FUTURIZAM I SF

FUTURIZAM I SF

• 43 Replies
  • 13475 Views
*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
Re: FUTURIZAM I SF
« Reply #30 on: January 31, 2017, 06:55:13 AM »
Eh da, žanrovci vazda kubure sa mukama po terminologiji… ili je skroz pežorativna, ko Berserkeru ‘spejs-opera’, ili je uznemiravajuće distopična, ko Eganu ‘posthumanizam’… ali što se tiče ‘futurizma’ i futurista’, termini su već odavno deo žanrovskog vokabulara, i niko ih ne dovodi u vezu sa protofašistima.

Najkorisniji žanrovski teoretičar bi tu svakako bio Asimov - on je imao priliku da fenomen kontemplira dok je još bio relativno svež - ali Asimov je vrlo prolifičan autor čiji teorijski korpus se proteže na sve strane, pogotovo po magazinima. Potrebne su bukvalno godine da se sa time izađe na kraj, iako je skoro digitalizovana kolekcija njegovih uredničkih reči.

Dalji problem je što su rani žanrovski teoretičari uzimali taj termin kao datost, i nisu baš osećali bog zna kakvu potrebu da ga u sitno definišu za zbunjene poznije generacije, pošto je već sama reč njima bila sasvim dovoljno samoobjašnjavajuća.

No, pregledaćemo koliko se može, i dati nekakvu sumarizaciju po tom pitanju. Jer kolko god ovaj zbun izgledao trivijalan, zapravo uopšte nije: nema funkcionalne definicije SFa bez futurizma. Tačno je da SF nije samo futurizam, ali upravo futurizam jeste baza njegove percepcije i svetonazora.   

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #31 on: February 01, 2017, 10:48:40 AM »
Pročitao prva dva poglavlja Gleick-a. Lidija, zaista odlična knjiga.
Radeći na novoj verziji Istorije srpske naučne fantastike shvatio sam koliko malo poznajemo to vreme na prelazu iz 19. u 20. vek; koliko mi je teško da zamislim način razmišljanja tadašnjeg čoveka; koliko su pojedine stvari koje današnjem čoveku izgledaju banalne opsedale radoznale umove; koliko je linija koja je razdvajala nauku i transcedentno/ezoterično/spiritualno bila tanka, tako da je često gotovo nemoguće razlučiti ta rana naučnofantastična i ezoterijska književna ostvarenja - naš siroti Laza možda je najeklatantniji primer (na čemu hvala i poštovanje Nemanji Raduloviću), da ne pominjem mučenog i gotovo zaboravljenog Flamariona, koga, nažalost, mnogi naši savremenici nisu imali prilike da čitaju, jer osim Uranije u već pogubljenoj Narodnoj knjizi ništa njegovo nije objavljeno već sto godina.
Briljantan je deo Gleickove knjige u kome ostareli Wells ne može da se stavi u mozak mladog Wellsa i objasni na šta je mislio kad je kreirao Vremeplov. Iako sam upoznat sa mnoštvom literature koju pominje, stavljanje u kontekst vremena je zaista sjajno urađeno. Ima i novih, veoma zanimljivih knjiga... Super...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #32 on: February 01, 2017, 01:14:04 PM »
Hehe, zar nisam bila totalno u pravu kad sam rekla da je knjiga fenomenalna?  8)

Inače, Gleick je također prolifičan autor, kad se uzme u obzir bucmasti obim njegovih uradaka…  imam još 4 njegove knjige i nema zbora, sve to jednom dolazi na red za čitanje, jer mene su takvi popularizatori silno zgrabili još u detinjstvu, i još me čvrsto drže.

Naravno, svesna sam tih previranja koje pominješ kod Laze i šire: bilo je to doba u kom se tek mogao nazreti oblik stvari koje dolaze, i verujem da se svaki produhovljeni autor silno dovijao da iznađe  sopstveni način rvanja sa tom vizijom.

