Romani fantastike u 2015. godini

Author Topic: Romani fantastike u 2015. godini  (Read 6682 times)

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Romani fantastike u 2015. godini
« on: June 25, 2016, 11:54:58 AM »
U nastavku su dati romani fantastične književnosti objavljeni premijerno u Srbiji 2015. godine. Kratka objašnjenja iza romana su skinuta sa interneta...

Matilda Veljković, ZMAJ I MILENA – autor
Todor Grigoriadis, TRN – KOS
Aleksandar Gutović, IZGUBLJENI INDIGO – Nova poetika
Ivan Drajza, VINČA ZNAMENJE BOGOVA– Porta Libris
Danijel Jovanović, SEVERNA KAPIJA, DUHOVI PROŠLOSTI- Presing
Milan Jovanović, STAKLENA MASTIONICA – Srpska književna zadruga
Gordana Maletić, LEGENDA O NEOSVOJIVOM GRADU- Laguna
Miljan Marković – KLARINA LJULJAŠKA – Nova poetika
Mirko Miloradović, 2036 SERBIA – Prosveta
Mirko Mladenović, BIO JEDNOM JEDAN NAROD– Porta Libris
Miloš Petković – TAJNA STARE VODENICE – Porta Libris
Nebojša Petković – RAT (drugi deo serijala Poslednji grad) – Porta Libris
Vladislav Radak, KNJIGA – IP Dobar naslov Beograd
Veronika Santo, GRANICE NA VJETRU – Everest media
Aleksandar Tešić, 2084 – Porta Libros
Uroš Timić, OSMI ŽIVOT – Laguna

Dušan Bulić – CRNI HRAST – Porta Libris
U ambijentu Beograda iz ne tako davne prošlosti, koji nam iz sadašnje perspektive izgleda kao idilični svet naše mladosti, odvija se uzbudljiva priča o prijateljstvu, ljubavi i mračnim silama koje prete. Autentičan, intiman, a opet isprepletan misterijom, užasom i napetošću, roman „Crni hrast” Dušana Bulića istovremeno je dirljiv, uznemirujuć i samouveren iskorak u svet fantastike. Ovim delom autor izrasta u novi i originalni glas naše fantastične literature.

Matilda Veljković, ZMAJ I MILENA
Čitanjem "Zmaja i Milene" priuštićete sebi trenutke uživanja u rimama bajalica protiv uroka naših baka, kratak kurs o simbolici, obredima i verovanjima staroslovenskih naroda, a teške sudbine i iskustva junaka ovog romana obogatiće vašu maštu i oplemeniti svakodnevnicu širokim poljima sa divljim vetrovima, vrhovima Homolja na kojima žive vile i zmajevi i toplinom žara sa ognjišta dedovine

Todor Grigoriadis, TRN – KOS
U naizgled običnom slučaju požara, biće otkriven stravičan zločin. Privatni detektiv ružne prošlosti, iskoristiće preokupiranost odreda za teške zločine, i izabraće da na svoju ruku ispita slučaj. Dok bude tumarao mračnim uglovima post-apokaliptičnog grada nekad zvanog Beograd, neće biti svestan da ga nešto mnogo strašnije vreba u tami... U pitanju je snažan SF triler na vise od 200 strana, sa dosta napetosti i akcije što čini da se ovaj roman čita brzo i lako.

Aleksandar Gutović, IZGUBLJENI INDIGO – Nova poetika
Radeći na novinarskom zadatku Edvard Lindstorm će prisustvovati seansi hipnoze nakon koje će se zajedno sa ostalim učesnicima naći na meti tajanstvenog Reda Ana. Kult je u potrazi za Odabranim koji u sebi nosi tajnu zaboravljene ljudske prošlosti.
Edvardova kosmička sudbina neraskidivo će uplesti svoje niti u misteriju koja će ih odvesti na putovanje u zaboravljenu zemlju. Tumačenjem znakova koji se nalaze oko njih biće sve bliže izvoru znanja i istine koja hiljadama godina čeka na njihov dolazak.
Hoće li ih nevidljiva ruka Tragača i njihovih sledbenika sprečiti u nameri da prođu kroz kapiju bogova i da kroz nju povedu ostatak čovečanstva?

