Univerzum u nevolji-Petra Rapaić i Nešo Popović

Author Topic: Univerzum u nevolji-Petra Rapaić i Nešo Popović  (Read 2176 times)

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Univerzum u nevolji-Petra Rapaić i Nešo Popović
« on: January 11, 2021, 12:09:19 AM »
 [ You are not allowed to view attachments ] Dakle, i Univerzum u nevolji je pročitan, knjiga autora Nešo Popović Shonery i Petra Rapaić. Ocena na goodreadsu-4.
Univerzum je zabavna, vrcava, duhovita knjiga o nabeđenom mladom piscu koji se sprema da objavi najbolje napisanu knjigu na svetu, zbog koje će zapretiti implozija univerzuma. Naravno, univerzum ipak ne želi da implodira, pa će poslati jednu manje više nespretnu i iščašenu ekipu da tog mladog pisca, Mirka Pladunjalu zaustavi.
Prisutno je duhovito seciranje naše književne scene, kako bahatosti izdavača , tako i nabeđenosti, egoizma i sujete pisaca početnika, uz mnoštvo referenci na kompletnu društvenu stvarnost, od politike do rijalitija i mentaliteta naroda.
Kao čitalac, moram spomenuti da bih knjigu razložio na dve celine ( koje se prepliću i u knjizi nisu odvojene ), od kojih sam svaku drugačije doživeo.
Jedna mi je bila urnebesno zabavna, vedra i vrcava, a tiče se svemirske ekipe koja je pristigla na zemlju, i njihovih zemaljskih dogodovština  kao i pojedinih likova koje su upoznali na zemlji. Direktor mi je najači lik, legenda, tako se bre živi, važno je dobro pojesti, a ne baktati se s nekim odgovornim poslovima, ili još gore raditi svoj posao-ko normalan voli da radi? 😎mislim ako baš ne mora. Teri mi je super, blizanci isto, Terijeva reakcija na rijaliti jedna od najsmešnijih scena, super su mi likovi i Zorica i Jasmina, pogotovo Jasmina. Za ove likove i njihovu koncepciju-čista petica.
E sad, deo koji mi se  manje svideo je, paradoksalno, ,,glavna'' priča u ovoj knjizi koja se vrti oko Mirka. Ali mislim da je to više do mene subjektivno, nego do neke pogreške autora. Sve su to autori ok sklopili-muke pisca početnika, sujete, egoizam i svađe istih, namazanost u izdavaštvu/štampariji, ,,forumsko'' ludilo, malograđanština na književnim promocijama..sve je to u redu, ali ja sam sve to već na ovaj ili onaj način hiljadama puta čuo, ne samo čuo nego i  sam učestvovao u brojnim forumskim/književno/početničkim diskusijama😀tako da mi je to u tolikoj meri poznato da mi jednostavno ne izaziva više nikakvu reakciju-ni smeh, ni ljutnju, ni razmišljanje,ni negodovanje,  jednostavno je valjda posledica prezasićenosti tom temom. Što ne znači naravno, a verujem da će i biti tako-da neće velikom delu čitalaca upravo delovi sa Mirkom Pladunjalom i ti cirkusi oko književnog sveta biti najzanimljivi deo knjige. Čak verujem da hoće. Ali meni kao pojedincu bolje je leglo ono što sam  prvo opisao, za ovaj drugi deo-trojka.
Ukupno-četvorka. Iako književnost nije matematika, mislim da je realna ocena na kraju.
U svakom slučaju lepo je videti da domaći piscu pišu i naučnu fantastiku ( nema ih baš puno ), i to na jedan zabavan, zanimljiv i inteligentan način. Knjigu apsolutno preporučujem za čitanje.
Prikaz je što bi rekli ni po babu ni po stričevima, iskren, ali ako ja kao neko kome humor u fantastici baš i nije neka glavna sfera interesovanja niti me nešto preterano zanima ili oduševljava, imam dobro mišljenje o knjizi, verujte mi na reč da je vredi pročitati.
Eto toliko od mene, autori mogu ( ako žele ) slobodno da iskopiraju i postave ovaj prikaz gde žele.

p.s. Za uvaženog ABN : Ovo jeste SF knjiga, žanr komična fantastika. Imamo ekipu iz svemira koja dolazi na zemlju, univerzum koji ne želi
da implodira, i Agenciju za kontrolu vremena i prostora. Knjige bi trebalo da ima u svim većim knjižarama.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.003
Re: Univerzum u nevolji-Petra Rapaić i Nešo Popović
« Reply #1 on: January 11, 2021, 06:26:00 PM »
Цењени Аномандер,
хвала на информацијама и приказу те хумористичне СФ књиге! (Узгред, зашто сте слику окачили двапут?)

Е сад, ја бих замолио за неке додатне информације: град и година издања (да ли је то изашло крајем 2020. године?), и, ко је издавач, па, ако се зна, и ко је уредник; и, колико има страница.

Једно важно питање било би, такође:  да ли је то, по обиму текста, стварно роман? Требало би пронаћи неку просечну и типичну, али целу, баш пуну, страницу, и пребројати колико има редова текста (рецимо, 50  ??  ), и колико у типичном реду има словних знакова урачунавајући и размаке између речи (рецимо, 55  ??  ) па помножити то и закључити колико има једна страница (рецимо, 2.750  ??  ) и то помножити са бројем страница, али, целих, пуних. Па, ако дело има 240.000 знакова-са-размацима (енгл. Characters-With-Spaces), онда је роман, а ако има макар само један знак мање, онда није роман, него је прича, претпоставили бисмо – дуга прича, новела. (У томе нема ничег лошег.)

Добро би дошао и податак о цени, у некој конкретној књижари.Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Univerzum u nevolji-Petra Rapaić i Nešo Popović
« Reply #2 on: January 11, 2021, 07:15:43 PM »
Poštovani,
greškom sam dvaput stavio sliku, nije bilo namerno  8)
ja sam knjigu platio 600 dinara +130din ptt troškovi, direktno od autora, tada je bilo neko sniženje. Moguće da će u knjižarama biti nešto veća cena, možda trenutno još nema knjige u knjižarama ali trebalo bi je biti. Moguće je nabaviti i od autora.
Izdavač je PrintArt Publishing d.o.o., Beograd, Dr Nika Miljanića 11, www.printart.co.rs
Tiraž je 1000 primeraka ( tako piše ), Štampa i povez : Službeni glasnik
Beograd, 2020 ( ne znam baš tačan mesec kad je izašla knjiga ).
Kao urednik je navedena Irena Ilić-Vasiljević.
Knjiga ima 309 stranica ( 301+o autorima, zahvalnice, korišćeni citati iz knjiga, tehnički podaci-ukupno 309 )
Redova na tipičnoj stranici 30-32, slovnih znakova 50, tako nešto, zaista sad ne znam baš najpreciznije te podatke.


Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.003
Re: Univerzum u nevolji-Petra Rapaić i Nešo Popović
« Reply #3 on: January 12, 2021, 05:24:15 PM »
Хвала на информацијама!