Pa, ako sam već prozvan, da i ja nešto kažem.
Ne sporim da je možda danas elektronska knjiga nešto čemu treba težiti, ali celokupno iskustvo od početka digitalne ere govori da stvari ekstremno brzo zastarevaju i da sve što smo mislili da je "večito" čuvanje ne traje duže od 10 godina.
Ne terajte me da nabrajam elektronske formate na kojima sam držao svoje "elektronske" stvari i koliko muka imam zbog toga...
Nije mi nepoznat problem sa gubitkom digitalnog infoa, ali opet, računam da je velik deo toga bio uzrokovan mojim neznanjem i gubitkom organizacije... plus, ti problemi su kod mene bili samo u ranoj fazi fenomena, završno tamo negde sa CD erom. 😊
sve posle toga je bilo uglavnom pod kontrolom.
Evo, baš ovih dana sam 'izbunarila' par diskova na kojima su mi bile e-knjige još tamo sa smene vekova, u nekom grozomornom fajlu, valjda MS note... strahota 😜
Ali nije to bio nikakav gubitak, jer danas imam sve te naslove u biblioteci, u mobi formatu. Ne verujem da sam išta izgubila, nego prosto tek privremeno zaturila. Inače, najstarije e-knjige koju sam iskopala su bile iz Elrojevog opusa.
No dobro sad, Anomander jeste u pravu, mi se nikad nismo dovoljno zagrejali za e-izdavaštvo. S druge strane, mislim da sam pročitala više domaćih naslova u e-formatu negoli u štampanom, bar kad se o novijoj produkciji radi. Istina, dosta toga su bile piratske kopije, ali to je uglavnom bilo privremeno, samo dok ne nabavim štampani original. Isto tako, glavnina naslova su bili ne-žanrovski, ili barem ne-fandomski. Nekoliko velikih sajtova sa domaćim piratima su učinili više za popularizaciju žanra negoli svi štampani izdavači zajedno, ako mene pitate. Tako da smatram da je šteta što se taj korpus entuzijasta (jer jesu to bili upravo entuzijasti, sve se to radilo bez kinte i bez ikakve 'slave' u pozadini) nije iskoristio za stvaranje infrastrukture za domaću digitalnu knjigu.