


PS. pretpostavljam da ste i sami primetili da ovim forumom dominira izvesni tehnički problem. Danima nisam u stanju da normalno postujem.
« Last Edit: June 16, 2017, 11:11:58 AM by Lidija »

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #47 on: June 16, 2017, 01:16:31 PM »
1. zanimljivo, po ovome ispada da SF ima tapiju na kontemplaciju, intelektualnost, zapitanost, pa čim to vidimo u nekom filmu sa 'naučno'-fantastičnim momentima, odma znamo da je SF!  :D
da je tomu tako, SF bi, recimo, morao da prisvoji i celog lavkrafta – samo što onda ne bi znao šta s njim da radi!

2. glede kalvinove motivacije – pominješ 'glad'.
ja uopće ne videh da njega glad tera na to da ubija ljude, dapače, ne videh da je ijednog POJEO.
isto kao i alien-zenomorf, i ovaj monstrum se zadovoljava time da ODUZME ŽIVOT – a jednom kad to učini, tu prestaju sve njegove ambicije sa datim pojedincem. niti ih jede, niti u njih leže jaja, niti s tim telima nešto radi/gradi... dakle, kao i alien, on je čista uništiteljska sila, tj. ŽIVOT drugačiji od našeg, i već sama njegova različitost (mekušac protiv sisara!) je tretirana kao uništiteljska.

3. zabavna je ta teza kako ovo, navodno, uopšte nije horror
mislim, ovde na delu imamo još više elaborirane čiste horror set-pisove, za razliku od deda-ridlija u ALIENU, koji je to obavljao brzo, u tren oka, a poneke i offscreen, ovde je pogibija svakog člana posade rastegnuta u podugačkom, složenom, saspens-horor set-pisu, uz obilati body horror, te stoga, ako OVO nije horror, onda ne znam šta JESTE.
ah, da, reče dr zoća da je horror samo atmosfera a ne žanr… 
reče zoća i da nlo ne sleću u lajkovac, i još koješta… 
 ;D

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #48 on: June 16, 2017, 02:17:38 PM »
1. zanimljivo, po ovome ispada da SF ima tapiju na kontemplaciju, intelektualnost, zapitanost, pa čim to vidimo u nekom filmu sa 'naučno'-fantastičnim momentima, odma znamo da je SF!  :D
da je tomu tako, SF bi, recimo, morao da prisvoji i celog lavkrafta – samo što onda ne bi znao šta s njim da radi.
   

Pa da, slažem se, SF definitivno ne bi znao šta sa time da radi, jer to je čista pseudo-kontemplativnost kojoj je cilj da na egzistencijalna pitanja odgovara kroz jezik opskurantizma, to bilo religijske li anti-religijske provicijencije.

I mada ja lično mogu da cenim (ili ne, to je ipak pitanje individualne inklinacije) čisto metafizičku dimenziju takvih dilema, SF kao žanr ih svakako prezire, to makar u onom stepenu u kom prezire svo praznoverje kao model poimanja stvarnosti.

U tom smislu, da, SF stremi ka kontemplaciji, kad je u pitanju suočavanje ET fenomena, a u ovom konkretno modelu, ona se naizgled svodi na najmanji zajednički nazivnik koji razmatra realističku postavku životnog imperativa.

Drugim rečima, sav život je genetski kodiran da samog sebe maksimalno sačuva, a to je direktiva opstanka koju i sami sledimo. Kalvin jede da bi opstao, pa ako nema ničeg drugog, ješće on bez diskriminacije i pacove i ljude, a to je norma koju i sami ljudi slepo slede, kao što ima nebrojeno dokaza u našoj istoriji. Taj aspekt imperativa survivalizma svakako nije (ili bar ne bi trebalo da jeste) ekskluzivni domen horora, ali način na koji nam je (vizuelno) prezentovan svakako ga takvim čini, i to je svakako validan point to ponder.

Naravno, to samo uz prisutnu sklonost ka kontemplaciji.Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #49 on: June 16, 2017, 02:36:33 PM »
leleee - jezik opskurantizma, to bilo religijske li anti-religijske provicijencije - praznoverje kao model poimanja stvarnosti - - - vidim ja da se HPL nije pažljivo čito, a ni moji napisi o njemu... :(  :'(

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #50 on: June 16, 2017, 02:38:37 PM »

2. glede kalvinove motivacije – pominješ 'glad'.
ja uopće ne videh da njega glad tera na to da ubija ljude, dapače, ne videh da je ijednog POJEO.
isto kao i alien-zenomorf, i ovaj monstrum se zadovoljava time da ODUZME ŽIVOT – a jednom kad to učini, tu prestaju sve njegove ambicije sa datim pojedincem. niti ih jede, niti u njih leže jaja, niti s tim telima nešto radi/gradi... dakle, kao i alien, on je čista uništiteljska sila, tj. ŽIVOT drugačiji od našeg, i već sama njegova različitost (mekušac protiv sisara!) je tretirana kao uništiteljska.Pa, ti očigledno doživljavaš zenomorfske motivacije van konteksta SFa, inače ti ne bi promakla Kalvinova tačka gledišta. 

