KSR – je li to Kim Stenli Robinson?
Ово за разне алтернативне заменице, типа “fae”, не знам.
Због компјутера “ХАЛ 9000” у Одисеји 2001, коме смо у небројеним нашим дискусијама залепили да је “он”, мушко, хм, да ли је требало извињавати се мушком роду?
fentezi i horor, kao prirodni afirmatori konzervativnih stremljenja – па, цењена Либеат, то је врло интересантна мисао. То би ишло у смислу, да СФ (често, не увек) нуди алтернативе које се можда и могу једног дана остварити, јер су у блискости са научним погледом на свет, и барем претендују да буду научно засноване, док фантази нуди такође мноштво алтернатива али признато неостваривих. Питање је, да ли је то баш тако, али, свакако има неких основа за такво размишљење о фантазији.
Мићо, памтим ја, живео сам 30 година у Титовој држави: у Будви, немачка радничка класа је летовала у хотелу “Авала” са пуним пансионом и имала скупе фотоапарате, а ми смо тражили најјефтинији приватни смештај, храна нам је била (већини нас) парадајз, со и хлеб, а сликали смо помоћу руске “Смене 8” са малим, малим сочивом. У Београду, сива уједначена маса, то смо били ми, а странац се на улици препознавао, још издалека, сав некако шарен, упадљив, као папагај, и са демонстративно окаченим неким великим скупим фотоапаратом око врата. (Странац, класни непријатељ, подли капиталиста, потенцијално агент стране силе… па иако су то били углавном немачки радници, сељаци, собарице, занатлије, итд, а не заправо богаташи нити власници фабрика, који су летовали у неким другим земљама; свеједно – није било паметно, нешто много контактирати са странцима, одмах сте под сумњом, Озна све дозна, Удба је судба…) Па, знамо ко је ишао код кога у гастарбајтере… итд. Памтим. Али, боље је да не идемо у све то, да не би ово прерасло у политички форум, који би нам био некористан.
Интересантна је, цењени Мићо, Ваша идеја, да смо ми популација којој није намењена улога да предњачи у светској науци, те да је, стога, узалудно очекивати јак развој СФ код нас. Или игде на Балкану?
Додао бих, “Политикин забавник” већ дуги низ година не подржава научну фантастику, нимало, ни домаћу нити инострану, а то је велики, стратешки ударац нашој СФ. Катастрофалан ударац. Не постоји респектабилно, високо-тиражно место где би српска деца могла да читају кратке СФ приче. ПЗАБ нас је баш “угасио”, као свећу.
Додао бих и још нешто. На Арт Анима фестивалу 5, Димитрије Војнов је, на трибини, рекао неке итекако стратешке ствари, наиме, да српски СФ филм, ако га уопште правимо, не треба да буде на српском језику јер то природно вуче ка пародији; него, на енглеском, као Едерлези; штавише, рекао је да српски филм, генерално, треба да почне полако да прелази на енглески језик; “досад се од тога бежало”, рекао је он.
Чекајте да размислимо, познати кримић Борнов идентитет се дешава где, а на ком је језику?