Хм, ја ту читам нешто што је, барем за мој начин размишљања, проблематично. Конструкцију “то, односно оно”.
Каже др Гул, “готски роман, односно хорор”.
Мени то звучи као кад бисмо, говорећи о биологији, и то о историји живог света на Земљи, казали “глодари, односно веверице”. Или, рецимо, “водоземци, односно гмизавци”. Или, “хоминиди, односно људи”. Тако нешто. Шири појам, ужи појам, расплинуто. А заиста се догађала постепена еволуција, постепени развој, то, признати се мора, јесте тако, то знамо.
Ја као доказани буквалиста, морао бих да питам цењеног аутора веома респектабилне Поетике хорора (Нови Сад, издавач “Орфелин”, 2014) да се изјасни категорично, и буквално:
да ли готик ЈЕСТЕ, или НИЈЕ хорор.
У својој Поетици хорора, он каже (стр. 34) да се појам “готски роман” односи само на романе (наравно! кажемо ми!) док је појам “готик” шири јер обухвата сва готичка дела која се “испољавају у форми романа, новеле, или приче”,
па, добро, кажемо ми, то јесте питање прозних форми, дужих и краћих; роман је дужа прозна форма, а приче су краћа прозна форма; то је дакле у реду, очигледна је истина да готичка проза постоји и у дужим, и у краћим;
али, али, затим др Гул каже, прилично флуидно, да је готик “прва фаза у настанку хорора” (стр. 37),
а онда, каже, знатно мање јасно, да “готска романса (готик) и данашњи хорор нису два различита жанра, већ један исти жанр у два различита стадијума развитка, са два устаљена термина за исти појам” (стр. 38).
Један исти жанр? је ли то тако?
А како се он зове?
(То пита упорни буквалиста.)
Ако постоји хорор жанр, онда свакако мора постојати једно дело које јесте у том жанру, а хронолошки је прво. Чисто хронолошки, временски. Па, баш, буквално, прво.
Без пет страница објашњавања да је то била једна постепена еволуција, градација, трансформација, прерастање готика у хорор, итд,
не, него,
баш дибидус буквално:
које је било ПРВО ПРОЗНО ДЕЛО ХОРОР ЖАНРА, молим наведите аутора, наслов, и годину, а ако можете и одредницу прозне форме – да ли је то била прича, или роман.
Без икаквих извлакоца, нијансирања, релативизовања. Него, једноставно, буквално и категорично.
Да видимо. Брајан Олдис (Brian Aldiss) је рекао, и у праву је, да је прво дело у историји научне фантастике ово: Мери Шели, роман Франкенштајн, 1818.
Које је прво дело у историји хорора?
На основу тога ћемо лако установити (упоређењем датума) који жанр је старији.
Дакле молимо др Гула да помогне, као најпозванији, у српској науци о књижевности, експерт за теорију хорора, око једноставног и јасног, тачног одговора на ово питање.