Да, ево, хвала на информацији! видим,
Зоран С. Јакшић, “Бездан”, у: часопис “Књижевна фантастика” бр. 1, година 2014, издавач “Чаробна књига”, уредник Драгољуб Игрошанац, стр. 57-96.
(То није прво објављивање те приче.)
Оно средње слово, “С”, додао сам ја, јер знам да је то средње слово Јакшиног имена.
Сад сам прелистао, подсетио сам се на ту причу. Да, то је научна фантастика, и то добра, и нуди једну импресивну количину знања из сеизмологије и геологије (познавање Земљине коре, магме, лаве…) и физике, и из футурске, измаштане компјутерске технологије за изградњу разних трајних структура у магми, али, никад не бих ни помислио да је номинујем за најбољу српску СФ причу свих времена, зато што има један специфични вишак литерарности, а мањак буквалности;
дотиче се визионарског и повремено кокетира са литерарним и религиозним, мада не баш буквално него метафорично (“у Хаду је гужва”, стр. 76; па се помиње “име Звери” на стр. 61, и “екологија духова”, што је и наслов петог поглавља, на стр. 75; помињу се “докторка Џекил и мистер Хајд”, стр. 81, али и Франкенштајн, стр. 88; помињу се визије сликара Хиеронимуса Боша “или можда Бројгела”, стр. 77, и томе слично)
а надасве, главни протагониста,
господин Немања фон Белмужевич
(шта је он, кнез неки, аристократа?), који прича у првом лицу једнине и који је једини тачкогледишни лик (само са његовом тачком гледишта идемо… цела прича је његов исповедни монолог…) не функционише као буквално-баш-прави становник те подземне цивилизације у растопљеним стенама, него пре као литерарни конструкт. Па могао се звати и гроф Фон Поцо Де Сербиа. Подједнако би неуверљив био. А тек полицајац Енес је врло неуверљив. Још једно неуверљиво име је “Фрау Х.” – шта је она, Немица? а говори којим језиком, српским? енглеским? зашто није Хилда, или Хелга, зашто само иницијал, Х? покушај пародије? ироније? то се Немања нешто њој подсмева? дефинитивно иронично звучи.
Заправо можда најслабија тачка приче “Бездан” су баш та имена ликова, имена која напросто вичу “ало, ово је књижевна бравура, маестрална, али не верујте буквално!” док међутим добра научна фантастика треба да буде буквална. Осим ако је сатирична и комична.
Зато “Бездан” никако не може бити бољи од “Равнодушности црвеног Сунца”.