Boris Mišić - "Nebeska zvona" (Presing, 2020)

• 8 Replies
  • 2644 Views
*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« on: April 07, 2020, 10:48:05 AM »
 [ You are not allowed to view attachments ]
Boris Mišić – Nebeska zvona

Izašla je moja druga zbirka priča, pod nazivom Nebeska zvona,
malo u nevreme ( 3. marta ), ali šta da se radi, tako je kako je, ipak da se upišemo...  8) :) Izdavač je Presing.
Knjiga se prodavala nekih desetak dana, otišlo je nekoliko primeraka i u inostranstvo, pošte i kurirska služba u Srbiji još uvek rade, ali sam ja odlučio do daljnjeg da stopiram prodaju, zbog ličnih razloga i pripadnosti ugroženim grupama i porodice, sad ne mogu ići po poštama i bankama i sl, pa kad sve ovo prođe, valjda će onda ići normalnim tokom. Ako neko naruči, ubilježiću ga, pa kad ovo prođe, šaljem  8)
Zbirka ima deset priča, na 176 strana, uglavnom horor i mračnija fantastika. Lokaliteti na kojima se dešava radnja su kako domaći ( Novi Sad, Golubac, Juhor, Slavkovica,okolina Bihaća ), tako u inostranstvu ( Rim, Škotska, pustare Mađarske ), a ima naravno i lokaliteta u svetovima i dimenzijama i van naše stvarnosti.

SADRŽAJ :

Igra krvi i prašine                                                           5
Šapat večnosti                                                                8
Krv lordova                                                                    28
Plesač i pas                                                                    34
Nebeska zvona                                                              39
Osamnaestica                                                                88
Gospodar šakala                                                            98
Panonski demon                                                           110
Motel ispod Juhor planine                                            136
Bela tama                                                                       153

Pogovor                                                                        176

Ja ne uspevam dodati sliku ovde...kad otvorim atacment i izaberem sliku,
nikako ne vidim kako da je stavim u post...
« Last Edit: May 29, 2020, 09:47:26 PM by zakk »

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
Re: Nebeska zvona
« Reply #1 on: April 07, 2020, 03:25:53 PM »
Objasniće ti zakk, ako ga probudimo iz zimskog sna...  :'(

I nije ti neki tajming za zbirku...  Mada, horor... mračna fantastika... možda i nije tako loše vreme...  :)

Pribeleži me, pa ako preteknemo... eto nama čitanja...

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #3 on: April 07, 2020, 09:44:27 PM »
Može. Hvala.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #4 on: April 08, 2020, 08:22:20 AM »
wow... otkud ova naslovnica, Anomandere?
jel pravljena specijalno za knjigu?

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #5 on: April 08, 2020, 05:45:48 PM »
Urednik je radio i naslovnicu  8)
ponudio mi je tri, a ova, sa sivim nebom, vodom, rukom koja se pomalja i izranja iz tog sivila
nekako najbolje objedinjuje sadržaj priča...tako sam bar ja smatrao, pa sam izabrao ovu.

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
Re: Boris Mišić - "Nebeska zvona" (Presing, 2020)
« Reply #6 on: June 07, 2020, 10:37:29 PM »
Veronika Santo o Nebeskim zvonima :
Evo, ja sam pročitala, hvala što si mi poslao knjigu.
 Stigla mi je  na čitanje u jednom posebnom periodu: moja majka je otišla nakon duge bolesti,  našla sam se u Zadru s puno uspomena u vrijeme korona virusa i otkazanim letovima koji su mi onemogućili povratak u Rim.  Rim kojeg sam odmah ponovno našla u priči Šapat večnosti. Mislim da je atmosfera „nagomilane povjesti“, koja me uvijek pomalo onespokojava vrlo dobro ispričana, vjerojatno zato što je nekad bila proživljena.  Rim vruć i nesnosan, a opet neodoljiv, spreman da te uvuče u neku svoju dimenziju za koju nikad ne znaš je li stvarna ili zamišljena.
Da je sve na neki način proživljeno vidi se i drugim pričama. Ne samo zato što se  u poneke od njih osobno uključuješ kao narator(Nebeska zvona, Osamnaestica, Motel ispod Juhor planine), nego i radi emotivnog naboja priča, fine psihološke razrade likova, radnji koje se odvijaju na realnim  mjestima, mjestima koja su i sama protagonisti ispričanog.
Ovo se naročito vidi u priči „Bela tama“ koja je i okvir melankoliji, nekoj tihoj gorčini  i ranama koje nikad nisu zacijelile ni kad su naizgled zaboravljene.
Ima nečeg starinskog u tvom načinu pripovjedanja. Nema traženja iznenađenja po svaku cijenu. Strukura priča je klasična, ritam je odmjeren. U priči „Gospodar šakala“  ideš još i dalje dajući joj oblik pisma-pripovjetke, forme koja je bila naročito popularna u nekim drugim vremenima, kada se više čitalo i bilo manje zavisno od drugih medija.
Nisam neki ljubitelj horror žanra, ali užas  u tvojim pričama   služi za ispričati priču, ima funkciju, nije cilj sam po sebi. Naprotiv, dobro je odmjeren i vuče čitaoca prema kraju priče. Nisam se niti jednom dosađivala, niti jednu priču preskočila.
Jedina primjedba je da su priče „Šapat večnosti“ i „Nebeska zvona“ trebale biti jedna do druge, na samom početku knjige, jer zapravo tvore jednu cjelinu.

