Upravo sam pronašao The Lifecycle of Software Objects na netu, koliko danas-sutra potrudiću se da je pročitam

Možda ću baciti pogled na još neku priču već prevedenu, čisto da vidim da li je Skrobonja obavio onako dobar prevodilački posao kako mi se čini. U medjuvremenu, evo kratkog dodatka o zbirci, po pasus o svakoj priči ponaosob, više kao najava nego kao analiza, za eventualne učesnike foruma koje interesuje o čemu se radi u pričama. Ovo ubacujem za slučaj da na forum krenu da svraćaju i ljudi koji se tek otiskuju u vode SFa, mada i očekujem poneku reakciju od Libe da me pokopa

Vavilonska kula, prva priča u knjizi, je najstilizovanija. U njoj stil odnosi prevagu nad inače fenomenalnom premisom o uspešno izgradjenoj Vavilonskoj kuli koja je dodirnula nebeski svod. Medjutim, nebeski svod je od kamena, te sad pratimo ekipu rudara koji imaju zadatak da taj svod i probiju/prokopaju. Spori ritam priče koji prati živote rudara koji putuju mesecima uz kulu je naprosto hipnotišuć, apsolutno dozvoljavajući čitaocu da suzbije nevericu i prepusti se uživanju. Priča poseduje i solidan obrt na kraju, te ne čudi da je tako uspešno komponovan i izveden prvenac doneo piscu nagradu Nebula u kategoriji kratkih priča.
Druga priča u zbirci govori o čoveku koji igrom slučaja bude zamorče u testiranju novog leka koji kao nuspojavu ima povećanje inteligencije. Ted vrhunski opisuje nastanak natčoveka, ekstrapolirajući efekte i potpuno uverljivo predstavljajući osobu čije je razmišljanje u odnosu na ljudsko, nadmoćno otprilike koliko i naše razmišljanje u odnosu na pacovsko. Ova priča ima i najjednostavniji stil uz brz tempo zbog koga izgleda kao da je na adrenalinu. Tu me je već kupio svojom sposobnošću da jasno i uverljivo priča o stvarima koje bi trebalo da potpuno nadilaze našu moć shvatanja. Naravno, prva asocijacija koju ova priča budi jeste ''Cveće za Aldžernona''. Interesantno je da nisam uočio neke jasne paralele izmedju njih, iako imaju istu osnovnu postavku: povećanje inteligencije do nivoa natčoveka. Medjutim, ima dosta jasnih razlika, i mada mi je Chiangova priča dinamičnija, moram da priznam da je Daniel Keys ipak stvorio remek delo na jedan sasvim drugačiji način. Chiang ovoj temi prilazi iz drugog ugla, i njegova priča počinje otprilike na onom mestu gde ''Cveće za Aldžernona'' doživljava vrhunac. Kod Chianga se radi o normalnom čoveku koji zahvaljujući nizu slučajnosti odreaguje na eksperimentalni lek tako što naglo povećava svoju inteligenciju. Ona vrlo brzo prevazilazi ljudsku, ali u samom startu on shvata da će sa svojim novim sposobnostima ubrzo postati meta CIA-e i drugih obaveštajnih službi. Posle toga, cela priča dobija znatno dinamičniji tok i njen glavni adut se sastoji u uverljivom prikazu nadmoćnog razmišljanja jednog natčoveka koji se obračunava sa svojim progoniteljima. Jezik u Chiangovoj priči je jednostavniji, pogodan za brz tempo i akcioni milje u kome se odvija radnja. Čak i kada pripoveda o novim spoznajama superinteligentnog protagoniste koje temeljno menjanju njegovu percepciju stvarnosti, Chiang to radi jasnim i razumljivim jezikom, što po meni dodaje na uverljivosti, ali se tako gubi dosta dramskog naboja koji bi ova priča mogla da ima. Naglasak kod Chianga je na uverljivom prikazu ovog SuperMINDa i maltene matematičkom raščlanjivanju njegovog razmišljanja u jednom trileru. Sa druge strane, Cveće za Aldžernona je topla ljudska priča sa jakim emocionalnim nabojem, sporog toka i sa sasvim drugim aspiracijama. U njoj praktično i nema akcije, ali osećanja koja izaziva u čitaocu su mnogo bogatija. Zbog toga smatram da ove dve priče, osim zajedničke premise o povećanju inteligencije, nemaju praktično ništa zajedničko jer barataju različitim jezikom, akcijom i emocijama.
