То сам ја нешто помињао о оној емисији (у два наставка, по два сата) на ТВ каналу “Историја” (History), политички грозно пристрасној, у корист садашње америчке левице; наслов је био Superheroes decoded - - суперхероји декодирани.
Пре Другог светског рата, политички и уметнички покрети, претежно европски, названи авангарда, и, футуризам, свакако су имали неке додирне тачке са СФ; међусобно струјање утицаја.
Свакако да су комунисти за понешто били и у праву; ранији режими нису тек тако пали, без разлога, него су били у много чему трули. Ето, на пример, жене су (након много година упорне борбе сифражеткиња) добиле право гласа (на “великим” изборима, за парламент) у Америци 1920. године (а пре тога, само на локалним, малим изборима, то је било, као, експериментално), у Британији 1928, а у Краљевини Југославији (колико је мени познато) никад! Због овога су многе школоване младе жене приступале организацији СКОЈ (Савез комунистичке омладине Југославије), постајале скојевке, а могла се због тога и глава изгубити. Онда, у рату, колико сам нешто чуо, постојали су пропагандни плакати левице, на којима се види како млада партизанка гласа, убацује листић у гласачку кутију (али, никад нисам лично видео ниједан такав плакат). Додуше ни мушкарцима, након увођења Шестојануарске диктатуре, није право гласа много вредело.
Али није левица све у праву! Далеко од тога!
Америка данас? Нисам нешто баш сигуран да професорка у државној школи у САД добија мању плату него професор, службеница или рецимо лекарка мању него службеник или лекар, итд. – не знам да је то тако.
Али ми ту одосмо много у политику.