Bibliografija/popis domaće fantastike

• 11 Replies
  • 4048 Views
*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« on: June 29, 2020, 10:43:21 PM »
'bar dan.

U zadnjih nekoliko tjedana dao sam si (ne previše) truda i na Goodreadsima napravio "policu" sa svim djelima hrvatske fantastike koja se tamo nalaze (a da sam ih pronašao; u zadnja dva tjedna polako su posustale dojave o novim stvarima tako da je sasvim moguće da je tu sad gotovo sve).

"Polica" se nalazi ovdje:
https://www.goodreads.com/review/list/37346823-dalibor-perkovi?shelf=hrvatski-sf

Sad, ovo definitivno nije najelegantniji način vođenja evidencije jedne nacionalne književnosti, postoji određeni broj problema koji su imanentni baš portalu Goodreads. Međutim, ima i nekoliko bitnih prednosti:
- količina uloženog truda bila je bar za red veličine manja nego da sam koristio ijednu drugu metodu
- baza podataka koja se koristi je interaktivna; s obzirom da se svi fantastikom bavimo amaterski, pitanje je vremena kad će netko pokleknuti i odustati od bilo kojeg projekta, uz veliku vjerojatnost da će zajedno s njim taj projekt umrijeti; međutim, na Goodreads svatko može dodati knjigu; doduše, ova "polica" je moja "privatna" i na nju samo ja mogu dodavati stvari, ali ovo je samo jedan način na koji se ovo može napraviti
- NAKNADNO se pokazalo da je trivijalno eksportirati ovu bazu u .csv format (kompatibilno s Excelom i svim sličnim programima)
- svaki makar osrednji programer BI MOGAO iz ove police napraviti konkretniju i pregledniju bazu podataka koja će s Goodreadsa povlačiti sve: naslove, autore, ocjene, recenzije, i prezentirati ih na bilo kom drugom web sajtu (Goodreads ima tehnologiju koja to omogućuje)
- najmanje bitno, a možda i ne, na Goodreadsima svatko može ostavljati ocjene i recenzije i zapravo je riječ o odličnom centralnom mjestu za sve što se tiče knjige; da, jasne su mi loše strane ovoga, ali s obzirom na lokalnu stvarnost, uz sve minuse, ovaj aspekt je i dalje jako dobra stvar.

Ono što sam htio pitati je: što je s bibliografijom srpske fantastike? Znam da je Mića imao nešto takvo, ali u kom je to obliku i koliko je dostupno? I postoji li kakva lista na Godreadsima ili, zapravo, bilo gdje drugdje?

*

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
Re: Bibliografija/popis domaće fantastike
« Reply #1 on: July 12, 2020, 04:23:53 PM »
Prvo mora neko da postavi te knjige na Goodreads, jelte

Drugo, popis postoji, nepotpun je, a pošto ga prave Boban i Mića i dalje smo polujugosloveni - taguju sa SRH srpsohrvatske autore

http://www.znaksagite.com/sfbiblio/index.php?cmd=q&ord=&page=0&autor=%28SRH%29&naslov=&izdanje=&datum=

Postoji ažurniji, koliko sam shvatio, ali nije prebačen online.

I treće, ne znamo šta da radimo sa regionalnim zbirkama gde smo svi zajedno u veselom polupismenom složencu

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #2 on: July 12, 2020, 10:42:59 PM »
Svaka čast! Veliki posao!

Ja imam nešto ažurniju verziju bibliografije na mom kompu, ali to je daleko od ažurnog...
Ja nešto nasumično ubacujem, kad se setim.
Masa toga još nije ubačena, uključujući i Bobanove nove Znake sagite...
Ako ti treba neka informacija, kukaj...

Dalibore, trebaće mi neke informacije pa mi pošalji tvoj mejl na miodrag.milovanovic (et) gmail.com da te malo gnjavim...

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #3 on: July 13, 2020, 06:59:13 PM »
Prvo mora neko da postavi te knjige na Goodreads, jelte
Pa, kvaka je u tome da je tu otvoren pristup i svatko može dodavati knjige, ne ovisi o nekom timu ili adminima, nego jednostavno: kome se sprdne, kome je stalo, tko je u tom trenutku zainteresiran, taj stavlja. (Sad gledam i fakat nisam to naveo kao jednu od glavnih prednosti, a trebao sam.)

