'bar dan.
U zadnjih nekoliko tjedana dao sam si (ne previše) truda i na Goodreadsima napravio "policu" sa svim djelima hrvatske fantastike koja se tamo nalaze (a da sam ih pronašao; u zadnja dva tjedna polako su posustale dojave o novim stvarima tako da je sasvim moguće da je tu sad gotovo sve).
"Polica" se nalazi ovdje:
https://www.goodreads.com/review/list/37346823-dalibor-perkovi?shelf=hrvatski-sfSad, ovo definitivno nije najelegantniji način vođenja evidencije jedne nacionalne književnosti, postoji određeni broj problema koji su imanentni baš portalu Goodreads. Međutim, ima i nekoliko bitnih prednosti:
- količina uloženog truda bila je bar za red veličine manja nego da sam koristio ijednu drugu metodu
- baza podataka koja se koristi je interaktivna; s obzirom da se svi fantastikom bavimo amaterski, pitanje je vremena kad će netko pokleknuti i odustati od bilo kojeg projekta, uz veliku vjerojatnost da će zajedno s njim taj projekt umrijeti; međutim, na Goodreads svatko može dodati knjigu; doduše, ova "polica" je moja "privatna" i na nju samo ja mogu dodavati stvari, ali ovo je samo jedan način na koji se ovo može napraviti
- NAKNADNO se pokazalo da je trivijalno eksportirati ovu bazu u .csv format (kompatibilno s Excelom i svim sličnim programima)
- svaki makar osrednji programer BI MOGAO iz ove police napraviti konkretniju i pregledniju bazu podataka koja će s Goodreadsa povlačiti sve: naslove, autore, ocjene, recenzije, i prezentirati ih na bilo kom drugom web sajtu (Goodreads ima tehnologiju koja to omogućuje)
- najmanje bitno, a možda i ne, na Goodreadsima svatko može ostavljati ocjene i recenzije i zapravo je riječ o odličnom centralnom mjestu za sve što se tiče knjige; da, jasne su mi loše strane ovoga, ali s obzirom na lokalnu stvarnost, uz sve minuse, ovaj aspekt je i dalje jako dobra stvar.
Ono što sam htio pitati je: što je s bibliografijom srpske fantastike? Znam da je Mića imao nešto takvo, ali u kom je to obliku i koliko je dostupno? I postoji li kakva lista na Godreadsima ili, zapravo, bilo gdje drugdje?