Ted Chiang - Priče tvog života

Ted Chiang - Priče tvog života

 • 62 Replies
 • 17063 Views
*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 624
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #15 on: July 23, 2016, 03:29:17 PM »
Pročitao ponovo na srpskom sve priče, pa da kažem i ja nešto, mada nemam šta pametno da dodam.
U svakom slučaju, hvale vredan poduhvat. Vrlo dobar prevod Gorana Skrobonje. Povremeno sam imao problema da shvatim šta je pisac hteo da kaže, ali par štih proba su mi ukazale na to da i na engleskom mi baš nije najjasnije šta je pisac hteo da kaže...
Čisto radoznalosti radi, da li mislite da je trebalo da prevodi imena vanzemaljaca u "Priči tvog života"?
Mnogo bi mi bilo lakše da su se Gibsona dohvatili ljudi iz Booke...
Inače, Ćang je zgodan što piše priču godišnje pa uspevam da ga pratim... Kao i Lidija, žalim što "softverski objekti" nisu u ovoj zbirci...
Po meni, dve najbolje priče u zbirci su pomenuta "Priča tvog života" i "Vavilonska kula". U suštini, kao i lidiji, meni eshatološki probemi nisu nešto što mi je u vrhu interesovanja, tako da Ćangove priče na tu temu me emotivno ne dotiču, a kao misaoni eksperimenti jesu zanimljivi, ali ne nešto preterano. Priča "Sedamdeset dva slova" ima problem da pisac uvodi multiple novume, pa imam problem sa praktično otvorenim mogućnostima okončanja priče...

*

Berserker

 • Jr. Member
 • **
 • 68
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #16 on: July 24, 2016, 03:58:36 PM »
Pročitao sam ''The lifecycle of software objects'' na preporuku Libe, evo i Mića se jako pohvalno izrazio o njoj. Medjutim, meni izgleda izmiče njen kvalitet, ostavila me je poprilično ravnodušnim. U čemu se sastoji njena privlačnost za vas dvoje (Mićo i Libe)?

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.222
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #17 on: July 25, 2016, 09:46:31 AM »
Pa, najpre od svega, mislim da je odlično napisana, veoma jezgrovita i kompaktna, tako da sam po čitanju imala utisak kao da sam čitala roman, a ne novelu. Naravno, Chiang je savršen pisac kad je o kratkoj formi reč, jer ovde pratimo izuzetno kompleksna zbivanja pa još u vremenskom rasponu decenije, a to je format za kog bi prosečnom piscu trebao čitav roman. Dalje, protagonisti su veoma plastični, veoma stvarni i uverljivi, perfektno oblikovani narativnim dilemama, znači ukratko – meni je ovo Chiang u najboljem izdanju.

A pored te zanatske maestralnosti, ovo je priča koja me i sadržajno “nalazi”, da tako kažem, jer govori o stvarima koje me zanimaju, pa još i na način koji mi je ekstremno prijemčiv. To ima direktne veze sa onim svetonazornim profilisanjem o kom smo svojedobno pričali sa kolegom Dejanom: mene ovaj konkretno model identiteta doseže kroz blisku paradigmu...

