Knjiga odraza-Miloš Mihailović

Author Topic: Knjiga odraza-Miloš Mihailović  (Read 1690 times)

Anomander Rejk

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 105
  • Strah je ubica uma.
Knjiga odraza-Miloš Mihailović
« on: January 11, 2021, 12:02:46 AM »
 [ You are not allowed to view attachments ] 31.Decembra stigla mi je Knjiga odraza, autora Miloša Mihailovića. Planirao sam je čitati taman nekih petnestak dana u Novoj godini. Pročitao sam je za šest dana. Što govori o kvalitetu knjige.
Kaže se da u ovoj knjizi ima uticaja Poa, Lavkrafta, Pekića, ja bi dodao, iako u pogovoru čini mi se i nije pomenut, i-Milorada Pavića. Koncept Labrisa iza geometrije pojavnih stvari ( Anatomija numinoznog ) i pretakanja snevanog u materijalno ( Harlekin ) svakako ima nešto i Pavićevskog u sebi; ako znamo šta i koga i kako sanjaju Pavićevi junaci, i kako se u tim snovima formira jedno nadtelo , a svako od nas sanja i stvara bar jedan njegov deo.
Anatomija numinoznog započinje zaista furiozno, prelepim pasažima, jezički savršenim. Za nju se kaže da je kamen temeljac ove knjige ( ja se ne bih složio-čitalac ima pravo da knjigu drugačije doživi nego i sam pisac, o tome malo kasnije ). U ovoj priči ima svakako ,,lavkraftovštine'' ali ispričano na originalan način, svojim jezikom. Ima nekih sitnijih stvari zbog kojih ovoj priči ipak ne bih dao peticu, nego četvorku. Jedna od njih je npr. izraz ,,monstruozne  Drugosti''. Iz ovog izraza ,,vrišti'' Lavkraft ( dobro, dobri stari džentlmen iz Providensa nikada ne bi vrištao, ali jasno je na šta mislim ). To Milošu po mom mišljenju nije potrebno-on poseduje izuzetno poznavanje jezika, kreativnost i svoj poseban, specifičan stil ; nisu mu potrebne rečenice i izrazi koji zvuče kao da ih je napisao neki drugi pisac ( pa bio isti mrtav već skoro stotinu godina ).
Ako imam nekih manjih primedbi na prvu priču, sve one nestaje u sledećoj. Moskovljanin-čista petica!To je fantastika koju volim, kakvu i sam pokušavam da pišem, fantastika u kojoj se lagano i neosetno prelazi iz običnog u neobično, iz neobičnog u obično, fantastika koja usred beskrajne ruske stepe nudi čudovišnu, nestvarnu verziju Moskve, i bukvalno nas iz sred-ničega, uvodi u fantastično. Za mene je Moskovljanin kamen temeljac ove zbirke.
Sledeća priča kojoj bih dao peticu je-Graditelj. Odlično vladanje jezikom, strukturom priče, mešavina fantastike, horora, epike. Nemam apsolutno nikakvu primedbu.
Treća priča kojoj bih dao najveću ocenu je-Srce soli. Opet odlično vođenje priče, odlično vladanje jezikom i jedna snovita, gotovo psihodelična fantastika. Jer u konačnom, priroda je taj naš beskrajni   okvir za fantastiku-nema ništa fantastičnije od Prirode, sa velikim P.
Priče kojima bih dao četvorku-Žuta gospođa ( tehnički besprekorna ), već pominjani Harlekin, i dve priče, o ludilu rekao bih-Viktorija i Babalon. Moram reći da mi je Babalon na momente bilo vrlo teško čitati ( ne zato što nije kvalitetan i dobro napisan, naprotiv ), na momente je baš surov, težak, okrutan...gadan, neka mi Miloš oprosti na izrazu. Prilično sam jakog želuca, ali nije mi se bilo lako izboriti sa ovom pričom. Zato jedno malo upozorenje na nju, za one nešto osetljivije i nežnije duše.
Ako postoji nešto slabije u ovoj zbirci ( samo uslovno ,,slabije'' , to slabije je na nivou koga bi mnogi domaći žanrovski pisci itekako poželeli da imaju ) , to su, uslovno rečeno, epskofantastične priče -Karneval zmaja, Ruho ognjevito, Vapaj jelenu, Jedno. Njima bih dao vrlo jaku trojku ( trojku bliže četvorci, nego trojci ). Napisane su dobro, osmišljeno, poneke vidljivo namenski, ali nemaju mi onu snagu i magiju horora/fantastike o Labrisu i ludilu.
E pa sad pitaćete, ako je tako zašto si dao peticu na goodredsu? Pa zato što književnost nije matematika, niti se tako računa. Zbirka u kojoj četvrtina priča zaslužuje najvišu ocenu, a još nekoliko onu tik ispod nje-i zaslužuje najvišu ocenu. Zato što je to nagrada za kvalitet. Za kvalitetno, treba i reći da je-kvalitetno. Nisam ljubitelj fraza ,,ja više volim dobru kritiku, nego pohvalu...'' Naravno, daleko od toga da ne treba saslušati valjanu i konstruktivnu kritiku, ili da treba hvaliti nekvalitetno, ne, ali ono što valja-treba i pohvaliti. Inače čemu stvaranje, čemu i radost stvaranja novih svetova?Ako ćemo i odličnom autoru stalno nalaziti neke primedbe ( a uvek se mogu naći ) onda će se i on jednom demoralisati i klonuti, ja smatram da je upravo ( zaslužena ) pohvala podstrek i za ubuduće, i da je treba uputiti, a ova knjiga i njen autor to svakako zaslužuju.
Miloš je izgradio svoj osoben, koherentan, složen mitos i svet ; odlično vodi priču, odlično gradi strukturu, nemam ja šta puno da mu savetujem. Dva ću saveta ipak , usuditi se da dam : prvi-što više sebe, što više svoje kompleksnosti i složenosti, uzori neka ostanu na dalekoj ivici horizonta, u maglovitim obrascima tamo gde se tek naslućuju ( poput Labrisa ), i drugi-koliko god ovi svetovi bili savršeni i kompleksni, potrebno je i malo ,,obične'' ljudske ljubavi, osećanja, emocija, nadanja, želja...ne kažem da ih nema, ali šta ću, emotivac sam, stara škola, fali mi malo toga.
Eto to bi bio moj prikaz, nadam se da je bio od koristi, i autoru i potencijalnim čitaocima. Čitaocima koji nisu čitali Knjigu odraza bih je svakako preporučio, i to ne samo ljubiteljima žanrovske ( horor i fantastične književnosti ) već ljubiteljima književnosti uopšte.
Uživajte u ovoj knjizi!Ja sam istinski uživao.

Izdavač ove knjige je udruženje AVKF ( Autostoperski voduč kroz fantastiku ).

Ja ne znam ovde staviti sliku, ovo me baš frustrira  >:(odaberem je lepo u atacmentu i kliknem, ali je ne postavlja.