Mimoilazimo se, verovatno mojom krivicom...
Ja ne govorim o digitalizaciji papirnate knjige (mada je i to bolja opcija od one koju trenutno imamo, ali o tome ću kasnije), nego o ulaganju svog novca potrošenog na papirnu knjigu u proizvodnju digitalne knjige. Dakle, ne pdf-a, ne piratskog ocr-ovanja originalno knjiškog teksta, nego u proizvodnju pošteno napravljene digitalne knjige.
Zašto? Zato što smatram da je fandomska proizvodnja štampane knjige na užasno prizemnom nivou, iako dobro znam da je mnogo autora samizdata dalo poštenu svotu novca, za koju su mogli da imaju veoma kvalitetno urađenu digitalnu knjigu.
I ne želim sad da preterano uopštavam, naravno da svako od tih autora ima svoje razloge, i to je fer i razumljivo. Ali ipak mi se čini da je među tim razlozima najzadnji upravo onaj koji bi trebao biti primarni, a to je da knjiga dopre do što više ljudi i da bude čitana. A prilično sam sigurna da knjiga štampana u trenutnim (tren koji nam traje već 3 decenije, ali dobro sad) okolnostima bude slabo čitana, delimično i zbog toga što se teško nabavlja: 100 ili 200 primeraka štampane knjige bude uglavnom podeljeno prijateljima i poznanicima, a takva knjiga često ne ide dalje od tih primaoca, a još češće i tu ostane nepročitana.
Digitalna knjiga malo košta i lako se kupuje, to zasigurno znam iz sopstvenog iskustva. A da li će se tako kupljena knjiga voleti ili ne, to je druga stvar, i ne bi trebalo da ima veze sa njenom dostupnošću ionako.
E sad, zašto većina autora to ne prihvata kao datost, stvarno ne znam. U okolnostima u kojima se na paprinoj knjizi ionako ne mogu napraviti pare, mislim da bi trebalo biti primarno da je barem čitana. Mislim, nije li to bio primarni poriv iza njenog pisanja in the first place?
A problem sa pdf formatom prevazilazi kozmetiku, po mom mišljenju; prednosti digitalne knjige su suštinske, od formatovanja fonta i stranica za lakše čitanje, preko pravljenja i sortiranja beleški, pa sve do sinkovanja da se čitanje bez poteškoća nastavi sa svih mobilnih naprava koje imamo. To nije puka kozmetika, po meni. A najbolje od svega – imanje digitalne knjige me nikad nije sprečilo da kupim i papirnu, ako je smatram vrednom kupovine.
Tako da, po meni, digitalna knjiga je win-win situation.