Hrvatska fantastika

Hrvatska fantastika

• 20 Replies
  • 5965 Views
*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
Hrvatska fantastika
« on: April 02, 2020, 05:18:27 PM »
Izi, može malo informacija šta se tu kod vas radi u poslednje vreme.
Ima li nekih novih romana i zbirki koji bi zavređivali pažnju?

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
Re: Hrvatska fantastika
« Reply #1 on: April 02, 2020, 09:16:34 PM »
Pa.... Iz pouzdanih izvora znam da ti definitivno znaš za jedan roman koji mislim da zavređuje pažnju ;) Oni koji ne znaju mogu kliknuti ovdje. Ako netko voli/može čitati s ekrana, link na PDF se nalazi na kraju blurba.

Što se tiče ostalog, Mislim da je Nokturno za krpelja Milene Benini relativno nov, a čini mi se da je i Mletački sokol relativno nov (možda godinu dana).

Također, upravo je završena nova sferakonska zbirka koja bi trebala biti dostupna onlajn, nije još, ali samo što nije.

Za dalje ne znam, nisam neki kroničar, a i malo sam izvan štosa. Inače, obnovili smo NOSF-ov forum i sasvim je moguće da će se tamo obnavljati "arhiva", ako ništa drugo, za žiri za SFERU. Nova adresa je https://nosf.sfera.hr, a sad vidim da Mirko održava vatru ovdje: https://nosf.sfera.hr/viewtopic.php?f=24&t=4744

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #2 on: April 02, 2020, 11:36:35 PM »
Hvala. Kad sam poslednji put bio na nosfu bio je mrtav...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #3 on: April 08, 2020, 08:56:52 AM »
Ja sam svojevremeno počela sa čitanjem Mletačkog sokola čim sam ga dobila, ali se nikako nisam mogla zagrijati... početak me se dojmio pomalo naporan, ima tu izvestan info overload koji bi se nekako i mogao probaviti, samo da je bar malko manje mehanički u svojoj prirodi...  dal je čitao ko od vas?

Ima li tvoje knjige u e-knjižarama, Izitpajne?

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #4 on: April 08, 2020, 12:44:58 PM »
Baš u knjižarama ne, jer nije napravljena kao e-book. Ima samo PDF koji spomenuh. Zašto?

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #5 on: April 08, 2020, 12:54:09 PM »
Pa, mislim da e-verzija knjige može prići daleko većem broju čitalaca nego papirna knjiga, bar kad se o fandomu radi; druga je stvar kad se ima hrpa promocija i marketinga od velikog izdavača, ali kad se ima samo word-of-mouth marketing, onda je e-knjiga daleko bolja opcija, bar po meni.

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #6 on: April 08, 2020, 01:04:21 PM »
Samo da provjerim, je li ti promaklo da je dostupan besplatni PDF?

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #7 on: April 08, 2020, 01:08:44 PM »
ne, nije, ali sa pdf formatom je gadno baratati... nema se tu svih onih predivnih opcija koje e-knjiga mora da ima nowdays... 

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #8 on: April 08, 2020, 04:15:09 PM »
Ha, štajaznam, mislim da ne mora. Kome se čita, čitat će, kome se ne čita, ne vjerujem da bi dodatna kozmetika privukla značajniji broj nećkaroša.

Mislim, nisam protiv, ako itko u nekom trenutku pokaže želju da se time pozabavi, dobit će moju podršku, ali ja sam potrošio određeno vrijeme na pokušaje formatiranja, nisam uspio i shvatio da mi se ne isplati više petljati s tim.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #9 on: April 12, 2020, 09:20:16 AM »
Mimoilazimo se, verovatno mojom krivicom...

Ja ne govorim o digitalizaciji papirnate knjige (mada je i to bolja opcija od one koju trenutno imamo, ali o tome ću kasnije), nego o ulaganju svog novca potrošenog na papirnu knjigu u proizvodnju digitalne knjige. Dakle, ne pdf-a, ne piratskog ocr-ovanja originalno knjiškog teksta, nego u proizvodnju pošteno napravljene digitalne knjige.