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #7 on: January 11, 2021, 08:03:55 PM »
Malo i o vlastitoj knjizi  8) :)
Jedan od prikaza na goodreadsu, Jelena Vučić ( autorka ilustrovanog romana PRATNJA ) o Nebeskim zvonima :

Ne čitam često zbirke, ali moram da kažem da mi se ova dopala.

Imala sam utisak kao da gledam/čitam jedan omnibus. Sve priče, na jedan ili drugi način, provlače kroz sebe istu temu - čudni "magični" prolazi, protok vremena i njegov uticaj na nešto neljudsko (otherworldly) što se može naći na drugoj strani prolaza.

Omiljena priča mi je "Bela tama" možda zato što me podseća na, meni drag, domaći film "Sinovci". Ta priča mi nekako najviše ima tu neku "poetsku metaforu" koju ja volim - vojnici u priči su zapravo postali nešto otherworldly za naš svet nakon što su preživeli rat, odnosno prolazak kroz prolaz.
Takođe su mi se dopale priče sa misterioznim likom Vejnom. Volela bih da postoji knjiga koja se na detaljniji i prisniji način bavi Vejnom i ljudima poput njega. Veoma zanimljiva ideja koju savetujem da pisac dodatno razvije u nešto veće. Atmosfera tih priča me je podsetila na "Intervju sa vampirom", što je za mene plus.

U svakom slučaju, knjiga je kul. Dopao mi se i stil pisanja.

Moja jedina zamerka je: Nisam se nijednom uplašila što me ja malo zbunilo, jer se knjiga reklamira kao horor. Knjiga možda pre pripada mračnoj fantastici, ali bih svakako volela da je u njoj bilo više jeze. Eto ideje za sledeću! ;)

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #8 on: January 11, 2021, 09:46:19 PM »
Stevan Stefanović  ( аутор књиге Богословље Достојевског ) o Nebeskim zvonima :
Неколико недеља књиге Бориса Мишића су ми стајале на полици.. нисам их отварао правдајући се обавезама на оба фронта, редовним послом и писањем, да сам знао оно што знам данас, прочита бих "Небеска звона" одмах, чим ми је поштар донео књиге.. Реч је о збирци кратких прича, које с друге стране, слободно можете читати као роман, јер се радња и ликови прожимају, као и теме и нарација.. Борис нас маестралним пером води кроз наш свет, који преплиће са светом фантастике.. У књизи се модерно додирује са топлом народном епиком, шетајући се Новим Садом, можете ући у аутобус који ће вас одовести у свет водених вила, на Детелинари можете да упознате путнике кроз време.. У древним манастирима у централној Србији, наћиће портале који кидају познате форме времена и простора и показују другачије светове.. И Јухор, над Параћином одвешће вас у митска друидска зборишта.. И за крај, као последња прича, шлаг на торту: рат у Републици Српској, наши хероји, њихова борба и прелазак у Други Свет, где окорели ратници стражаре и даље у белој светлости.. Драги моји, уживајте.. 💞 Најтоплије препоруке од мене и молбе Борису, аутору, да нас брзо обрадује једним романом..