Jer Kalvin je "rođen" i udobno je živeo u glukozi sve dok Derijevim zajebom nije bačen u surovo komatozno stanje. A Derijev napor da ga iz te kome izbaci upravo elektrošokom svakako nije doživljen kao bog zna kako prijateljski akt, jer ako bolje razmisliš, Kalvin je misleće biće, i on vrlo dobro zna da to nije bila tek tako neka "prirodna nepogoda". A da li bi ti, kao misleće biće, i dalje verovao čoveku koji te je jednom tako zahebao, to je već otvoreno pitanje.

 I nakon svega toga, da li bi TI pristao da i dalje budeš deo nekog tako očigledno proizvoljnog eksperimenta, i to je otvoreno pitanje. Jer, ne zaboravimo - mi ovde govorimo o mislećem biću, koje je sasvim u stanju da poveže uzročno-posledični niz zbivanja oko sebe. Nakon toga, sve što takvo biće radi, a pogotovo način na koji reaguje, je svakako lako prepoznatljiv kao kognitivan. Jer ako tebe neko juri sa bacačem plamena, i ti ga savladaš i još pritom pojedeš i sit se najedeš i enormno porasteš, pa - ima li veće sreće?

Biološki imperativ to podrazumeva  SF žanru je to kristalno jasno. Sve ostqlo oko čega se ti dvoumiš je vanžanrovska dilema.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #51 on: June 16, 2017, 02:41:14 PM »
Izvini, videla sam sad tvoj post ali moram ovako da seckam, kuckam na telefonu... 

Ali na sve ću temeljito da odgovorim, čim stignem. :)

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #52 on: June 16, 2017, 03:12:48 PM »


3. zabavna je ta teza kako ovo, navodno, uopšte nije horror
mislim, ovde na delu imamo još više elaborirane čiste horror set-pisove, za razliku od deda-ridlija u ALIENU, koji je to obavljao brzo, u tren oka, a poneke i offscreen, ovde je pogibija svakog člana posade rastegnuta u podugačkom, složenom, saspens-horor set-pisu, uz obilati body horror, te stoga, ako OVO nije horror, onda ne znam šta JESTE.
ah, da, reče dr zoća da je horror samo atmosfera a ne žanr… 
reče zoća i da nlo ne sleću u lajkovac, i još koješta… 
 ;D
   

To je validan point koji pominješ, ali - nije moj. Otud i ne osećam bog zna kakvu potrebu da ga branim. 

Ali u najglobalnijem stavu  - ne, ne branim ALIEN, jer on je praroditelj trenda. Samo tvrdim da je horor favorizovao specifične aspekte koje je ALIEN nudio kao ravnopravne, bez neke striktne ideje da bi upravo oni trebali dominirati. U tom smislu, ALIEN se danas naprosto zloupotrebljava, i ja na tome ne mislim da profitiram. ET u ALIENU je prvenstveno mem, umetnički dojam, dizajn, maestralni vizuelni koncept koji je naprosto zasenio sve ostale SF aspekte prosto svojom vizuelnom atraktivnošću. To je cena koja se plaća za komercijalni uspeh, i ja je ovde ne želim da relativizujem. Ja samo tvrdim da SF koncept podrazumeva više od toga.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #53 on: June 16, 2017, 03:25:51 PM »
leleee - jezik opskurantizma, to bilo religijske li anti-religijske provicijencije - praznoverje kao model poimanja stvarnosti - - - vidim ja da se HPL nije pažljivo čito, a ni moji napisi o njemu... :(  :'(

Ne, ne, sve je to pažljivo pročitano i, verujem, ispravno shvaćeno (a ako nije, tu si da ispraviš nesporazume).

Htela sam da insistiram na SF kontemplaciji, bez da pri tom podrazumevam kako je ona jedina.

Jer naravno da postoje i opskurne kontemplacije. Naravno da postoje i one religiozne i anti-religiozne. Verujem da se slažeš ako kažem da su upravo teolozi najskloniji kontemplacijama, ali, koliko nas konkretno one dotiču? 