Ivan Drajza, VINČA ZNAMENJE BOGOVA– Porta Libris 
Roman koji donosi nedoživljenu avanturu, začinjenu uzbuđenjem trilera i jezom horora. Na zapadu, preteće senke promiču kroz noć i donose smrt. Na istoku, nepojmljiva sila, nošena stepskim vihorom na leđima zveri, sprema se da se obruši na miroljubivi svet stare Evrope. Dok su egipatske piramide bile tek san daleke budućnosti, i dok su zapadnom Evropom lutala plemena sa kamenim sekirama, odevena u štavljene kože, na Balkanu je cvetala civilizacija hiljadama godina naprednija od svog vremena, moćni narod koji je prvi u istoriji čovečanstva topio metal i čiji su trgovci vladali svekolikim znanjima i nepojmljivom mudrošću.

Danijel Jovanović, SEVERNA KAPIJA, DUHOVI PROŠLOSTI- Presing
Severna kapija: Duhovi prošlosti roman je prvenac mladog pisca Danijela Jovanovića. Objavljen u aprilu ove godine roman je odmah pobrao brojne simpatije publike koja je učinila da se prvi tiraž gotovo rasproda za svega par meseci. Ovaj fenomenalni roman naći će se na ovogodišnjem sajmu knjiga kao jedna od glavnih uzdanica Presing izdavaštva. Severna kapija je priča koja prati Suzanu, hrabru tinejdžerku sa sela, koja nakon osnovne škole po prvi put odlazi daleko od kuće i upisuje jednu od najuticajnijih evropskih srednjih škola. Ustanova smeštena u planini i izolovana od ostatka civilizacije funcioniše po posebnim pravilima kojih se učenici moraju pridržavati. Suzana tako, pored klasne razlike i teškog gradiva, iznenada biva suočena sa surovom prošlošću koju zidovi drevne škole kriju već decenijama. Devojčica biva uvučena u stari svet slovenskih verovanja i na svojoj koži otkriva da legende o prevrtljivim vešticama i zlim demonima još uvek žive tamo negde. Tragajući za odgovorima koji bi doneli spokoj uznemirenim dušama, Suzana biva primorana da se iznenada suoči sa sopstvenim duhovima iz prošlosti. Tajne koje će otkriti promeniće njen pogled na svet. Ova napeta i na trenutke mračna priča govori o snazi porodične ljubavi, prijateljstvu, periodu odrastanja i preprekama sa kojima se svako od nas kroz život suoči kako bi spoznao samoga sebe. Severna kapija: Duhovi prošlosti prvi je od planiranih četiri delova ovog fantastičnog serijala. Ako se po jutru dan poznaje, Suzana bi mogla da postane jedan od najvoljenijih heroja novih generacija.

Milan Jovanović, STAKLENA MASTIONICA – Srpska književna zadruga
Roman iz ere Interneta. Glavni junak romana je iz Srbije. Obreo se u Belgiji, gde mu se životni putevi – profesionalni, ljubavni, romaneskni – ukrštaju sa putevima drugih aktera ove uzbudljive povesti. Među tim putevima, u mozaiku i zapletu romana, nalazi se i jedan neobični, neočekivano dramatični: to je put s elementima naučne fantastike zasnovane na mogućnostima genetičkih eksperimenata, kloniranja, udvajanja ličnosti i paralelnih svetova. Parapsihologija se dodiruje sa elementima kriminalističke fabule, triler sa temom umetnosti. Potraga za odgonetkom tajne čini ovu prozu uzbudljivom i napetom.

Gordana Maletić, LEGENDA O NEOSVOJIVOM GRADU- Laguna
Novi roman autorke koja je ovenčana najznačajnijim domaćim nagradama i čija se dela prevode na mnoge jezike.Poslepodne i noć pre bitke bili su prelaz između dva sveta. Svako je dobio mogućnost da još nešto uradi u možda poslednjim satima svog života... Ubrzo po osnivanju, Bogdana se pročula kao grad lepote, blagostanja i harmonije, a tokom vekova priče putnika pretočile su se i u legendu o njenoj nepobedivosti. Grad je magičnom snagom privlačio doseljenike, prilagođavao ih sebi i pretvarao u vredne i zadovoljne ljude – sve dok se pred njegovim zidinama nije našao osvajač Demonaj. Da bi spoznao tajnu nepobedivosti grada i tako ga pokorio, među njegove stanovnike šalje plaćenike i uhode koji će upoznati čudesni grad postajući i sami deo njegovog života. Otkrivajući detalje iz svakodnevice, upoznajući mlinara i zvonolivca, igračicu i glumce, golubara i pekarovu ženu, ali i mudraca, čarobnicu i lopova, pa i samog kralja, tihi uljezi se približavaju radovima astrologa i alhemičara i, konačno, tajni zlatnorunog ovna, zaštitnika grada. Kako se opsada bude pretvarala u sukob magije i nauke tako će se Bogdana naći u iskušenjima kojima se njene zidine ne mogu odupreti a stanovnici sučeliti sa odlukama čije posledice možda i ne smeju da prihvate.

