Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1328 Replies
 • 217638 Views
*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
PZAB, i, 2 filma
« Reply #1185 on: August 15, 2021, 12:03:36 AM »
У праву сте, цењени др Гул, ту јесам прогешио.

Е сад.

(1)   „Политикин забавник“ бр. 3627, петак 13.08.2021,

на стр. 13 имате интересантну тезу да су људи у каменом добу много више живели на отвореном простору, него у пећинама, али их ми зовемо “пећински” људи зато што смо највише доказа о њиховом боравку нашли у пећинама јер су се на таквим местима докази најбоље сачували.

стр. 21, леп коментар о питању зашто су диносауруси изумрли, зашто се нису некако одбранили од тог астероида: “Шта ли су радили ти гуштери из службе за осматрање и обавештавање кад нису видели толику стенчугу…”

стр. 29-42, СФ стрип са јако стилизованим фацама, “Подухват жута минута”, прича Данијел Торес, сценарио Факторија Акме, цртеж Инча и Рамон Маркос, превод Урош Рајчевић. Ликови из тог стрипа су и на насловној страници.

(2)  Прекјуче, у петак 2021 08 13, у “Блиц”-овом ТВ магазину, на стр. 21, Блажа Синеманијак дао је приказ новог, овогодишњег СФ филма Слепи путник (Stowaway, 2021). Троје астронаута полазе у свемир, за толико и понесу кисеоника, али пуким случајем догоди се да пође и четврти па сад настаје дилема кога да избаце у свемир да би осталих троје преживели, јер кисеоника нема за четворо. Блажа као да наговештава да се у филму ништа друго и не дешава, и да је филм, који траје близу два сата, страшно спор, статичан и досадан.

(3)  Јуче, у суботу 2021 08 14, у “Блицу”, на стр. 55 Деда Милорад је дао приказ новог америчког СФ филма о Марвеловим или сличним супер-херојима или анти-херојима Самоубилачки одред (The Suicide Squad, 2021) који је, наводно, наставак или противтежа једном сличном из 2016. године; Деда Милорад отприлике сугерише да је то акциона комедија, и да је забавна и ништа више.
Режисер се зове Џејмс Ган, гле, исто као професор Џејмс Ган, велики проучавалац СФ, који је својевремено био у Београду и одржао једно предавање у ЛК.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1186 on: August 16, 2021, 02:03:37 PM »
… две допуне,

(4)   данас, 2021 08 16, у “Блицу”, на стр. 30, Слободан В. Ивков даје приказ овогодишње књиге, објављене у само 300 примерака, Лобачев, ни на небу ни на земљи, коју су приредили Здравко Зупан (1950-2015) и Зоран М. Стефановић (знате, то је Расткомен), о нашем предратном великом стриписти руског порекла Ђорђу Лобачеву, који је радио и илустрације за књиге итд, а не само стрипове. Наслов је, наравно, алузија на народну мисао о чардаку ни на небу ни на земљи.

и, (5)   данас у “Политици” на стр. 13, чланак о роману нашег Александра Гаталице Двадесет пети сат, новинар није потписан, у чланку су коментари а такође Гаталицине изјаве о том роману тако да је то помало и интервју. Ту је и његов мали портрет у колору. Помиње се да у роману приказан “безвремени Београд који постоји у упоредном свету такозваног двадесет петог сата”, то би значило у алтернативном универзуму, и да роман има “својства историјског, љубавног романа, трилера или романа фантастике”. Наслов чланка гласи: “Кад историјске личности постану романескне”.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
Lujak 2 knjige, i, PZAB
« Reply #1187 on: August 22, 2021, 03:29:31 PM »
Цењени   ,
(1)   Тамара Лујак објавила је две књиге о словенској фантазији, о томе јавља Невидљиви:


https://sfpisb.wordpress.com/2021/08/16/nezaobilazni-uvod-u-matanje-recnik-slovenske-mitologije-i-recnik-srpskih-mitolokih-bica-u-prodaji-od-16-avgusta/

(2)   „Политикин забавник“ бр. 3628, петак 20.08.2021, нема СФ причу, али има, на стр. 57-59, одломак из романа Фирентински дублет, аутори Горан Скробоња и Иван Нешић, наслов дат том одломку гласи “… у нечовека свакако”.