Malo, rekla bih. U žanru i van njega, jednako.

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #54 on: June 17, 2017, 08:20:45 PM »
„Kalvin je misleće biće, i on vrlo dobro zna”
= ne znam na osnovu čega ovo tvrdiš.
misli mu ne trebaju da ‘zaključi’ da ovi što ga pipkaju i peckaju i oće da ga seckaju nit su mu rod nit pomoz bog, i da mu rade o glavi, te da je ILI ONI ILI JA.
on to ne ZNA on to OSEĆA.

ali to je manje bitno u odnosu na ovo tvoje neshvatanje i krivo predstavljanje lavkrafta, koje ne mogu da oćutim.
pa on je bre piso SF koji je bio više SF od većine njegovih tadašnjih 'kolega' po žanru, kakav misticizam, kakvo fucking „praznoverje kao model poimanja stvarnosti”  - pa nema pisca koji je više bio PROTIV praznoverja i koji ga je ili dozirano modifikovao (u ranijim radovima) ili sasvim prognao iz svojih najboljih dela, od Zova Ktulua pa nadalje – U PLANINAMA LUDILA, BOJA IZVAN OVOG SVEMIRA, SENKA IZVAN VREMENA, ŠAPTAČ U TAMI... gde si tu videla „praznoverje kao model poimanja stvarnosti”???

čuvena je njegova teza iz jednog pisma iz 1931. gde je kazao ovo:
„The time has come when the normal revolt against time, space & matter must assume a form NOT OVERTLY INCOMPATIBLE WITH WHAT IS KNOWN OF REALITY – when it must be gratified by images forming SUPPLEMENTS RATHER THAN CONTRADICTIONS OF THE VISIBLE AND MEASURABLE UNIVERSE. And what, if not a form of NON-SUPERNATURAL FANTASTIC ART, is to pacify this sense of revolt – as well as gratify the cognate sense of curiosity?“
NON-SUPERNATURAL!
SUPPLEMENTS RATHER THAN CONTRADICTIONS!
HELLOOO!
 :o

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #55 on: June 18, 2017, 07:49:19 AM »
Pa, sad me teraš da skinem film i ponovo ga overim, ali verujem da je vrlo nedvosmislen po pitanju Kalvinove inteligencije. Još u ranoj fazi množenja osnovne ćelije film precizra kako Kalvin nije organizam sazdan od organa i specijalizovanih ćelija, nego je u pitanju fluidno tkivo sazdano od samo jedne vrste ćelija koje kooperiraju. Otud, sam Kalvin je sav mišić, sav oko i sav... pa eto, mozak. A kad imaš tako mnogo moždane mase, pa, to je svakako uslov za misleće biće.

Naravno, Kalvin je rane dane proveo u Petrijevoj šolji, u inkubatoru, pa je samo odsustvo informacije tu svakako igralo ogromnu ulogu, ali svejedno, odmah po elektrošoku Kalvin koristi slomljenu iglu da pomoću nje pobegne iz inkubatora kroz rukavicu. A služenje alatom, i to tako precizno i svrhovito služenje, pa, to svakako jeste vrlo glasan znak inteligencije. I kako više jede, tako i raste, tako mu se i inteligencija usavršava, mada eto, ima sve manje prilike da je ispoljava van tog nesrećnog sleda zbivanja u kom mora da pobije ljude pre no što oni ubiju njega.

Smatram da je LIFE veoma značajan po tom pitanju, po tom tretmanu ET fenomena. I mada tu film ne ide bog zna kako u dubinu, ipak je očigledno da se izvesne norme poštuju, i da akteri nisu standardno naivni praznoglavci koji ne znaju ni šta rade ni sa čime imaju posla, nego je uvek prisutno stremljenje da se Kalvin ne potcenjuje, što je samo po sebi osveženje u SF filmu, bar za mene. Ali naravno, sve to na kraju ipak ne bude dovoljno, no da je bilo dovoljno ne bi bilo ni materijala za film, dakle ni same priče.

Što se Kalvinove "gladi" tiče, mislim da ni to nije sporno, jer zar nije Hjua maltene tajno isisao čisto u svrhu hranjenja, skriven u nogavici? Za razliku od Rorija, koji je bio pretnja sa bacačem plamena, Hju mu nije bio nikakva pretnja, on je bio samo hrana. Naravno, Kalvin shvata da su mu šanse za opstanak proporcionalne veličini (a time i inteligenciji) pa je otud i njegova glad svrhovita, da tako kažem. Smatram da ima zaista jako mnogo scena u kojima se jasno vidi da Kalvin sledi određeni uzročno-posledični princip kakav bi i inače koristio svestan entitet u životnoj opasnosti.