Recimo, pre osamdesetih, SF je imao poprilično nefokusiran odnos prema tehnologiji, i ja se u njemu takvom nisam baš lako pronalazila. S jedne strane bila je tu radikalna ‘soft-SF’ struja koja je duboko kontemplirala imaginarni anti-tehnološki identitet, to u smislu intelekta bez tehnologije, ili čak hipotetičkog ne-organskog (ili makar ne-emotivnog) intelekta, tamo negde duž Lemovog Solarisa i Legvinove "biljne" inteligencije... Bila je to veoma uticajna struja, ne samo zbog književne snage njenih proponenata, nego i uopšte zbog hladnoratovskog cajtgajsta, otud su čak i mnogi pisci za koje se ipak ne bi moglo reći da su bili tehnofobični (kao Klark, na primer) često bili skloni lamentu nad čovekovim odnosom prema sopstvenoj tehnologiji – uvek se nekako provlačila jedna pomalo depresivna dimenzija kako mi naprosto nismo spremni za sopstvenu tehnologiju, i kako će nam ona doći glave. Razumljivo, naravno, jer bilo je to doba strepnje od nuklearnog armagedona, plus od zastrašujućih oblika tek pomoljenih eko-simptoma i bio-tehnologija na horizontu… sve u svemu, za mene je tu bilo jako malo tehnofilije a kamoli optimizma. No, onda se pojavio kiberpank i doneo promenu paradigme, ne toliko u smislu same tehnofilije (naprotiv, i kiberpank je umeo da iznedri podosta tehnofobije) nego prosto u smislu iskrenijeg i potpunijeg suočavanja sa tehnologijom: jer to je to, tehnologija jesmo mi, u smislu da čovek nikada i ne može biti “spreman” za sopstvenu tehnologiju, jer njegov identitet upravo i proizilazi iz te nespremnosti, tog raskoraka, u kom on mora da menja sebe da ‘doraste’ do nje. Taj uzajamni uticaj i jeste ono što čoveka definiše. Ova priča to veoma ekspresivno u postavlja u model koji je meni lako prepoznatljiv jer je relevantan: način na koji nas sopstvena tehnologija oblikuje i odgovornost koju to implicira. A pored te glavne teme, Chiang anaizira još gomilu njenih pratećih aspekata, to od naše biološke potrebe za antropomorfizacijom pa sve do fleksibilnog moralnog kodeksa koji omogućava našu adaptaciju, to ne samo fizičku nego prvenstveno duhovnu i intelektalnu.

A govoriti pošteno o svemu tome, i sve to elokventno saopštiti u strogom formatu kratke forme i u kontekstu relevantnog a ujedno i veoma zabavnog primera – pa, to polazi za rukom samo izuzetnom piscu, tako da, meni je ovo ne samo najbolja Chiangova proza, nego i jedina koju bez dvoumljenja prepoznajem kao SF, upravo zbog tog njegovog pristupa.
« Last Edit: July 25, 2016, 04:28:54 PM by Lidija »

*

Irena Adler

 • Newbie
 • *
 • 13
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #18 on: July 25, 2016, 11:15:15 AM »
A recimo meni je ''The lifecycle of software objects'' zanimljiva na čisto intelektualnom nivou, kao misaoni eksperiment (i da, kapiram da je moguće da kompletan SF potpada pod misaone eksperimente), ali ne vidim priču, niti su mi likovi delovali uverljivo. Ali opet, moja perspektiva je nepopravljivo iskrivljena.

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.222
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #19 on: July 25, 2016, 11:56:44 AM »

Hm, ali šta zapravo znači “iskrivljena perspektiva”? naravno, to mogu da  tumačim u kontekstu predestinacije verničkog mi recidiva  :) , ali lucidni deo mene odavno već sluti da to nije opcija u sudbini čoveka kao vrste: recimo da mi je daleko uverljivija mogućnost da mi danas zapravo uopšte ne znamo šta ćemo eventualno postati. A kad su opcije tako otvorene, onda su mi i sve perspektive podjednako validne, dok god uzimaju u obzir da ćemo to sami od sebe napraviti.

Posthumanisti odavno već kontempliraju prava AI, u smislu seciranja našeg moralnog, kulturnog i društvenog kodeksa: jednom kad se dokaže da govorimo o istinskoj veštačkoj intelienciji, koliko će biti moralno upregnuti istu u mundane poslove tipa kontrole avio-saobraćaja? Neće li to biti nominalno ropstvo, oduzimanje slobodne volje i perverzija svega onoga što držimo kao svetinju, zato što nas to jedino odvaja od ostatka života na planeti? Istina, Chiang nudi ilustraciju u najaktuelnijem pop-kulturnom kontekstu virtuelnih igara, ali dilema je svejedno lako prepoznatljiva.