Miljan Marković, KLARINA LJULJAŠKA– Nova poetika
Prva knjiga u ediciji NOVOUM ("Edicija je sinteza novuma kao Suvinovog preduslova da je nešto SF, odnosno, fantastika, i UMA kao podsećanje da takva literatura pretpostavlja promišljanje o pročitanom")... Tamo gde linije između dobrog i lošeg gotovo i nema, postoji grad sa bezbroj tajni. Tamo iza svake senke vreba par tirkiznih očiju željnih krvi. Tamo je Oniks Abero, a u Novom H'Orluu je i ona. Zoe. Oniks Abero se godinama uspešno bori sa tirkiznim očima, čuva grad, ali da li je to dovoljno? Ukoliko je rešenje problema metak, onda ga nema, niti će ga biti. Ali, šta će se dogoditi ako nije tako? Šta ako rešenje nije upotreba sile, nego spoznaja - ko sam ja? I šta će se dogoditi ako spoznaja dođe prekasno?

Mirko Miloradović, 2036 SERBIA – Prosveta
Zemljina kugla se, zahvaljujući napretku nauke, sačuvala od preteranog zagrevanja, ali život, „zahvaljujući“ degradaciji svega ljudskog, nije postao ništa bolji. Nova „religija“, promovisana dinamičnim promenama u društvu, slavi samoubistvo kao jedini način postizanja ljudske sreće, a ljudi su za nešto više od dve decenije, postali samo gori i neljudskiji, nikako bolji. To je suština ove burleskne priče, koja odaje veliko životno iskustvo i široko obrazovanje piščevo, ali i, negde među redovima, obasjava nas vedrim osmehom nepopravljivog optimiste.

Mirko Mladenović, BIO JEDNOM JEDAN NAROD – Porta Libris
Mirko Mladenović je prvi pobednik Portalibrisovog konkursa „Vrata knjige”, koji se raspisuje svake godine i pruža neafirmisanim piscima šansu da njihova dela budu objavljena. Ovaj roman jeste moderna bajka, ali u sasvim realnim, našim, prilikama i neprilikama – gde se, alegorijski, kroz mitsku sliku „jednog naroda” kako on, samo li ako to hoće, lako pretvara, i to sam sebe, u „bivši narod”. U ovom romanu sva rešenja nalaze se u čoveku, i on, prema svome, i ničijem drugom ili tuđem nahođenju, bira smer svoga delovanja – ka dobru ili ka zlu. Svetlost i tama su u čoveku, u zavisnosti za koji se princip čovek – i, gle, čitava nacija – opredeljuju. To je jedini izbor koji je čoveku preostao, sve ostalo samo su posledice čovekovog podvrgavanja sebe jednom od ova dva oprečna principa. Tako to biva i u ovom romanu, gde je bojno polje „srce ljudsko” (Dostojevski, „Braća Karamazovi”). Didaktičnost ovoga romana jeste njegova nezaobilazna vrlina – i zato ga treba, kad se ovo delo pojavi u javnosti, preporučiti čitaocima svih uzrasta. Ovaj roman jeste delo koje rasteruje tamu vremena u kome je nastalo, tamu u duši svakog čitaoca koji ga bude pročitao. Ovo su samo neki razlozi da se ovaj roman preporuči, svesrdno, za štampanje – kako bi bio pristupačan publici.

Miloš Petković – TAJNA STARE VODENICE
Kada je čovek sa gvozdenom maskom osetio da mu je vreme umirati, pozvao je najmoćnijeg grofa Evrope i otkrio mu tajnu svog poslednjeg proročanstva, ali... Otkrio mu je i kako da ga spreči... Vremešni grof je u svom dnevniku sinu ostavio tajnu, a ovaj pokrenuo potragu za legendarnih sedam mačeva. Nakon toga poslao je pisma na sedam adresa i čekao... A pozvani su bili... Jedan detektiv, dvojica pustolova, čuveni arheolog, senka sa istoka i lovac na nečastive... Bili su legende... Postali su pripadnici tajnog reda Monte Kristo. Tražeći mač Kazikli-bega, proročanstvo ih je odvelo u Srbiju, gde će se sukobiti sa tri srpska šejtana i otkriti tajnu stare vodenice...

