Edicija „Poetika strave“

Edicija „Poetika strave“

• 60 Replies
  • 21980 Views
*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
Re: Edicija „Poetika strave“
« Reply #30 on: June 29, 2018, 10:11:26 PM »
Ne vidim čemu takav ton, i zašto u ovu temu uplićeš drugu zbirku?
U Čuvarima zlatnog runa sasvim sigurno ima pisaca koji su kvalitetniji od Hodžsona.
To što pripadaju manjem jeziku i manjem narodu ne znači da su apriori lošiji.
Ako već gledaš ocene, onda si recimo mogao videti i čiste petice za Blekvuda npr, i petice i četvorke za druge...ja nisam neprijatelj Orfelina, većinu njihovih izdanja imam i rado čitam i preporučujem ih drugima, i dalje ću tako, što ne znači da nemam pravo da kažem da mi se nešto MANJE dopada
od drugog.
Hodžson je pisac koji je na žalost mlad izgubio život, i sasvim je očigledno da nije stigao
da svoj potencijal razvije u potpunosti. Pogotovo je to vidljivo u tim pomorskim pričama.
Da, koncepti i ideje su značajni, izvođenje istih, žalim slučaj, nije na vrhunskom nivou.
I ne znam zašto uopšte ovo pišem,
nisam dužan nikome da se pravdam za mišljenje,
pogotovo nakon što si vrlo nefer uveo u celu priču drugu zbirku.
Oto Oltvanji, Vladislava Vojnović, Ivana Dimić, Branka Selaković
i još poneki iz te zbirke, da , pišu bolje od Hodžsona.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #31 on: June 30, 2018, 06:58:48 AM »
ama kakav "ton" - vrlo sam običnim glasom pitao da li ta ocena kod tebe znači to što inače znači.
niko nije implicirao nikakve "neprijatelje" niti tražio "pravdanja" - ti sam zvučiš kao krivac, iako te nisam ni za šta optužio, osim, možda, za pomalo čudne kriterijume ocenjivanja.
ali ok, ako ti stvarno misliš da je RUNO besprekorna zbirka koja se sastoji od sve samih savršenih priča (čista petica! nema slabih i osrednjih!) i da je duboko u njenoj senci tamo neki slabašni i tek mestimično vrlodobri hodžson, onda nek ti bude - proveriću već krajem leta, kad uspem da malo dignem glavu od "orfelin" rabota.
možda je to RUNO stvarno paragon kvaliteta i svetionik ka kome ubuduće da se upravljam birajući autore i priče za ovu i druge edicije.

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #32 on: June 30, 2018, 07:25:07 AM »
Ali to su dve potpuno različite zbirke, i dva različita žanra.
Mislim da malo preteruješ. Hodžson nije Klajv Barker, Stiven King,  Tomas Ligoti a nije
bogami ni Lavkraft ili Aldžernon Blekvud. Ni na samom Zapadu nije nešto bog zna cenjen ni
poznat, te ne vidim čemu sad toliko podsmevanje domaćim autorima u poređenju s njim kao da je Hodžson ne znam kako kvalitetan pisac i silno merilo kvaliteta. Dobar jeste, ali stojim iza mišljenja da nije u rangu s kvalitetom
Ejkmana, Blekvuda, Le Fanua i drugih iz edicije.
Ponavljam-nisam rekao da je to loša knjiga, da nije zanimljiva čitati, da je promašaj,
ali da je ispod kvaliteta ostalih u ediciji-jeste.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #33 on: June 30, 2018, 11:30:37 AM »
Ali to su dve potpuno različite zbirke, i dva različita žanra.
...toliko podsmevanje domaćim autorima ...

opet ti učitavaš neki negativitet: ne podsmevam se ja autorima nego -ako ičemu - mešanju baba i žaba, odnosno pisaca s početka 21. veka sa piscem početka 20. veka.
smešno je uopšte tvrditi 'oltvanji i kompanija' su jači pisci od hodžsona - kad oni, kao i svi mi, današnji, stoje na ramenima divova, a među njima je i hodžson; a bez tih divova pitanje da li bi ih/nas i bilo, a kamoli kako bismo pisali...

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #34 on: July 01, 2018, 09:51:28 AM »
Dozvoljavaš li da ne moramo svi deliti tvoje mišljenje o nekoj knjizi?
Na nivou koncepata i ideja slažem se sa značajem Hodžsona.
Ideje i koncepte ne prati isti kvalitet pripovedanja.
To je moje mišljenje, tvoje je drugačije, poštujem,
ali ne vidim svrhe da se ubeđujemo. Niti ću ja promeniti tvoje mišljenje, niti želim,
niti ćeš ti moje.
Zaista mislim da ne bi trebalo da se skače na prvu, prilično blagu kritiku
jedne od deset knjiga.