A što se same hororičnosti tiče, pazi, ja ne sporim da se neke scene svakako mogu smatrati za body horor set-pisove, kako ti kažeš, ali razmotrimo ipak barem jedno: na koji je način mogla da bude snimljena scena Rorijeve smrti a da to ne bude horor scena? Ili još bolje - imamo li mi zapravo ikoje filmske scene ubistva čoveka od strane zenomorfa a da te nisu percipirane kao body horor? Da li je uopšte moguće filmski prikazati hostilnog zenomorfa van horora? Jer prozno svakako jeste, to mislim da nije sporno.

Što dalje otvara novu dilemu: da li je hostilni zenomorf po toj logici sad automatski deo repertoara horor žanra? Jer SF je tu praktično sateran u ćošak u smislu da svi mi prihvatamo zdravo za gotovo kako benevolentni Spilbergovi ETiji spadaju u SF ali oni hostilni po pravilu spadaju u horor? I ako to zaista jeste tako, nije li to onda argument u korist ZŽove teze o hororu kao striktno atmosferi? Po meni, te dve stvari su direktno povezane, i ti ne možeš da osporavaš samo jednu, pri tom čisto ignorišući onu drugu, kao da i ne postoji.

A oko Lavkrafta se u principu slažem, iako ti svakako bolje poznaješ opus i autora, ja ne sporim da tu ima izvesne kontemplacije. No u pitanju je prvenstveno period, društveni i kulturni jednako, koji je favorizovao izvesne norme danas uveliko prevaziđene, to ne samo žanrovski prevaziđene.

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.002
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #56 on: June 18, 2017, 01:45:09 PM »
Зашто говорите, по енглеском изговору, “зеноморф”, могли бисте говорити више у складу са грчким кореном, “ксеноморф”.

(2)  Интересантна је мисао, да ако је беневолентан алиен, то је СФ, а ако поједе неког, онда је хорор. Али заправо, сваки алиен је елемент СФ, а ако у филму преовладају елементи хорора, онда је тај филм хорор. Дакле питање је који елементи (у садржини, и у презентацији) преовлађују.


Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #57 on: June 19, 2017, 11:47:31 AM »
(2)  Интересантна је мисао, да ако је беневолентан алиен, то је СФ, а ако поједе неког, онда је хорор. Али заправо, сваки алиен је елемент СФ, а ако у филму преовладају елементи хорора, онда је тај филм хорор. Дакле питање је који елементи (у садржини, и у презентацији) преовлађују.[/size][/color]


Pa, to jeste problematični deo, jer ovde nije u pitanju nikakav žanrovski krosover, pa da možemo da razgovaramo o prepoznatljivim elementima dvaju žanrova: ovde zapravo govorimo samo o tretmanu SF elemenata na specifičan, dakle „horor“ način. A to dalje znači da sam film nije ’prestao’ da bude SF nakon uvođenja tog tretmana, tamo negde na otprilike trećini filma – naprosto, LIFE i nakon toga jeste SF film, samo je dodatno i horor, da tako kažem.

S jedne strane, to ujedno i znači kako nam to ne bi trebalo da bude bog zna kako bitno, jer ne dovodi u pitanju samu SF pripadnost filma; ali s druge strane, primetno je da time film postaje vrlo rudimentaran, neljubopitiv, da ne kažem vrlo simplificiran SF koji ne nudi mnogo toga u žanrovskom smislu, prosto zato što glavnina filmskog vremena odlazi na pojedinačne smrti članova posade. Otud je uočljivo da uvođenjem horororičnog tretmana dolazi do izvesne formulaičnosti, predvidivosti, to makar u smislu da sva velika obećanja prve trećine filma – naime, da saznamo nešto više i podrobnije o samom ksenomorfu – ostaju ne samo neispunjena, nego naizgled i potpuno zaboravljena. Pa valjda zato i sam film ostavlja dojam već viđenog, to daleko više no što to zapravo jeste. 
Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Reply #58 on: July 07, 2017, 11:14:11 AM »
 :o ::) :P

Watch the OFFICIAL TRAILER 2 for GEOSTORM, starring Gerard Butler - in theaters October 20, 2017.


https://www.youtube.com/watch?v=EuOlYPSEzSc&feature=youtu.be


Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS (2017)
« Reply #59 on: August 05, 2017, 06:32:56 PM »