Ted Chiang - Priče tvog života

Author Topic: Ted Chiang - Priče tvog života  (Read 18463 times)

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #30 on: July 28, 2016, 12:43:39 PM »
Bojim se da ne govorimo o istim stvarima, ili da ja ovo nedovoljno shvatam. Kad sam napisao ono što sam napisao, nisam imao na umu "intenzitet" fantastike. Želeo sam samo da kažem da ako u fantastičnom delu pronađem nešto što je "naivno" (u smislu da je nedovoljno u skladu sa naučnim, tehnološkim ili nekim drugim "mojim" poznavanjem te oblasti, ili je to naučno, tehnološko itd toliko banalizovano) da ugrožava moju suspenziju neverice, takvo delo nema mnogo šanse da mi se dopadne. To se dešava i kod pisaca kod kojih posumnjam da je nivo njihovog poimanja sveta, inteligencije ili nešto slično, takav da može da izazove sličnu stvar.
U dotičnom primeru, pretpostavljam da je berserkeru je zasmetalo "prepoznavanje" tamagučija, te je, stoga, njegova suspenzija neverice bila u velikom problemu - svet priče se zasnivao na za njega prebanalnim konstruktima da bi on u potpunosti mogao da uživa u njoj.
Meni je to sasvim razumljivo. I meni se tako nešto događa. Kad vidim da pisac, na primer, pogrešno koristi termine iz geologije, hidrotetnike, kako bih mogao da mu poverujem u nešto mnogo ozbiljnije, kao što je opisivanje ljudske psihe, na primer. Hoću da kažem, "suspenzija neverice" kod mene radi nezavisno od količine fantastike koja je u delu, t.j. prisutna je i u "realističnoj" književnosti.

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #31 on: July 28, 2016, 03:03:10 PM »

Pa da, naravno, to se podrazumeva, ali meni to spada više u domen kompetentnosti autora, pa mi dileme po pitanju suspenzije neverice stupaju na scenu tek u kasnijim fazama procene, da tako kažem. 

Jer eto, valjda se svi slažemo da u ovom primeru, recimo, autor jeste veoma kompetentan, no upitnost suspenzije neverice kao da i dalje stoji na razmatranju.

moja prednost je što koncept digienta uzimam striktno kao originalni koncept koji priča nudi, i ne vučem nikakve paralele sa pandanima u RL. Okej, dopuštam, u ovom konkretnom slučaju možda mi je prednost to što nisam gejmer, ali ja tako pristupam i onim konceptima za koje i nisam baš ovoliko totalni duduk u RL...  Oneobičavanje meni podrazumeva odmak od stvarnosti i ja ne vidim svrhu da dimenzije samog tog odmaka iole premeravam: bio on malen ili velik, svejedno mi je, poenta je koliko je funkcionalan za priču. A ovde jeste visoko funkcionalan, jer nalazim da su ta pretresanja moralnih i inih frustracija koje priča nudi maksimalno provokativna i ekstremno relevantna, i van samog digient koncepta, jer istinska drama se ovde ionako odvija među ljudima.

lilit

• Newbie
  • *
« Reply #32 on: July 28, 2016, 04:36:35 PM »
evo danas se podsetih koliko mi je smetalo kako je gibson u prepoznavanju obrazaca prosto nalepio da je žena alergična na fashion. alergična? i nigde da pokaže, opiše, napravi mehanizme i svet u kom je to moguće.
definitivno mi mnogo zavisi od spretnosti autora da vlada RL terminima. može on posle da ih nadgrađuje, ma samo pasusčić mi je dovoljan da se smirim :)  npr. da je alergija kod kejsi novi vid manifestovanja alergije, ustanovljeno je da nije posredovana IgE niti IgG4 antitelima nego npr. IgD koja su pre toga bila poznata samo po bla bla bla...
s druge strane, jbg, hoću i dobru priču, hoću i ideju i originalan koncept, i tako svašta još nešto. kad već zakeramo.

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
« Reply #33 on: July 28, 2016, 07:06:56 PM »
Da. Mogu da razumem zašto je tebi to zasmetalo. Ali suština Patter Recognition-a je upravo u neobjašnjavanju alergološke reakcije Cayce Pollard.

Berserker

• Jr. Member
  • **
« Reply #34 on: July 28, 2016, 07:18:22 PM »
A recimo, meni je ta alergija u Prepoznavanju obrazaca nekako lepo funkcionisala kao hiperbola brending-trenda koji je danas u punom zamahu, setio sam se kako je lako usloviti ljude preko medija da reaguju pozitivno ili negativno na brend (spomenite mi Koka kolu, i već balavim kao cela Pavlovljeva štenara), a odatle do psihosomatski uslovljene alergije mi je bio samo jedan korak (naravno, zaklanjam se iza toga da medicina još uvek nema definitivno objašnjenje psihosomatike ali je sve više prepoznaje, pogotovo medju autoimunim oboljenjima). Nego, kad smo već potkačili Gibsona, mislim da ću lepo pročitati Periferal pa da malo opletemo i po njemu na posebnoj temi :) Još samo da nadjemo žrtvenog Zaka, pardon, žrtveno jagnje, da prvi oproba taj novi prevod.

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Nemojte
« Reply #35 on: July 28, 2016, 09:39:13 PM »
Jao, Zakk ne stiže van kuće/posla da ode da to kupi :/

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #36 on: July 29, 2016, 08:56:07 AM »
Dve stvari: ja sam od gejmera još dalje od Lidije (mada kao jesam *čula* za tamagočije i second life :) ); drugo - likovi i priča i nešto (meni) novo u bilo kom smislu su ono što mene privlači fantastici u svim oblicima. S tim što moja iskrivljena perspektiva vuče ka interesovanju za  međuigru između tehnologije i čoveka/društva/čovečanstva, ali pošto toga imam i u ne-fikciji, samo to na žalost, nije dovoljno da mi priča bude stvarno zanimljiva.