Nebojša Petković – RAT  - drugi deo serijala “Poslednji grad”
Vuk i njegov ranjeni saputnik pronašli su onu stanicu za koju Jerovilov dnevnik tvrdi da je nezaobilazna na putu do Grada. To je isto ono mesto koje Vuk sanja od kako je krenuo u potragu. Potvrda da je stvarno dokaz je da ono što traži zaista postoji, ne samo za dečaka koji u to nikada nije sumnjao, već i za poslovično skeptičnog Altamana. Ali nije samo manastir stvaran. Vuk konačno upoznaje svog imenjaka. Dvojici saputnika i prijatelja, tako različitih po svemu, otvara se jedan novi svet kakav niko od njih do tada nije upoznao. Svet pred kojim ne mogu da ostanu ravnodušni i koji će ih promeniti, svakog na svoj način.Dok stupaju u njega, onaj stari koji ostavljaju za sobom ponovo je ušao u rat. Ovaj put konačni. Do istrebljenja jednog od dva klana. Taktiziranju je došao kraj i vojskovođe izvode svoje trupe. Svi su u pokretu – ljudi čiji će životi ponovo da pojeftine na krvavoj pijaci sudbine, strvinari vođeni nekom tuđom i nezamislivom voljom, ali i oni koji povlače poteze i jednih i drugih. Dok na jednom kraju caruju haos i beščašće, a na drugom poredak spokoja, ovaj kontrast vrlo lako može da izgubi svoje oštre granice. Naznačeni za heroje postaju varalice, a oni sa dna, ljudi od časti. Prvi će postati poslednji i poslednji će postati prvi. Počeo je rat...

Vladislav Radak, KNJIGA – IP Dobar naslov Beograd
Novi roman Vladislava Radaka “Knjiga”, futuristički triler sa elementima akcije, horora i drame inspirisan najnovijim naučnim i tehničkim otkrićima.

Veronika Santo, GRANICE NA VJETRU – Everest media
Knjiga prati život taltoša (Mađari veruju da su taltoši poslednji šamani u Evropi) rođenog na mestu gde zemaljske granice stalno bivaju od nekoga nametnute, dok njegova priroda žudi za okruženjem potpune slobode. Roman nije dinamična akcija mada svi elementi dobre akcije i misterije postoje, ali obrađeni na jedinstveni način Veronike Santo.

Aleksandar Tešić, 2084 – Porta Libros
„Aleksandar Tešić je odlučio da napravi književni zaokret, te čitaocima ponudi nešto sasvim novo i drugačije. Nakon dva rado čitana serijala u kojima je dao svoju verziju srpske junačke prošlosti, ponovo je pobegao iz sadašnjosti – ali ovog puta unapred, u 2084. godinu. Doduše, aktuelni problemi i dileme koje muče savremenog čoveka su i te kako zastupljeni u Tešićevom novom romanu. Pisac je, pod krinkom naučne fantastike, napisao do sada najličniji roman i u njemu izneo svoje stavove o svetu u kojem živimo. Koristeći se distopijom i satirom, Tešić nas vodi sedam decenija u budućnost, u protektorat Srbiju i Beograd na Vodi. Njegovo viđenje naše (moguće) budućnosti će, siguran sam, isprovocirati mnoge. Tešić je, naime, ubeđeni antiglobalista i to u romanu 2084. ne krije. Roman sjedinjuje političke stavove autora i poznate žanrovske naučnofantastične motive. Pored uticaja Orvela i Dika, verziraniji će uočiti i tragove Domanovića i Nušića. Taj satirični sloj romana je veoma važan, on daje osobenost i poseban šmek. Teme kojima se Tešić bavi su ozbiljne, od njih zavisi opstanak ljudske vrste i života na Zemlji, ali pisac sebi daje oduška i poigrava se sudbinom čovečanstva na sebi svojstven način. Jedno je sigurno – 2084. predstavlja Aleksandra Tešića u svetlu u kome ga do sada niste videli.”