стр. 14-15, биографија, Бајронова ћерка Ејда Бајрон (енгл. Ada Byron), прва програмерка у историји компјутера

стр. 27, Гери Ларсон, карикатуре

стр. 29-42, СФ стрип са јако стилизованим фацама, “Подухват жута минута”, други (и завршни) део

стр. 56, фантазијско “Бајковање са Суве планине”, наставак 18, “говор кристала”.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
LK program za sept, itd
« Reply #1188 on: September 02, 2021, 12:13:19 AM »
Цењени   ,

(1)   „Политикин забавник“ бр. 3628, петак 27.08.2021,
стр. 1, насловна, са натписом “живот на звезди Даници” (то би значило на Венери), слика (у старинском стилу налик на Флаш Гордона) приказује насељавање неке планете, која изгледа да нема атмосферу, а двоје протагониста су заштићени танком прозирном куполом. Али површина Венере не изгледа тако…

Узгред, да би се купола лепо видела, приказан је један њен повијен део, који лепо улази у кадар; али онда нема места за протагонистињу да стоји усправно, и, гле, она се таман тако нагнула према протагонисти. Тачно се уклопила у расположиви простор.

(2)   На Арт Аними имате информацију да је Милан М. Ћирковић објавио књигу о стваралаштву Станислава Лема, то је на:


https://www.art-anima.com/prilog-milana-cirkovica-o-stvaralastvu-stanislava-lema/

(3)   Такође на Арт Аними иматеинформацију да је Казуо Ишигуро, нобеловац, објавио СФ роман о девојчици и њеној роботкињи:

https://www.art-anima.com/klara-i-sunce-novi-roman-kazua-isigura/

(4)   Програм ЛК за септембар: они ће долазити физички у трибинску салу Дома омладине, као да је епидемија прошла (или су вакцинисани). Дакле:

6. septembar 2021 – Krv, nasilje, tačkice i cveće – The Suicide Squad

Izlet Džejmsa Gana u DC univerzum pokazao je sve slabosti tog okruženja i kreativnost autora. Ako nije vratio heroizam u superherojski žanr, vratio je ono najvažnije – zabavu. I mnogo više od toga. Da li je ovo kraj superherojskih filmova? O svemu što nam donosi ovaj šareni, divljački praznik zabave, pričaće naš DC-filmski panel samozvanih eksperata. Moderator: Pavle Knežević

13. septembar 2021 – Tarakan - Stranger Things sa Kosančićevog Venca

Ime Milke Knežević Ivašković poznato je domaćim ljubiteljima horora naročito, a povod za ovaj razgovor je njen novi horor roman "Tarakan". Koja je razlika između romana sa tinejdžerima-protagonistima i romana za tinejdžere? Može li domaća fantastika bez slovenske mitologije? Može li nostalgija bez patetike? Šta je Tarakan, a šta je таракан?  Na ova i druga pitanja odgovaraće autorka i Stefan Ivašković, dizajner korica i potomak. Razgovor će voditi Miloš Petrik.

20. septembar 2021 – I još jedan MCU apdejt (opet): Loki, Black Widow, Shang Chi

Ne može Dizni da napravi toliko sadržaja koliko mi možemo tribina da održimo o MCU. Posle Vande i Sokola, stiže i treća ovogodišnja tribina o MCU. Prva u sezoni, ali skoro sigurno ne i poslednja. Na tapetu su Loki, Black Widow i Shang Chi. Znamo da je sve to fenomenalno i neverovatno, ali šta fandom zaista misli? Učestvuju standardni MCU eksperti. Moderatorka: Jelena Katić Živanović.