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #35 on: July 01, 2018, 11:10:35 AM »
Anomanderu, da li imaš drugačije kriterijume za ove dve knjige?  :)

Recimo, da su ti "Čuvari zlatnog runa" 5 zvezdica u poređenju sa ostalim domaćim zbirkama/antologijama koje si u poslednje vreme čitao, a Hodžson ti je 3 zvezdice u poređenju sa ostalim "Orfelinovim" izdanjima?

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #36 on: July 01, 2018, 01:18:54 PM »
Dozvoljavaš li da ne moramo svi deliti tvoje mišljenje o nekoj knjizi?

a ko ti je to tražio? kad?

nije meni čudna tvoja trojka za hodžu, čudna mi je (kad bismo se zezali) tvoja petica za runo.
samo pokušavam da stavim stvari u perspektivu - ne da se ubeđujem s tobom, da te teram da menjaš svoje mišljenje, kakvo god ono bilo, samo želim da ga malo definišeš, objasniš, pošto je pomalo čudno i naizgled nekonzistentno.
znači, ako imaš dvostruke aršine, kao što anđa sugeriše, samo reci da je tako - da znamo. onda bi prividni apsurd tvoje tarife bio nešto jasniji.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
Lavkraft: U PLANINAMA LUDILA – ultimativno izdanje
« Reply #37 on: July 19, 2018, 06:06:30 PM »
U okviru akcije „Ghoul & Orfelin donose ultimativna izdanja Lavkrafta na srpskom“ – a koja podrazumeva da dobijete SVE najvrednije što je ovaj pisac ikada napisao u vrhunski prevedenim, stručnim komentarima i pogovorima praćenim i izuzetno ilustrovanim, tvrodkoričenim, šivenim i trajnim izdanjima za pokoljenja i eone koji dolaze – imam zadovoljstvo da najavim ultimativno izdanje najboljeg Lavkraftovog romana (i jednog od najboljih mu dela, nevezano za formu), a ujedno i jednog od najboljih i najjezivijih horor romana ikada napisanih, uopšteno gledano.
Da, djeco, čeka vas pravo LUDILO u ovim sasvim novim i nikad lepšim PLANINAMA LUDILA!

Evo detalja:

https://cultofghoul.blogspot.com/2018/07/u-planinama-ludila-ultimativno-izdanje.html

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #38 on: July 27, 2018, 12:43:02 PM »
a evo i finalne verzije zadnje korice:

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #39 on: July 29, 2018, 12:10:19 PM »
evo malo više detalja o novoj knjizi naše horor edicije i o njenom autoru:

http://cultofghoul.blogspot.rs/2017/09/pisar-tame-tomas-ligoti-najzad-na.html

ako volite MRAK, ali DUBOK.
i naravno, ako volite LIGOTIJA.
pisari tame za čitače tame:

VASTARIEN – Magazin za Mračnjake

http://cultofghoul.blogspot.com/2018/07/vastarien-magazin-za-mracnjake.html

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
klasični roman SF-horora
« Reply #40 on: August 21, 2018, 10:02:20 AM »
klasični roman SF-horora je izašao iz štampe - evo detalja + kako izgleda naživo.

podsećam, u njemu je kao dodatak i još jedna SF-horor novela...

http://cultofghoul.blogspot.com/2018/08/u-planinama-ludila-knjiga-je-izasla.html

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #41 on: August 22, 2018, 06:49:40 AM »
Hauard L Lavkraft?

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #42 on: August 22, 2018, 11:00:22 AM »
Hauard L Lavkraft?

sve već piše iza linka...

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #43 on: August 23, 2018, 07:04:25 PM »
A, ok. Sori, krenula sam da radim od ponedeljka, pa ne stižem ništa da pogledam kako treba.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #44 on: August 27, 2018, 09:14:00 PM »
za 15-ak dana na netflixu, TV serija prema romanu koji sam ja preveo za orfelin.

https://bloody-disgusting.com/tv/3517839/haunting-hill-house-opens-doors-netflix-october-images/

čitajte genijalnu knjigu pre nego što je američka televizija -po svemu sudeći - pokvari.

https://cultofghoul.blogspot.com/2016/09/ukleta-kuca-na-brdu-sirli-dzekson-uskoro.html