Apdejt: Što se tiče ovog Džičeta – kad sam to čuo u filmu, odmah sam pomislio da ta reč zvuči suviše imbecilno da bi je čak i Dimitrije Vojnov izmislio. Niko, voleo bih da verujem, ne može da tek tako izmisli reč „džiče“ kako bi opisao neku ideologiju ili nešto tome slično. Pretpostavio sam da ta reč označava nešto vezano za Severnu Koreju, na koju Dimbo fetišistički otkida – možda je to Kimov nadimak, mislio sam, ili originalni naziv nekog severnokorejskog filma, ili tako neka opskurna filmska referenca bez ikakvog smisla, ubačena kao trejd-mark infantilna pošalica.
Malopre mi je skrenuta pažnja da je džiče, zapravo, naziv zvanične ideologije-religije Severne Koreje. Koga zanimaju detalji toga, evo OVDE. Međutim, ovaj nazigled nebitni detalj, ova navodno uzgredna pošalica, dodatno problematizuje krajnje upitnu svetogradnju (world-building) ovog filma u kojem severnokorejsko-ruska korporacija (!) sa ciganskim nazivom (!) šalje JEDNOG (!) Srbina (!) sa dubokim psihoseksualnim problemima (!) da ide na predaleku planetu i tamo, sam samcit (!) propoveda, ne zna se kome (!) a ni zašto (!), severnokorejsku ideologiju iz XX veka (!).
Ovo je tim besmislenije što se ta severnokorejska ideologija džiče zasniva na ideji samodovoljnosti i nezavisnosti: znači, šalješ misionara preko pola svemira da tamo neke Alfa-Kentaure učini (još više) samodovoljnim i nezavisnim! Pa jbt, svaka misija ikada igde poslata imala je za cilj da se tamo neki daleki učine povezanim sa i zavisnim od onoga ko im ideologiju prodaje, a ne da budu još izolovaniji i odsečeniji. Potpuna nedomišljena, nedokuvana budalaština!