Uroš Timić, OSMI ŽIVOT – Laguna
Pobednik konkursa Literarni online inkubator.Kada je Vlada propao kroz terasu, ostao je svestan sveta oko sebe, ali on sam za taj svet više nije postojao.Traumatična iskustva u vrtiću, nesretni pad koji je ostavio strašan ožiljak na licu, jutarnja nada pred ogledalom da je beleg tokom noći nestao i strah roditelja od „označenosti“ njihovog deteta odredili su odrastanje dečaka u našim večito tranzicionim vremenima. U zrelo doba, kada je Vlada započeo samostalan život s devojkom koju poznaje iz detinjstva, naizgled uspešan život počinju da nagrizaju potisnute traume i konačno sučeljavanje s pitanjima od kojih je bežao. Jedne večeri, pritisak prošlosti bio je toliki da njegov um više nije mogao da razabere stvarnost od iluzije. Od tog trenutka Vladin život se pretvara u opsesivno tumačenje snova, a kada je otkrio fenomen paralize sna, zakoračio je u košmarni svet iz kojeg se ne može vratiti ni da ima sedam života. Osmi život je uzbudljiva, ponekad i strašna priča o borbi mladog čoveka sa čudovištem sna, o njegovoj potrazi za uporištem u samoći i odgovorom na pitanje da li je ostavio dovoljno sebe u drugima da bi se po tom tragu mogao vratiti iz bezizlaza.


Knjige koje mogu biti fantastika

Milivoj Anđelković, VRTOVI VAVILONA – autor
Renato Vujaković, SVITAC U NADIRU – Prometej Novi Sad
Mladen Vuruna, SEDAM JEZIVIH DANA – Arhipelag
Nikola Davidović, ALARIHOV SVET – Sloga-pres Pariz
Dragan Jovanović, LEONARDO NA DUNAVU – autor
Miodrag Kajtez, IZLOŽBA – Agora
Radovan Beli Marković, PUTNIKOVA CIGLANA – Srpska književna zadruga
Nemanja Milićević, SLASNA POLJA – KOS
Nemanja Mitrović, OSMEH CRNOG PITA – KC Novi Sad
Oto Oltvanji, IVER – Laguna
Aleksandar Petrović, BEOGRADSKA KNJIGA MRTVIH – Periskop
Đorđe Pisarev, I NOĆ SE UVUKLA U NJEGOVO SRCE - Agora Zrenjanin
Drina Steinberg, ZEMLJA MRAZA – autor
Dana Todorović, PARK LOGOVSKOJ – Geopoetika


Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #1 on: August 25, 2016, 06:16:15 PM »
jedan čitalac na blogu mi je skrenuo pažnju na ovu knjigu za koju do sad nigde nisam čuo:

Дамјановић, Александар, 1964-
Наслов   Дневник самоубице : хорор приче / Александар Дамјановић
кратка проза
Језик   српски
Година   2015
Издавање и производња   Београд : Српска књижевна задруга, 2015 (Бачки Петровац : ХЛ принт)
Физички опис   177 стр. ; 21 cm
Збирка   Посебна издања / Српска књижевна задруга, Београд
Напомене   Белешка о писцу: стр. 177.

to je, inače, isti onaj Aleksandar Damjanović čiju sam knjigu o hororu na filmu -RASTUĆA SENKA TAME- sasekao u par navrata - recimo, ovde:

http://cultofghoul.blogspot.rs/2009/10/rastuca-senka-tame-aleksandar.html

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #2 on: December 04, 2016, 11:52:47 PM »
Branislav Janković - Vetrovi zla (2015) Laguna
 [ You are not allowed to view attachments ]
Format: 13x20 cm
Broj strana: 352
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 22. april 2015.
ISBN: 978-86-521-1822-9

Knjiga o ljubavi, smrti i želji za oprostom.

U vrelini topčiderske noći neko je svirepo presudio Milošu Obrenoviću, knezu srpskom i oslobodiocu. Ali njegova porodica, kao i vladajuća klika, vešto sve zataškava i saopštava narodu da je knez umro prirodnom smrću. Ipak, njegov naslednik, knez Mihailo, odlučuje da povede istragu i za taj opasan i delikatan posao angažuje Jevrema Utvića, raspopa i istražitelja, razvratnika i egocentrika, inteligentnog i retko intuitivnog čoveka koga proganjaju demoni prošlosti i izuzetan dar koji je istovremeno i njegovo prokletstvo. U dve paralelene priče, Branislav Janković u svom do sada najboljem romanu traga za ubicom kneza Miloša, ali čitaocima otkriva izuzetnu priču o Jevremu Utviću, koji je još kao nejaki dečak zbog greha svoje majke proklet da može da vidi duhove i sa njima komunicira. Na razmeđi dva sveta, kroz intrige u koje su podjednako umešani masoni i srpska tajna policija, kroz tragično završenu priču o ljubavi glavnog junaka prema kneginji Savki, autor slika i portret devetnaestovekovne Srbije, zemlje zagonetki, krvi i nemirnih duhova.