27. septembar – Fantastična čitaonica #90: Zadužbina, Isak Asimov

Povodom premijere serije Zadužbina, izdanje Čitaonice u kojoj se bavimo klasicima posvećeno je, jelte, zadužbini Isaka Asimova. Kako sada deluje jedno od najvažnijih dela naučne fantastike, skoro 80 godina od objavljivanja? Dođite da pričamo o psihoistoriji žanra. Moderator: Bojan Butković.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
o godini 2050-toj
« Reply #1189 on: September 04, 2021, 03:50:46 PM »
...  дакле само две допуне,

(5)  „Политикин забавник“ је пре две недеље, у петак 27.08.2021. поскупео, сад кошта 200 динара.

(6)   Данас у “Политици” у уметнутом прилогу “Култура, уметност, наука”, па на првој страници тог прилога, чланак са насловом “Како дочекати 2050?”, потписује Марија Ђурић, уредница портала “Наука кроз приче”. Она покушава да предвиди, рекли бисмо у оквирима политичке коректности, како ће свет изгледати кроз 30 година. Тај чланак је дакле футурологија.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
svi na svetu će se zaraziti?
« Reply #1190 on: September 05, 2021, 12:34:56 AM »
... допуна,

Марија Ђурић је свој поменути чланак посветила углавном питањима како ћемо у будућности више да штедимо енергију а мање да производимо угљен-диоксид.

… и још једна допуна,

(7)   према тврдњи у чланку на стр. 9 у јучерашњем и данашњем викенд-броју (који је још на киосцима) листа “Данас“, у Војводини је један високи функционер изјавио, у петак 3. септембар 2021, да ће се сви на свету заразити овим ковид-19 вирусом. Цитирамо ту реченицу: „Покрајински секретар за здравство ( ... ) изјавио је јуче да ће се сви на свету заразити корона вирусом ( ... )“. То је написано и у над-наслову чланка; на тај начин је истакнуто. Чланак потписује, само иницијалима, Д. Д.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
o nama u Politikinom kvizu
« Reply #1191 on: September 05, 2021, 06:36:34 PM »
Цењени   ,

данас (требало је раније да јавимо... док су киосци били отворени... пардон) у „Политици“ имате уметнут магазин, а у њему на стр. 28 и 29 је квиз о књижевности:
па, у њему се једно питање односи на неколико писаца међу којима је и Гаталица:
а питање 19 односи се на Скробоњу и Зорана Живковића:па, поставља се питање да ли ви знате да одговорите...


(2)   Узгред, сутра је састанак у клубу ЛК, у трибинској сали.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
Ivkov o Knjiž fantastika 7
« Reply #1192 on: September 06, 2021, 02:43:14 PM »
...  допуна,
(3)   данас у „Блицу“ на стр. 31, Слободан В. Ивков даје приказ часописа-алманаха Књижевна фантастика 7, опширно извештава и о промоцији која је била у Кући краља Петра, али, не разматра пет прича које су дате у том броју, нити питање да ли су неке од њих СФ.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
i, LK ipak on-lajn
« Reply #1193 on: September 06, 2021, 03:45:25 PM »
... и још једна допуна,
(4)   код Невидљивог је информација да ће данашњи састанак клуба бити ипак електронским путем:


https://sfpisb.wordpress.com/2021/09/06/drutvo-ljubitelja-fantastike-lazar-komarcic-online-krv-nasilje-tackice-i-cvece-the-suicide-squad/

Он даје и линк.

Поподне је на вестима било, да је у последњих 24 сата регистровано више од 4.000 ново-оболелих (четири хиљаде).


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
Miomir Petrović u Blicu
« Reply #1194 on: September 07, 2021, 04:30:13 PM »
... још једна допуна,

(5)   данас у „Блицу“ на стр. 23 у рубрици „Поп и култура“, чланак (цела та страница), пише Миомир Петровић, о свом животу и раду, укључујући (укратко га помиње око средине трећег ступца) СФ роман Black Light (2018).

