VAMPIRSKE PRIČE – Goran Skrobonja

Author Topic: VAMPIRSKE PRIČE – Goran Skrobonja  (Read 4468 times)

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
VAMPIRSKE PRIČE – Goran Skrobonja
« on: July 19, 2016, 10:54:10 PM »
moj osvrt na priče g. skrobonje možda pomalo odstupa od uobičajenog tona među domaćim kritičarima ali eto, pogledajte, pa recite da li se i zašto (ne) slažete:

pošto su fotke važan deo prikaza, i gnjavaža je kopirati ih sve ovde, bolje čitajte na izvoru:
http://cultofghoul.blogspot.rs/2016/07/vampirske-price-goran-skrobonja.html

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
Re: VAMPIRSKE PRIČE – Goran Skrobonja
« Reply #1 on: July 27, 2016, 03:39:13 PM »
Hm. Pa, da. U principu, to je to. Ali, bez obzira što kod nekih priča daješ komentar o tome kada je pojedina priča nastala, u suštini sama zbirka bi trebalo da ima za svaku priču nekakav predgovor koji bi je smestio u socijalne, žanrovske i druge okolnosti u kojima je nastala. Ono što si ti u prikazu dao za pojedine priče, trebalo je da postoji u knjizi. Onda bi i potencijalnom čitaocu bilo lakše.

Na primer, ono što ti danas smatraš "opšte poznatom pričom o prvom zvanično zabeleženom slučaju „vampirizma“ u Medveđi" u vreme pre interneta nije bila nimalo opštepoznata stvar u Srbiji, tako da se to mora imati u vidu prilikom komentara o priči. A što se tiče samih prikaza, većinom se to poklapa sa mojim viđenjem ovih priča, s tim što poslednju nisam čitao. I ne razumem ti onaj komentar o upitnosti moralnog stava pripovedača kod kritike "Ljubavnika"...

I ne vidim zašto ovaj tvoj prikaz odstupa od uobičajenog tona među domaćim kritičarima...

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
« Reply #2 on: July 27, 2016, 05:08:14 PM »
Na primer, ono što ti danas smatraš "opšte poznatom pričom o prvom zvanično zabeleženom slučaju „vampirizma“ u Medveđi" u vreme pre interneta nije bila nimalo opštepoznata stvar u Srbiji,

ja sam precizno kazao: "hororistima i vampirolozima opšte poznatu priču" - dakle njima (nama) je to bila opštepoznata stvar i pre interneta - ja sam, recimo, o tome prvi put detaljno čitao kod montagjua samersa u VAMPIRE IN EUROPE u ranim 1990-im.

I ne razumem ti onaj komentar o upitnosti moralnog stava pripovedača kod kritike "Ljubavnika"...

"pisano (s mnogo razumevanja i simpatije, bez trunke ironije ili implicitne kritike) iz ugla preljubnika koji racionalizuje svoju neveru pričom o „vampirici“..."
ne znam da li baš moram ovo da pojašnjavam - dakle, narator potpuno simpatiše junaka čiji je odnos prema braku i vernosti upitan, brani ga, opravdava skroz, bez trunke naznake da možda on nije 'čist'... ne! vampires made me do it!

I ne vidim zašto ovaj tvoj prikaz odstupa od uobičajenog tona među domaćim kritičarima...

zato što ja ne pamtim da sam negde video iole kritički intoniran prikaz bilo koje skrobonjine knjige. obično su to čisti panegirici.
molio bih da me uputiš na takav (kritički) ako negde postoji.

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
« Reply #3 on: July 27, 2016, 08:00:08 PM »
a sam precizno kazao: "hororistima i vampirolozima opšte poznatu priču" - dakle njima (nama) je to bila opštepoznata stvar i pre interneta
Da, ti si daleko od prosečnog čitaoca. Priča nije namenjena hororistima i vampirolozima već čitaocima. Ne možeš ga kuditi zbog toga... Mada, za ocenu priče se slažem...

ne znam da li baš moram ovo da pojašnjavam - dakle, narator potpuno simpatiše junaka čiji je odnos prema braku i vernosti upitan, brani ga, opravdava skroz, bez trunke naznake da možda on nije 'čist'... ne! vampires made me do it!
Pa. moraš. Zašto narator ne bi mogao da zastupa nama moralno neprihvatljiv stavP? Meni je to čak bilo simpatično. Nešto što nije toliko uobičajeno u žanrovskoj prozi. Takvi nepouzdani naratori ti nisu strani :)

zato što ja ne pamtim da sam negde video iole kritički intoniran prikaz bilo koje skrobonjine knjige. obično su to čisti panegirici.
molio bih da me uputiš na takav (kritički) ako negde postoji.
Hm. Skrobonja me je zamolio da napišem predgovor njegovoj zbirci upravo zbog činjenice da mu gotovo nikada nisam davao bodove na konkursima Lazara Komarčića i Znaka sagite. Moram da priznam da ne mogu da se setim da li sam negde komentarisao njegove priče, ali sasvim je moguće da je neki trag ostao. Na primer, u tekstu o domaćim pričama iz 1991. godine koji sam pre par nedelja postovao ovde njegove dve priče su ocenjene sa 5.5 i 6.5 na skali do 20. Teško da su to panegirici... Pokušaću da nađem u starim Emitorima više prikaza, mada u drugoj polovini devedesetih, kada mi se čini da je Goran bio najaktivniji sa kraćim formama, nisam previše pisao kritike.

Moram ovde da prestanem, jer postoji opasnost da će me lilit zamrzeti...  :)

lilit

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: July 27, 2016, 08:19:17 PM »
lilit te samo snima i mora da kaže da je gulov prikaz solidno korektan. naravno, zanemarićemo teško moralisanje  koje je isplivalo ;D

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
« Reply #5 on: July 28, 2016, 12:54:57 AM »
zanemarićemo teško moralisanje  koje je isplivalo ;D

nije moralisanje, nego moj feminizam.

mora neko da digne glas protiv nekritičke odbrane muškog šovinizma putem demonizovanja žene kao dušojedke!
pa ako sam ja taj koji to treba da uradi, neka bude - jer to je moj križ!

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
« Reply #6 on: July 28, 2016, 02:05:35 PM »
a evo i malo slika + AUDIO ZAPIS promocije-razgovora sa skrobom:

http://cultofghoul.blogspot.rs/2016/07/vampirske-price-gorana-skrobonje.html

lilit

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: July 28, 2016, 04:37:47 PM »
fala feministkinjo moja ko sestri!  :-*

lepo je čuti skroba kako priča o hororu, jbg, mene uvek vrati na nakot, meni to najbolje od svega. valjda imam žal za mlados.

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
« Reply #8 on: July 28, 2016, 06:19:10 PM »
nakot, meni to najbolje od svega. valjda imam žal za mlados.

NAKOT te podseća na doba pre nego što si postala mašina za rađanje - ali kad se ipak znalo gde je mesto muškarcu a gde ženi!