Pa dobro sad, ne znam koliko negativnih konotacija ta moja opaska isporučuje, verovatno više no što mi je namera… u principu mu ne predbacujem što je političar – free world i sve to – nego samo konstatujem da je za mene to ipak bitan reper, jer me tera da ga sagledavam i van-prozno, van-žanrovski, što sa većinom pisaca koje znam nije slučaj, bar ne u tolikoj meri.
E sad, ne bih ja tu povukla njegovo političarenje u rang sa sa Legvinovom, na primer, jer smatram da je kod nje to bilo iz više ideološke motivacije (kao i uopšte kod angažovane stare garde), dok je kod njega u pitanju striktno lični profit - opet ponavljam, to je moj dojam, nije nužno sakrosant, ali ne možeš da osporiš kako on spada u SJW blogere koji su više popularnosti namakli tim angažmanom negoli samom prozom. A to se sigurno nije moglo predbaciti staroj gardi, bar onoliko koliko ja mogu da procenim, jer ako išta, mnogi od njih su upravo te svoje angažmane plaćali tiražom (ne Legvinova, ali Spinrad, na primer).
I kao treće, čak i pre ovog poslednjeg incidenta sa Lavkraftovom bistom, ja stvarno smatram da takve SJW aktivnosti nisu dobre po duševno zdravlje fandoma, jer se stalno nekako kopa po prošlosti i sve nekako postaje podložno revaluaciji koja ponajmanje ima veze sa prozom… znači, sve nekako postaje politizovano, do mere da u taj vrtlog bivaju usisani i ljudi koji nemaju zle namere ali osećaju da moraju adekvatno odgovoriti na momentum, jer osećaju da je vrlo važno kako će se njihov stav percipirati od strane blogerskog sledbeništva i kako će se to odraziti na njihove tiraže a time i na novčanik… to je dosta prisutno zadnjih godina, vidiš to i sam, garant, i na fejsu i na blogovima. Lično pomalo zazirem od toga, pa se to reflektuje i na moj stav po pitanju Vandermera, iako ga svakako ne izdvajam od ostalih.