Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1196 Replies
 • 131196 Views
*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 269
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #195 on: January 26, 2018, 02:55:09 PM »
Kvalitet varira, no, ukupno uzev, jeste veoma dobro.  :)

*

Slava

 • Jr. Member
 • **
 • 94
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #196 on: January 26, 2018, 09:01:39 PM »
Gledala sam juče novu epozodu 'Dosijea X'. Meni se u epizodi najviše dopao deo sa onim skulpturama. Interesovalo me je čije su to skulpture tj. statue. I našla sam na netu da su to statue kineskog umetnika Yue Minjuna. Nalaze se u Vankuveru. Evo nešto o njima u ovom kratkom prilogu, koji je interesantan i zbog pro-kanadske propagande:

Inače taj deo u epizodi sam nazvala od milošte KGB deo, jer kao da se u tom delu govori o KGB-u. Prevod dela Yue Minjuna bi mogao biti 'Strava smejači'. Mene ti smejači podsećaju na muziku Sergeja Prokofjeva, a još više na popularnu sovjetsku pesmu 'Arlekino':


A neko je napravio i filmić sa veselom kineskom muzikom i delima Miinjuna:


Ubedljivo najbolji lik u toj epizodi 'Dosijea X'  je ćaknuti Redzi, koji radi za sve moguće američke službe, pa ga vidimo i kako pogrešno navodi dronove i pravi katasrofalne greške. Dobra je to kritika onih koji rade po službama tog tipa ( neki ih i nazivaju i bla bla službama, a u drugom univerzumu ih možda  zovu  ha ha službe) ne samo u američkim, nego i službama tog tipa u drugim zemljama.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Black Mirror, itd
« Reply #197 on: January 27, 2018, 12:18:54 PM »
Хвала на линковима, Славо. Мени су у тој епизоди Досијеа икс, те статуе изгледале далеко више морбидне, ужасне, и мислио сам да су направљене намерно као застрашујуће наказе, само за ову епизоду! Можда је то било тако неко деформисано кадрирање?

Е сад, неколико ситница за данас.

(1)  Приказана је друга (не прва) епизода прве сезоне ТВ серије Црно огледало. Да, то јесте СФ.

Те европске продукције тако буду споре, развучене и помало досадне, али са уметничким претензијама. Али може се одгледати некако. У епизоди (ех чули смо да постоји скраћени израз за појам “епизода” и гласи: “епка”) они станују у стакленим просторијама (као у роману Ми Јевгенија Замјатина), под компјутерским надзором, као робови принудног гледања медија, и рекло би се да не постоје ни деца нити старци, а то у СФ није добар знак.

(2)  Данас у викенд-броју “Данаса” па у прилогу “Недеља” па на стр. X, приказ књиге српског стрипа Косингас, на основу романа, у фантази жанру, мача и врача.

(3)  … а на стр. XI приказ колекције фантази и хорор прича, аутор Ото Олтвањи, наслов Приче мистерије и магије.

(4)  Данас у “Политици” на стр. 10, о српском језику, лингвисткиња Рада Стијовић, говори о неким малим питањима језикословним, и као доказ за своју тврдњу, да је нешто исправно, наводи да су тако писали неки велики књижевници, на пример Иво Андрић, Бранко Ћопић, итд. То је честа пракса у лингвистици, па и приликом израде великих речника; ако су велики писци, они чији ауторитет је успостављен у историји књижевности, класици, писали тако-и-тако, онда тиме доказујемо да је тако исправно. Али… али… можда су се лектори мешали, преправљали… можда је писац хтео друкчије, али није могао са њима да се расправља… Ту постоје неке повратне петље и затворени кругови утицаја. Вековима верујемо да је нешто исправно зато што је неки лектор наметнуо своју вољу.


*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 269
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #198 on: January 27, 2018, 01:03:36 PM »

(1)  Приказана је друга (не прва) епизода прве сезоне ТВ серије Црно огледало. Да, то јесте СФ.

Те европске продукције тако буду споре, развучене и помало досадне,


Od treće sezone, Netflix radi Black Mirror, pa se to menja.