E sad, ima li tu priče? Da, po meni priče itekako ima, iako nema standardnog zapleta. A likovi prolaze kroz drastične promene od prvog do poslednjeg pasusa, sve redom uslovljene stepenima razvoja digitalnih entiteta, i glavninu tih promena mogu da ispratim (u smislu da mi je jasno kako izvesna akcija proizvodi konkretnu reakciju, te otud prepoznajem taj proces kao dovoljno relevantan da i na mene ostavi ako ne sasvim iste a ono bar približne impakte kao i na protagoniste. Recimo da mi je blizak taj sistem vrednosti, u smislu da ga i potpuno razumem i uvelike delim.   *

Irena Adler

 • Newbie
 • *
 • 13
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #20 on: July 25, 2016, 12:12:06 PM »
Iskrivljena perspektiva je čitanje stručne literature, povremeno na neke slične teme, tako da mi je, trenutno, kod književnosti važnija...pa , književnost, iliti priča, od same ideje kao takve. Drugim rečima, kad mi se čitaju traktati o posthumanizmu, čitam to a ne sf (i, ko o čemu, kad mi se čita politička filozofija čitam to a ne Ursulu). To bi bila moja iskrivljena perspektiva - nervira me kad je priča samo, hm, vozilo za ideju/filozofiju/politički stav - jer kad čitam priče čitaju mi se priče.

Da se razumemo, sf je vrlo inspirativan i povremeno vrlo koristan za te druge stvari, samo mi nije to primarna (ni sekundarna ni tercijarna) motivacija za čitanje.

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.222
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #21 on: July 25, 2016, 12:23:58 PM »
Pa, valjda svi krećemo od pretpostavke da niko ne konzumira pop-kulturnu umetnost zarad čisto obrazovnih svrha, to neka nam bude datost. Ali konkretnije, recimo da ovde govorimo o ljudima koji vole da im pop-kulturni artefakti imaju određene veze sa stvarnošću koju žive, a ne da budu čist fantastičarski eskapizam.

No naravno, to je već pitanje afiniteta.  :)

*

Irena Adler

 • Newbie
 • *
 • 13
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #22 on: July 25, 2016, 12:25:04 PM »
Pa zato kažem, moja perspektiva je iskrivljena. :)

*

Berserker

 • Jr. Member
 • **
 • 68
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #23 on: July 27, 2016, 04:07:01 PM »
 Imam osećaj da sam jedva za korak odmakao od svojih mladalačkih shvatanja fantastike u svom najprizemnijem, eskapističkom smislu. To se ponajviše ogleda u tome koliko mi je bitan stil i prezentacija ideja u delu, pre nego bilo koji drugi aspekt. Pri tom još i zakeram da se to uklapa sa mojim svetonazorom te da postignem adekvatno suzbijanje neverice da bih mogao natenane da uživam u delu. I naravno, od čitanja očekujem pre svega dobru zabavu, pa tek onda eventualnu edukaciju.
Softverski objekti su me odbili samo prezentacijom. U njima sam prepoznao Tamagočije https://en.wikipedia.org/wiki/Tamagotchi u Second life MMO svetu https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Life i tu sam se već pogubio jer su mi ti pojmovi isuvuše poznati i bliski da bih ih sagledavao u nekom fantastičnom svetlu; forumska korespondencija mi je izgledala suviše retro (da se ne lažemo, forumi su digitalni dinosauri na pragu izumiranja već sada), i zbog svega toga nisam ni stigao da se usresredim na centralnu ideju priče, koja me je tek na samom kraju suptilno klepila po glavi čekićem Antropomorfizma da bih shvatio da ima itekaku poentu. Ali stil i prezentacija koje smatram zastarelima su ono što me je odbilo. Moje prokletstvo je što sam aktivan gamer, i to još sa podugačkim MMORPG iskustvom, i to mi postavlja visoke standarde u čitanju svih priča koje se makar površno dotiču gaminga :( To mi se već dešavalo kada sam po tamnim vilajetima čitao polu komične/polu tužne pokušaje nekih domaćih pisaca stare garde da se uhvate u koštac sa digitalnim tehnologijama, a da pri tome uopšte nisu deo te tehnologije. Naravno, Ted Chiang jeste deo tog digitalnog sveta, ali imam osećaj da nije neki gamer :) Anyway, mislim da sam skapirao i sam šta me je odbilo od priče, ali što bi rekla Irena Adler, i moja perspektiva je u ovom konkretnom slučaju iskrivljena, mada zbog sasvim drugih razloga.

