Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за октобар 2016

Author Topic: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за октобар 2016  (Read 2290 times)

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
AI приказује: Sunspring
3. октобар
Сведоци смо примене нових „вештачих интелигенција“ на све ширем плану: предикција речи при уносу текста, генерисање слика у маниру великих мајстора, генерисање музике по угледу на Битлсе... Гледаћемо кратки научнофантастични филм чији је сценарио написала једна таква направа.
Бенџамин је први аутоматски сценариста, чији су идејни творци креативни хакераш Рос Гудвин и филмаџија Оскар Шарп. Користећи Гуглов алгоритам Бенџамин је учио из велике базе сценарија и на основу задатих захтева произвео „Sunspring“.
Линкић: http://benjamin.wtf/
Мод: Жарко Милићевић


Емитор 490
10. октобар
Веровали или не, пред нама ће се наћи нови број Емитора! Дођите да заједно сазнамо шта је у њему. Биће прича, приказа филмова, књига, стрипова, дешавања...
Бонус: приказујемо Емиторе 90, 190, 290 и 390, ако их нађемо!
Уредник: Милош Цветковић


Конвенције, конвенције
17. октобар
У прошла два месеца у земљама региона одржало се неколико конвенција љубитеља фантастике, међу којима и
- Aniventure, Бугарска
- Pandacon, Хрватска
- RUN Thesalloniki  IV Animecon, Грчка
- Mondocon, Мађарска
на којима је овим или оним задатком (чућете!) гостовала и екипица из Београда.
Специјални посланик српске гиковске културе за земље и воде региона Исидора Власак ће нам испричати где је била, шта је видела, шта се спрема, где је најбоље (на Беокону, то већ знамо).
Модератор: Жарко Милићевић


Фантастична читаоница:  „Деца времена“ Адријана Чајковског
24. октобар
Фантастична читаоница наставља фантастичне читалачке активности новим романом британског СФ писца Адријана Чајковског. „Children of time“ је аутору донео награду „Артур Ч. Кларк“ коју додељује панел судија представника Британског удружења за научну фантастику (BSFA), Научнофантастичне задужбине, и Лондонског међународног фестивала научнофантастичног филма (SFL) за најбољи научнофантастични роман године.
Чајковски је познат као писац ненаучне фантастике, углавном епске (серијал Shadows of the Apt), па би се рекло да је искорак у свемирску оперу топло примљен.

Последњи остаци људске расе напустили су умирућу Земљу, и очајно траже нови дом међу звездама. Упутили су се на свет који су још њихови преци пронашли и започели  тераформирање. Али тај нови Еден их није дочекао недирнут и ненасељен. Нови станари су претворили наду човечанства у кошмар. Две цивилизације су у сукобу, спремне на све да преживе.

Наравно да књига има 600 страна, па почните на време =)
Модератор: Бојан Бутковић


Чудније ствари (Stranger Things)
31. октобар

Браћа Дафер су села у времеплов, отпутовала у ране осамдесете и натерала Стивена Кинга, Џона Карпентера и Стивена Спилберга да им заједно направе серију којом су онда овог лета освојили свет. Нетфликсова серија Stranger Things имала је премијеру у јулу, а људи и даље говоре о њој. На ИМДБ има невероватну оцену од 9.1, а ми ћемо покушати да испитамо шта то тачно ова серија има што масу толико пали.
Модератор: Миљан Танић

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Pa, 'vako stoje stvari
390 je za mene misterija... To su brojevi oko nove godine 1999. Imam 388 i 392, a između ništa... Ljuba je umro, Tika je pravio neke brojeve, a neke Skrobonja... Najpre će Tika moći da zna da li to uopšte postoji...
 [ You are not allowed to view attachments ]
Brojevi oko 290-tog su nenumerisani, pa sam ih ja numerisao... u mom kompletu... Te je 290 ono što ja kažem da je 290  :) To je Ljuba pravio, Na hrpe Emitora... Jedno vreme ih je numerisao pa batalio. Onda sam ja pokušao da to sredim... Ako neko zna bolje, nek kaže sad ili nek ćuti zauvek.
Broj 190 je uredio Milan Drašković. Decembar 1994. Ima veoma zanimljiv Ljubin prikaz romana iz 1994.
 [ You are not allowed to view attachments ]
Broj 90 je uredila Ljiljana Praizović. Opet decembar, ali 1990. Ima izuzetno zanimljiv serijal priča o ABENEDE-u iz pera Majka Draskova, koji je prourokovao ljutnju Čoveka koga je nemoguće naljutiti.
 [ You are not allowed to view attachments ]
BTW. Ko hoće da vidi ove brojeve, mora danas doći u Klub, jer 10. oktobra neću biti ovde...  :)

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Našao 90 (dva komada)
Ostalo zasad jok
Pitao Tiku, pogledaće šta ima, i od čega može da se rastavi #tavan