NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada

• 90 Replies
  • 25167 Views
*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
Re: NIN-ova nagrada
« Reply #75 on: July 04, 2018, 08:11:02 AM »
Mnjah, u neka sretnija vremena, da vas takva vrst čoveka citira u potvrdu, pa, obojica bi to krili ko zmija noge…  :'(

*

Ghoul

• Hero Member
  • 530
    • the cult of ghoul
« Reply #76 on: August 29, 2018, 01:30:23 PM »
pošto su svi bili mutavi, na kraju sam JA pitao imenjaka za one nacionalno-pipave delove, i on je dao neki svoj odgovor, uz zabavnu anegdotu o antoviću.

sve je snimljeno mojim diktafonom, pa ako on odobri, okačiću to na blog ovih dana. ;)

Autošovinizam u Luzitaniji?

http://cultofghoul.blogspot.com/2018/08/autosovinizam-u-luzitaniji.html

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #77 on: August 29, 2018, 03:25:02 PM »
Hvala ti što si ga pitao, ali zaista ne mogu da slušam.  :)
A zar zaista niko iz publike nije pročitao roman?
Zamisli onda koja je šansa ako napišeš roman i ne dobiješ NINovu nagradu da te pročita 100 Srba...
A nisi blogerka i nisi pre toga ubio petnaestak ljudi ili opljačkao pola Evrope, pa pišeš beleške o zatvorskim danima...
Zreli smo za istrebljenje...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #78 on: August 29, 2018, 03:51:57 PM »
Hvala, hvala, Ghoule... stvarno ljudski od tebe što si najzad okačio ovo.  :)

E sad, nisam smogla nerava da odslušam pitanja učesnika na kraju - niko nije čitao knjigu, pobogu - ali sve pre toga je bilo vrlo zanimljivo. (Kažeš, u mlađim danima si idealizovao ono, a sad više ne, jelda, jelda?  ;) )

Enivej, javljam se zato što ne vidim gde ste se to dotakli tog autošovinizma, a i ne znam šta pod njime tačno podrazumevate... jer ovaj Vladimir Jovanović sa tvog bloga... eh. EH! Tolika količina cinizma i nekog nedefinisanog resantimana prema celokupnoj valjda vasioni znatno prevazilazi autošovinizam per se, tu su u pitanju neke znatno drugačije patologije...

*

Ghoul

• Hero Member
  • 530
    • the cult of ghoul
« Reply #79 on: August 29, 2018, 05:05:13 PM »
Hvala, hvala, Ghoule... stvarno ljudski od tebe što si najzad okačio ovo.  :)

eto, u inat svima koji me smatraju nečovekom!  8)

Kažeš, u mlađim danima si idealizovao ono, a sad više ne, jelda, jelda?  ;) )

sada malo manje, relativizovano, ublaženo...

ovaj Vladimir Jovanović sa tvog bloga... eh. EH! Tolika količina cinizma i nekog nedefinisanog resantimana prema celokupnoj valjda vasioni znatno prevazilazi autošovinizam per se, tu su u pitanju neke znatno drugačije patologije...

aj ne preteruj, skoro sve je dečko u pravu, vrlo malo preteruje - u njegovim godinama verovatno bih i ja (vintage ghoul!) tako nekako opisao jedno ovakvo veče!

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #80 on: August 29, 2018, 05:54:28 PM »

ovaj Vladimir Jovanović sa tvog bloga... eh. EH! Tolika količina cinizma i nekog nedefinisanog resantimana prema celokupnoj valjda vasioni znatno prevazilazi autošovinizam per se, tu su u pitanju neke znatno drugačije patologije...

aj ne preteruj, skoro sve je dečko u pravu, vrlo malo preteruje - u njegovim godinama verovatno bih i ja (vintage ghoul!) tako nekako opisao jedno ovakvo veče!

Pa, ja svakako ne dovodim u pitanje iskrenost njegove Righteous Indignation, meni samo promiče šta je to tačno proizvodi:  stereotipna moderatorkina pitanja, boja Dejanove (ne tvoje, onog drugog Dejana :) ) košulje, pomalo meandrirajuća pitanja neukog publikuma (bar ona prva dva ili tri što sam čula)... u svakom slučaju, to su standardne boljke većine književnih promocija kojima sam prisustvovala, tako da ne razumem potpuno taj intenzitet ostrašćenosti, priznajem. Slutim da tu ima patoloških podmornica koje me poprilično mimoilaze.

