Romani u 2018

Author Topic: Romani u 2018  (Read 16340 times)

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani u 2018
« Reply #45 on: January 27, 2020, 02:46:10 PM »
Aleksandar Đukanović - Ostrvo mrtvih (Agnosta, 2018)Autor:: Aleksandar Đukanović
;Žanrovi:: Domaći pisci, Fantastika
;Izdavač:: Agnosta
;Godina izdanja:: 2018.
;Broj strana: 235
;Pismo: Latinica
;Povez: Tvrd
;Format: 20 cm
;
;Novi roman Aleksandra Đukanovića Ostrvo mrtvih prirodan je nastavak razvijanja jedne autentične poetike čiji su se obrisi mogli prepoznati u Mamonovom ključu, prethodnoj knjizi ovog autora.Tematski razuđen, stilski razbarušen, sa mnoštvom digresija na našu neveselu društvenu stvarnost koja je transponovana na jednu pomalo košmarnu sliku sveta, ovaj roman Aleksandra Đukanovića nam priča priču koja nas do trenutka kada sklopimo korice drži u stanju „čitalačke pripravnosti“.
;
;Glavni junak romana, intelektualac na pragu onoga što bismo, služeći se oveštalim jezikom, mogli da nazovemo sredovečno doba, biva akter i žrtva niza fantazmogoričnih događaja, grubo iščašenih u odnosu na njegovu beogradsku svakidašnjicu. Junaci ove knjige izrastaju iz onoga što govore i ovaj nas pisac, koji je majstor dijaloga, sigurnom rukom izvodi na čistinu, pošto prođemo kroz svojevrsnu arkadiju simbola i svega onoga saobraznog jednom postmodernističkom rukopisu.
;
;Vešto nas prevodeći iz realnog u fantastično, Đukanović svojim romanom uvek ostavlja otvorena mnoga vrata, iza kojih se, bez izuzetka, nanovo iznenadimo prostorima u kojima smo se obreli, što ovu knjigu čini svežom i prijemčivom za mnogobrojna tumačenja, rečju univerzalnom.
;
;– Velimir Knežević

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani u 2018
« Reply #46 on: January 27, 2020, 02:54:50 PM »
Maja Gojkov - Kameni park (Nova poetika, 2018)Autor:: Maja Gojkov
;Žanrovi:: Domaći pisci, Epska fantastika
;Izdavač:: Nova poetika - Argus Books & Magazines
;
;U maniru najpopularnije savremene literature, takozvane spekulativne fikcije, i ovo delo bi moglo da stane uz najveća svetska izdanja Klajva Stejplsa Luisa, Tolkina, Terija Pračeta i Kristofera Paulinija. I to zato što je književnica u svoje redove utkala ne samo uzbudljive i neočekivane obrte, već i zbog toga što se u njima pronalazi i fikcija, i elementi horora, ali i naučna fantastika, sa sve izmešanim istorijskim i likovima koji tek pristižu iz budućnosti, stvorenjima iz slovenske mitologije i nadnaravnim bićima koji teže da zaposednu svet.

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani u 2018
« Reply #47 on: January 27, 2020, 03:01:48 PM »
Nenad Šakota - Dodir (Otvorena knjiga, 2018)Ponekad je potrebno znatno više od obične hrabrosti da bi se pobedilo zlo. Kada četvoro ljudi koji se međusobno ne poznaju uvide da je jedini dokaz ubistva zajedničke poznanice sakriven u njihovim snovima, takvu će hrabrost i pokazati.

Kakvu tajnu krije hvatač snova koji su svi do jednog dobili od žrtve stravičnog zločina?

Ko je ispleo mrežu smrti a ko onu što u stihovima i crnim perima krije pravu istinu?

Ponekad je rešenje zagonetke tu, na dohvat ruke, svega korak daleko...ili vas od njega, možda, deli samo jedan dodir.