Eh, biću ti ja ovde od sitne koristi, moja interesovanja su sad već silno isfiltrirana i sužena, mene intenzivno zanima samo transumanistički SF, i to uglavnom njegov radikalni posthuman korpus od one Hartvelove linije na smeni vekova, koji se sad već dobrano poklapa sa demarkacijama prošlovekovnog hard-sfa. Otud se glatko mimoilazim sa većinom "pankova", iako se sam kiberpank, a onda i bio, nano i eko pank danas generalno prihvataju kao rane faze transhuman SFa. (ne njegova "proto" verzija, nego samo rana faza.) A u tom kontekstu, stimpank, i ostale njemu slične retro-futurističke derivacije poput dizelpanka ili mitopanka su po meni zapravo sušta suprotnost kiber/bio/nano pankovima, i to ne samo zato što zdravo spadaju u fentezi, nego i zbog siline kvaziracionalizacije na kojoj su formirane. Oud o tom korpusu ama baš ništa ne znam, jer ga aktivno izbegavam, i tu može dosta Zakk da ti pomogne, on je dosta toga od korpusa pročitao. A kolega Berserker je prilično dobro pokrio modernu spejs-operu, plus je tu i Melkor koji je slistio celokupni Banksov opus.
Što se literature tiče, za posthuman SF je po meni N. Katherine Hayles tu alfa i omega, ima je dosta na Science Fiction Studies, i to baš ono najrelevantnije za ovakvu vrst overvjua na kakvu si se namerio. Dalje je važan i Istvan Csicsery-Ronay Jr. što se tiče teorijskog pokrivanja samog proznog dela SFa, dok za druge medije (pogotovo igre) stvarno ne znam, mada smatram da su rečeni radovi verovatno primenjivi i na te domene.
O YA distopijama koje Berserker pominje isto tako ne znam ništa, čula sam samo za ove megapopularne što su filmovane, ali niti sam ih gledala niti čitala predloške... generalno govoreći, znam da ih se svrstava u SF korpus, ali slutim da tu spadaju taman koliko i stimpank, i to po istim osnovama, ali nemam baš decidirano mišljenje po tom pitanju, uglavnom zato što me korpus iskreno ne zanima da bih na njemu iole testirala svoje predrasude...

i tako, opet sve ovisi o tvojoj tački gledišta: ako te zanima taj period u teorijskim okvirima SFa, onda bi se sumarizacija lako mogla staviti na jednu stranu teksta. Ali ako te zanima taj period u komercijalnim okvirima SFa, eee, onda ti za takvu sumarizaciju ne bi bilo dovoljno ni 50x toliko slovnih znakova...