Kada vetrovi zla počnu da duvaju sa sve četiri strane sveta, neće biti tajne koja će ostati sakrivena, duše kojoj neće biti suđeno ni sigurnog mesta da se sakrije. A koga će ovi vetrovi zauvek odneti, saznajte u ovom uzbudljivom istorijsko-akcionom trileru čija radnja će vas povući kao vrtlog.

http://www.laguna.rs/n2719_knjiga_vetrovi_zla_laguna.html

Sve knjige sa Utvićem su dakle fantastika...

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #3 on: December 04, 2016, 11:56:00 PM »
Branislav Janković - Peta žica (2015) Laguna
 [ You are not allowed to view attachments ]
Format: 13x20 cm
Broj strana: 232
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 4. decembar 2015.
ISBN: 978-86-521-2073-4

Priča o ženi koja se ogrešila o Boga da bi pobedila đavola u sebi

Moje ime je Teodora Kaluđerović... Imam samo sestru...
Ako je iko pipne... ubiću ga.


U samo jednom trenu, život mirne violinistkinje pretvorio se u mahnito bekstvo pred zločinom koji je počinila. Ne želeći da se preda, ona odlazi jedinom čoveku koji je može sakriti. To je iguman Tadej, njena prva ljubav, koji joj pruža zaštitu u svom manastiru i pravi od nje lažnu iskušenicu.

Naizgled mirni dani među monahinjama biće prekinuti dolaskom zla pred kojim Teodora mora ponovo da beži. Sada već kao lažna monahinja, odlazi u selo sa zadatkom da ponovo podigne srušenu crkvu u kojoj sveće ne gore.

Ali njen greh prati je u stopu, i kada se iznenada desi ljubav, Teodora će se zapitati ko je to zapravo iskušava – Bog ili đavo.

http://www.laguna.rs/n2967_knjiga_peta_zica_laguna.html

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 530
  • the cult of ghoul
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #4 on: December 05, 2016, 01:22:25 PM »
Moje ime je Teodora Kaluđerović...

gospodi pomiluj!  ;D :-\ :'( ::)

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #5 on: April 04, 2017, 05:27:34 PM »
Jevtro, vide li ti ovo? Ljiljana Ćuk je doktorirala na Nabokovu, ako se ne varam...

Ljiljana Ćuk - Spiho-pimp super-star (2015) Solarais
 [ You are not allowed to view attachments ]  [ You are not allowed to view attachments ]

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #6 on: April 05, 2017, 01:03:22 PM »
Joj, Velja Abramović. Sedeo sam jednom sa njim ne znajući ko je, trebalo mi 5 dana da se oporavim od svega što je izjavio u pola sata...

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #7 on: April 05, 2017, 01:16:43 PM »
Meni je predavao na fakultetu.  ;D

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 299
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #8 on: April 08, 2018, 08:51:25 PM »
Nađa Petrović, To je to - Samizdat B92 (Našao Krip)

Oblast: Mladi književni supertalenti
Broj strana: 100
Težina: 0.135
ISBN: 978-86-7963-416-0
Format: 21 cm
Pismo: latinica

Edicija „Mladi književni supertalenti“ promoviše dela izuzetno mladih autora čiji je spisateljski talenat vanserijski. U ovoj ediciji objavljuju se tri romana godišnje, koja su delo tri mlada autora (od 12 do 18 godina), čiji književni talenat i stvaralačka zrelost nadrastaju njihove godine.

Na drugom konkursu „Mladi književni supertalenti“ 2015. godine treće mesto osvojila je Nađa Petrović iz Beograda romanom To je to.

Nađa Petrović rođena je 1997. u Beogradu. Učenica je Pete beogradske gimnazije. Voli da piše, a inspiracija joj je muzika. Voli „The Doors“, „The Blacolik keys“, „The Vaccines“. Osim što piše, u slobodno vreme gleda filmove i serije. Volela bi da se jednog dana bavi filmom i pozorištem.