Zašto? Zato što smatram da je fandomska proizvodnja štampane knjige na užasno prizemnom nivou, iako dobro znam da je mnogo autora samizdata dalo poštenu svotu novca, za koju su mogli da imaju veoma kvalitetno urađenu digitalnu knjigu.

I ne želim sad da preterano uopštavam, naravno da svako od tih autora ima svoje razloge, i to je fer i razumljivo. Ali ipak mi se čini da je među tim razlozima najzadnji upravo onaj koji bi trebao biti primarni, a to je da knjiga dopre do što više ljudi i da bude čitana. A prilično sam sigurna da knjiga štampana u trenutnim (tren koji nam traje već 3 decenije, ali dobro sad) okolnostima bude slabo čitana, delimično i zbog toga što se teško nabavlja: 100 ili 200 primeraka štampane knjige bude uglavnom podeljeno prijateljima i poznanicima, a takva knjiga često ne ide dalje od tih primaoca, a još češće i tu ostane nepročitana.

Digitalna knjiga malo košta i lako se kupuje, to zasigurno znam iz sopstvenog iskustva. A da li će se tako kupljena knjiga voleti ili ne, to je druga stvar, i ne bi trebalo da ima veze sa njenom dostupnošću ionako.

E sad, zašto većina autora to ne prihvata kao datost, stvarno ne znam. U okolnostima u kojima se na paprinoj knjizi ionako ne mogu napraviti pare, mislim da bi trebalo biti primarno da je barem čitana. Mislim, nije li to bio primarni poriv iza njenog pisanja in the first place?

A problem sa pdf formatom prevazilazi kozmetiku, po mom mišljenju; prednosti digitalne knjige su suštinske, od formatovanja fonta i stranica za lakše čitanje, preko pravljenja i sortiranja beleški, pa sve do sinkovanja da se čitanje bez poteškoća nastavi sa svih mobilnih naprava koje imamo. To nije puka kozmetika, po meni. A najbolje od svega – imanje digitalne knjige me nikad nije sprečilo da kupim i papirnu, ako je smatram vrednom kupovine.

Tako da, po meni, digitalna knjiga je win-win situation.  :)

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #10 on: April 12, 2020, 10:40:14 AM »
Ja moram da se malo uključim, ne zameri što se neću složiti u svemu s tobom  8)
To za e-knjigu je tačno na Zapadu, ovde to još uvek nije zaživelo u tolikoj meri i pitanje da li će ikada u toj meri. Recimo, odokativno, da ovde imamo 10 % populacije koja redovno čita i kupuje knjige. Većina te populacije uvek daje prednost štampanoj knjizi. U toj meri jesu ,,konzervativni''. Naravno, ima i suprotnih primera, neki će se možda javiti i ovde, ali imam razloga da mislim da je moj stav u vezi većine ispravan.
Ljudi vole da poseduju štampanu knjigu. Imao sam narudžbe iz sela i naselja sa juga Srbije, recimo, za koja sam za neka
i prvi put čuo. Ljudi vole imati štampanu knjigu. Takođe i knjige kruže, pozajmljuju se na čitanje članovima porodica, prijateljima
i za to sam čuo. Naravno, neke zarade nema, ja lično nisam bio u minusu, čak sam uspeo finansirati i sledeću knjigu id prošle, ali
i ta neka zarada je naravno ništa specijalno.
S druge strane, zadnjih nedelju dana na fejsu imamo odličan podkast gde Relja ( pisac iz Torte ) i još par ljudi
čitaju kratke priče, do 10minuta, znači audio varijanta.
Nema više od sedam lajkova po  priči, i vrlo sam sumnjičav koliko to ljudi uopšte sluša.
Mnoge odlične e-stvari naprosto prođu neprimećeno.
Ja mislim da ti jesi u pravu, ali za Zapad, ovde je još uvek štampana knjiga duboko ukorenjena
i mislim da će to još dugo biti tako. Možda i zauvek.

