Цењена Либеат,
у оном старом Институтовом Речнику књижевних термина (Београд, “Нолит”, 1985) уопште нема одреднице “ониричка проза”; а двадесетак година касније, проф. Тања Поповић (са сарадницима) у свом Речнику књижевних термина (Београд, “Логос арт”, 2007) има одредницу “ониризам” (на стр. 491), где каже да се то односи на мотив сна (у књижевности, или сликарству) или на поступак “којим се снови у делу представљају као да су стварни”.
Али у „Шетњи кроз будућност“ очигледно није намера, не за озбиљно, да поверујемо да је девојчица Зора имала тако детаљан и реалистичан пророчки сан о политички, педагошки и технички реформисаном школству у Србији кроз сто година, него је то само литерарна конвенција да би се приказала замишљена будућност, која је у складу са научним погледом на свет.
Садржина Зориног сна није ониричка уопште, него је то један рационалан (али, лош) пројекат у духу “слободне деце Самерхила”.
Cenjeni ABN, meni je istinski žao što sam slab sagovornik u situacijama u kojima moram da se raspravljam sa postavkama koje smatram za apsurdne, a jedna od njih je i ova u koju smo upali nas dvoje ovde: Vi vrlo dobro znate na šta se dezignacija oniričke fantastike ovde odnosi - ovde nema nikakvog pogodbenog sveta, ovde se prezentuje samo san glavne protagonistkinje, koja je ujedno i dete, pa je otud i njen san prezentovan krajnje infantilno. A da je u pitanju literarna konvencija, pa, to se podrazumeva, jer kako bi mi inače doznali za san književnog protagoniste?
No, da se vratimo surovoj realnosti: kao prvo, u dečijoj književnosti se ne "pronalaze" žanrovi tipični za literaturu odraslih, to vam je naprosto datost, obaška što postmodernisti drugačije insistiraju. Kao drugo, ovde je u pitanju prvenstveno direktna ideološka propaganda, lukavo oblikovana kao literatura za decu, mada je u suštini literatura za široke, neobrazovane mase sirotog nam populusa, kojeg i najprostije književne konvencije i dandanas silno impresioniraju, to da bi mu se predmet društvene kritike teksta učinio prijemčivijim, tako "viđen" (sagledan) kao kroz oči njegove sopstvene dece. Kao što je i sama gospođa Andonovska precizirala u svom osvrtu - "imaginarno (re)kreiranje boljeg sveta, kako bi se bolje osetila i potreba da se ovaj postojeći podrvgne kritici i promeni". Što je, primarno, jelte, definicija
utopije, a ne SFa, jer kako i vrapci već znaju, utopije
nisu nužno SF, one mogu ravnopravno pripadati svim žanrovima, tu je presudno kvalitativno premeravanje pogodbenog sveta kojeg nam rečena utopija već
nudi. Tako da - da, ovo jeste nekakva utopija. Ali
ne SF, to iz razloga koji su nam oboma poznati. Utopija kao žanr prepoznatljivo postoji već najmanje 5 vekova, a datira se i u antiku, tako da ona ovde nije problem per se.
Ono što
jeste glavni problem ovde nije uopšte žanrovske prirode, pa čak ni one književne: njegova priroda je čisto
ideološka. Ovo tipičan primer korištenja radikalne književnosti u izvesnu post-festum još radikalniju upotrebu, koja sasvim efikasno vrši izvesnu filtraciju, da ne kažem
polarizaciju svog čitalaštva. Jer kad se iole obrazovan čitalac suoči sa tvrdnjom da je
ovo SF, njemu preostaju samo dve reakcije: ili će da prigrli tu tvrdnju, sav ushićen što je pronašao SF i u dečjoj utopiji - to nakon svog onog silnog revizionizma u nadrealizmu i folklornoj fantastici - ili će da mu se zdravo sloši što se još jedna jalova nebuloza koristi za jalovije doktorate.
Be that as it may, ovaj MO je drastično nalik bratovskom mu MOu iz 90tih, kad je podrška sličnoj premisli podrazumevala da čovek zdravo negira
sve što je do tada mislio ili rekao, pa da bar Vas toga poštedim - ajde da batalimo ovu temu dok je vreme. Nek vam bude ovo "prvi SF ikada", jer otvoreno je pitanje da li ste ga posle toga i imali.
(ako zanemarimo Bobana i Ćureta, ali bože moj, prioriteti su nam nejasno kraljevsko-feudalno doba, a ne ono mundano post-drugosvetsko, jer mi smo esefični, jelda? Tražimo SF samo tamo gde smo stoposto sigurni da ga ne može biti.)
((PS. zaista mi je žao ako ovi moji retorti prenose ( a prenose je sigurno, iako se trudim da to izbegnem) indignaciju koju osećam za ovakve (zlo)upotrebe književnosti: to zaista nema nikakve veze sa Vama lično, niti sa Vašim stavovima, to je čisto rezultat mog prezira za ideloške makinacije SFa i književnosti uopšte. ))