Naravno, često "netko" postane "nitko", ali i ako završi na "niTkome", onda to znači da je isti taj nitko zainteresiran pa onda ionako nema neke štete.

Što se tiče zbirki, one su i jedne i druge i treće, ne? jedno ne isključuje drugo (i treće), a meni je važnije što je nešto tematski nego odakle je samo je, naravno, puno lakše razdijeliti po porijeklu nego tematski. Uglavnom, mislim da je najveći posao napraviti interfejs i ekčuli obaviti posao, a kome se razvrstava, neka se bavi time. Ono što mi je žao je što je Bobanova baza podataka beskorisna za ovu svrhu jer se ne mogu filtrirati domaća djela od stranih.

Mićo, poslah mail, javljam jer s mog servera neki drugi serveri ne prihvaćaju pa provjeri.

edit: Okej, sad vidim da je tvoj Gmail, a za njega ZNAM da bojkotira. Ajd ti meni pošalji na p_dalibor (et)  net (točka) hr

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #4 on: July 13, 2020, 07:09:23 PM »
Ja imam nešto ažurniju verziju bibliografije na mom kompu, ali to je daleko od ažurnog...
Ja nešto nasumično ubacujem, kad se setim.

Inače, da sam na tvom mjestu, prebacio bih to u Excel i šibnuo na Google Docs tako da bude instant dostupno i podesio tako da svatko može "davati prijedloge" koje ti onda možeš jednim klikom "odobriti" to jest pretvoriti u gotov doprinos. Dodatni benefit toga je što je stvar apsolutno uređljiva, možeš dodavati nove stupce kad ti padne na pamet, uređivati, sortirati, aktualno je u svakom trenutku, svatko to može skinuti doma na svoj komp...

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #5 on: July 20, 2020, 10:59:33 PM »
Zbilja je čudno kako se ponekad poklope stvari i različiti ljudi potpuno nezavisno konvergiraju u istom smjeru.

Za vikend se pojavilo ovo:

http://www.udrugafst.hr/bibliografija-hr-sf/

Riječ je o preliminarnoj verziji koja će se dopunjavati, kako u prošlost, tako i u širinu.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #6 on: July 20, 2020, 11:05:17 PM »
Zanimljivo. Hvala...

*

zakk

• Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
« Reply #7 on: September 03, 2020, 01:07:57 PM »
Ono što mi je žao je što je Bobanova baza podataka beskorisna za ovu svrhu jer se ne mogu filtrirati domaća djela od stranih.

a, to može
u ime autora uneseš (SRH) sa sve zagradama

http://www.znaksagite.com/sfbiblio/index.php?cmd=q&ord=&page=0&autor=%28SRH%29&naslov=&izdanje=&datum=

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

• Hero Member
  • 984
« Reply #8 on: September 03, 2020, 04:02:46 PM »
zakk, молим јавите нам, на топику вести, који је програм ЛК за септембар,
да ли ће састанци бити електронски, онлајн, без улажења у ону трибинску салу
да ли ће моћи да се укључе и појединци из других градова, Јоханесбурга на пример
да ли помоћу Zoom
и како ће то функционисати

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #9 on: September 09, 2020, 02:53:55 PM »
Ono što mi je žao je što je Bobanova baza podataka beskorisna za ovu svrhu jer se ne mogu filtrirati domaća djela od stranih.

a, to može
u ime autora uneseš (SRH) sa sve zagradama

Ha! Aj' dobro! Hvala!

Ali... Što je "SRH"?

*

zakk

• Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
« Reply #10 on: September 15, 2020, 05:24:12 PM »
Srpskohrvatski   ;D

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #11 on: September 16, 2020, 04:15:07 PM »
Gh... Pa što nije SH? To je službena kratica, mislim, ima i Wikipedija... Meni je prva asocijacija bila "Socijalistička Republika Hrvatska", naravno, znam, nema smisla, ali vuuuuče... :P