(Ali sve refleksne reakcije su po pravilu indikativne, pa otud i dobrodošle, čak i ova Mićina  :-* ;D )

No ako zanemarimo to standardno ocrnjavanje svega u čemu se  podsvesno prepoznajemo, čini mi se da i dalje nema ni naznaka o pomenu tog Luzitanijinog autošovinizma iz naslova...

*

Ghoul

• Hero Member
  • 530
    • the cult of ghoul
« Reply #81 on: August 29, 2018, 07:10:59 PM »
No ako zanemarimo to standardno ocrnjavanje svega u čemu se  podsvesno prepoznajemo, čini mi se da i dalje nema ni naznaka o pomenu tog Luzitanijinog autošovinizma iz naslova...

ako baš moram da PIPNEM PRSTOM i kažem evo ga ovde - ok, i to ću da uradim (samo za lidiju)!

moje pitanje i priča o tome počinje na 56' 45''

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #82 on: August 30, 2018, 12:59:10 PM »
Aha, da, vidiš, to bi mi promaklo, pa ti hvala za upiranje prstom.   :)

Well, što se toga tiče, sam Atanacković je odgovorio na pitanje, mada mi izgleda da ni on nije načisto sa time šta to konkretno ljudi misle kada kažu ”anti-srpski”. Izgleda da je tu na snazi ona poslovica ‘koliko ljudi, tolko i tumačenja’.

Zasmejala me anegdota a pogotovo onaj deo kad je Atanacković rekao da njegove kolege u Italiji nisu ni znali da se ta "anti" dezignacija koristi i u ovakvom kontekstu, i to mi je lako bilo da poverujem, jer su i moja iskustva ista, ali to samo van Hrvatske, naravno… u Hrvatskoj svi vrlo dobro znaju šta to znači, i ko to radi, baš kao i Srbi, koliko vidim. 

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #83 on: August 30, 2018, 03:41:28 PM »
Verovatno bi i nama promakle nijanse kada bi se neko od pripadnika crnačkog stanovništva Južne Afrike podsmevao aparthejdu...  :)

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #84 on: August 30, 2018, 03:54:27 PM »
Хвала ти што си поделио ово са нама. Само ми је учврстило мишљење о овом човеку.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 530
    • the cult of ghoul
« Reply #85 on: August 30, 2018, 04:17:08 PM »
Хвала ти што си поделио ово са нама. Само ми је учврстило мишљење о овом човеку.

ukratko, pravi se nevešt i koristi se vrlo jeftinom i providnom demagogijom i fazonima (anegdote, humor itsl) koji nisu dostojni jednog intelektualca koji bi trebalo da je sposoban malo ozbiljnije da odgovori na one napade/kritike.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #86 on: August 30, 2018, 04:55:16 PM »
Verovatno bi i nama promakle nijanse kada bi se neko od pripadnika crnačkog stanovništva Južne Afrike podsmevao aparthejdu...  :)

Uh, mislim da je to vrlo neprikladna paralela, ti tu ipak govoriš o kolonijalnom uređenju u kom su belci činili svakojaka zverstva nad domorodačkim crnačkim populacijama (ne, nije jedinstvena niti homogena ta populacija, niti onda niti sada), tako da stvarno ne mogu da tu iznađem bilo kakvih sličnosti. Jer nije da se ta etiketa anti-srbizma pripisuje nemcima, što bi donekle meni bilo shvatljivo, nego se lepi na ideološku drugačijost, dakle na one koji erm... malko drugačije misle. O kvalitetu i kvantitetu te "drugačijosti" možemo da polemišemo - teoretski, bar - ali činjenica ostaje da mi ovde govorimo o divizionističkim stremljenjima unutar jednog te istog naroda, na bazi čisto ideoloških divizija.