... а ново-оболелих, кажу данас, преко 5.000 ...*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
kostimi i šminka u SF filmovima
« Reply #1195 on: September 10, 2021, 04:43:02 PM »
... и још једна допуна,

(6)   данас, 2021 09 10, у „Политици“ па у уметнутој “Политикиној ТВ ревији” (што није исто што и “Политикин магазин”! ово излази петком и састоји се углавном од ТВ програма за наредних седам дана) па на стр. 28-29, имате чланак, потписује Снежана Чикарић, под насловом “Костими из пакла”, о разним невољама које су се надешавале глумцима на снимању појединих фантазијских и, нарочито, СФ филмова, због сувише захтевне или незгодне (па и опасне по здравље!) шминке, костима, или маски.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
Ilija Lj. Bakić, nagrada
« Reply #1196 on: September 17, 2021, 12:02:55 AM »
... допуна, дакле,

(7)   Илија Љ. Бакић добио је једну ново-успостављену књижевну награду, имате о томе чланак на:


http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2021/09/rezultati-konkursa-za-nagradu-bogdan.html

а вест је пренета и на Арт Аними:

https://www.art-anima.com/iliji-bakicu-nagrada-bogdan-ciplic-za-najbolji-prozni-rukopis/


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
vratili se 4 iz orbite
« Reply #1197 on: September 20, 2021, 12:12:31 AM »
Цењени   ,

(1)   вратили су се успешно на Земљу оних четворо свемирских туриста који су провели три дана у орбити. То је право свемирско путовање, за разлику од оних компанија које вам нуде само скок 80 или стотинак километара у висину а онда одмах спуштање на Земљу (јер не постижу орбиталну брзину).

Један од тих четворо туриста презива се Семброски.

Једну добру њихову слику после повратка имате на почетку једног чланка (али, не отвори се баш истог тренутка) на:


https://palpalnewshub.com/international/inspiration-4x-crew-returns-elon-musk-congratulates-welcome-back-watch-video/

(2)   „Политикин забавник“ бр. 3632, петак 17.09.2021,

стр. 7, десетак покушаја прављења вештачког универзалног језика, међу њима је изгледа био и “међусловенски”

стр. 8-11, које све високо-технолошке нападе на човечанство је успео Џејмс Бонд да спречи

стр. 52-55, биографија, писац Луис Керол и Алиса у Земљи чуда. Е за то нам ваљда нико неће рећи да је научна фантастика… јесте фантастика, али је у жанру који се зове фантазија, наравно.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
Škerović, signalistički eseji o mašini
« Reply #1198 on: September 20, 2021, 02:50:56 PM »
... само допуна данашњих вести,

(3)   у данашњем „Блицу“, на стр. 23, Слободан В. Ивков даје приказ нове књиге (изашла ове године): Слободан Шкеровић, Мит о машини, издавач „Еверест медиа“. Састоји се, ако смо све добро схватили, од 75 есеја, у духу сигнализма и фантазије, а у неким есејима помиње се и СФ.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 931
cela strana o Bobanu Kneževiću itd
« Reply #1199 on: September 21, 2021, 04:24:09 PM »
... само допуна,

(4)   у данашњем „Блицу“, цела стр. 25, која је део блока „Поп и култура“, попуњена је чланком „Несвакидашња издања – више од фантастике“, потписује наш Слободан В. Ивков, то је знатним делом приказ живота и рада Бобана Кнежевића, и алманаха Знак сагите 25, и прилога у њему (па и АБН-овог) (са упорним инсистирањем да број 26 није изашао у прошлој, корона-години, и да се још не зна да ли ће изаћи ове године...), и о нечему што се зове Последњи Србин, и једном филму сличног наслова, а помињу се и Монолити, и „Галаксијина“ три алманаха Андромеда, и Бобанова едиција Тамни вилајет, итд... огроман распон времена, простора и стваралаштва.

Остајемо мало изненађени једном напоменом око средине другог ступца, где Ивков каже: „знам читаоце који још ишчитавају Монолит бр 1 из 1984, па када дођу до средине, морају да се врате и подсете претходног садржаја штива. И тако већ скоро 4 деценије...“.

Глб.

Питамо се да ли је то стварно, и да ли се неко од њих зове Алџернон.

Зашто Алџернон?

Ко?... шта...?

О чему је била реч?

Хм, као да сам нешто заборавио...?