Novosti iz sveta knjiga...

Author Topic: Novosti iz sveta knjiga...  (Read 117834 times)

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
Re: Novosti iz sveta knjiga...
« Reply #105 on: October 20, 2016, 10:45:13 AM »
Škicnula sam samo onoliko koliko mi trebalo da se uverim da ću ja to moći da čitam…  ;D

Da, pominjali smo ovo čim je izašla prva knjiga, ali sam čekala da sve uredno izađe, pa dotle malo i zaboravila, khmkhm.

Ne znam mnogo o Higginsu ali sećam se da su me svojevremeno neki njegovi naslovi malko zbunjivali, nisam mogla da pohvatam šta je čemu sikvel a šta prikvel.

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #106 on: October 20, 2016, 10:50:56 AM »
a glavni razlog za konfuziju su naslovnice.
evo naslovnica za Radiant state

Jevtropijevićka

• Newbie
  • *
« Reply #107 on: October 20, 2016, 08:23:37 PM »
Pojavio se srpski prevod romana Sneg Svetog Petra, biće u prodaji na sajmu knjiga, ne znam još po kojoj ceni:
http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=99999&rid=225583884&fmt=11&lani=sc

i mene sad jako zanima kako će ga čitaoci žanrovski svrstavati, pa... nek stoji ovde kao podsećanje.

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
« Reply #108 on: October 20, 2016, 08:46:40 PM »
E, čestitam!

Jevtropijevićka

• Newbie
  • *
« Reply #109 on: October 21, 2016, 11:31:01 AM »
Hvala, Mićo, nadajmo se da će knjiga naći čitaoce   :)

dejan

• Newbie
  • *
« Reply #110 on: October 21, 2016, 11:54:32 AM »
svaka čast jevtro  :D
....barcode never lies
FLA

angel011

• Sr. Member
« Reply #111 on: October 21, 2016, 05:41:10 PM »
Hvala, Mićo, nadajmo se da će knjiga naći čitaoce   :)

Hoće, hoće.  ;D

Jevtropijevićka

• Newbie
  • *
« Reply #112 on: October 22, 2016, 11:20:15 AM »
Ljudi <3

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #113 on: October 22, 2016, 11:36:21 AM »
wow, preveden jedini Peruc kog sam čitala... gruvi. Ako bude digitalna verzija izdanja, javite.

E sad, da bacim mali round-up pročitanih naslova, pre no što ih pozaboravljam. Otud, bolje je da najpre pomenem naslov koji je u najvećoj opasnosti  ::)

Ania Ahlborn je mlada autorica za koju se sve više govori kako je “novi glas horora”, a njenim indie naslovima se otkupljuju prava za filmovanje bukvalno čim se objave.

Što je, naravno, zahtevalo da overim bar njen razvikani Seed, tek da vidim o čemu se radi, i koliko je taj silni hajp zapravo opravdan.

Elem, sve u svemu, to je vrlo dobro napisano. Mislim da bi se u tome složili čak i oni čitaoci kojima skaske o opsednutosti i nisu baš omiljeni horor tropi, to prosto zato što je rečeni domen uglavnom ekstremno podesan poligon za karakterizaciju, a natprirodnom hororu je to oduvek bio veliki i temelj i bedem: naglasak je manje na samim fenomenima a više na reakcijama protagonist koji te fenomene suočavaju. A Ania taj poligon maksimalno koristi, i njen Seed kreće kao zaista veoma obećavajuća priča za čije se protagoniste čitaoc vrlo brzo i vrlo lako istinski emotivno veže.

A kako i ne bi: tu su Jack i Aimee, mladi bračni par u finansijskoj stisci; tu su njihove dve kćerke, starija Abigail, i svega šest godina stara Charlotte, koju od milošte svi zovu Čarli. Aimee stoički podnosi siromaštvo u koje porodica sve više tone, to ponajviše u prkos svojim roditeljima, koji u najmanju ruku nikad nisu bili oduševljeni njenom udajom za Jacka. Isto tako, Jack polako dolazi u korak sa stvarnošću u kojoj više nema mesta za priželjkivani uspeh njegovog rok benda, nego samo za mundano i slabo plaćeno popravljanje ribarskih brodica. No to krčkanje njihovih umirućih ambicija potajno uzima silan danak u intimi obaju supružnika.

I kad se tako jedne večeri Jack sa pozaspalom porodicom u svom prastarom automobilu sjuri u jarak pokraj puta, Aimee ga spremno optuži kako je neodgovorno zaspao za volanom, dok Jack ne sme da joj prizna kako je sletio sa ceste refleksno izbegavajući par zlokobnih očiju koje su ga vrebale u tami. I u danima nakon tog incidenta počinje pakao ne samo za Jacka nego i Aimee, dok bespomoćno gledaju kako im se šestogodišnja miljenica polako preobraća u agresivni demonski entitet, rešen da se iz čiste zabave hrani njihovim strahom i očajem.

