Цењена Славо, ја не знам да постоји иједан српски, или било чији, десетерац (песма за читање, те врсте; та поезија) који би био научна фантастика. Ни пародија, а камоли озбиљан.
Није баш лако, данас, ни писати десетерац. Мајк Драсков (Милан Драшковић) је написао чак и СФ (или барем делимично СФ) сонетни венац, баш буквално, озбиљан, прави сонетни венац, али, колико је мени познато, десетерац – не.
Можда би могао неко други. Неки појединац.
Хмм...
Да видимо.
Наслов.
„Почетак буне Луне“...?
“Скафандер болани Дојчина”…?
(1) “Политикин забавник” бр. 3444, петак 09.02.2018, нема СФ причу, али има на стр. 58-59 фантазијску хумористично-бајковиту причу о првом лету човека у космос: Вуле Журић (веома познат у књижевним круговима у Београду), наслов “Гагарин и Гаринча“. (То су два унеколико слична имена, то се римује, ту има алитерације...)
Прича иде овако. Полетео Гагарин, али изгубио планету Земљу, међутим нашао фудбалску лопту, коју пика један чувени латино фудбалер, један који је имао надимак Гаринча, па, они разговарају, итд. И онда се не зна јел’ Земља лопта, ил’ је лопта Земља… ал’ није ни важно, свеједно је… Ово би се могло схватити и као постмодерна пародија на СФ али и на стварна путовања у свемир.
На стр. 52-53, о роботском изгледу и стилу немачке музичке групе “Крафтверк” око 1970. године. Чланак, потписује Давид Вартабедијан, који у ПЗАБ већ годинама води ту рубрику о музици. Закључује он: “Роботи нападају, мало ко може да се одбрани, није Сара Конор свима мајка, али Kraftwerk јесу очеви многобројних музичара!”
Е сад познаваоци оног првог филма у серији Терминатор (која је, узгред, претерала са наставцима, додатним серијама… разгранала се у бесмисао) знаће ко је Сара Конор.
(2) Данас у “Данасу” на последњој, 24. страници, Басара даје сугестију која отприлике значи да би Утопија могла да се зове и овако: Земља Опуштенција.
(3) Исто у “Данасу” али у викенд-прилогу “Недеља” па на стр. (римски број) X, један професор германистике, у врло студиозној књизи
Душан Глишовић, Иво Андрић, историја и политика, Београд, Службени гласник, година вероватно 2017. или 2018,
о политичким аспектима биографије Иве Андрића, каже да је Андрић био једини човек (то би значило: једини на свету, једини икада) који се руковао и са Гаврилом Принципом, и са Адолфом Хитлером. То је заиста врло необично, и могло би послужити некоме као искра за настанак неке приче или романа о алтернативној историји…
Не смемо мислити да је Андрић био политички наиван, он је пре рата, у Краљевини Југославији, био вршилац дужности начелника Политичког одељења Министарства унутрашњих послова (!). Био је и заменик министра иностраних послова у влади Милана Стојадиновића, а уочи рата постао је амбасадор у Берлину и предао акредитиве лично Адолфу Хитлеру. У пролеће 1941. присуствовао је потписивању Тројног пакта. Био је он итекако искусан политичар, а био је и редовни члан Српске краљевске академије, која је 1947. преименована у Српску академију наука и уметности – САНУ. Он се 1954. учланио у Комунистичку партију. – Ја сам га видео само једном, али га нисам ништа питао, ту шансу сам пропустио.