Tek sad ovo videh… eto, to je moja iskrivljena percepcija: uzmem zdravo za gotovo da su svi mlađi od mene po difoltu gejmeri! :)

A interesovanja su nam skoro pa u dlaku ista, što se proze tiče. A i van proze, slutim u velikom procentu, s tim što ja tom korpusu ne pristupam sistematično, naravno.

lilit

• Newbie
  • *
« Reply #37 on: July 29, 2016, 11:24:26 AM »
Da. Mogu da razumem zašto je tebi to zasmetalo. Ali suština Patter Recognition-a je upravo u neobjašnjavanju alergološke reakcije Cayce Pollard.

al onda nemoj da je zoveš alergološka. lol

A recimo, meni je ta alergija u Prepoznavanju obrazaca nekako lepo funkcionisala kao hiperbola brending-trenda koji je danas u punom zamahu, setio sam se kako je lako usloviti ljude preko medija da reaguju pozitivno ili negativno na brend (spomenite mi Koka kolu, i već balavim kao cela Pavlovljeva štenara), a odatle do psihosomatski uslovljene alergije mi je bio samo jedan korak (naravno, zaklanjam se iza toga da medicina još uvek nema definitivno objašnjenje psihosomatike ali je sve više prepoznaje, pogotovo medju autoimunim oboljenjima). Nego, kad smo već potkačili Gibsona, mislim da ću lepo pročitati Periferal pa da malo opletemo i po njemu na posebnoj temi :) Još samo da nadjemo žrtvenog Zaka, pardon, žrtveno jagnje, da prvi oproba taj novi prevod.

ma i meni to funkcioniše u kolokvijalnom smislu, al od gibsona očekujem da mi objasni bar u dve rečenice mehanizam (sorry mićo!  :P)
kad već pominješ autoimunske bolesti, da, jeste da postoje studije koje ukazuju na vezu između njih i psihosomatike, premda i genetika + epigenetika odrađuju žestok posao, ali moj (sajko sam, da :) ) problem je što znam da su autoimunske bolesti i alergije dva (suprotna a patološka) pola imunskog odgovora, i onda kad čitam, krenem da razmišljam o nekom tamo Th1 i Th2 tipu odgovora, i ne bih imala puno protiv da je gibson dodelio neku autoimunsku bolest kejsi jer, da, ide to sa generalnom inflamacijom, al brate alergija...nein! 
al dobro, sreća pa razumem da su ovo samo neke moje devijacije :-[
i ne samo da imam problem sa medicinskim SFom već svim onim što na prvo čitanje znam da nije science bazirano.

al ne mogu još da definišem šta sve spada u SF s kojim nemam problem. možda ne bi bilo loše da zakk ove delove skloni sa topika, previše oftopikujem, al recimo, svi smo čitali the dispossesed. meni je to no. 1 ursulina knjiga, pa čak mi ni leva ruka tame nije bolje legla od nje, i negde mi jeste jasno zašto me dotakla (jer tripujem da bih da sam ševek valjda) i to mi je baš onako the book. al kad se vratim u racionalnu fazu, nije baš da mogu da razumem zašto baš ta njena knjiga od svih drugih.

Irena Adler

• Newbie
  • *
« Reply #38 on: July 29, 2016, 11:45:09 AM »
Dok ja recimo savršeno razumem zašto me baš ta knjiga do besvesti nervira. :D
(iz istih razloga iz kojih ti imaš problem sa medicinskim SF-om).

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
« Reply #39 on: August 16, 2016, 09:10:02 PM »
jeste li primetili da jedan od najzanimljivijih novih reditelja, deni vilnev, ima film po 'priči tvog života'?

evo, upravo izašo trejler - deluje intrigantno.

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
« Reply #40 on: August 16, 2016, 09:25:42 PM »
Hm. Kraj priče nije ni najmanje holivudski... Baš me zanima.

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #41 on: August 17, 2016, 09:15:15 AM »
Slutim da tu ima utrpavanja tone i po generičkog zapleta sa vanzemaljcima…  ali umereno sam optimistična jer gotivim Denisa, dopali su mi se silno i Prisoners i Sicario.

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
« Reply #42 on: December 05, 2016, 01:19:05 PM »
jeste li primetili da jedan od najzanimljivijih novih reditelja, deni vilnev, ima film po 'priči tvog života'?

film sam pogledao, rivju napisao, samo još priču da overim.
do tada, evo rivjua:
http://cultofghoul.blogspot.rs/2016/12/arrival-2016.html

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #43 on: December 06, 2016, 09:32:36 AM »
Ja još nisam odgledala film, već tri vikenda mi svi planovi propadaju u frci pred decembarsko zatvaranje… ali srećom pa film puni sale, oba najveća distributera ga i dalje drže na glavnom rosteru, tako da jedva čekam ovaj vikend.

A do tad, ignorišem ti rivju zbog spojlera, kojih ne sumnjam da ima, i to mnogo.

Ghoul

• Hero Member
    • the cult of ghoul
« Reply #44 on: December 06, 2016, 12:40:52 PM »
A do tad, ignorišem ti rivju zbog spojlera, kojih ne sumnjam da ima, i to mnogo.

spojleri su, kao i obično kod mene za filmove ocenjene bar kao solidni, uredno sakriveni, nevidljivi, treba selektovati text da bi se videli... ;)