*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 518
  • the cult of ghoul
Re: Black Mirror, itd
« Reply #199 on: January 27, 2018, 01:07:31 PM »
То је честа пракса у лингвистици, па и приликом израде великих речника; ако су велики писци, они чији ауторитет је успостављен у историји књижевности, класици, писали тако-и-тако, онда тиме доказујемо да је тако исправно.

evo, ja ću još malo da se proslavim, pa da nametnem oblik LEGVIN umesto LE GUIN!
i posle će da bude: "dopušteni oblik, jer je veliki dr Ognjanović tako pisao."

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #200 on: January 27, 2018, 04:28:53 PM »
Schadenfreude!

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
Srbin protagonista u SF filmu Downsizing, i, 1 fantazi zatvaranje
« Reply #201 on: January 28, 2018, 01:20:20 PM »
Цењени     ,

(1)  у “Политици” данас на стр. тако некој око 20, рубрика “Култура”, имате чланак о филму, потписује Дубравка Лакић, наднаслов је “Филмска критика”, наслов је “Земља доколице и земља Винстона Черчила”, то је приказ два филма. Један је биографски и историјски, о том британском премијеру у ратним годинама, и зове се Најмрачнији час (Darkest Hour, 2017), а други је СФ, наслов је Смањивање (Downsizing, 2017), а то је о оним америчким грађанима који се смањују на висину од око 12 сантиметара да би себи али и Америци и човечанству уштедели енергију, храну итд; они живе у посебним насељима за те тако смањене грађане.

Филм је слабо прошао на благајнама.

Није особито добра СФ идеја. Помишљамо на филм Драга, смањио сам децу (Honey, I Shrank the Kids, 1989) са сличном комичном СФ идејом. То је, знате, оно кад они, између осталог, упадају у кашику супе, и батргају се да се не удаве, а прети опасност и да их неко поједе, ако не примети да су у супи.

А помишљамо и на нешто много старије, наиме, на Гуливера у земљи дивова.

У чланку се каже, да је у Смањивању, дакле у том “научнофантастично-хумористичко-сатиричном филму”, добру улогу остварио глумац Мет Дејмон. Али, други један лик у том филму је од већег значаја за нас, он је, у филму, пореклом Србин, и зове се, у филму,  Душан Мирковић!

(2)  Такође у “Политици” данас, на некој страници око двадесете, рубрика “Синоћ у Београду”, па под-рубрика “Предлог за вечерашњи излазак”, имате малу вест са насловом “Епска фантастика и косплеј такмичење”, која почиње овим речима: “Затварање Осмог фестивала епске фантастике биће одржано у Дому омладине…” а завршава се напоменом “Цена карте је 200 динара”.

Добро… лепо… затварање ће бити одржано…

Биће одржано затварање.

Ех камо среће да се много чешће одржавају затварања СФ фестивала! (Али и отварања!)

Узгред, имате о том фестивалу и код Невидљивог, у његовом “Погледу из свемирског брода”, на:


https://sfpisb.wordpress.com/2018/01/28/10-festival-epske-fantastike-2-dan/


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
i, prikazana Basarina SF komedija o Srbiji budućnosti
« Reply #202 on: January 28, 2018, 01:28:18 PM »
заборависмо,
(3)  На истој страници “Политике” али десно, имате приказ једне СФ представе у Београду, наслов чланка је “Телевизијски дневник из 2084. године”, потписује новинар А.Ј.

Представа се зове Кабаре Басара, а даје се у позоришту “Славија”. Наравно (Басара!...) сатирична је и хумористичка. Играју Неда Арнерић и други. Ова СФ комедија приказује, у форми ТВ дневника, какво би могло бити стање, а и законодавство, у Србији будућности, кроз једно шездесетак година. На пример, за оне који направе саобраћајни удес, рачунаће се као олакшавајућа околност ако су возили у пијаном стању, јер, мораће се узети у обзир наш менталитет као нације. Итд.

Басара је дакле српски СФ писац! и то драмски! Мићо? јел јесте?