Ali, računam da jeste važno obratiti pažnju na 'impakt faktor', kako kaže ABN, otud sam sve ubeđenija da se zapravo i ne može ozbiljno govoriti o proto-esefu pre Verna, ni o samom SFu pre Velsa. A ako prihvatimo mogućnost da pre futurista nije bilo (niti je ni moglo biti) određene spoznaje o budućnosti, koliko to onda ima impakta ne samo na motiv vremeplova, nego i na ostatak žanra SFa: distopije, recimo, i alternativnu/paralelnu istoriju pogotovo? Mislim da ima zaista mnogo. 

i tako: pitanja, pitanja...  :)

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #33 on: February 02, 2017, 01:03:44 PM »
Došao sinoć skoro do pola knjige. Zarazan je. Piše kako bih ja voleo da umem da pišem: puno podataka, ali plasiranih na šarmantan način, puno digresija koje ne odvlače pažnju od suštine teksta, poneki pikantan detalj...
Naravno, knjiga nije jednako zabavna sve vreme. Pojedini delovi vezani za kontemplacije o implikacijama teorijskih postavki savremene fizike na osnovne pojmove logike, metafizike i sl. deluju preambiciozno, ali su neke analize, poput Kraja večnosti Isaka Asimova beskrajno zabavne.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #34 on: February 03, 2017, 08:19:11 AM »
Hmhm, da, očekivala sam da će te se izvesni delovi dojmiti kao preambiciozni...  ;)

Znajući te, mogu da pretpostavim kako se to  generalno odnosi uglavnom na delove koji se ne bave prozom, pa te se otud i rezultati analiza drugačije doimaju: futurista u prozi može i silno da ‘omaši’ u ekstrapolaciji, pa da to opet ostane genijalan uradak, ali kad futurista ‘omaši’ van proze, eee, to je onda sasvim druga stvar, to je onda čista omaška, dok je ono prvo samo prozno validna alternativa…

Nepravedno, nema sumnje, ali, tako mu je to, to je priroda zveri.

Ali moram da priznam da sam iskreno iznenađena vlastitim razumevanjem za te intelektualne napore ranih futurista, ma kako da se oni na kraju ispostavili netačni. Bez dileme je dirljivo kad pročitamo sumarizaciju razmišljanja nekih tako očigledno produhovljenih ljudi i nađemo da im je način razmišljanja bio faličan po mnogim istinski banalnim pitanjima, to gledano iz današnje perpektive... no ipak, ne mogu a da se ne divim tim njihovim stremljenjima da izađu iz ograničenja sopstvenog doba, da formiraju svetonazor van rigidnih konvencija svog vremena, da proniknu iza horizonta koliko god je to moguće… u tom smislu, te njihove zablude mi ni najmanje ne dovode u pitanje silno poštovanje koje prema njima osećam. (a smatarm da ga Gleick  također oseća, to prepoznajem makar iz tona sa kojim saopštava te podatke.)

Na nekom osnovnom nivou mog pogleda na to doba, smatram da zapravo i nije važno ko je od njih bio “u pravu”, da tako kažem – zaista mi nije bitno čija je to konkretna vizija budućnosti ispala bliža modelu kog danas prepoznajemo kao sadašnjost. Po tom sam pitanju zaista prilično blizu Dišovoj proceni kad je rekao da genije ima samo tu sreću da na kraju bude u pravu.  :) Kad je o ovakvim kontemplacijama reč, mislim da me daleko više impresionira sam karakter ljudi tog doba, ta njihova bezuslovna rešenost da se takvim kontemplacijama uopšte bave, da proniknu u zakonitosti sveta oko sebe za koje slute da postoje, ali ne znaju kako do njih dopreti… čovek koji nema taj intelektualni poriv, tu duhovnu potrebu, tu sirovu fascinaciju svetom, taj urođeni drajv da taj svet što šire i dublje  shvati, pa, on onda i nije čovek, nego gljiva.

A što se Asimova tiče, Gleickova analiza me maltene zaintrigirala da nabavim tu knjigu i ponovo je pročitam, pošto je pamtim kao prilično naivan i pomalo dosadnjikav komad sajfaj palpa… ali naravno, trajala je ta slabost tek sekund ili dva, i odolela sam porivu.   :-*

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #35 on: February 04, 2017, 01:27:59 AM »
Pročitao. Da. Utisak je ostao dobar.  Baš dobar. Odavno tako brzo ne progutah neku teorijsku knjigu....
Ipak, malo sam razočaran da baš nigde ne pomenu Timescape Gregorija Benforda.
Pa to je naprosto morao da pomene. A nije da nije imao prilika...  :'(
Zašto!?!

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #36 on: February 04, 2017, 06:33:50 AM »
E to je čupavo... kao prvo, ja knjigu još nisam dovršila, a ovim tempom teško i da ću uspeti u tome do sredine februara.  :'(
Otud ne znam da li on precizira razlog - naime, Benfordov Timescape spada u model multiverza, isto kao i Eganov model ili kao Mekdonaldov Brazil i Mekleodov digitalni multiverz. U tom modelu, nema ni mogućnosti za ovu vrst vremeplova na koju se knjiga fokusira - na put kroz vreme u linearnom univerzu.