Neke priče se sastoje uglavnom od ideje. U njima je stil svedeniji, i nekako u drugom planu. Čini mi se da je u njima Ted prosto bio fasciniran spekulacijom šta-ako u toj meri da mu je bilo dovoljno da nam saopšti ideju, ostavivši priču svedenu na osnove, a ponekad čak ni to; ''Deljenje nulom'' nema čak ni formiran kraj, kao da sama ideja o tome da matematika naprosto nije tačna treba da prestravi čitaoca u toj meri da mu priča ne predstavlja više primarni cilj, već može i sam da pretpostavi posledice ovog dokaza i njihov uticaj na život. Ted nam nudi svoju viziju matematičarke koja je upravo shvatila da je oborila osnovne postavke nauke kojoj je posvetila ceo život, te nas ostavlja da zajedno sa njom proživljavamo novi besmisao življenja sa takvim teretom.
Većina priča ipak osciluje negde na sredini izmedju ove dve krajnosti. ''Priča tvog života'' koja je piscu donela i drugu Nebulu, za promenu barata motivom bliskog kontakta treće vrste, ali sa originalnim twistom. Radi se o vanzemaljcima čija jezička struktura omogućava istovremeno sagledavanje i poimanje prošlosti, sadašnjosti, i budućnosti. Opet, snaga priče leži u temeljnom i uverljivom objašnjenju veze izmedju jezika i poimanja vremenskog toka, te daljoj razradi ideje pretpostavkom da lingista koji nauči vanzemaljski jezik istovremeno na taj način menja svoju percepciju vremena te postaje sposoban da sagledava i budućnost.
Čini se da jedina slabost Teda Chianga leži u tome da kad iscrpi ideju koja mu se vrtela po glavi, i kada kaže ono što je želeo o njoj, i sama priča nekako gubi zamah te je on brzo i ne uvek efektno završava. To sam primetio u narednoj priči u knjizi, ''Razvoj ljudske nauke'', koja više liči na alegoriju, ili vic-priču kakvih je bio prepun Sirijus. Naravno, u ovom slučaju vic je dovoljno inteligentan da i tih par strana zahtevaju temeljito udubljivanje ne bi li se ipak na kraju priče i nasmejali. Ali opet kažem, to mu je jedna od retkih slabosti koje sam uočio. Ideje kojima se bavi su raznovrsne, od matematičkih, preko religioznih, do čisto tehnoloških. I sve one izazivaju jaku reakciju kod čitaoca (ili bar kod mene u ovom slučaju) podstičući ga da aktivno razmišlja o pročitanom, pokušavajuću da donese vlastiti sud o datom slučaju.
Moj favorit po pitanju originalnosti je priča ''Sedamdeset dva slova'' o društvu utemeljenom na kabalističkim proučavanjima imena i života koji na taj način nastaje, i u kome umesto moderne tehnologije imamo industriju zasnovanu na golemima i živim mašinama.
Sledeća u knjizi je priča ''Pakao je odsustvo boga'', do danas najefektnija spekulacija koju sam pročitao na prastaru temu zašto-bog-dozvoljava-patnje-nevinih oko koje je lomio glavu još Dostojevski, a od SF pisaca Ursula Legvin u priči ''Oni koji odlaze iz Omelasa''. I naravno, Tedova priča je moj novi favorit u disciplini ''ja sam ateist, a evo ovde čovek lepo napisao i zašto''. Inače je ova priča rekorder po broju osvojenih nagrada, sa het-trikom Hugo-Nebula-Lokus. Libe nemoj po glavi, nemoj po glavi molim te!
Toliko je Ted ubedljiv kad argumentuje svoje ideje pro et contra, da sam i sam nekoliko puta menjao mišljenje u toku čitanja poslednje priče. U pitanju je priča ''Voleti ono što vidiš: dokumentarac'' posvećena mogućnostima psihološke manipulacije ljudima pomoću fizičkog izgleda (iz ugla osoba koje mogu uključiti ili isključiti nervna kola u mozgu namenjena prepoznavanju lepote lica, pa samim tim mogu po želji postati neosetna na fizičku lepotu).