Претпостављамо да о овоме има и на нету, негде. Надамо се да ће бити и код Невидљивог.


*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 518
  • the cult of ghoul
Re: Srbin protagonista u SF filmu Downsizing, i, 1 fantazi zatvaranje
« Reply #203 on: January 28, 2018, 02:24:23 PM »
Помишљамо на филм Драга, смањио сам децу (Honey, I Shrank the Kids, 1989)
А помишљамо и на нешто много старије, наиме, на Гуливера у земљи дивова.

čudi me da ne pomišljate na klasični sf-horor roman, i film po njemu, THE INCREDIBLE SHRINKING MAN, ričarda metisona.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
veliki članak u Politici o 10 festivalu epske fantastike, itd
« Reply #204 on: January 29, 2018, 03:58:52 PM »
Тачно, у праву сте, цењени др Гул, а гле тај црно-бели филм из 1957 јесам итекако поменуо у оној мојој уништеној књизи о СФ филму, и то, на стр. 103-105. Али, ето… овог пута је промакло.

Само, ја не видим да је то и мало хорор филм, осим ако рачунате оно где мачка хоће да прође кроз врата и да га можда поједе, гура се напред, а он, много мањи од мачке, држи врата, спречава да се отворе. Нећемо ваљда и то прогласити за хорор? Па онда би могао неки појединац и Синбадова путовања да прогласи за хорор…

Па, беше ли смањивање протагониста и у филму Фантастично путовање (Fantastic Voyage, 1966) где они подморницом улазе у крвоток у телу једног научника, па путују да излече његов мозак, итд.

Е сад.

(1)  онај фестивал који су јуче успели да затворе, тако што су одржали затварање – данас је добио у “Политици” велики чланак, отприлике горња половина странице, а наслов се простире преко целе ширине странице (!) што показује моћ и утицај Сакурабане али, вероватно, и успех фестивала; наводно је било око 1000 посетилаца. Наслов чланка је “У скривеном свету Толкинових романа”
а потписује новинар Ана Вуковић. Дате су две слике, један учесник са неком егзотичном маском, и један који је мање-више као самурај, са оним јапанским мачем званим “катана”, ваљда.

У чланку се СФ помиње само узгред, али, ми морамо и мрвицама да будемо задовољни…

(2)  У “Блицу” данас у рубрици “Култура” па у колумни “Фантастикологија” Ивков даје приказ збирке Ф и СФ прича, аутор је Валдемар Лејзи, ух, погрешисмо, пардон, Владимир Лазовић; наслов ове колекције његових прича је Соколар, што баш и није много СФ-звучеће; али Ивков јасно и категорично тврди да ту има и СФ прича.

(3)  За данашњи “Блиц” је капљицом лепка напред закачена књижица (штампана ћирилицом) Блицове мини-енциклопедије, овог пута наслов је Планета земља, шармантан је то облик популаризације науке.

(4)  У “Данасу” на задњој страни, Басара се досетио да је сад седамдесета годишњица Резолуције Информ-бироа, а ето нико је не прославља и нико не обележава, вероватно нигде у ex-Yu државама, а вероватно ни у Русији.

(5)  На дну те исте странице, писац Александар Илић каже да чита Злочине будућности Марка Гудмена (?), а гледа десетине кратких СФ филмова на Youtube, а препоручује следећа три канала: CGBros, Oats Studios, Dust. Он напомиње да су то филмови “о односима људи и вештачке интелигенције, ванземаљаца, робота, о свету након апокалипсе,
путовању кроз време…”.

*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 269
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #205 on: January 29, 2018, 05:04:49 PM »
Nije Sakurabana, nego Udruženje "Mač i magija".