Model multiverza spada u inventar posthuman SFa i suštinski se razlikuje od ovog modela po više tačaka, pa se slobodno može reći da uopšte ne reprezentuju isti fenomen. Otud, kod Egana su sve istovremene vremenske linije validne, ali nema čovekovog putovanja kroz te linije u ovom smislu kojeg je startovao Vels, naprosto zato jer u svakoj liniji već postoji njen dezignirani putnik. Eganov vremeplov podrazumeva transfer svesti iz putnika u jednoj liniji u njegov "klon" iz druge linije, a ne njegovog fizičkog tela. Kod Mekdonalda postoji i sam transfer fizičkog tela, ali Mekdonald je tu isuviše palpičan da bi ga se uzelo za ozbiljno... a Mekload radi isto što i Benford, u suštini: postoji komunikacija među vremenskim linijama, ali to u smislu digitalne informacije, ne fizičkog tela.   

No, te nijanse zahtevaju po jednu ovakvu knjigu, to svaka pojedinačno... svaka predstavlja drugačiji model univerza a oni uglavnom nisu kompatibilni za potrebe ovakvog fenomena. Otud se on referiše samo na model vremeplova iz Gibsonovog Periferala, pošto on prilično dobro tu fituje. Zato i kažem da Gibsonov model zapravo i spada u tradicionalni korpus SFa, koji je nikao sa Velsom.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #37 on: February 14, 2017, 02:34:41 PM »
I da, setio sam se, k'o policajac! Zašto nigde ne pominje Mr. Nobody Žaka van Dormela?
Pa tu je gotovo sve što je navodio. To mu je baš propust...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #38 on: February 15, 2017, 06:47:01 AM »
Okej sad, ima stvarno vrlo malo SF filmova čija mi estetika do te mere nije prijala da uopšte nisam mogla da ih do kraja odgledam… i Mr. Nobody jeste jedan od tih. 

Ali unutar tog ograničenja, usuđujem se reći da ovu knjigu ne doživljavam kao katalog antologijskog karaktera, jer čovek se temeljito bavi onim procentom korpusa koji argumentuje zakonitosti u njegovim zapažanjima. Otud, reci mi da li Mr. Nobody potvrđuje ili opovrgava zakonitosti koje Gleick analizira?

Jer ako ih film samo potvrđuje, onda moj gubitak i nije bog zna kakav: ukoliko film nije zaista krucijalan po tom pitanju, ja moram da priznam kako osećam stvarno tonu iskrenog razumevanja za svakoga ko taj film nije uspeo da do kraja odgleda…

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #39 on: February 15, 2017, 12:06:13 PM »
A što? Nije film tako loš... :-)

U svakom slučaju, mogao bi da ilustruje neke delove knjige. I, naravno, film ih ne opovrgava,
Zato sam mislio da je mogao njime ilustrovati neke svoje tvrdnje - ipak je to široj publici poznat film.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #40 on: February 15, 2017, 12:21:54 PM »
Pa... ne znam to za širu publiku, ali film je bio popriličan flop.

Ali ne tvrdim da je loš, možda i nije, samo ja to stvarno ne mogu da odgledam bez neke konkretne nužde (i prisile).

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #41 on: February 16, 2017, 06:55:08 AM »
Inače, James Gleick je za Guardian dao mali dajdžest svoje knjige, to kroz  Doctor Who prizmu.

https://www.theguardian.com/books/2017/feb/11/doctor-who-why-we-are-all-time-travellers-now

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #42 on: February 22, 2017, 06:40:01 AM »
I još malo zanimljivosti oko futurističkog svetonazora:

Winston Churchill wrote an essay on alien life in 1939 when Europe was on the brink of war, shortly before he became prime minister of the United Kingdom.

"I, for one, am not so immensely impressed by the success we are making of our civilization here that I am prepared to think we are the only spot in this immense universe which contains living, thinking creatures," he wrote in the newly uncovered essay, "or that we are the highest type of mental and physical development which has ever appeared in the vast compass of space and time."

(Nekako mi se čini da su ova Čerčilova promišljanja došla nezavisno od ondašnjeg SF palpa...)

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #43 on: February 22, 2017, 03:29:46 PM »
Za ovo sam nekada bio cuo, ali sam zaboravio...