Osvojivši treće mesto na konkursu, Nađa nam je pokazala da se upornost i trud uvek isplate, jer se ona dve godine zaredom javljala na konkurs – posle prvog konkursa doradila je svoj roman i ponovo ga poslala.

Reč je o romanu u kom se mešaju fantastični i realistični elementi. Akcenat priče je na ljubavi dvoje mladih ljudi koji prolaze kroz nekoliko života na planeti Zemlji, a žive i paralelni život u nekim višim sferama, van Zemlje. Posle života na Zemlji dobri ljudi dospevaju u više sfere i povremeno ih viša božanstva vraćaju na Zemlju, ostavljajući im sećanja na život u višoj sferi, ali im brišu sećanja na prethodne živote i veštine koje su stekli u tim životima. Glavni junak Anduskandal vraća se na Zemlju u liku 17-ogodišnjeg Aleka, a Ana, njegova velika ljubav iz prethodnog života, takođe se vraća, ali se oni ne prepoznaju u prvi mah. Alek uspeva, vođen snagom svoje ljubavli, da uništi vojsku zla, prepoznaje svoju ljubav iz prošlog života i bira da nastavi da živi svoj poslednji život, kao običan smrtnik.

Roman Nađe Petrović složena je i dobro strukturirana priča, s mnoštvom junaka, fantastičnih događaja, izmaštanih svetova, a, opet, u delićima on ostaje potpuno savremen, realističan i u finom skladu s autorkinim godinama.

https://samizdatb92.rs/fe960cb5-ed37-4a5e-9a72-97e97761008b/To-je-to.aspx#.Wspj5p9fg8o

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 397
 • Nemojte
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #9 on: January 11, 2019, 04:55:02 PM »
Перица Јокић - Свемирски дневник

https://sr.wikipedia.org/wiki/Svemirski_dnevnik


"S obzirom na zahteve koji se tiču istinitosti teksta (dnevnik insistira na tačnosti i pouzdanosti informacije i visok nivo verodostojnosti, za razliku od naučno-fantastičnog žanra koji nikakvu mimetičnost ne postulira), daju Jokićevom romanu, već u startu, jedan paradoksalan status koji odmah jamči zanimljivost narativnog štiva."

 ;D

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 625
Re: Romani fantastike u 2015. godini
« Reply #10 on: January 09, 2020, 01:04:13 AM »
Miloš Mihailović - Ereja (2015)U izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru, nedavno je objavljen drugi roman mladog pisca Miloša Mihailovića, „Ereja“. Reč je o romanu u kome se fantastika obrađuje iz postmodernističkog aspekta na jedan nov i drugačiji način. Delo donosi brojne paralele sa grčkom mitologijom, antičkom dramom, ali korespondira i sa raznim svetskim delima i autorima poput Borhesa, Markesa i Pavića.

Glavni junak je Arkam er Ahon – mladi Erejac, drski, egocentrični cinik, koji biva uključen u erejski pokret otpora, unutar koga otkriva neslućene razdore između par frakcija. U samu zoru građanskog rata prinuđen je da napusti svoju okupiranu državu ne bi li se sklonio od pokreta otpora koji ga goni zbog podmetnutih optužbi, i zato je prinuđen da ode u izgnanstvo. Beži preko mora i dospeva u veliku Gotiju, gde biva primljen na Likejon, prestižnu školu vojnih veština. Tamo stiče nove prijatelje i neprijatelje – ali zbog počinjenog zločina opet je prinuđen da umakne. U pustinji u koju je umakao susreće se sa neočekivanim otkrićima, među kojima je najčudnije i najjezivije kanibalistički kult Vulpikos, koji iz jedenja ljudskog mesa crpi neočekivane moći.

Miloš Mihailović je rođen 1998. godine u Beogradu. Živi u Somboru, gde pohađa gimnaziju „Veljko Petrović“. Bavi se pisanjem proze i poezije. Objavljuje kratke priče u zbornicima fantastičke proze. Godine 2013. objavljuje roman prvenac „Zeon“ (Alnari, Beograd). Dobitnik je prozne nagrade za mlade, „Golubić Gran Pri“, kao i više nagrada za poeziju na međunarodnim takmičenjima. Vodi blog http://divinamens.blogspot.rs/.