*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 518
  • the cult of ghoul
Re: veliki članak u Politici o 10 festivalu epske fantastike, itd
« Reply #206 on: January 29, 2018, 05:42:18 PM »
Само, ја не видим да је то и мало хорор филм, осим ако рачунате оно где мачка хоће да прође кроз врата и да га можда поједе, гура се напред, а он, много мањи од мачке, држи врата, спречава да се отворе. Нећемо ваљда и то прогласити за хорор?

nije stvar u tome ŠTA (smanjivanje) nego KAKO - jer je taj događaj tretiran ozbiljno a ne komično, i sa obiljem saspens scena, i sa suštinski metafizičko-egzistencijalnom stravom u toj situaciji, tako da je horor deo u SF-HOROR kvalifikaciji itekako opravdan.

*

Slava

 • Jr. Member
 • **
 • 94
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #207 on: January 29, 2018, 09:24:10 PM »
Juče je na Fox televiziji bio prikazan sf film 'Surogati' ( Surrogates). Taj film nije loš, može se pogledati. Implicitno se provlači tematika o veštačkoj inteligenciji.
A kako bi se mogao zamisliti Al? Naivni umetnik bi ga možda naslikao kao strašilo od slame koje može lako da se eliminiše vilama, ukoliko stvari izmaknu kontroli. Ukoliko Al želi da bude i organski onda se može zamisliti kao kiborg. Za eliminaciju kiborga već bi trebalo neko sofisticirano oružje. Ali ako je Al neorganski,neuhvatljiv i nevidljiv, a razvoj njegove inteligencije se ne može kontrolisati i predvideti, kako se tada on može eliminisati?
Evo jednog pitanja za dr. ABN-a i ostale članove foruma- kako doživljavate Ala kada ste u vezi sa njim ( kada ste na Internetu) ? Da li ga vidite kao pozitivnog ili negativnog? Kako pojmite vaš mozak i vaše organsko biće u odnosu na Ala?
I jedna molba za ABN-a: da li bi mogli da predložite neki sf roman koji obrađuje temu definisanja Ala, bića veštačke inteligencije?

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 804
u Blicu tvrdnja da je Basara srpski Orvel, itd
« Reply #208 on: January 31, 2018, 01:45:45 PM »
Цењена ангел 011, хвала на исправци. Е али можда су они, како се то говорило некад у старој Србији, “испод истог шешира” тј. блиски по својој природи, као сродна удружења.

Цењени др Гул, то би могли бити елементи хорора, али, можда нису преовлађујући.

Цењена Славо, то је широка тематска област, вештачке интелигенције а и робота, такође; не бих могао у овом тренутку да поменем ниједан конкретан роман.
Узгред, за Сурогате, требало је неко да нам јави да је то на програму, и кад је, да знамо, и то тачно на ком од Фоксових канала.

Вести за данас:

(1)  “Политикин забавник” бр. 3442, петак 26.01.2018,  нема СФ причу. У малом чланку на стр. 20, поменута је једна интересантна мисао, и факт, из астрономије: галаксије не ротирају све у истом смеру, него, како која, насумично. То, кад се посматра укупна слика свемира; али у неким случајевима, поједине које су близу једна друге ипак могу и да утичу на ротацију околних.

(2)  У “Блицу” данас, на стр. 30-31, чланак о овом Басарином СФ сатиричном кабареу будућности, са напоменом, коју је изрекао режисер те представе, да је Басара нови Џорџ Орвел! Ево та напомена изгледа овако:
а у чланку су и слике глумаца са комичним наочарима и перикама.

(3)  У “Данасу” данас, на стр. 22, сведочанства (али не, баш, много чврсти докази) да су Тито, Ранковић и други руководиоци вероватно размишљали да Југославија можда направи атомску бомбу, али, ниједног тренутка нису стварно кренули у то.

(4)  Чујемо запањујућу и дивну вест, али проверили нисмо, да је српски вероватно-СФ филм Едерлези по Шкрбиној доброј СФ причи довршен и да ће бити приказан на Фесту?? Може ли неко то мало да истражи, да нас обавести? Молим да неко помогне око тога.


*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 269
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #209 on: January 31, 2018, 02:04:04 PM »
Evo ga link sa programa Festa:

https://www.fest.rs/Filmovi/3951/EDERLEZI-RISING.shtml

Imate trejler, podatke o filmu, kad se daje...