Hrvatska fantastika

Author Topic: Hrvatska fantastika  (Read 7691 times)

Izitpajn

• Newbie
  • *
Re: Hrvatska fantastika
« Reply #15 on: April 12, 2020, 09:01:19 PM »
Inače, zaboravih, netko je pitao pa da odgovorim. Što se u Hrvatskoj čita? Nemam pojma, ali onako odokativno bih rekao pizdarije tipa mange ili vampirski ljubići za emo-tinejdžerice ili neki ekvivalent toga. SF je sada glavni u Kini, a ne u tehnološki kolapsirajućim zapadnim društvima. Što se tiče izdavaštva, kažu da u Hrvatskoj ne postoji tržište. Sve se bazira na državnim poticajima i, ako nije poznat autor s kojim izdavač zna da će zaraditi, štampaju se samo stvari koje dobiju državni poticaj, ili eventualno ako autor pljune lovu.

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #16 on: April 13, 2020, 09:38:23 AM »
Pa, ako sam već prozvan, da i ja nešto kažem.
Ne sporim da je možda danas elektronska knjiga nešto čemu treba težiti, ali celokupno iskustvo od početka digitalne ere govori da stvari ekstremno brzo zastarevaju i da sve što smo mislili da je "večito" čuvanje ne traje duže od 10 godina.
Ne terajte me da nabrajam elektronske formate na kojima sam držao svoje "elektronske" stvari i koliko muka imam zbog toga...

Nije mi nepoznat problem sa gubitkom digitalnog infoa, ali opet, računam da je velik deo toga bio uzrokovan mojim neznanjem i gubitkom organizacije... plus, ti problemi su kod mene bili samo u ranoj fazi fenomena, završno tamo negde sa CD erom. 😊
sve posle toga je bilo uglavnom pod kontrolom.

Evo, baš ovih dana sam 'izbunarila' par diskova na kojima su mi bile e-knjige još tamo sa smene vekova, u nekom grozomornom fajlu, valjda MS note... strahota 😜

Ali nije to bio nikakav gubitak, jer danas imam sve te naslove u biblioteci, u mobi formatu. Ne verujem da sam išta izgubila, nego prosto tek privremeno zaturila. Inače, najstarije e-knjige koju sam iskopala su bile iz Elrojevog opusa.

No dobro sad, Anomander jeste u pravu, mi se nikad nismo dovoljno zagrejali za e-izdavaštvo. S druge strane, mislim da sam pročitala više domaćih naslova u e-formatu negoli u štampanom, bar kad se o novijoj produkciji radi. Istina, dosta toga su bile piratske kopije, ali to je uglavnom bilo privremeno, samo dok ne nabavim štampani original. Isto tako, glavnina naslova su bili ne-žanrovski, ili barem ne-fandomski. Nekoliko velikih sajtova sa domaćim piratima su učinili više za popularizaciju žanra negoli svi štampani izdavači zajedno, ako mene pitate. Tako da smatram da je šteta što se taj korpus entuzijasta (jer jesu to bili upravo entuzijasti, sve se to radilo bez kinte i bez ikakve 'slave' u pozadini) nije iskoristio za stvaranje infrastrukture za domaću digitalnu knjigu.

Izitpajn

• Newbie
  • *
« Reply #17 on: April 13, 2020, 10:25:49 AM »
S druge strane, mislim da sam pročitala više domaćih naslova u e-formatu negoli u štampanom, bar kad se o novijoj produkciji radi.

Daj me podsjeti, gdje ti ono živiš? ;)

Osim ako nemam krivu ili zastarjelu informaciju :)

Anomander Rejk

• Full Member
  • Strah je ubica uma.
« Reply #18 on: April 14, 2020, 12:30:14 PM »
Samo da napomenem, da ne budem pogrešno shvaćen,
nikako nisam protiv elektronskog izdavaštva  8)
i svakako planiram i imam ga u vidu za neke buduće projekte,
mislim da što se njega tiče kod nas ima puno mesta za napredak, i biće napretka
iako i dalje i lično volim više štampano izdavaštvo, i smatram da će kod nas i dalje imati prevagu,
ali to ne znači da ću odbaciti i e--varijante, naprotiv.

angel011

• Sr. Member
« Reply #19 on: May 19, 2020, 08:21:29 PM »
S druge strane, zadnjih nedelju dana na fejsu imamo odličan podkast gde Relja ( pisac iz Torte ) i još par ljudi
čitaju kratke priče, do 10minuta, znači audio varijanta.
Nema više od sedam lajkova po  priči, i vrlo sam sumnjičav koliko to ljudi uopšte sluša.

E, sad je to znatno duže od nedelju dana. Šta misliš da otvoriš poseban topik za Priče za laku noć, objasniš šta je to, kako je nastao projekat, postaviš neke linkove (naravno, ne za svaku priču pojedinačno)? Mislim da svakako zaslužuje svoj topik.

Anomander Rejk

• Full Member
  • Strah je ubica uma.
« Reply #20 on: May 30, 2021, 04:01:30 PM »
Što se tiče hrvatske fantastike, relativno dosta sam čitao.
Pročitao sam nekoliko knjiga Saše Šebelića, dve knjige Veronike Santo, jednu Aleksandra Žiljka,
čitao sam hrvatske autore u onim brojevima UBIQ-a, Marsonica i Istrakonskih zbirki gde sam i sam bio objavljen,
tako da mislim da imam prilično dobar uvid u scenu savremene hrvatske fantastike i savremenih autora.
U neku stariju gardu koja je pisala osamdesetih i ranije sam već slabije upućen.

Izitpajn

• Newbie
  • *
« Reply #21 on: September 26, 2023, 12:46:50 PM »
Evo, pitala lidija prije tri godine, pa da odgovorim da je ono moje čudo izašlo u službenom elektronskom izdanju, ko oće, neka da neke sitne pare AVKF-u, hvala im :)

https://fantasticnivodic.com/product/rakova-djeca-dalibor-perkovic/