Kao što rekoh – vrlo dobro napisano. Impresivno uverljiva karakterizacija, uparena sa vrlo efektnom vizualizacijom paranormalnih fenomena, u vešto isporučenom ritmu smenjivanja zastrašujućih zbivanja i relativno banalnih saznanja koja oni donose.

Ali u isto vreme, ovo je enormno vešto iskukičana gomila narativne ispraznosti, eksploatacija kakvoj pandan nalazim jedino u Pizzolattovom "True Detective": ekstremno vešt autor koji straobalno uspešno prikriva fakt da naprosto nema apsolutno ništa suvislo da kaže. Tako blatantno razbijanje narativne logike – bar onog mrvička koji je maltene samopodrazumevajući deo korištenih tropa – može da servira jedino autor duboko svestan duhovne konfiguracije ciljne grupe kojoj se obraća. A Ania me se doima kao naprosto rođena sa tim darom, to zasigurno i van proze: jedna od onih ljudi sa ekstremno tuniranim repertoarom floskula, koji u njihovom veštom rukovanju postaje maltene moneta za sporazumevanje: nešto kao vokabular fraza naizgled idealnih za priliku, prosto zato što kondicionirani recipijent odbija mogućnost da one to ipak nisu.

E sad, da li je tu u pitanju isljučivo idejno siromaštvo ili ingeniozni eksploatacijski okvir, ja stvarno ne znam a i ne zanima me odviše. Znam samo da se osećam beskrajno privilegovanom što su mi takvi produkti još uvek lako uočljivi, i što me ta naizgled generalna desenzitizacija po tom pitanju i dalje nekako mimoilazi.  8)

Dalje je tu Cixin Liu i njegov Death’s End, vrlo prijatna završnica trilogije, o kojoj ćemo kasnije, nadam se.

Recimo samo da mi je roman uvelike iskupio inače prilično osrednju čitalačku uživanciju proteklih nedelja.  :)

Onda je tu i Into Everywhere, drugi deo Paul McAuleyeve najavljene trilogije koji velikim delom parazitira na svojoj preethodnici, svakako više no što moja visoka očekivanja od McAuleya to mogu da tolerišu. Ali treniram sebe da to dopustim središnjim delovima intrigantnih serijala, tako da i ovom naslovu to dopuštam sa malko više gracije nego što bih stand-alone romanu.  :P

I najzad, tu je i Lionel Shriver sa perfektnim The Mandibles: taj roman me je oduševio i raspametio, ali naravno, od nje manje i ne očekujem, žena me bukvalno razbija sa svakom reči koju izgovori, u prozi i van nje jednako. Svakako jedan od mojih favorita za knjigu godine.

No, pošto je u pitanju autor kojem ću rado da se vraćam, red je da joj otvorim dezignirani topik i detaljnije se pozabavim britkim, intuitivnim i nadasve relevantnim pristupom kojim nam ona servira tragedije današnjice, a u ovom romanu i bliske sutrašnjice.
« Last Edit: October 22, 2016, 12:12:52 PM by Lidija »

angel011

• Sr. Member
« Reply #114 on: October 22, 2016, 12:59:02 PM »
Za Jevtru (ok, i za ostale koji prate blog): http://ivanamilakovic.blogspot.rs/2016/10/malosajamski-ulov.html

Jevtropijevićka

• Newbie
  • *
« Reply #115 on: October 22, 2016, 01:36:32 PM »
Sad mi žao što sam pre vremena istrošila srcić :)

angel011

• Sr. Member
« Reply #116 on: October 22, 2016, 01:55:58 PM »
Što pre vremena, pa obraćaš se svima.  :)

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #117 on: October 31, 2016, 09:13:59 AM »

I don’t write the same story twice. Obviously, it’d be easier for me if I did: same characters, bigger bad guy, ramp up the peril, final showdown, victory, and onwards! It works for some. It works very well for some. For all I know, my publishers past and present would love me to do this – find a winning formula and stick to it. It’s not me, though. I have to do things the hard way, apparently.

So having chased a disparate bunch of people through the Underground and into Down by making them believe that London has been incinerated in a huge, unprecedented catastrophe, and then doing several unspeakable things to them before finally getting them to the end of Down Station, slightly ahead of the game – I’m not going to do the same thing this time, am I?