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 624
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #24 on: July 27, 2016, 04:48:16 PM »
Berserker, mislim da si skroz ubo u sustinu. Kod svake fantastike je suspenzija neverice mozda kljucna stvar. Kao neko ko je sa igrama zavrsio negde kod Tetrisa i nekih ranih varijanti Leasure Suit Larryja, ja nisam imao slicnih problema, pa sam mogao da se "uzivim" u svet price.

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.222
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #25 on: July 28, 2016, 09:04:39 AM »
To je zanimljivo zapažanje, Berserker: šteta što smo isuviše mali uzorak ovde, nas svega četvoro, ali moram da priznam kako me je malko iznenadila ova podela 2:2… (naime, slutim da je Irena na znatno višem gejming stepenu od mog angrybirdskog, pa je otud i bez pitanja stavljam u ‘tim’ gejmera  ;D). E sad, koji to tim ima veće pravo na titulu “iskrivljene perspektive”, to stvarno ne znam. Objektivno govoreći, Mića i ja nikako nismo norma po pitanju video-igara, naprotiv, smatram da si ti daleko bliži normi čak i u njegovoj generaciji. 

Ako sam dobro shvatila što vas dvoje govorite (a lako je moguće da nisam, naravno), vi smatrate da vam suspenziju neverice otežava izvesna RL desenzitizacija, to bilo ili kroz direktnije poznavanje relevantnih RL fenomena (kod tebe), ili iscrpnije poznavanje relevantne stručne naučne literature (kod Irene). E sad, zanimljivo je kako to zapravo varijacija tvrdnje koju sam svojevremeno čula još od ZŽ, u smislu da savremeni SF nema više onog prostora kojeg je imao pre sletanja na mesec, pejsmejkera, kloniranja izvesne ovce i tomu sličnih tehnoloških stvarnosti. Što, opet dalje, možda i nije sasvim nerazumljiv stav ako gledamo stvari iz perspektive fantastike: ali naravno, meni začudnost nikad i nije bila isto što i fantastika, tako da me to redovito ne dosegne, no da ne otvaram sad kojekakve konzervirane crvuljke...  :P

*

Berserker

 • Jr. Member
 • **
 • 68
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #26 on: July 28, 2016, 09:38:48 AM »
Odlično si shvatila :) Ja sam čak i gori od ostale dece, i da bih zaista uživao u SF delu osećam da mi je potreban što veći otklon od realnosti i moje percepcije ''običnih'' stvari. Zato mi je recimo interesovanje za Gibsona opadalo sa svakim narednim romanom koji se primicao sadašnjici, pa me je Neuromancer raspametio, a Prepoznavanje obrazaca ostavio skroz hladnim iako stilski i zanatski Gibson značajno napreduje sa godinama.

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.222
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #27 on: July 28, 2016, 09:53:16 AM »
Drugim rečima, tebe u SFu ponajviše privlači njegov fantastični deo, jel tako?

*

Irena Adler

 • Newbie
 • *
 • 13
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #28 on: July 28, 2016, 11:34:29 AM »
Dve stvari: ja sam od gejmera još dalje od Lidije (mada kao jesam *čula* za tamagočije i second life :) ); drugo - likovi i priča i nešto (meni) novo u bilo kom smislu su ono što mene privlači fantastici u svim oblicima. S tim što moja iskrivljena perspektiva vuče ka interesovanju za  međuigru između tehnologije i čoveka/društva/čovečanstva, ali pošto toga imam i u ne-fikciji, samo to na žalost, nije dovoljno da mi priča bude stvarno zanimljiva.

*

Berserker

 • Jr. Member
 • **
 • 68
Re: Ted Chiang - Priče tvog života
« Reply #29 on: July 28, 2016, 11:35:50 AM »
Drugim rečima, tebe u SFu ponajviše privlači njegov fantastični deo, jel tako?

Izgleda da je tako  :-[ Doduše, ako se knjiga bavi odredjenim temama koje me baš interesuju (medicina,  psihologija, mitologija, nanotehnolgija npr.) onda tematika izlazi u prvi plan pa mi taj pomak od realnosti nije preterano bitan. Ali sem toga, lepo ja kažem da sam samo za korak odmakao od eskapističkog doživljaja SFa  :-[