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #11 on: April 12, 2020, 10:50:08 AM »
Naravno, pričam o svom iskustvu, saznanjima i utisku u Srbiji,
moguće da je u Hrvatskoj drugačije,
kod nas ionako više vole epsku i folklornu fantastiku, dok je u Hrvatskoj uvek SF jače stajao,
pa su možda prijemčiviji i za elektronsko izdavaštvo.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #12 on: April 12, 2020, 05:02:06 PM »
Ja moram da se malo uključim, ne zameri što se neću složiti u svemu s tobom  8)
To za e-knjigu je tačno na Zapadu, ovde to još uvek nije zaživelo u tolikoj meri i pitanje da li će ikada u toj meri. Recimo, odokativno, da ovde imamo 10 % populacije koja redovno čita i kupuje knjige. Većina te populacije uvek daje prednost štampanoj knjizi. U toj meri jesu ,,konzervativni''. Naravno, ima i suprotnih primera, neki će se možda javiti i ovde, ali imam razloga da mislim da je moj stav u vezi većine ispravan.

Pa, ja u principu lako mogu to tvoje zapažanje da prihvatim kao tačan opis stanja na terenu – uostalom, ti to bolje znaš, pa još i iz prve ruke – ali i dalje imamo probleme tiražne limitacije, nedosezanja publike, a time i svojevrsne auto-getoizacije koju to proizvodi...

S druge strane, ti također iz prve ruke imaš i određeno iskustvo sa prvom Tortom, dakle, sigurno vidiš da tu ipak ima prostora za ekspanziju. Šta ja znam, danas je ta granica između „kod nas“ i „u svetu“ ipak malko poroznija nego što je bila kad je štampano izdavaštvo imalo monopol nad žanrovskom literaturom, bar se meni tako čini.

i recimo da to jeste tačno što pominješ, taj konzervativni afinitet ka štampanoj knjizi - mislim, vidi samo Miću, ima gomila e-knjiga koje mogu da mu dam, ali on rađe čeka da nabavi papirnu...  ;D – ali to bi onda trebalo možda podrobnije analizirati, bar da se nađu razlozi. Jer smatram da ima dosta razloga zbog kojeg žanrovsko tržište preferiše štampane knjige, ali bojim se da povelik broj njih ima vrlo malo veze sa samim čitanjem.

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #13 on: April 12, 2020, 05:46:31 PM »
Pa, ako sam već prozvan, da i ja nešto kažem.
Ne sporim da je možda danas elektronska knjiga nešto čemu treba težiti, ali celokupno iskustvo od početka digitalne ere govori da stvari ekstremno brzo zastarevaju i da sve što smo mislili da je "večito" čuvanje ne traje duže od 10 godina.
Ne terajte me da nabrajam elektronske formate na kojima sam držao svoje "elektronske" stvari i koliko muka imam zbog toga...
A vidi ovu lepotu...

[ You are not allowed to view attachments ]
« Last Edit: April 14, 2020, 12:39:32 AM by zakk »

*

Izitpajn

• Newbie
  • *
  • 22
« Reply #14 on: April 12, 2020, 08:56:29 PM »
Mislim da autori nisu previše mjerodavni u ovom pitanju. Kakva će biti forma knjige je zapravo na izdavaču. Posao je izdavača da tu formu proda i da se potrudi da ona stigne do što većeg broja kupaca, tj. konzumenata. Izdavač će se onda, naravno, prilagoditi tržištu, ako pretpostavimo da ima imalo mozga i iskustva.

Naravno, ako nema ni mozga ni iskustva, onda je to druga priča. Ali ja, kao autor, u tome imam još manje iskustva. Ono što definitivno znam je da ja želim svoju knjigu vidjeti na svojoj polici, ali ne isključujem mogućnost da, ako pametni i iskusni izdavač tako odluči, da glavnina ide u e-izdanju, a da se odštampa neka sića za "osobne potrebe". Uostalom, digitalni tisak je tu, nije preskupo pa si ego to može priuštiti.