Hell no. Part of the reason why I don’t write the same book twice is because I’m not the same person writing the book. I’m older, for a start. I’ve absorbed new experiences, met new people, read new books, learnt new facts and been exposed to new ideas. Some people don’t want to change: they want to stay the same. Not me. If I’m not growing and learning and moving forward, then I suppose I’d have to say I’m shrinking and becoming more ignorant and I’m heading backwards. That’s not a good place to be, surely?

In the months between finishing Down Station and starting The White City, something incredibly significant happened: my father died. We knew throughout 2014 that he was ill, and he wasn’t going to get better. I managed to hand in the manuscript for Down Station before I went to help my mother look after him. Four weeks later, he was gone.

It took a long time to start writing again, and one of the reasons I finally forced myself to sit down in front of a blank page was simply because I was contractually obliged to do so. It was … incredibly hard work. Those first few chapters became as bleak as anything I’d written before. And slowly, I started to construct a story based around the themes of sacrifice and safety, and how much of one you’re prepared to do in order to get the other.
This isn’t to say that Down Station is a light-hearted romp, and The White City is a terrible, dark, soul-crushing tale. Neither of those is true. Down Station pitches the survivors from London into a world of slavery, barbarism and betrayal. The White City shows them beginning to not only survive, but if not quite thrive, certainly come to terms with their predicament and go some way to becoming agents of their own destinies once more.

The other part of the reason of not writing the same book twice is because it’s not just me who’s a different person: it’s the characters themselves. Mary is becoming more confident in her abilities. Dalip is getting used to having to make decisions for himself. And Mama stops trying to boss everyone around and learns to trust people, Dalip especially. That has enormous ramifications for the plot – there’s less of things that happen to them, and more things they actively do, to try and bend Down to their will. Of course, Down being a character in its own right, isn’t going to be bent so easily, and has plenty of surprises hidden away in the folds of the landscape.

In the end, The White City ended up one of the quickest books I’d ever written. The words just poured out of me. It didn’t stop there, either. 2015 saw me write somewhere in the region of a quarter of a million words. It was, I suppose, catharsis. But it was lots of other things too. Because you can never go back.

Simon Morden

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #118 on: October 31, 2016, 11:40:59 AM »

Months after a devastating terrorist attack on the Human Capital Market servers on the University of Wyoming campus, a corrupt administration in Washington is looking to maintain its grip on the future by any means necessary. After a grieving father unleashes powerful forces the president would rather keep hidden, two falsely accused men struggle to find their families and clear their names while being hunted by the full force of the United States government…and two vicious ne’er-do-wells whose grudges run deep. As a desperate White House tries to track down its prized fugitives and keep a discontent public under control, new technology offers wonder and horror in droves. From omnipresent surveillance to secret prisons to trading equity in citizens’ wages on the new stock market, The Singularity is a fast-paced ride into a near future where anything is possible.

BUILDING TOWARDS TOMORROW

Sense of wonder is the lifeblood of science fiction. When we encounter something on a truly staggering scale - metal spheres wrapped around stars, planets rebuilt and repurposed, landscapes re-engineered, starships bigger than worlds - the only response we have is reverence, admiration, and possibly fear at something that is grand, sublime, and extremely powerful.

Bridging Infinity puts humanity at the heart of that experience, as builder, as engineer, as adventurer, reimagining and rebuilding the world, the solar system, the galaxy and possibly the entire universe in some of the best science fiction stories you will experience.

Bridging Infinity continues the award-winning Infinity Project series of anthologies with new stories from Alastair Reynolds, Pat Cadigan, Stephen Baxter, Charlie Jane Anders, Tobias S.Buckell, Karen Lord, Karin Lowachee, Kristine Kathryn Rusch, Gregory Benford, Larry Liven, Robert Reed, Pamela Sargent, Allen Steele, Pat Murphy, Paul Doherty, An Owomoyela, Thoraiya Dyer and Ken Liu.

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #119 on: October 31, 2016, 11:43:50 AM »

In 2077, bio-engineers Sara and Vick decided to build an improved human being – a cyborg with a mechanical body and a cloned human brain. They knew that what they were doing was against the law, but they had to try. Their creation far exceeded their expectations, bringing forth a real person with amazing strength and abilities and a gentle personality – but would he be accepted in a world of conflicting politics and religion?

This is the story, set in 2080s America, of a highly unusual young man’s search for adventure, love and acceptance.

The Vindication of Man is the epic and mind-blowing continuation of John C. Wright's visionary space opera series surpasses all expectation.

Menelaus Montrose, having renewed his enmity with his immortal adversary, Ximen del Azarchel, awaits the return of the posthuman princess Rania, their shared lost love. Rania brings with her the judgment of the Dominions ruling the known cosmos, which will determine the fate of humanity, once and for all. Vindication or destruction? And if it is somehow both, what manner of future awaits them?