To sad ustranu, mene ne zanima Atanacković per se, niti se nešto naročito brinem za njega, dal je nevešt ili se folira ili stvarno tako misli, meni je to iz ovog ugla sasvim svejedno, mene više zanima fenomen sam za sebe. Nalazim da je ovde na sceni jedna vrlo jalova reakcija, ta vaša hipersenzitivnost za drugačije viđenje prošlosti; oduvek sam smatrala da je svrha književnosti uglavnom da provocira, a ne povlađuje. To generalno govoreći, bilo koji sentiment da je u pitanju. Otud nalazim u vašim reakcijama izvesni disparitet: da, smeta vam pseudo-istorija današnje populističke percepcije, ali vam ujedno i smeta ova provokativna; smeta vam insistiranje na kolektivnom populističkom identitetu, ali vam još više smeta individualni provokativni.  :)   
Generalno govoreći, ja iz knjige ne nazirem profil pisca u meri u kojoj vas dvojica to očigledno uspevate, pa vam je zato valjda i lakše da imate tako decidirana mišljenja o njemu. Ja ga nemam, stvarno. Smatram da jeste načitan i obrazovan i svakako individualno formiran, a dalje od toga, stvarno ne znam mnogo o njemu iz same knjige, a ni ovo sa promocije me nije bog zna kako prosvetlilo.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #87 on: August 31, 2018, 09:13:51 AM »
Lidija, ja ne znam da u mojoj okolini postoji čovek koji je manje nacionalno ostrašćen od mene, a iz svih Ghoulovih tekstova koje sam u životu pročitao gotovo bih smeo da se zakunem da je kod njega veoma, veoma slična situacija, ali ovo je dno dna u svakom moralnom pogledu.
Ja, kao i ti, stajaću uvek na bastionu odbrane pluraliteta u misli, ja smatram da je svačije pravo da iskaže svoju misao, ma kako pogana bila, neotuđivo. Zato je i pravo ovog čoveka da iskaže svoje naručene stavove neotuđivo.
Ali dužnost intelektualca je da predvodi narod, a ne da ga cinično tapše po glavi i gura još dublje u glib iz koga mu viri samo nos.
Gadno mi je i da pišem o ovome. Veruj mi...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #88 on: August 31, 2018, 01:29:10 PM »

Ali dužnost intelektualca je da predvodi narod, a ne da ga cinično tapše po glavi i gura još dublje u glib iz koga mu viri samo nos.

Ha! Verujem da nemaš pojma koliko se ja slažem sa ovim tvojim zapažanjem. Mislim da je upravo to jedan od primarnih razloga zašto sam toliko privržena Eganu - taj fakt je da on duboko odan ideji da kao intelektualac mora da poseduje platformu estetske i političke agende suočavanja sa stvarnošću, i da to povlači odgovornost njega kao pisca ne samo po pitanju tema koje obrađuje, nego i kriterijuma u kojima su te teme maksimalno relevantne.

No to je već pitanje dubokog angažmana, a ja ipak ne mogu od svakog pisca zahtevati takav angažman, niti vrednovati njegovu prozu isključivo kroz prizmu toga zahteva.

Primera radi, sećam se svojih reakcija na filmove The Believer, o skinhed momku koji je zapravo Jevrejin, i koji sa užasnim nipodaštavanjem govori o kukavičluku jevrejske populacije da je bez ikakvog otpora ušetala u gasne komore holokausta. Ili, recimo, La vita e bella, Roberta Beninija, koji bi se isto tako mogao percipirati kao stravično uvredljiv i moralno odbojan, kad bi ga se tim aršinima premeravalo.  No eto, ipak je tu u pitanju umetnost, a nju je teško premeriti tim aršinima čak i kad stremi da bude realistička po svojoj prirodi, a kamoli ovako fantastička.

Ali u principu ja nisam protiv da se to ipak radi, samo to onda povlači sa sobom znatno drugačiju strukturu mehanizma procenjivanja, a možda čak i kompletno novu paradigmu pristupa prozi. Jer istorijske netačnosti same po sebi budu jako privlačne kad nam idu ‘niz dlaku’, da tako kažem, pa ih onda drage volje prigrlimo kao ekspresionizam na koji fikcija ima pravo…

A to onda dalje valjda znači da se u ovakvim situacijama protivimo istorijskim netačnostima ne zato što su netačne, nego zato što ne govore ono što želimo da čujemo. A to jeste problem, i to veliki.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #89 on: August 31, 2018, 01:57:52 PM »
Kad se budemo videli, pokušaću da ti obrazložim zašto se ne bih do kraja složio sa tobom.
Nisu baš sve stvari za internet.