Brent Hayward - The Fecund's Melancholy Daughter

Author Topic: Brent Hayward - The Fecund's Melancholy Daughter  (Read 2384 times)

Jevtropijevićka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
Brent Hayward - The Fecund's Melancholy Daughter
« on: July 09, 2016, 06:09:43 PM »
Ovo kopipejstovanje služiće više da "zagreje mesto" jer planiram da čitam još nešto od ovog autora. Ima mana ali je zanimljiv. Ono, zahtevno zanimljiv. A zbog toga mnogo praštam.

   Ovo je dekadentno bizarni (bizarno dekadentni?) roman od one sorte koju je izuzetno teško "izvući" kako treba - SF ali smešten u takvo okruženje/vremensku udaljenost/štagod da deluje kao epska fantastika. Vidi Knjigu Novog sunca. Osim što je ovo mnogo bizarno dekadentnije. Odnosno, negde od početka pa do kraja mi se u glavi vrtela priča Vonde Mekintajer, Mala lica, i *njena* vizija simbiotskih svemirskih brodova (i ovo je otprilike jedino što ću da kažem o radnji jer se to saznaje na prve dve strane) jer je samo ona jednako bizarno koncipirana - ali dobro, nisam baš toliko upućena u materiju.
Hejvord piše dobro (mada povremeno malo odviše cvetno za moj ukus + posle dužeg vremena naišla sam na ne baš sjajno lektorisano strano izdanje), tera čitaoca da upotrebi mozak (uvek dobro!), nije iznad lukavih vašarskih trikova (mislim prevashodno na imena bogova), koristi u nove svrhe staru podelu na četiri temperamenta (ali revidiranu. flegmatici su mi najviše nedostajali i samo što nisam počela da navijam kad su pomenuti negde pred kraj) i sasvim je autentično frojdovski opsednut matericama (Fekund. i sve ostalo. Ali Fekund pre svega. da je ovo ozbiljan tekst ona bi dobila bar dve strane). Ima nekih klimavosti u zapletu, ali šarenilo i pre svega maštovitost u osmišljavanju različitih (a nekako svih jednako klaustrofobičnih) zajednica na ivici haosa vuče na onu ludačku žicu fantastike - Mervin Pik možda, Džek Vans svakako, od novijih, ne znam, možda Mijevil, ali Mijevil uvek sve ubije racionalizacijom? A to vas ovde svakako ne čeka.

Miodrag Milovanovic

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 625
Re: Brent Hayward - The Fecund's Melancholy Daughter
« Reply #1 on: July 10, 2016, 12:25:16 AM »
Naslov mi vuče na Šepardovu priču "The Scalehunter's Beautiful Daughter"  :)

Jevtropijevićka

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
Re: Brent Hayward - The Fecund's Melancholy Daughter
« Reply #2 on: July 10, 2016, 12:34:21 PM »
Vrlo moguće, i Hejvordovi junaci žive sa... hm... entitetima koje ne mogu da spoznaju i shvate u celosti pa se dovijaju kako znaju i umeju, ali meni je ono malo što sam čitala od Šeparda bilo, ne znam kako da kažem, sređenije.
E da, propustila sam da kažem kako i preporuka i knjiga potiču od Fazija pa mu se ovim putem zahvaljujem :D